Ухвала
від 27.12.2023 по справі 641/7091/23
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районнийсуд м.Харкова

Номер провадження № 1-кс/641/2124/2023 Справа № 641/7091/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 грудня 2023 року слідчий суддя Комінтернівського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваної ОСОБА_4 ,

захисника підозрюваної адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого СВ відділу поліції № 2 Харківського РУП № 1 ГУ НП в Харківській області капітан поліції ОСОБА_6 , погоджене з прокурором Слобідської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_3 про продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно підозрюваної

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки міста Харкова, громадянки України, працюючої на посаді завідувача дільниці - лікаря ветеринарної медицини Дільниці ветеринарної медицини м. Харкова № 2, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 ,

за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023221150001056 від 09.08.2023 за ч. 3 ст. 368 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадження суду надійшло вказане клопотання слідчого про продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно підозрюваної ОСОБА_4 ..

В обґрунтування свого клопотання прокурор посилається на те, що провадженні СВ ВП № 2 Харківського РУП № 1 ГУ НП в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження, відомості про яке, внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023221150001056 від 09.08.2023 за ознаками кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що з 04 січня 2019 року до Обласної державної лікарні ветеринарної медицини прийнята на посаду фельдшера ветеринарної медицини дільничної лікарні ветеринарної медицини № 3 ОСОБА_4 .

Наказом № 166 К начальника Обласної державної лікарні ветеринарної медицини від 22.10.2021 на посаду завідувача Дільничної лікарні ветеринарної медицини № 2 з 23.10.2021 призначено ОСОБА_4 .

З 03.11.2022 по 02.08.2023 за рішеннями слідчого судді та у подальшому суду, ОСОБА_4 було відсторонено від займаної посади у зв`язку із притягненням останньої до кримінальної відповідальності.

02.08.2023 наказом № 260К-ВС, ОСОБА_4 було переведено на посаду завідувача дільниці - лікаря ветеринарної медицини Дільниці ветеринарної медицини м. Харкова № 2.

Відповідно до ст. ст. 19, 68 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Згідно ст. ст. 8, 97 Закону України «Про ветеринарну медицину» підрозділи ветеринарної медицини міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів організовують і проводять роботу відповідно до цього Закону та підпорядковуються Департаменту з питань, визначених цим Законом. Керівники цих підрозділів призначаються на посаду та звільняються з посади за погодженням з Департаментом. Підрозділи ветеринарної медицини міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів діють на підставі положень, що затверджуються керівниками цих органів за погодженням з Департаментом та його територіальними органами. Фінансування та матеріально-технічне забезпечення державної служби ветеринарної медицини здійснюються за рахунок коштів загального та спеціального фондів Державного бюджету України.

Відповідно до загальних положень посадової інструкції завідувача дільниці ветеринарної медицини м. Харкова № 2 - лікаря ветеринарної медицини Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини, затвердженої 02.08.2023 начальником Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини: завідувач дільниці ветеринарної медицини - лікар ветеринарної медицини належить до професійної групи «Керівники». Завідувач дільниці ветеринарної медицини - лікар ветеринарної медицини здійснює загальне керівництво дільницею ветеринарної медицини. Завідувач дільниці ветеринарної медицини - лікар ветеринарної медицини підпорядкований начальнику Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини. Завідувач дільниці ветеринарної медицини - лікар ветеринарної медицини призначається і звільняється з займаної посади начальником Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини. Завідувач дільниці ветеринарної медицини - лікар ветеринарної медицини в своїй роботі керується Законом України «Про ветеринарну медицину», наказами начальника Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини, іншими нормативними актами.

Розділом 2 зазначеної посадової інструкції передбачено, що завідувач дільниці ветеринарної медицини м. Харкова № 2 - лікар ветеринарної медицини Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини зобов`язаний: Організовувати та контролювати виконання ветеринарних заходів по карантинуванню тварин, що покусали людей чи тварин і доставляються до дільниці. Оцінювати епізоотичну ситуацію по сказу тварин та видавати обов`язкові для виконання розпорядження лікарям дільниць ветеринарної медицини про проведенню профілактичних заходів щодо сказу тварин. Розробляти разом з органами охорони здоров`я, іншими зацікавленими організаціями та проводити заходи спрямовані на захист населення від сказу тварин, проводити обмін відповідною інформацією. Приймати участь у підготовці матеріалів державної надзвичайної протиепідемічної комісії приміській раді. Організовувати і контролювати впровадження в практику роботи передового досвіду профілактики захворювань тварин, птиці, прогресивних і найбільш ефективних методів і заходів профілактики та лікування, широко використовувати досягнення науки. Здійснювати нагляд за додержанням правил утримання тварин населенням, а також підприємствами, організаціями і установами. Проводити епізоотичне розслідування кожного випадку сказу тварин, приймати ефективні заходи щодо їх ліквідації. Організовувати роботу спеціалістів по виконанню планів протиепізоотичних заходів по попередженню і ліквідації захворювань тварин заразними хворобами і приймати практичну участь в цій роботі. Організовувати роботу спеціалістів по виконанню планів, наказів, інструкцій, постанов і правил з питань ветеринарії. Визначати потребу дільниці ветеринарної медицини в біопрепаратах, медикаментах, дезінфекційних засобах, забезпечувати своєчасне подання заявок на предмети матеріального постачання. Проводити роботу з охорони праці працівників дільниці ветеринарної медицини, проводити інструктажі з техніки безпеки та протипожежної безпеки. Звітувати перед начальником Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини про виконану роботу, оформлювати ветеринарну та фінансову документацію. Виконувати інші роботи по завдання начальника Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини.

Розділом 3 зазначеної посадової інструкції передбачено, що завідувач дільницею з метою виконання покладених на нього обов`язків наділений правами: Безперешкодно відвідувати об`єкти державного ветеринарно-санітарного нагляду та контролю всіх форм власності на відповідній території, отримувати інформацію, необхідну для встановлення епізоотичного стану, виявлення причин захворюваності тварин. Видавати обов`язкові для виконання розпорядження про здійснення протиепізоотичних та ветеринарно-санітарних заходів. Видавати обов`язкові для виконання приписи щодо усунення виявлених недоліків та порушень. Вимагати від посадових осіб і окремих громадян виконання інструкцій по профілактиці інфекційних захворювань тварин.

У відповідності до зазначеної посадової інструкції, завідувач дільниці ветеринарної медицини лікар ветеринарної медицини Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини несе персональну відповідальність: за виконання обов`язків, передбачених цією інструкцією, а також за виконання робіт, покладених на нього, за виконання планових завдань, покладених на дільницю. За збереження і правильне використання товарно-матеріальних цінностей, що знаходяться в його розпорядженні. За виконання правил техніки безпеки працівниками ветлікарні, за роботу, виконання і збереження автотранспорту.

Отже, згідно примітки 1 до ст. 364 КК України, підозрювана ОСОБА_4 обіймаючи постійно в державній установі посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, є службовою особою.

Відповідно до ст. ст. 3, 22 Закону України «Про запобігання корупції» суб`єктам, на яких поширюється дія цього Закону, забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов`язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, у тому числі використовувати будь-яке державне чи комунальне майно або кошти в приватних інтересах.

Однак, завідувач дільниці - лікар ветеринарної медицини Дільниці ветеринарної медицини м. Харкова № 2, ОСОБА_4 в порушення вище вказаних нормативно-правових актів, з метою особистого незаконного збагачення, вирішила стати на злочинний шлях, вчинивши корупційний злочин за наступних обставин.

Так, 27.07.2023, більш точний час у ході проведення досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_7 , перебуваючи у приміщенні Дільниці ветеринарної медицини № 2 міста Харкова, за адресою: м. Харків, вул. Фонвізіна, 19, зустрілась з раніше їй не знайомою, ОСОБА_4 , повідомивши останню про необхідність в отриманні 2 (двох) санітарно-ветеринарних паспортів міжнародного зразка на належних у ОСОБА_7 собак у встановленому чинним законодавством порядку.

В цей час, під час бесіди з ОСОБА_7 , у ОСОБА_4 виник злочинний умисел, спрямований на одержання неправомірної вигоди від ОСОБА_7 за вчинення дій з використанням наданих ОСОБА_4 , повноважень, а саме за безперешкодну видачу санітарно-ветеринарних паспортів міжнародного зразка та проведення відповідних дій, пов`язаних із видачею зазначених документів за проміжок часу, який є менший, аніж передбачено відповідною процедурою.

Реалізуючи свій злочинний умисел на одержання неправомірної вигоди, ОСОБА_4 повідомила ОСОБА_7 , що може забезпечити проведення відповідних процедур та видачу санітарно-ветеринарних паспортів міжнародного зразка, однак на це потрібного багато часу та вакцину, яка відповідає міжнародним стандартам ветеринарної медицини. При цьому, ОСОБА_4 повідомила, що зможе прискорити проведення всіх процедур та надасть необхідні вакцини для щеплень.

Одразу після цього, ОСОБА_7 про зазначені вище протиправні дії ОСОБА_4 повідомила правоохоронні органи та розпочала діяти під їх контролем на викриття злочинної діяльності останньої.

20.09.2023 близько 14:10 години, ОСОБА_7 , діючи під контролем правоохоронних органів, знову прийшла до Дільниці ветеринарної медицини № 2 міста Харкова, яка розташована за адресою: м. Харків, вул. Фонвізіна, 19, де зустрілась із ОСОБА_4 щоб домовитись про отримання санітарно-ветеринарних паспортів міжнародного зразка для її тварин.

Цього ж дня, продовжуючи втілювати свій злочинний умисел на отримання неправомірної вигоди, ОСОБА_4 повідомила ОСОБА_7 про умови отримання останньою санітарно-ветеринарного паспорту міжнародного зразка, офіційна плата адміністративної послуги за отримання якого складає 51 грн. 29 коп. за один паспорт, а також про необхідність проходження клінічного огляду, вакцинації та чіпування кожної собаки.

Разом з цим, ОСОБА_4 усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, достовірно знаючи офіційну вартість за здійснення вищевказаних процедур, всупереч визначеним розмірам плати за послуги, які надаються органами та бюджетними установами, умисно, з метою отримання неправомірної вигоди задля особистого збагачення, всупереч інтересам служби та поза фінансового обліку державної установи, повідомила ОСОБА_7 про необхідність надати їй гроші у сумі 2300 гривень за виконання щеплення та видачу паспортів двом собакам та у свою чергу, після отримання вказаної суми, ОСОБА_4 запропонувала ОСОБА_7 додатково виконати офіційний платіж, через банківський термінал у сумі 51 грн. 29 коп. за кожен паспорт. Крім того, ОСОБА_4 визначила, що наприкінці жовтня 2023 року, ОСОБА_7 необхідно прибути для додаткового щеплення та відібрання зразків крові у тварин, для подальшого оформлення дозвільних документів на перетин державного кордону України.

31.10.2023 близько 11:00 години, ОСОБА_7 , діючи під контролем правоохоронних органів, прийшла до Дільниці ветеринарної медицини № 2 міста Харкова, яка розташована за адресою: м. Харків, вул. Фонвізіна, 19, у встановлений ОСОБА_4 час, з метою проведення додаткового щеплення та відібрання зразків крові у тварин, для подальшого оформлення дозвільних документів на перетин державного кордону України.

Цього ж дня у період часу з 11:00 по 11:30 годин ОСОБА_4 , реалізовуючи свій злочинний умисел, скерований на одержання неправомірної вигоди від ОСОБА_7 у сумі 9000 грн. за проведення відповідних процедур та складання і видачу санітарно-ветеринарних паспортів міжнародного зразка, перебуваючи у службовому кабінеті розташованого на 1-му поверсі у приміщення Дільниці ветеринарної медицини № 2 міста Харкова, яка розташована за адресою: м. Харків, вул. Фонвізіна, 19, маючи на меті незаконне збагачення, діючи умисно, з корисливих мотивів, шляхом одержання неправомірної вигоди, отримала від ОСОБА_7 грошові кошти у розмірі 9000 грн., які ОСОБА_7 , діючи за раніше зазначеною усною вказівкою передала ОСОБА_4 , яка обернула їх на власну користь та не відобразила у товарно-касовій документації.

У подальшому, 31.10.2023, приблизно об 11:30 годині, перебуваючи в приміщенні службового кабінету Дільниці ветеринарної медицини № 2 міста Харкова, яка розташована за адресою: м. Харків, вул. Фонвізіна, 19, після одержання ОСОБА_4 неправомірної вигоди у розмірі 9000 грн., злочинна діяльність останньої була викрита працівниками правоохоронних органів.

Таким чином, 20.09.2023 та 31.10.2023 завідувач дільниці - лікар ветеринарної медицини Дільниці ветеринарної медицини м. Харкова № 2 ОСОБА_4 , будучи службовою особою, вимагала та одержала неправомірну вигоду для себе у розмірі 11300 гривень, за вчинення в інтересах ОСОБА_7 дій з використанням наданої їй влади та службового становища, а саме за безперешкодну видачу їй ветеринарно-санітарних паспортів на тварин та ветеринарних свідоцтв за формою № 1 для переміщення двох домашніх тварин через державний кордон України.

01.11.2023 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

02.11.2023 слідчим суддею Комінтернівського районного суду міста Харкова відмовлено у задоволені клопотання слідчого про застосування до підозрюваної ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

29.11.2023 Харківським апеляційним судом розглянуто апеляційні скарги процесуального керівника та адвоката ОСОБА_4 , частково задоволено апеляційну скаргу адвоката ОСОБА_4 , застосовано до останньої нічний домашній арешт.

30.11.2023 року ОСОБА_4 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

01.12.2023 слідчим суддею Комінтернівського районного суду міста Харкова задоволено клопотання слідчого та ОСОБА_4 відсторонено від займаної посади.

Відповідно до частини 7 статті 194 КПК України обов`язки, передбачені частинами п`ятоюташостоюцієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченомустаттею 199 цього Кодексу.

21.12.2023 до керівника Слобідської окружної прокуратури міста Харків скеровано клопотання про подовження строків досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні до трьох місяців.

21.12.2023 постановою керівника Слобідської окружної прокуратури міста Харків клопотання слідчого про подовження строків досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні задоволено та строки досудового розслідування подовжено до 01.02.2024.

Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні інкримінованого ОСОБА_4 кримінального правопорушення (злочину) повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами: протоколом обшуку службового кабінету ОСОБА_4 від 31.10.2023 та вилученими у ході його проведення предметами кримінального правопорушення; протоколом НСРД (аудіо, відео контроль особи) від 13.10.2023; протоколом вручення грошових коштів від 31.10.2023, а також іншими доказами у їх сукупності.

Прокурор обгрунтовує продовження міри запобіжного заходу з метою запобігання ризикам передбаченим ст. 177 КПК України, а саме:

- ОСОБА_4 може переховуватись від органів досудового слідства, а в подальшому від суду, зважаючи на тяжкість злочину та покарання, яке передбачене за його вчинення у виді позбавлення волі до 10 років, крім того, вона може переховуватись з метою продовження своєї незаконної діяльності;

- незаконно впливати на свідків, оскільки підозрюваній відомо місце мешкання свідка в даному кримінальному провадженні, який надав свідчення, у зв`язку з чим підозрювана може здійснити вплив на свідка, зміна показань свідка на користь підозрюваної унеможливить якісне проведення досудового розслідування та позбавить можливості притягти винну особу до кримінальної відповідальності;

- може вчинити новий злочин, в т.ч. по корисливим мотивам;

Прокурор підтримала клопотання в повному обсязі та просила його задовольнити.

Підозрювана та її захисник проти продовження домашнього арешту у нічний період доби заперечували, оскільки винуватість ОСОБА_4 у вчиненні інкримінованого їй злочину органом досудового розслідування не доведена, а вказані прокурором ризики, передбачені статтею 177 КПК України відсутні.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши копії матеріалів доданих до клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання прокурора є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Слідчий суддя, враховує вимоги ст. 177 КПК України та мету застосування запобіжного заходу.

Згідно зі ст. 181 домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби. Домашній арешт може бути застосовано до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі.

Відповідно до ч. 7 ст. 194 КПК України, обов`язки, передбачені частинами п`ятою та шостою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченомустаттею 199цього Кодексу. Після закінчення строку, в тому числі продовженого, на який на підозрюваного, обвинуваченого були покладені відповідні обов`язки, ухвала про застосування запобіжного заходу в цій частині припиняє свою дію і обов`язки скасовуються.

Беручи до уваги те, що ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні тяжкого кримінального правопорушення-злочину, за який передбачено покарання виключно у вигляді позбавлення волі до 10 років, існують ризики її переховування від слідства та суду, можливого вчинення нею нових кримінальних правопорушень та здійснення незаконного впливу на свідків, інших осіб, а також спотворення та знищення речей та інформації, пов`язаних зі злочином у якому вона підозрюється. Вказані ризики на теперішній час не зменшились, у зв`язку із чим, слідчий суддя вважає доцільним продовжити стосовно ОСОБА_4 міру запобіжного заходу у виді нічного домашнього арешту, який забезпечать належну процесуальну поведінку підозрюваної та виконання нею процесуальних обов`язків.

На підставі викладеного та керуючись вимогами ст.ст. 131, 132, 176 - 178, 181, 193, 194, 309, 310 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ відділу поліції № 2 Харківського РУП № 1 ГУ НП в Харківській області капітана поліції ОСОБА_6 , погоджене з прокурором Слобідської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_3 про продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді нічного домашнього арешту щодо підозрюваної ОСОБА_4 задовольнити.

Продовжити у межах досудового розслідування, тобто до 01 лютого 2024 року включно, строк запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту у певний період доби, а також встановити процесуальні обов`язки щодо підозрюваної ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , передбачені пунктами 1-3, 8 частини 5 статті 194 КПК України, а саме:

1) прибувати на першу вимогу до СВ відділу поліції № 2 ХРУП № 1 ГУНП в Харківській області, Слобідської окружної прокуратури м. Харкова, а також до Комінтернівського районного суду м. Харкова;

2) з 22:00 години по 06:00 годину наступного дня не залишати місце постійного проживання за адресою: АДРЕСА_1 , без дозволу слідчого, прокурора або суду, за виключенням можливості залишати місце проживання на час оголошення повітряної тривоги;

3) не відлучатися з міста Харкова без дозволу слідчого, прокурора, суду;

4) повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та або місця роботи,

5) здати на зберігання до відповідних органів державної влади за наявності паспорт для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Ухвалу передати через слідчого для виконання органам національної поліції за місцем проживання підозрюваної.

Працівники органу національної поліції, з метою контролю за поведінкою підозрюваної, яка перебуває під домашнім арештом, мають право з`являтись в її житло, вимагати надати усні чи письмові пояснення з питань пов`язаних із виконанням покладених на підозрювану обов`язків, використовувати електронні засоби контролю.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора Слобідської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_3 ..

Строк дії ухвали до 01 лютого 2024 року включно.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Харківського апеляційного судупротягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя- ОСОБА_1

СудКомінтернівський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення27.12.2023
Оприлюднено28.12.2023
Номер документу115960292
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку тримання особи під домашнім арештом

Судовий реєстр по справі —641/7091/23

Ухвала від 28.12.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Музиченко В. О.

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Музиченко В. О.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 01.12.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні