Ухвала
від 11.01.2024 по справі 945/2367/23
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 945/2367/23

Провадження № 1-кс/945/53/24

УХВАЛА

Іменем України

11 січня 2024 року м.Миколаїв

Слідчий суддя Миколаївського районного суду Миколаївської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , представника власника майна ОСОБА_3 - адвоката ОСОБА_4 , прокурора ОСОБА_5 , розглянувши клопотання прокурора Миколаївської окружної прокуратури ОСОБА_5 у кримінальному провадженні №42023152020000016, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.05.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, про арешт тимчасово вилученого майна,

встановив:

Прокурор Миколаївської окружної прокуратури ОСОБА_5 звернулася до слідчого судді з клопотанням про арешт тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023152020000016, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.05.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, про арешт тимчасово вилученого майна.

Прокурор Миколаївської окружної прокуратури ОСОБА_5 в судовому засіданні заявлені вимоги підтримала та просила суд задовольнити їх у повному обсязі.

Представник власника майна ОСОБА_3 - адвокат ОСОБА_4 в судовому засіданні надала заперечення проти клопотання прокурора про арешт тимчасово вилученого майна та просила слідчого суддю відмовити в задоволенню клопотання.

Розглянувши клопотання, заслухавши позицію учасників провадження, дослідивши надані докази, слідчий суддя дійшов наступного.

Згідно ст.131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, а заходами забезпечення кримінального провадження в тому числі є арешт майна.

Відповідно до ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Встановлено, що в провадженні СВ ВП № 5 Миколаївського РУП ГУ НП в Миколаївській області перебувають матеріали кримінального провадження за №42023152020000016 від 08.05.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України.

Процесуальне керівництво по вказаному кримінальному провадженні здійснюється прокурорами Миколаївської окружної прокуратури.

В ході досудового розслідування встановлено, що на підставі державних актів на право приватної власності на землю II-МК№012122, II-МК№012125, II-МК№012124, до яких внесено недостовірні відомості щодо власників земельних ділянок, та технічної документації, розробленої ФОП ОСОБА_3 , якому було відомо про відсутність у вказаних осіб права на земельні ділянки, 21.02.2022 за онлайн заявками ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , екстериторіальним шляхом здійснено формування та реєстрацію земельних ділянок площею по 5,67 га з присвоєнням кадастрових номерів 4823355700:126000:0672, 4823355700:126000:0673 та 4823355700:126000:0674. Вказане призвело до вибуття з законного користування ФГ «Незабудка» та власності Первомайської селищної ради земельної ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 17,01 га.

Оперативним шляхом встановлено, що ФОП ОСОБА_3 здійснює свою діяльність спільно з сертифікованим інженером-землевпорядником ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка також може бути причетна до вчинення вищезазначеного кримінального правопорушення.

19.12.2023 року в ході проведення обшуку на підставі ухвали слідчого судді Миколаївського районного суду Миколаївської області ОСОБА_1 (справа №945/2367/23, №1-кс/945/451/23) автомобілю Toyota Rav4 з номерними знаками НОМЕР_1 , виявлено та вилучено: принтер hp officeJet 250 в чорному кейсі, запакований до сейф-пакету WAR 1762768; копія свідоцтва про державну реєстрацію ФГ «Олександра» на 1 аркуші, копія виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб ФГ «Олександра» на 1 аркуші, оригінал рішення (витягу) Лиманівської сільської ради Жовтневого району від 03.05.2000 року на 1 аркуші, оригінал листа, підписаний ОСОБА_9 на 1 аркуші, поміщені до сейф-пакету WAR 1062312; квитанції з відтисками печатки ОСОБА_9 в кількості 11 (одинадцять) штук, заявки про реєстрацію земельних ділянок в кількості 2 (двох) штук, поміщені до сейф-пакету WAR 1393773.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичній особи, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження

Відповідно до ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Частиною 3 статті 170 КПК України визначено, що арешт накладається на майно будь-якої фізичної чи юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст.98 КПК України.

Арешт на комп`ютерні системи чи їх частини накладається лише у випадках, якщо вони отримані внаслідок вчинення кримінального правопорушення або є засобом чи знаряддям його вчинення, або зберегли на собі сліди кримінального правопорушення, або у випадках, передбачених пунктами 2, 3, 4 частини другою цієї статті, або якщо їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, а також якщо доступ до комп`ютерних систем чи їх частин обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

Згідно зі ст.98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.1 ст.167 КПК України тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення, або його спеціальну конфіскацію в порядку, встановленому законом.

Пунктом 1 частини 2 статті 167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди.

У клопотанні прокурором доведена наявність підстав вважати, що майно, відповідає критеріям статті 98 Кримінального процесуального кодексу України, тобто воно має ознаки речових доказів по даному кримінальному провадженню.

Беручи до уваги вищевикладене, з метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування у даному кримінальному провадженні та збереження речових доказів, слідчий суддя вважає за необхідне вжити заходи забезпечення кримінального провадження, наклавши арешт на тимчасово вилучене майно,

Відповідно до ст.175 КПК України ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором, на яких і покладено обов`язок визначення місця зберігання тимчасово вилученого майна.

Крім того, слідчий суддя роз`яснює, що відповідно до ст.174 КПК України за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника чи володільця майна, якщо вони доведуть, що потреба у застосуванні такого заходу відпала, арешт майна може бути скасовано повністю або частково.

Керуючись ст.ст.98, 167, 170-175 КПК України, слідчий суддя,-

постановив:

Клопотання прокурора Миколаївської окружної прокуратури ОСОБА_5 у кримінальному провадженні №42023152020000016, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.05.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, про арешт тимчасово вилученого майна задовольнити.

Накласти арешт на тимчасово вилучене майно, а саме:

- принтер hp officeJet 250 в чорному кейсі, запакований до сейф-пакету WAR 1762768;

- копію свідоцтва про державну реєстрацію ФГ «Олександра» на 1 аркуші, копія виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб ФГ «Олександра» на 1 аркуші, оригінал рішення (витягу) Лиманівської сільської ради Жовтневого району від 03.05.2000 на 1 аркуші, оригінал листа, підписаний ОСОБА_9 на 1 аркуші, поміщені до сейф-пакету WAR 1062312;

- квитанції з відтисками печатки ОСОБА_9 в кількості 11 (одинадцять) штук, заявки про реєстрацію земельних ділянок в кількості 2 (двох) штук, поміщені до сейф-пакету WAR 1393773.

Роз`яснити, що відповідно до ст.174 КПК України за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника чи володільця майна, якщо вони доведуть, що потреба у застосуванні такого заходу відпала, арешт майна може бути скасовано повністю або частково.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її проголошення.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

11.01.2024

СудМиколаївський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення11.01.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116244278
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —945/2367/23

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Фаріонова О. М.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Фаріонова О. М.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Фаріонова О. М.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Фаріонова О. М.

Ухвала від 17.01.2024

Кримінальне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Войнарівський М. М.

Ухвала від 11.01.2024

Кримінальне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Войнарівський М. М.

Ухвала від 11.01.2024

Кримінальне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Войнарівський М. М.

Ухвала від 14.12.2023

Кримінальне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Войнарівський М. М.

Ухвала від 13.12.2023

Кримінальне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Войнарівський М. М.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Войнарівський М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні