Ухвала
від 28.12.2023 по справі 922/3212/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"28" грудня 2023 р.м. ХарківСправа № 922/3212/21вх. № 3212/21

Суддя Яризько В.О.

Без участі представників сторін

розглянувши заяву ОСОБА_1 про заміну кредитора у справі за заявою : фізичної особи-підприємця Мирошника Володимира Івановича

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрінвест-Трейд"

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

09.01.2023 через кабінет системи "Електронний суд" від ОСОБА_1 надійшла заява про заміну кредитора, відповідно до якої заявниця просить суд:

- здійснити процесуальне правонаступництво у справі №922/3212/21 про банкрутство Товариства з додатковою відповідальністю "Укрінвест-Трейд" шляхом заміни сторони - кредитора ФОП Мирошник Володимир Іванович (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) на його правонаступника ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 ) з вимогами у розмірі 900000,00 грн.

- замінити у справі №922/3212/21 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Укрінвест-Трейд" (місцезнаходження: 61201, м. Харків, пр. Перемоги, буд.55Е код ЄДРПОУ 40338302) кредитора ФОП Мирошник Володимира Івановича (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) на його правонаступника ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 ) з вимогами у розмірі 900000,00 грн. гривень.

- розглянути цю заяву ОСОБА_1 без участі ОСОБА_1 за наявними у справі матеріалами та доказами.

Листом від 11.01.2023 господарський суд Харківської області повідомив заявницю про те, що матеріали справи №922/3212/21 відсутні в господарському суді Харківської області, у зв`язку із оскарженням ухвали суду від 27.10.2023. Отже питання щодо прийняття до розгляду заяви ОСОБА_1 про заміну кредитора буде вирішено після повернення матеріалів справи до господарського суду Харківської області.

26.12.2023 матеріали справи № 922/3212/21 повернулись до господарського суду Харківської області.

Дослідивши матеріали справи та подану заяву ОСОБА_1 про заміну кредитора, суд зазначає наступне.

Правонаступництво - це перехід суб`єктивного права від однієї особи (праводавця) до іншої (правонаступника) в порядку похідного правонабуття. Перехід суб`єктивних прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого відбувається через набуття суб`єктивного права та/чи суб`єктивного обов`язку однією особою і, відповідно, їх втрату іншою. Однак при цьому спостерігається зв`язок між набутими суб`єктивними правами і обов`язками та правовідносинами, в яких перебував їх носій-попередник, з іншими особами, в силу чого і було можливе їх існування.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні. Процесуальне правонаступництво виникає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права. Фактично, процесуальне правонаступництво слідує за матеріальним.

Тому необхідно розмежовувати, що провадження у справі про банкрутство передбачає як розгляд основної справи в ході якої вирішуються специфічні питання, притаманні саме процедурі банкрутства, так і в її межах справ позовного провадження за участю боржника (відокремлене позовне провадження у межах справи про банкрутство).

Суд звертає увагу, що Велика Палата Верховного Суду у постанові від 18.02.2020 у справі № 918/335/17 зазначила, що судові рішення у процедурі банкрутства можна поділити на дві групи:

1) перша група стосується розв`язання специфічних питань, притаманних саме процедурам банкрутства, тобто непозовному провадженню: про відкриття провадження у справі про банкрутство, про припинення дії мораторію щодо майна боржника, про закриття провадження у справі про банкрутство, про затвердження плану санації, про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, про призначення (розумій також і відсторонення) керуючого санацією, ліквідатора тощо.

2) друга група стосується виключно вирішення спорів. До неї належать судові рішення щодо розгляду спорів, у межах справи про банкрутство, стороною в яких є боржник. Такі спори розглядаються за позовом сторони, тобто в позовному провадженні. Хоча вони вирішуються тим судом, який відкрив провадження у справі про банкрутство, ці спори не стосуються непозовного провадження, яке врегульоване КУзПБ, а тому регламентуються правилами про позовне провадження, встановленими у ГПК України.

Отже, питання заміни кредитора її правонаступником, що врегульовано нормами спеціального законодавства (стаття 43 КУзПБ), належить до першої групи питань.

Тож для заміни кредитора у справі про банкрутство його правонаступником, мають застосовуватися спеціальні норми законодавства про банкрутство, визначені статтею 43 КУзПБ (див. постанову Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 05.04.2021 у справі № 4/5007/33-Б/11).

Суд звертає увагу, що з урахуванням специфіки регулювання провадження у справі про банкрутство нормами КУзПБ, справа про банкрутство є основною, а тому тому при наявності підстав для заміни кредитора у такому провадженні має з`ясовуватися те, чи здійснено заміну такого кредитора у основній справі про банкрутство.

Аналогічну правову позицію викладено в постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 26.07.2022 у справі № 910/12257/13.

Підтвердженням такого розуміння правового регулювання заміни кредитора у справі про банкрутство його правонаступником свідчить аналіз положень КУзПБ, норми якого пов`язують можливість захисту порушеного права та інтересу заінтересованої особи з наявністю в цієї особи статусу кредитора у справі (ст.ст.1,39,45 КУзПБ), оскільки саме з моменту набуття статусу кредитора у справі про банкрутство боржника в особи (правонаступника) виникає можливість захисту прав та інтересів саме як кредитора.

Порядок набуття кредитором, у тому числі кредитора, за заявою якого відкрито провадження у справі про банкрутство, статусу учасника провадження у справі про банкрутство визначається статтею ч.8 ст.39 КУзПБ.

Так, в ухвалі про відкриття провадження у справі про банкрутство зазначається, визнання вимог кредитора та її розмір.

Стаття 1 КУзПБ визначає поняття кредитора - це юридична або фізична особа за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника.

Отже, процедура банкрутства поєднує в собі, розгляд процедурних питань, пов`язаних саме ізздійсненням провадження у справі про банкрутство на стадії підготовчого провадження, а саме: визначення правового статусу заявника (кредитора), який подав заяву про відкриття справи про банкрутство боржника, що зазначається в ухвалі про відкриття провадження у справі про банкрутство, через визнання судом вимог ініціюючого кредитората їх розмір( ч.8.ст.39 Кодексу з процедур банкрутства.)

Проте, як вбачається з матеріалів справи, ухвалою Господарського суду Харківської області від 27.10.2021 відмовлено в відкритті провадження у справі за заявою фізичної особи - підприємця Мирошника Володимира Івановича про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрінвест-Трейд", код 40338302.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 22.09.2022 закрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою фізичної особи-підприємця Мирошника Володимира Івановича на ухвалу господарського суду Харківської області від 27.10.2021 у справі № 922/3212/21

Також, ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 22.09.2022 апеляційне провадження за апеляційною скаргою Фізичної особи ОСОБА_1 м. Харків на ухвалу Господарського суду Харківської області 27.10.2021 року у справі №922/3212/21 закрито.

Заявник ФОП Мирошник Володимир Іванович не є кредитором боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрінвест-Трейд" у розумінні приписів Кодексу України з процедур банкрутства (близька за висновками є позиція ВСУ у складі КГС, викладена у Постанові № 904/4608/21 (904/7059/21) від 06.04.2023).

Ураховуючи викладене, суд зазначає, що вподаній заяві ОСОБА_1 (правонаступник) просить замінитикредитора ФОП Мирошника В.І. у справі № 922/3212/21 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрінвест-Трейд", посилаючисьна ст. 43 Кодексу України з процедур банкрутства. Проте, заявник ОСОБА_1 не є правонаступником ФОП Мирошник В. І. у справі № 922/3212/21, оскільки ФОП Мирошник В. І. не є кредитором боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрінвест-Трейд" у розумінні приписів Кодексу з процедур банкрутства.

Окрім цього, суд звертає увагу, що ухвала Господарського суду Харківської області від 27.10.2021, якою було відмовлено в відкритті провадження у справі за заявою фізичної особи - підприємця Мирошника Володимира Івановича про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрінвест-Трейд", код 40338302 не скасована та є чинною.

В поданій заяві фізична особа ОСОБА_1 просить замінити кредитора у справі № 922/3212/21 посилаючись у тому числі наст. 43 Кодексу України з процедур банкрутства.

Частиною 6 статті 12 ГПК Українивизначено, що господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Отже, процесуальні норми, які містить Закон про банкрутство, є спеціальними та підлягають переважному застосуванню щодо норм ГПК України, які регулюють подібні правовідносини у позовному провадженні.

Провадження у справах по банкрутство є самостійним видом судового провадження і характеризується особливим процесуальним порядком розгляду справ, специфічністю цілей і завдань, особливим суб`єктним складом, тривалістю судового провадження, що істотно відрізняється від позовного.

Частиною 1 статті 6 Кодексу України з процедур банкрутства визначена можливість застосування до боржника таких судових процедур банкрутства: розпорядження майном боржника; санація боржника; ліквідація банкрута.

Згідно до положень ст.43 Кодексу України з процедур банкрутства, а саме у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі.

Оскільки законодавцем не передбачено окремого визначення поняття "стадії провадження у справі про банкрутство", суд вважає, що для цілей законодавства про банкрутство поняття "судових процедур банкрутства" та "стадій провадження у справі про банкрутство" є синонімами та використовуються для надання можливості учаснику чи правонаступнику кредитора реалізувати своє право про заміну кредитора правонаступником у процедурах розпорядження майном боржника; санації боржника; ліквідації банкрута.

Отже, питання щодо можливості здійснення правонаступництва вимог кредитора до боржника може бути подана на будь-якій стадії провадження у справі про банкрутство, тобто з моменту відкриття провадження у справі про банкрутство та до моменту його закриття.

Однак, у даній справі провадження у справі про банкрутство взагалі не відкривалося і його не існувало на день винесення оскарженої ухвали. Аналогічно провадження не існує на час подання заяви ОСОБА_1 про заміну кредитора.

Відповідно до приписів ч.2 ст. 6, ч.2 ст. 19 Конституції України, які є нормами прямої дії, суд діє в межах своєї компетенції, що у даному випадку свідчить про неможливість заміни сторони в силу відсутності самого провадження.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для прийняття до розгляду заяви ОСОБА_1 про заміну кредитора (вх. №468/23 від 09.01.2023)

Керуючись статтями 1, 2, 39, 43 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 233-235 ГПК України, -

УХВАЛИВ:

Відмовити у прийнятті до розгляду заяви ОСОБА_1 про заміну кредитора (вх. №468/23 від 09.01.2023)

Ухвалу направити ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 )

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в порядку та у строки, передбачені статтями 254-258 ГПК України.

Ухвалу підписано 28.12.2023.

Суддя Яризько В.О.

Дата ухвалення рішення28.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116058189
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —922/3212/21

Ухвала від 28.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 22.09.2022

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Ухвала від 22.09.2022

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Ухвала від 24.01.2022

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Ухвала від 13.12.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Ухвала від 29.11.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Ухвала від 27.10.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 11.10.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 27.09.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 13.09.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні