Постанова
від 20.11.2007 по справі 18/232
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/232

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

          "20" листопада 2007 р.       Справа №  18/232

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Тимошевської В.В. при секретарі судового засідання Горлової М.С. розглянув у відкритому судовому засіданні матеріали адміністративної справи №18/232

за позовом: Управління Пенсійного фонду України в Олександрійському районі, м. Олександрія Кіровоградської області  

до відповідача:    відкритого акціонерного товариства "Новопразьке ремонтно-транспортне підприємство", смт. Нова Прага Олександрійського району Кіровоградської області     

про стягнення  1906,68 грн.  

Представники сторін:

від позивача - участі не брали;

від відповідача - участі не брали.

                                                   

Управлінням Пенсійного фонду України в Олександрійському районі подано позовну заяву № 07-11/92 від 27.09.2007 року про стягнення з відкритого акціонерного товариства "Новопразьке ремонтно-транспортне підприємство"  заборгованості  в сумі плати для покриття витрат на виплату пенсій за віком на пільгових умовах в розмірі 1430 грн. 01 коп. за період з 01.07.2007 р. по 27.09.2007р.

Заявою від 23.10.2007 р. позивач збільшив розмір позовних вимог та просить стягнути заборгованість  в сумі плати для покриття витрат на виплату пенсій за віком на пільгових умовах в розмірі 1 906 грн. 68 коп. за період з 01.07.2007 р. по 23.10.2007 р. (а.с. 31-32).

Позивач у судове засідання не з'явився, однак подав клопотання  від 29.10.2007 р. про розгляд справи за відсутністю представника позивача (а.с. 43).

Відповідач заперечення на позов не подав, у судове засідання не з'явився, хоча належним чином сповіщений про дату, час і місце судового розгляду, що підтверджується повідомленням органу поштового зв'язку про вручення судової повістки №2310853 від 01.11. 2007 р. (а.с. 45).

Розглянувши наявні матеріали адміністративної справи, господарський суд встановив наступне.

Відповідно до Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України від 30 квітня 2002 року за № 8-2 з наступними змінами та доповненнями, Управління Пенсійного фонду України в Олександрійському районі є органом виконавчої влади на місцях та утворюють систему органів Фонду, що здійснює управління фінансами пенсійного забезпечення в межах міста.  

Згідно п.п. 6 п. 2.2 "Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах" управління контролює надходження збору та інших платежів до Фонду від підприємств, установ, організацій та громадян, збирає у встановленому порядку відповідну звітність, проводить планові та позапланові перевірки фінансово-бухгалтерських документів, звітів та інших документів щодо правильності обчислення та сплати страхових внесків, цільового використання Фонду в організаціях, що здійснюють виплату і доставку пенсій.

Відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" платник сплачує страхові внески - кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування  відповідно до вказаного закону.

Відповідно до розділу 6 Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України" (далі - Інструкція), затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1, розробленої відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень вказаного вище закону, а саме - пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та інших роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, які відповідно до законодавства, яке діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом.

Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду України плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій за списком № 1, починаючи з дня набрання чинності Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а саме - 01.01.2004, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до вказаного закону.

Розмір сум до відшкодування на поточний рік згідно Інструкції визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Повідомлення складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів ПФУ. Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до ПФУ зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до третього абзацу п. 6.8 Інструкції суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Згідно статті 23 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" спори, що виникають із правовідносин даного Закону вирішуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

ВАТ "Новопразьке ремонтно-транспортне підприємство" зареєстровано в управлінні Пенсійного фонду України відповідно до Закону, а тому є страхувальником, що підтверджується копією заяви про реєстрацію (а.с. 20).

За розрахунком фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в частині пенсій призначених на підставі п. п. "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за 2006 р. та розрахунку суми позову, ВАТ "Новопразьке ремонтно-транспортне підприємство" має відшкодувати суми пенсій, призначених  на пільгових умовах станом на  23.10.2007 р., громадянину Кацурі М.М. за період з липня по жовтень 2007 р.  у сумі  1 906,68 грн. (а.с.6-10, 33-35).

На день звернення до суду ВАТ "Новопразьке ремонтно-транспортне підприємство" вказану заборгованість не сплатило, у зв'язку з чим Управління Пенсійного фонду України в Олександрійському районі звернулося з адміністративним позовом до господарського суду Кіровоградської області. Під час розгляду справи відповідачем доказів сплати зазначеної заборгованості не надано.  

З викладених підстав господарський суд прийшов до висновку про обґрунтованість вимог позивача та наявність підстав для задоволення адміністративного позову в сумі 1 906,68 грн.

Керуючись п. 4 ст. 94,  ч.ч. 1-2 ст. 160, ч. 1 ст. 162, ст. 163, ч. 2 ст. 186, ч.ч. 1-4 ст. 254, п. 6 Розділу VII Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд

                                         

                                          П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Новопразьке ремонтно-транспортне підприємство" (27300, Кіровоградська область, Олександрійський район, смт. Нова Прага, вул. Титаренка, 20, р/р 2600730011033 в Олександрійській філії АКБ "Укрсоцбанк", МФО 323293, ідентифікаційний код 00905072) на користь управління Пенсійного фонду України в Олександрійському районі (28000, Кіровоградська область, м. Олександрія, вул. Шевченко, 76, р/р 256063011223 в ОУ ВАТ "Державний ощадний банк України", МФО 323475, ідентифікаційний код 20650160) заборгованість  в сумі плати для покриття витрат на виплату пенсій за віком на пільгових умовах в розмірі 1 906 грн. 68 коп.

Після набрання постановою законної сили за заявою стягувача видати виконавчий лист.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений Кодексом адміністративного судочинства України, постанова суду першої інстанції набирає законної сили  після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова не набрала законної сили.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дні її проголошення.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через господарський суд Кіровоградської області.

 

Суддя

  В.В.Тимошевська

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення20.11.2007
Оприлюднено30.11.2007
Номер документу1160493
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/232

Ухвала від 14.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 02.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Судовий наказ від 21.02.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Ухвала від 09.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Саврій В.А.

Ухвала від 18.06.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Постанова від 01.02.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 29.12.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Рішення від 30.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Рішення від 08.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 26.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні