Ухвала
від 27.12.2023 по справі 641/7091/23
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районнийсуд м.Харкова

Номер провадження № 1-кс/641/2081/2023 Справа № 641/7091/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 грудня 2023 року м. Харків

Комінтернівський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Відділу поліції № 2 Харківського районного управління поліції № 1 ГУ Національної поліції в Харківській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Слобідської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей і документів за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023221150001056 від 09.08.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України,

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшло клопотання старшого слідчого СВ Відділу поліції № 2 Харківського районного управління поліції № 1 ГУ Національної поліції в Харківській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Слобідської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_4 , в якому він просить отримати тимчасовий доступ до документів ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування свого клопотання слідчий посилається на те, що провадженні СВ ВП № 2 Харківського РУП № 1 ГУ НП в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023221150001056 від 09.08.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що з 04.01.2019 року до ІНФОРМАЦІЯ_2 на посаду фельдшера ветеринарної медицини дільничної лікарні ветеринарної медицини № НОМЕР_1 ОСОБА_5 .

Наказом № 166 К начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 від 22.10.2021 на посаду завідувача ІНФОРМАЦІЯ_3 № 2 з 23.10.2021 призначено ОСОБА_5 .

З 03.11.2022 по 02.08.2023 за рішеннями слідчого судді та у подальшому суду, ОСОБА_5 було відсторонено від займаної посади у зв`язку із притягненням останньої до кримінальної відповідальності.

02.08.2023 наказом № 260 К-ВС, ОСОБА_5 було переведено на посаду завідувача дільниці - лікаря ветеринарної медицини ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до ст. ст. 19, 68 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Згідно ст. ст. 8, 97 Закону України «Про ветеринарну медицину» підрозділи ветеринарної медицини міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів організовують і проводять роботу відповідно до цього Закону та підпорядковуються Департаменту з питань, визначених цим Законом.

Керівники цих підрозділів призначаються на посаду та звільняються з посади за погодженням з Департаментом. Підрозділи ветеринарної медицини міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів діють на підставі положень, що затверджуються керівниками цих органів за погодженням з Департаментом та його територіальними органами. Фінансування та матеріально- технічне забезпечення державної служби ветеринарної медицини здійснюються за рахунок коштів загального та спеціального фондів Державного бюджету України. Відповідно до загальних положень посадової інструкції завідувача дільниці ветеринарної медицини м. Харкова № 2 - лікаря ветеринарної медицини ІНФОРМАЦІЯ_1 , затвердженої 02.08.2023 начальником ІНФОРМАЦІЯ_1 : завідувач дільниці ветеринарної медицини - лікар ветеринарної медицини належить до професійної групи «Керівники». Завідувач дільниці ветеринарної медицини лікар ветеринарної медицини здійснює загальне керівництво дільницею ветеринарної медицини. Завідувач дільниці ветеринарної медицини - лікар ветеринарної медицини підпорядкований начальнику ІНФОРМАЦІЯ_1 . Завідувач дільниці ветеринарної медицини - лікар ветеринарної медицини призначається і звільняється з займаної посади начальником ІНФОРМАЦІЯ_1 . Завідувач дільниці ветеринарної медицини - лікар ветеринарної медицини в своїй роботі керується Законом України «Про ветеринарну медицину», наказами начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 , іншими нормативними актами.

Розділом 2 зазначеної посадової інструкції передбачено, що завідувач дільниці ветеринарної медицини м. Харкова № 2 - лікар ветеринарної медицини ІНФОРМАЦІЯ_5 ветеринарної медицини зобов`язаний: Організовувати та контролювати виконання ветеринарних заходів по карантинуванню тварин, що покусали людей чи тварин і доставляються до дільниці. Оцінювати епізоотичну ситуацію по сказу тварин та видавати обов`язкові для виконання розпорядження лікарям дільниць ветеринарної медицини про проведенню профілактичних заходів щодо сказу тварин. Розробляти разом з органами охорони здоров`я, іншими зацікавленими організаціями та проводити заходи спрямовані на захист населення від сказу тварин, проводити обмін відповідною інформацією. Приймати участь у підготовці матеріалів державної надзвичайної протиепідемічної комісії приміській раді. Організовувати і контролювати впровадження в практику роботи передового досвіду профілактики захворювань тварин, птиці, прогресивних і найбільш ефективних методів і заходів профілактики та лікування, широко використовувати досягнення науки. Здійснювати нагляд за додержанням правил утримання тварин населенням, а також підприємствами, організаціями і установами. Проводити епізоотичне розслідування кожного випадку сказу тварин, приймати ефективні заходи щодо їх ліквідації. Організовувати роботу спеціалістів по виконанню планів протиепізоотичних заходів по попередженню і ліквідації захворювань тварин заразними хворобами і приймати практичну участь в цій роботі. Організовувати роботу спеціалістів по виконанню планів, наказів, інструкцій, постанов і правил з питань ветеринарії. Визначати потребу дільниці ветеринарної медицини в біопрепаратах, медикаментах, дезінфекційних засобах, забезпечувати своєчасне подання заявок на предмети матеріального постачання. Проводити роботу з охорони праці працівників дільниці ветеринарної медицини, проводити інструктажі з техніки безпеки та протипожежної безпеки. Звітувати перед начальником ІНФОРМАЦІЯ_1 про виконану роботу, оформлювати ветеринарну та фінансову документацію. Виконувати інші роботи по завдання начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 . Розділом 3 зазначеної посадової інструкції передбачено, що завідувач дільницею з метою виконання покладених на нього обов`язків наділений правами: Безперешкодно відвідувати об`єкти державного ветеринарно-санітарного нагляду та контролю всіх форм власності на відповідній території, отримувати інформацію, необхідну для встановлення епізоотичного стану, виявлення причин захворюваності тварин. Видавати обов`язкові для виконання розпорядження про здійснення протиепізоотичних та ветеринарно-санітарних заходів. Видавати обов`язкові для виконання приписи щодо усунення виявлених недоліків та порушень. Вимагати від посадових осіб і окремих громадян виконання інструкцій по профілактиці інфекційних захворювань тварин.

У відповідності до зазначеної посадової інструкції, завідувач дільниці ветеринарної медицини лікар ветеринарної медицини ІНФОРМАЦІЯ_1 несе персональну відповідальність: за виконання обов`язків, передбачених цією інструкцією, а також за виконання робіт, покладених на нього, за виконання планових завдань, покладених на дільницю. За збереження і правильне використання товарно-матеріальних цінностей, що знаходяться в його розпорядженні. За виконання правил техніки безпеки працівниками ветлікарні, за роботу, виконання і збереження автотранспорту.

Отже, згідно примітки 1 до ст. 364 КК України, підозрювана ОСОБА_5 обіймаючи постійно в державній установі посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, є службовою особою.

Відповідно до ст. ст. 3, 22 Закону України «Про запобігання корупції» суб`єктам, на яких поширюється дія цього Закону, забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов`язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, у тому числі використовувати будь-яке державне чи комунальне майно або кошти в приватних інтересах.

Однак, завідувач дільниці - лікар ветеринарної медицини ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 в порушення вище вказаних нормативно-правових актів, з метою особистого незаконного збагачення, вирішила стати на злочинний шлях, вчинивши корупційний злочин за наступних обставин.

Так, 27.07.2023, більш точний час у ході проведення досудового розслідування не встановлено ОСОБА_6 , перебуваючи у приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_6 , за адресою: АДРЕСА_1 , зустрілась з раніше їй не знайомою, ОСОБА_5 , повідомивши останню про необхідність в отриманні 2 (двох) санітарно-ветеринарних паспортів міжнародного зразка на належних у ОСОБА_6 собак у встановленому чинним законодавством порядку.

В цей час, під час бесіди з ОСОБА_6 , у ОСОБА_5 виник злочинний умисел, спрямований на одержання неправомірної вигоди від ОСОБА_6 за вчинення дій з використанням наданих ОСОБА_5 , повноважень, а саме за безперешкодну видачу санітарно-ветеринарних паспортів міжнародного зразка та проведення відповідних дій, пов`язаних із видачею зазначених документів за проміжок часу, який є менший, аніж передбачено відповідною процедурою.

Реалізуючи свій злочинний умисел на одержання неправомірної вигоди, ОСОБА_5 повідомила ОСОБА_6 , що може забезпечити проведення відповідних процедур та видачу санітарно-ветеринарних паспортів міжнародного зразка, однак на це потрібного багато часу та вакцину, яка відповідає міжнародним стандартам ветеринарної медицини. При цьому, ОСОБА_5 повідомив, що зможе прискорити проведення всіх процедур та надасть необхідні вакцини для щеплень.

Одразу після цього, ОСОБА_6 про зазначені вище протиправні дії ОСОБА_5 повідомила правоохоронні органи та розпочала діяти під їх контролем на викриття злочинної діяльності останньої.

20.09.2023 близько 14:10 годин ОСОБА_6 , діючи під контролем правоохоронних органів, знову прийшла до ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , зустрітись із ОСОБА_5 та домовитись про отримання санітарно-ветеринарних паспортів міжнародного зразка для її тварин.

Цього ж дня, продовжуючи втілювати свій злочинний умисел на отримання неправомірної вигоди, ОСОБА_5 повідомила ОСОБА_6 про умови отримання останньою санітарно-ветеринарного паспорту міжнародного зразка, офіційна плата адміністративної послуги за отримання якого складає 51 грн. 29 коп. за один паспорт, а також про необхідність проходження клінічного огляду, вакцинації та чіпування кожної собаки.

Разом з цим, ОСОБА_5 усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, достовірно знаючи офіційну вартість за здійснення вищевказаних процедур, всупереч визначеним розмірам плати за послуги, які надаються органами та бюджетними установами, умисно, з метою отримання неправомірної вигоди задля особистого збагачення, всупереч інтересам служби та поза фінансового обліку державної установи, повідомила ОСОБА_6 про необхідність надати їй гроші у сумі 2300 гривень за виконання щеплення та видачу паспортів двом собакам та у свою чергу, після отримання вказаної суми ОСОБА_5 , запропонувала ОСОБА_6 додатково виконати офіційний платіж, через банківський термінал у сумі 51 грн. 29 коп. за кожен паспорт. Крім того, ОСОБА_5 визначила, що наприкінці жовтня 2023 ОСОБА_6 необхідно прибути для додаткового щеплення та відібрання зразків крові у тварин, для подальшого оформлення дозвільних документів на перетин державного кордону України.

31.10.2023 близько 11:00 годин ОСОБА_6 , діючи під контролем правоохоронних органів, прийшла до ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , у встановлений ОСОБА_5 час з метою проведення додаткового щеплення та відібрання зразків крові у тварин, для подальшого оформлення дозвільних документів на перетин державного кордону України.

Цього ж дня у період часу з 11:00 по 11:30 годин ОСОБА_5 , реалізовуючи свій злочинний умисел, скерований на одержання неправомірної вигоди від ОСОБА_6 у сумі 9000 грн. за проведення відповідних процедур та складання і видачу санітарно-ветеринарних паспортів міжнародного зразка, перебуваючи у службовому кабінеті розташованого на 1-му поверсі у приміщення ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , маючи на меті незаконне збагачення, діючи умисно, з корисливих мотивів, шляхом одержання неправомірної вигоди, отримала від ОСОБА_6 грошові кошти у розмірі 9000 грн., які ОСОБА_6 , діючи за раніше зазначеною усною вказівкою передала ОСОБА_5 , яка обернула їх на власну користь та не відобразила у товарно-касовій документації.

У подальшому, 31.10.2023, приблизно об 11:30 годин, перебуваючи в приміщенні службового кабінету ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , після одержання ОСОБА_5 неправомірної вигоди у розмірі 9000 грн., злочинна діяльність останньої була викрита працівниками правоохоронних органів.

Таким чином, 20.09.2023 та 31.10.2023 завідувач дільниці - лікар ветеринарної медицини ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_5 , будучи службовою особою, вимагала та одержала неправомірну вигоду для себе у розмірі 11300 гривень, за вчинення в інтересах ОСОБА_6 дій з використанням наданої їй влади та службового становища, а саме за безперешкодну видачу їй ветеринарно-санітарних паспортів на тварин та ветеринарних свідоцтва за формою № 1 для переміщення двох домашніх тварин через державний кордон України.

01.11.2023 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

30.11.2023 року ОСОБА_5 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

12.12.2023 старшим слідчим слідчого відділення відділу поліції № 2 Харківського РУП № 1 ГУ НП в Харківській області капітаном поліції ОСОБА_3 у порядку із положеннями ст. ст. 40, 93 КПК України начальнику ІНФОРМАЦІЯ_1 , було надано вимогу (вих. 12492/119/62/10-23 від 12.12.2023) щодо надання належним чином завірених копій документів, а саме: Окрім цього, прошу Вас надати інформацію про банківські установи, номери розрахункових рахунків, реквізити тощо за якими здійснюються сплати за надання послуг ІНФОРМАЦІЯ_4 .

У свою чергу, 13.12.2023 начальником ІНФОРМАЦІЯ_1 розглянуто вказану вище вимогу старшого слідчого СВ ВП № 2 ХРУП № 1 ГУ НП в Харківській області та відмовлено у отриманні вказаних вище документів та відомостей, із посиланням на норми чинного кримінально процесуального закону, які регулюють питання здійснення тимчасового доступу або обшуку (вих. № 386/01-09 від 13.12.2023).

Старший слідчий ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, надав заяву про слухання справи за його відсутності, клопотання просив задовольнити в повному обсязі.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 у судове засідання не з`явився, про час і місце розгляду клопотання повідомлявся.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, приходить до наступного.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя вважає, що слідчим доведено, що відомості, що містяться в цих речах і документах, перебувають або можуть перебувати у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 та самі по собі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можуть бути використані як докази, іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів не можливо.

Таким чином клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись вимогами ст. ст. 159-164, 166 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого, погоджене прокурором, задовольнити.

Надати старшому слідчому слідчого відділення відділу поліції № 2 Харківського РУП № 1 ГУ НП в Харківській області капітану поліції ОСОБА_3 тимчасовий доступ з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів, а саме: списку робітників Дільниці ветеринарної медицини м. Харкова № 2 із зазначенням (ПІБ, займаної посади, контактних номерів мобільного телефону), які знаходились у підпорядкуванні завідувача дільниці - лікаря ветеринарної медицини ІНФОРМАЦІЯ_4 у терміни з 02.08.2023 по 31.10.2023, інформацію про банківські установи, номери розрахункових рахунків, реквізити за якими здійснюються сплати за надання послуг ІНФОРМАЦІЯ_4 , що знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ).

Обов`язок надати тимчасовий доступ та можливість вилучення зазначеної вище інформації покладається на ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Строк дії ухвали один місяць, тобто до 27.01. 2024 року включно.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженнюне підлягає. Слідчий суддя- ОСОБА_1

СудКомінтернівський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення27.12.2023
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу115964811
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —641/7091/23

Ухвала від 28.12.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Музиченко В. О.

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Музиченко В. О.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 01.12.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні