Ухвала
від 03.01.2024 по справі 233/6072/23
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 233/6072/23

Номер провадження 2/711/272/24

УХВАЛА

Іменем України

про проведення судового засідання в режимі відео конференції

03 січня 2024 року суддя Придніпровського районного суду м.Черкаси Демчик Р.В., розглянувши клопотання представника позивача 16 державного пожежно-рятувального загіну Головного управління Державної служби України Нечволода Сергія Валентиновича, в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів -

встановив:

У провадженні Придніпровського районного суду м. Черкаси знаходиться цивільна справа №233/6072/23 за позовом 16 державного пожежно-рятувального загіну Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області до ОСОБА_1 про стягнення безпідставно отриманої частини додаткової винагороди.

02.01.2024 на електронну адресу суду надійшла заява представника позивача Нечволода С.В.про проведення розгляду справи у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку Єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи.

Враховуючи думку представника позивача Нечволода С.В., який зазначає, що має наміри безпосередньо брати участь у розгляді справи, перевіривши матеріали цивільної справи, у межах вирішуваного питання, а також враховуючи той факт, що судове засідання по даній справі призначене на 09 січня 2024 року о 09год. 00хв., суд приходить до висновку про необхідність проведення даного засідання у режимі відеоконференції, виходячи з наступного.

Відповідно до частини 5 статті 4 ЦПК України жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку.

За змістом статті 12 ЦПК України, учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно з пунктом 2 частини першої статті 43 ЦПК України учасники справи мають право, зокрема, брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом.

Відповідно до ч.1-3 ст. 212 ЦПК України Учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Відповідно доп.45Розділу 3«Положення про порядокфункціонування окремихпідсистем (модулів)Єдиної судовоїінформаційно-телекомунікаційноїсистеми»,затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя 17.08.2021 № 1845/0/15-21 (далі-Положення),підсистема відеоконференцзв`язкузабезпечує учасникамсправи можливістьбрати участьу судовомузасіданні врежимі відеоконференціїпоза межамиприміщення судуза допомогоюсвого Електронногокабінету тавласних технічнихзасобів;у приміщеннііншого суду-за допомогоютехнічних засобівсуду;в установіпопереднього ув`язнення,установі виконанняпокарань абомедичному закладі-за допомогоютехнічних засобів,наявних увідповідній установі. Підсистема відеоконференцзв`язку також забезпечує користувачам можливість брати участь у засіданнях інших органів та установ системи правосуддя в режимі відеоконференції. Особливості порядку проведення таких засідань можуть встановлюватися відповідними органами та установами системи правосуддя. Інструкція користувача підсистеми відеоконференцзв`язку розробляється адміністратором ЄСІТС та розміщується на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою https://wiki.court.gov.ua.

За наявності в суді технічної можливості учасник справи у порядку, встановленому процесуальним законом, може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву. За наявності в суді технічної можливості учасник справи може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні іншого суду за допомогою технічних засобів суду. Технічну можливість участі у відеоконференції, належну якість зображення та звуку, інформаційну безпеку тощо забезпечує такий суд (п.п.46-47 Положення).

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку. Суд ухвалює рішення про можливість проведення засідання в режимі відеоконференції за умови наявності в суді відповідної технічної можливості (наявність обладнання та можливість його використання у визначені день і час) (п.п.49-50 Положення).

Заява представника позивача Нечволоди С.В., про участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів подана з дотриманням правил процесуального закону та вимог Положення.

Таким чином, для забезпечення швидкого та ефективного відправлення правосуддя, недопущення порушення розумних строків розгляду справи, а також ураховуючи те, що Придніпровський районний суд м. Черкаси має технічну можливість провести судове засідання у такий спосіб (за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи) у визначені дату і час, заява представника відповідача адвоката Шаповал О.В., підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 43, 212, 223, 260 ЦПК України суддя,-

ухвалив :

Заяву задовольнити.

Забезпечити участь представника позивача Нечволоди Сергія Валентиновича, у відкритому засіданні по цивільній справі №233/6072/23 за позовом 16 державного пожежно-рятувального загіну Головного управління Державної служби України Нечволода Сергія Валентиновича, в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів, призначеному на 09січня 2024року о09год.00хв. у режимі відеоконференції, відповідно до Положення про порядокфункціонування окремихпідсистем (модулів)Єдиної судовоїінформаційно-телекомунікаційноїсистеми»,затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя 17.08.2021 №1845/0/15-21.

Відеоконференція проводитиметься за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Роз`яснити ОСОБА_2 що у день судового засідання, за ~10 хвилин (орієнтовно) до початку слухання учасник має авторизуватись на сайті https://vkz.court.gov.ua, виконати перевірку обладнання та очікувати на запрошення до конференції на сторінці «Мої конференції».

Крім того, роз`яснити ОСОБА_2 , що ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Копію ухвали надіслати адвокату Нечволоду С.В..

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя: Р. В. Демчик

Дата ухвалення рішення03.01.2024
Оприлюднено04.01.2024
Номер документу116084297
СудочинствоЦивільне
Сутьпроведення судового засідання в режимі відео конференції 03 січня 2024 року

Судовий реєстр по справі —233/6072/23

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Наумик О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні