Ухвала
від 11.01.2024 по справі 510/2217/23
РЕНІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 510/2217/23

Провадження № 2/510/517/24

У Х В А Л А

11.01.24 р. м. Рені

Суддя Ренійського районного суду Одеської області Дудник В.І., розглядаючи матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 (треті особи Служба у справах дітей Одеської міської ради, Служба у справах дітей Великодальницької сільської ради) про визначення місця проживання дітей,-

В С Т А Н О В И В

Позивачка ОСОБА_1 , діюча через свого представника адвоката Фомічова І.О., звернулась із позовом до ОСОБА_2 (треті особи Служба у справах дітей Одеської міської ради, Служба у справах дітей Великодальницької сільської ради) із вимогами про визначення місця проживання дітей - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 із їх матір`ю ОСОБА_1 .

Підготовче судове засідання у справі було призначене на 31.01.2024р. об 11.00 год.

На нинішній час від представника позивачки ОСОБА_1 ОСОБА_5 надійшло клопотання про залучення належної третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмету спору, Приморської районної адміністрації Одеської міської ради (Код ЄДРПОУ 26303264; адреса реєстрації : 65039, м. Одеса, вул. Канатна, 134).

Обґрунтовуючи подане клопотання адвокат Фомічов І.О. зазначив, що в поданому суду позові предявляються вимоги щодо визначення місця проживання неповнолітніх дітей із їх матір`ю. При подачі позовної заяви в якості третіх осіб були вказані Служба у справах дітей Одеської міської ради та Служба у справах дітей Великодальницької сільської ради. Служба у справах дітей Одеської міської ради надала пояснення, що вона не є органом опіки та піклування та до її повноважень не відноситься виготовлення висновку щодо визначення місця проживання неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вказуючи на те, що це є обов`язком відповідної районної адміністрації Одеської міської ради. З метою дотримання прав та захисту інтересів неповнолітньої особи слід залучити для участі у справі Приморську районну адміністрацію Одеської міської ради, як орган опіки та піклування.

Згідно п.4 ч.2ст. 197 ЦПК Україниу підготовчому засіданні суд, зокрема, вирішує питання про вступ у справу інших осіб.

Згідно ч.3ст. 53 ЦПК Україниякщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно ч.1 ст. 192 ЦПК України у строк встановлений судом в ухвалі, постановленій у підготовчому засіданні (якщо третіх осіб було залучено у підготовчому засіданні), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, мають право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву. Згідно ч.2 даної статті учасники справи мають право надати відповідь на такі письмові пояснення до закінчення підготовчого провадження.

Відповідно до ч. 1 ст.181 ЦПК України третя особа має право викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

Відповідно доч.4та 5ст.19СК Українипри розглядісудом спорів,зокрема, щодовизначення місцяпроживання дитиниобов`язковою єучасть органуопіки тапіклування,представленого належноююридичною особою. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Згідно із ст. 56 ЦК України органами опіки та піклування є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

Відповідно до підпункту «в» п. 2.10 розділу 2 Положення про районні адміністрації Одеської міської ради, затвердженого рішенням Одеської міської ради №1328-VІІ від 07.12.2016р. (зі змінами) райадміністрація як виконавчий орган Одеської міської ради є органом опіки та піклування, утворює раду з питань опіки та піклування та вирішує питання, зокрема, щодо визначення місця проживання дитини.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне залучити належну третю особу та надати їй строк для подання письмових пояснень щодо позову, а також висновку щодо розв`язання спору про визначення місця проживання дитини.

Згідно положень ч. ч. 1, 6, 7ст. 84 ЦПК Україниучасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

За таких обставин, з метою прийняття обґрунтованого та законного судового рішення, захисту прав та інтересів неповнолітнього ОСОБА_3 , суд вважає за можливе залучити Приморську районну адміністрацію Одеської міської ради, як орган опіки та піклування, для участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмету спору.

Керуючись ст.ст. 53, 258-261, 353-354 ЦПК України, ст. 56 ЦК України, ст. 19 СК України, суд

У Х В А Л И В

Залучити до участіу цивільнійсправі запозовомОСОБА_1 до ОСОБА_2 (третіособи Служба усправах дітейОдеської міськоїради,Служба усправах дітейВеликодальницької сільськоїради) провизначення місцяпроживання дітей в якості належноїтретьої особи,яка незаявляє самостійні вимогищодо предметуспору (замість Служби у справах дітей Одеської міської ради), - Приморську районну адміністрацію Одеської міської ради (Код ЄДРПОУ 26303264; адреса реєстрації : 65039, м. Одеса, вул. Канатна, 134).

Встановити третійособі,яканезаявляєсамостійнихвимогщодо предметуспору,- Приморськійрайонній адміністраціїОдеської міськоїради десятиденний строк для подання письмових пояснень щодо позову здня вручення копії даної ухвали та підготовки висновку щодо розв`язання спору про визначення місця проживання неповнолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , із його матір`ю ОСОБА_1 .

До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановленічастинами третьою - шостоюстатті 178 ЦПК України.

Роз`яснити, що згідно ч.2 ст. 192 ЦПК України учасники справи мають право надати відповідь на письмові пояснення третьої особи до закінчення підготовчого провадження.

Третій особі направити копію ухвали, позовну заяву з додатками для відома та дачі пояснень і викликати в судове засідання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В.І. Дудник

Дата ухвалення рішення11.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116245687
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —510/2217/23

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Ренійський районний суд Одеської області

Дудник В. І.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Ренійський районний суд Одеської області

Дудник В. І.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Ренійський районний суд Одеської області

Дудник В. І.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Ренійський районний суд Одеської області

Дудник В. І.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Ренійський районний суд Одеської області

Дудник В. І.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Ренійський районний суд Одеської області

Дудник В. І.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Ренійський районний суд Одеської області

Дудник В. І.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Ренійський районний суд Одеської області

Дудник В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні