Ухвала
від 22.12.2023 по справі 215/2480/22
ТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 215/2480/22

1-кс/215/909/23

УХВАЛА

22 грудня 2023 року слідчий суддя Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у м.Кривому Розі в порядку ч. 4 ст. 107 КПК України, без фіксування судовогопроцесу задопомогою звукозаписувальноготехнічного засобуклопотання старшого слідчого СВ ВП № 5 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування за кримінальним провадженням, внесеним до ЄРДР за №№42022042070000047 від 21.07.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України,

ВСТАНОВИВ:

21.12.2023 р. старший слідчий СВ ВП № 5 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, яке погоджено з прокурором Криворізької північної окружної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування.

У клопотанні зазначає, що слідчим відділенням ВП №5 Криворізького районного управління ГУНП в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42022042070000047 від 21.07.2022 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України, за фактом невиконання балансоутримувачами Тернівського району м. Кривого Рогу обов`язку із забезпечення належного утримання захисних споруд, невжиття уповноваженим органом заходів на забезпечення реалізації державної політики у сферах цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, належних заходів нагляду (контролю) за додержанням та виконанням вимог зазначеного законодавства. Вказане може свідчити про службову недбалість.

В діянні невстановленої особи вбачаються ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України: службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обовязків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам окремих юридичних осіб.

Так, під час досудового розслідування з метою встановлення службової недбалості посадових осіб, які є балансоутримувачами захисних споруд, в межах Тернівського району проведено наступні слідчі (розшукові) дії:

25.08.2022 на підставі ухвали Тернівського районного суду у м. Кривий Ріг проведено огляд захисної споруди №13485, окремо розташованої на території КНП «Криворізька міська лікарня №16» КМР за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Сергія Колачевського, 55, в ході якого було зафіксовано стан захисної споруди та встановлено, що вона не готова для використання за призначенням.

Крім того, на підставі ухвали Тернівського районного суду у м. Кривий Ріг проведено оглядизахисної споруди № НОМЕР_1 , вбудованої в будівлю на території ПРАТ «Північний Гірничо-збагачувальний комбінат», за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Черкасова, 71/5, із залученням працівників ДСНС України тазахисної споруди №13481, окремо розташованої на території ПРАТ «Північний Гірничо-збагачувальний комбінат», за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Черкасова, 73/5.

За результатами огляду встановлено, що вказані захисні споруди не готові для використання за призначенням.

Відповідно до Наказу Міністерства внутрішніх справ України №92 від 06.02.2017 затверджена Інструкція з організації перевірок діяльності міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування щодо виконання вимог законів та інших нормативно-правових актів з питань техногенної та пожежної безпеки, цивільного захисту та відповідно до якої визначено порядок здійснення перевірки з оцінювання діяльності об`єктів перевірки щодо виконання вимог законів та інших нормативно-правових актів з питань техногенної та пожежної безпеки, цивільного захисту.

Згідно положень вказаної інструкції на територіальні органи Державної служби України з надзвичайних ситуацій покладено обов`язок з організації та проведення перевірки - територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, районних, міських, районних у містах державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, створених ними органів управління цивільного захисту та координаційних органів, підпорядкованих їм сил і засобів цивільного захисту за відповідним територіальним та відомчим підпорядкуванням.

Таким чином, здійснення перевірки готовності об`єктів цивільного захисту, а також зберігання складених за її результатами актів, приписів та інших документів покладено на територіальні органи Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Неналежне здійснення контролю за готовністю вказаних об`єктів цивільного захисту, які перебувають у користуванні приватних суб`єктів господарювання під час воєнного стану свідчить про неналежне виконання посадовими особами, відповідальними за здійснення такого контролю, своїх посадових обов`язків.

Відповідно до п. 4 Порядку створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту та ведення його обліку затвердженого Постановою КМУ від 10.03.2017 № 138 (надалі - Порядку) фонд захисних споруд створюється міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, районними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями, органами місцевого самоврядування, суб`єктами господарювання відповідно до Кодексу цивільного захисту України.

Відповідно до п. 10 Порядку балансоутримувач забезпечує утримання захисних споруд та інших споруд, що повинні використовуватися для укриття населення, а також підтримання їх у стані, необхідному для приведення у готовність до використання за призначенням відповідно до вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд.

Конкретний строк приведення захисної споруди в готовність до використання за призначенням (крім споруд, що відповідно до законодавства повинні перебувати в постійній готовності) зазначається в паспорті захисної споруди, а саме:

не більше 12 годин - для захисних споруд, призначених для укриття працівників (персоналу, найбільшої працюючої зміни) суб`єктів господарювання, віднесених до відповідних категорій цивільного захисту;

не більше 24 годин - для інших захисних споруд, споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів.

Однак, зазначені вище захисні споруди є неготовими до використання за призначенням вказані захисні споруди через службову недбалість балансоутримувачів.

Відповідно до ст.219 КПК України, строк досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодонетяжкого злочину з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР до дня повідомлення особі про підозру становить дванадцять місяців. При цьому строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 КПК України.

Згідно з положенням ч.1 ст.294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 КПК України, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 КПК України.

Кваліфікація кримінального правопорушення за ч.1 ст.367 КК України у кримінальному провадженні №42022042070000047 від 21.07.2022 року відноситься донетяжких злочинів.

З огляду на особливу складність кримінального провадження та зібрані під час досудового розслідування відомості, беручи до уваги, що для отримання доказів, які можуть бути використані під час досудового розслідування та судового розгляду у кримінальному провадженні, необхідний додатковий час для проведення відповідних слідчих (розшукових) дій та процесуальних дій, спрямованих на забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, а також те, що вказані дії не могли бути здійснені та завершені раніше з об`єктивних причин.

В ході досудового розслідування не виконано усі слідчі дії, необхідні для забезпечення повноти, об`єктивності та неупередженості прийняття остаточного рішення у вказаному кримінальному провадженні на підставі строку давності, зокрема на теперішній час існує необхідність в проведенні оглядів захисних споруд, в межах Тернівського району, балансоутримувачем яких є комунальні підприємства, або юридичні особи.

По вказаному кримінальному провадженню 29.12.2022 року слідчим було винесено постанову про закриття на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України.

07.06.2023 року першим заступником керівника Криворізької північної окружної прокуратури ОСОБА_5 скасувано постанову слідчого про закриття кримінального провадження та кримінальне провадження було відновлене, таким чином строк досудового розслідування закінчується 28.12.2023 року.

Зважаючи, що строк досудового розслідування по вказаному кримінальному провадженні відповідно до ст.219 КПК України закінчується 28.12.2023, а проведення вищезазначених слідчих та розшукових дій потребує тривалого часу, є необхідність у продовженні строку розслідування у кримінальному провадженні№42022042070000047 від 21.07.2022 року.

Слідчий та прокурор надали суду заяви про підтримку клопотання та його розгляд за їх відсутності.

Згідно з ч. 4 ст. 107 КПК України у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Як встановлено слідчим суддею, в провадженні органу досудового розслідування дійсно перебуває кримінальне провадження №42022042070000047 від 21.07.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченогоч. 1 ст.367 КК України. Підозра по провадженню жодній особі не повідомлена. Строк досудового розслідування завершується 28.12.2023.

Згідно ч. 6 ст. 115 КПК України, якщо відповідну дію належить вчинити в суді або в органах досудового розслідування, то строк закінчується у встановлений час закінчення робочого дня в цих установах.

Прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень (ст.9 КПК України).

Ст. 219 КПК Українипередбачено, що строк досудовогорозслідування обчислюєтьсяз моментувнесення відомостейпро кримінальнеправопорушення доЄдиного реєструдосудових розслідуваньдо днязвернення досуду зобвинувальним актом,клопотанням прозастосування примусовихзаходів медичногоабо виховногохарактеру,клопотанням прозвільнення особивід кримінальноївідповідальності абодо дняухвалення рішенняпро закриттякримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу

Згідно до ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений участині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановленийпунктами 2і3частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1статті 295-1 КПК України, у випадках, передбаченихст.294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Як вбачається з матеріалів справи, закінчити досудове розслідування кримінального провадження у визначений законом строк неможливо у зв`язку з необхідністю проведення слідчих (розшукових) дій та процесуальних дій, тому клопотання слід задовольнити.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст.115, 219,294,295,295-1,376 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого ВП №5 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42022042070000047 від 21.07.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.367 КК України, - до шести місяців, тобто до 28.06.2024 року.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудТернівський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено27.12.2023
Номер документу115920172
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —215/2480/22

Ухвала від 28.02.2024

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Лиходєдов А. В.

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 18.10.2023

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 18.10.2023

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 12.09.2023

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Лиходєдов А. В.

Ухвала від 12.09.2023

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Лиходєдов А. В.

Ухвала від 26.07.2022

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Лиходєдов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні