Ухвала
від 28.12.2023 по справі 641/7091/23
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Номер провадження № 1-кс/641/2123/2023 Справа № 641/7091/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 грудня 2023 року Комінтернівський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

заучастю секретарясудового засідання ОСОБА_2 ,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора - ОСОБА_3 ,

захисника підозрюваної - адвоката ОСОБА_4 ,

підозрюваної - ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові клопотання старшого слідчого СВ Відділу поліції № 2 Харківського районного управління поліції № 1 ГУНП в Харківській області капітана поліції ОСОБА_6 , погоджене прокурором Слобідської окружної прокуратури м. Харкова Харківської області ОСОБА_3 про відсторонення від посади у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023221150001056 від 09.08.2023року, відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Харків, громадянки України, з вищою освітою, раніше не судимої, працюючої на посаді завідувача дільниці лікаря ветеринарної медицини Дільниці ветеринарної медицини м. Харкова № 2, зареєстрованої та фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 ,

підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СВ Відділу поліції № 2 Харківського районного управління поліції № 1 ГУНП в Харківській області капітана поліції ОСОБА_6 , за погодженням прокурора Слобідської окружної прокуратури м. Харкова Харківської області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, в якому просить відсторонити підозрювану ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від займаної посади завідувача дільниці лікаря ветеринарної медицини Дільниці Ветеринарної медицини м. Харкова № 2 до 01.01.2024 року.

В обґрунтування клопотання зазначає, що в провадженні СВ ВП № 2 Харківського РУП № 1 ГУ НП в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження, відомості про яке, внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023221150001056 від 09.08.2023 за ознаками кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що з 4 січня 2019 року до Обласної державної лікарні ветеринарної медицини прийнята на посаду фельдшера ветеринарної медицини дільничної лікарні ветеринарної медицини № 3 ОСОБА_5 .

Наказом № 166 К начальника Обласної державної лікарні ветеринарної медицини від 22.10.2021 на посаду завідувача Дільничної лікарні ветеринарної медицини № 2 з 23.10.2021 призначено ОСОБА_5 .

З 03.11.2022 по 02.08.2023 за рішеннями слідчого судді та у подальшому суду, ОСОБА_5 було відсторонено від займаної посади у зв`язку із притягненням останньої до кримінальної відповідальності.

02.08.2023 наказом № 260 К-ВС, ОСОБА_5 було переведено на посаду завідувача дільниці - лікаря ветеринарної медицини Дільниці ветеринарної медицини м. Харкова № 2.

Однак, в порушення зазначених вимог, ОСОБА_5 , яка є службовою особою, перебуваючи постійно на посаді завідувача дільниці - лікаря ветеринарної медицини Дільниці ветеринарної медицини м. Харкова № 2, яка пов`язана з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, вчинила злочин при наступних обставинах.

Так, 27.07.2023, більш точний час у ході проведення досудового розслідування не встановлено ОСОБА_7 , перебуваючи у приміщенні Дільниці ветеринарної медицини № 2 міста Харкова, за адресою: м. Харків, вул. Фонвізіна, 19, зустрілась з раніше їй не знайомою, ОСОБА_5 , повідомивши останню про необхідність в отриманні 2 (двох) санітарно-ветеринарних паспортів міжнародного зразка на належних у ОСОБА_7 собак у встановленому чинним законодавством порядку.

В цей час, під час бесіди з ОСОБА_7 , у ОСОБА_5 виник злочинний умисел, спрямований на одержання неправомірної вигоди від ОСОБА_7 за вчинення дій з використанням наданих ОСОБА_5 , повноважень, а саме за безперешкодну видачу санітарно-ветеринарних паспортів міжнародного зразка та проведення відповідних дій, пов`язаних із видачею зазначених документів за проміжок часу, який є менший, аніж передбачено відповідною процедурою.

Реалізуючи свій злочинний умисел на одержання неправомірної вигоди, ОСОБА_5 повідомила ОСОБА_7 , що може забезпечити проведення відповідних процедур та видачу санітарно-ветеринарних паспортів міжнародного зразка, однак на це потрібного багато часу та вакцину, яка відповідає міжнародним стандартам ветеринарної медицини. При цьому, ОСОБА_5 повідомила, що зможе прискорити проведення всіх процедур та надасть необхідні вакцини для щеплень.

Одразу після цього, ОСОБА_7 про зазначені вище протиправні дії ОСОБА_5 повідомила правоохоронні органи та розпочала діяти під їх контролем на викриття злочинної діяльності останньої.

20.09.2023 близько 14:10 годин ОСОБА_7 , діючи під контролем правоохоронних органів, знову прийшла до Дільниці ветеринарної медицини № 2 міста Харкова, яка розташована за адресою: м. Харків, вул. Фонвізіна, 19, зустрітись із ОСОБА_5 щоб домовитись про отримання санітарно-ветеринарних паспортів міжнародного зразка для її тварин.

Цього ж дня, продовжуючи втілювати свій злочинний умисел на отримання неправомірної вигоди, ОСОБА_5 повідомила ОСОБА_7 про умови отримання останньою санітарно-ветеринарного паспорту міжнародного зразка, офіційна плата адміністративної послуги за отримання якого складає 51 грн. 29 коп. за один паспорт, а також про необхідність проходження клінічного огляду, вакцинації та чіпування кожної собаки.

Разом з цим, ОСОБА_5 усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, достовірно знаючи офіційну вартість за здійснення вищевказаних процедур, всупереч визначеним розмірам плати за послуги, які надаються органами та бюджетними установами, умисно, з метою отримання неправомірної вигоди задля особистого збагачення, всупереч інтересам служби та поза фінансового обліку державної установи, повідомила ОСОБА_7 про необхідність надати їй гроші у сумі 2300 гривень за виконання щеплення та видачу паспортів двом собакам та у свою чергу, після отримання вказаної суми ОСОБА_5 , запропонувала ОСОБА_7 додатково виконати офіційний платіж, через банківський термінал у сумі 51 грн. 29 коп. за кожен паспорт. Крім того, ОСОБА_5 визначила, що наприкінці жовтня 2023 ОСОБА_7 необхідно прибути для додаткового щеплення та відібрання зразків крові у тварин, для подальшого оформлення дозвільних документів на перетин державного кордону України.

31.10.2023 близько 11:00 годин ОСОБА_7 , діючи під контролем правоохоронних органів, прийшла до Дільниці ветеринарної медицини № 2 міста Харкова, яка розташована за адресою: м. Харків, вул. Фонвізіна, 19, у встановлений ОСОБА_5 час з метою проведення додаткового щеплення та відібрання зразків крові у тварин, для подальшого оформлення дозвільних документів на перетин державного кордону України.

Цього ж дня у період часу з 11:00 по 11:30 годин ОСОБА_5 , реалізовуючи свій злочинний умисел, скерований на одержання неправомірної вигоди від ОСОБА_7 у сумі 9000 грн. за проведення відповідних процедур та складання і видачу санітарно-ветеринарних паспортів міжнародного зразка, перебуваючи у службовому кабінеті розташованого на 1-му поверсі у приміщення Дільниці ветеринарної медицини № 2 міста Харкова, яка розташована за адресою: м. Харків, вул. Фонвізіна, 19, маючи на меті незаконне збагачення, діючи умисно, з корисливих мотивів, шляхом одержання неправомірної вигоди, отримала від ОСОБА_7 грошові кошти у розмірі 9000 грн., які ОСОБА_7 , діючи за раніше зазначеною усною вказівкою передала ОСОБА_5 , яка обернула їх на власну користь та не відобразила у товарно-касовій документації.

У подальшому, 31.10.2023, приблизно об 11:30 годин, перебуваючи в приміщенні службового кабінету Дільниці ветеринарної медицини № 2 міста Харкова, яка розташована за адресою: м. Харків, вул. Фонвізіна, 19, після одержання ОСОБА_5 неправомірної вигоди у розмірі 9000 грн., злочинна діяльність останньої була викрита працівниками правоохоронних органів.

01.11.2023 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, - вимагання та одержання службовою особою неправомірної вигоди за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища.

30.11.2023 ОСОБА_5 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, - вимагання та одержання службовою особою неправомірної вигоди за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища.

01.12.2023 слідчим суддею Комінтернівського районного суду міста Харкова задоволено клопотання слідчого та ОСОБА_5 відсторонено від займаної посади.

21.12.2023 до керівника Слобідської окружної прокуратури міста Харків скеровано клопотання про подовження строків досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні до трьох місяців.

21.12.2023 постановою керівника Слобідської окружної прокуратури міста Харків клопотання слідчого про подовження строків досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні задоволено, та строки досудового розслідування подовжено, до 01.02.2024.

Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні інкримінованого ОСОБА_5 кримінального правопорушення (злочину) повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами.

Зокрема, прокурор зазначив, що наразі наявні підстави вважати, що підозрювана ОСОБА_5 , перебуваючи на вказаній посаді, будучи наділеною владою, використовуючи свої повноваження як завідувач дільниці - лікар ветеринарної медицини Дільниці ветеринарної медицини м. Харкова № 2 може знищити чи підробити речі та документи, що мають суттєве значення для кримінального провадження, оскільки слідчим та прокурором в повній мірі вони не віднайдені та не вилучені. В той же час, підозрювана ОСОБА_5 , будучи безпосереднім керівником для підлеглих, може незаконно впливати на них з метою схилити їх до дачі показань, що покривають її злочинну діяльність.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, просить його задовольнити.

Захисник підозрюваного адвокат ОСОБА_4 надала заперечення на клопотання, проти задоволення клопотання заперечує, зазначає, що слідчим у клопотанні і прокурорм не доведено обставин, що дають підстави обгрунтовано підозрювати ОСОБА_5 в інкримінованому їй злочину. Крім того, ОСОБА_5 не є службовою особою, а відтак не є суб`єктом кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України. На підставі чого, захисник просила відмовити у клопотанні органу досудового розслідування.

Підозрювана ОСОБА_5 проти клопотання також заперечувала, підтримала захисника.

Заслухавши думку осіб, які беруть участь у справі, ознайомившись з доданими до клопотання матеріалами, слідчий суддя зазначає наступне.

Відповідно до положень статті 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Заходом забезпечення кримінального провадження є відсторонення від посади.

Згідно ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 154 КПК України, відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено відповідно до вимог статті 158 цього Кодексу.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 157 КПК України, слідчий суддя, суд відмовляє у задоволенні клопотання про відсторонення від посади, якщо слідчий, прокурор не доведе наявність достатніх підстав вважати, що такий захід необхідний для припинення кримінального правопорушення, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного чи обвинуваченого, який, перебуваючи на посаді, може знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином. При вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя, суд зобов`язаний врахувати такі обставини: 1) правову підставу для відсторонення від посади; 2) достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; 3) наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

Відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 219 КПК України, з дня повідомлення особі про підозру досудове розслідування повинно бути закінчене протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

21.12.2023 постановою керівника Слобідської окружної прокуратури міста Харків клопотання слідчого про подовження строків досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні задоволено, та строки досудового розслідування подовжено, до 01.02.2024.

Наявність обґрунтованої підозри відносно ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованого їй злочину підтверджується дослідженими у судовому засіданні документами, а саме: заявою ОСОБА_7 , протоколом допиту свідка ОСОБА_7 , постановою про заведення окремої справи документів щодо організації та проведення негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні від 14.08.2023, протоколом огляду, копіювання та вручення грошових коштів від 31.10.2023, протоколом обшуку від 31.10.2023, протоколом затримання особи, підозрюваного у вчиненні злочину від 31.08.2023. При цьому суд, ґрунтуючись на принципі презумпції невинуватості, не ставить ціллю передбачити можливе покарання за інкриміноване підозрюваному діяння.

Суд зазначає, що під час розгляду клопотання прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що такий захід як відсторонення підозрюваної ОСОБА_5 від посади завідувача дільниці - лікаря ветеринарної медицини Дільниці ветеринарної медицини м. Харкова № 2 є необхідним для запобігання протиправній поведінці підозрюваної щодо перешкоджання кримінальному провадженню, яка, перебуваючи на посаді, може продовжити злочинну діяльність, знищити документи, які мають значення для досудового розслідування. Прокурором також доведено, що перебування ОСОБА_5 на посаді сприяло вчиненню кримінального правопорушення, за яким останній повідомлено підозру.

Також суд зауважує, що прокурором на виконання вимог ч. 2 ст. 157 КПК України доведено, що існують обставини для відсторонення від посади ОСОБА_5 ..

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для відсторонення ОСОБА_5 від посади завідувача дільниці - лікаря ветеринарної медицини Дільниці ветеринарної медицини м. Харкова № 2, а тому клопотання слідчого підлягає задоволенню.

При цьому, слідчий суддя зазначає, що заходи забезпечення кримінального провадження можуть бути застосовані слідчим суддею в межах строку досудового розслідування, а тому ОСОБА_5 підлягає відстороненню від посади до 01.02.2024 року включно.

Керуючись ст. ст. 131, 132, 154, 155, 156, 157, 158, 309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого СВ Відділу поліції № 2 Харківського районного управління поліції № 1 ГУНП в Харківській області капітана поліції ОСОБА_6 , погоджене прокурором Слобідської окружної прокуратури м. Харкова Харківської області ОСОБА_3 про відсторонення від посади задовольнити.

Подовжити строк відсторонення від посади завідувача дільниці - лікаря ветеринарної медицини Дільниці ветеринарної медицини м. Харкова № 2 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в межах строку досудового розслідування, тобто до 01.02.2024 року включно.

Встановити строк дії ухвали до 01.02.2024 року включно.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя- ОСОБА_1

СудКомінтернівський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення28.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116007723
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку відсторонення від посади

Судовий реєстр по справі —641/7091/23

Ухвала від 28.12.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Музиченко В. О.

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Музиченко В. О.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 01.12.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні