Ухвала
від 12.01.2024 по справі 910/3/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

м. Київ

12.01.2024Справа № 910/3/24

Суддя Господарського суду міста Києва Босий В.П., розглянувши

позовну заявуТовариства з обмеженою відповідальінстю «Верітас Полтава»доТовариства з обмеженою відповідальністю «Бейкень Енергетика Україна» простягнення 505 832,59 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальінстю «Верітас Полтава» звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Бейкень Енергетика Україна» про стягнення 505 832,59 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем грошового зобов`язання із оплати наданих на підставі контракту на спеціалізовану постову охорону об`єкта №1 від 01.02.2021 послуг охорони, у зв`язку з чим позивач вказує на наявність заборгованості у розмірі 270 000,00 грн., а також заявляє про стягнення з відповідача пені у розмірі 82 142,81 грн., 3% річних у розмірі 22 806,90 грн. та інфляційних у розмірі 110 882,88 грн.

Суд відзначає, що справа не відноситься до юрисдикції Господарського суду міста Києва, а тому підлягає передачі для розгляду іншому суду з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 3 ст. 30 Господарського процесуального кодексу України спори, що виникають з приводу нерухомого майна, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Так, словосполучення «з приводу нерухомого майна» у частині третій статті 30 Господарського процесуального кодексу України необхідно розуміти таким чином, що правила виключної підсудності поширюються на будь-які спори, які стосуються прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном. У таких спорах нерухоме майно не обов`язково виступає як безпосередньо об`єкт спірного матеріального правовідношення.

Аналогічний висновок викладено у постанові Великої палати Верховного Суду від 16.02.2021 у справі №911/2390/18.

Отже, за правилами чинного Господарського процесуального кодексу України виключна підсудність застосовується до тих спорів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, а спір може стосуватися як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном.

Тому до спорів, предметом яких є стягнення заборгованості, яка виникла внаслідок невиконання зобов`язань, пов`язаних з користуванням нерухомим майном, поширюються норми частини третьої статті 30 Господарського процесуального кодексу України.

В даному випадку, предметом вирішення спору за поданим позовом є саме стягнення вартості послуг охорони бурового майданчика ВК-21 свердловини №100 Сарської ділянки Харківцівського газоконденсатного родовища, яке знаходиться в Полтавській області.

Тобто, спір у даній справі виник з приводу стягнення заборгованості, яка виникла внаслідок неналежного виконання зобов`язань, пов`язаних з існуванням прав користування нерухомим майном, що в силу викладеної у наведеній постанові Великої Палати Верховного Суду правової позиції вказує на поширення щодо нього правил виключної підсудності, встановлених ч. 3 ст. 30 Господарського процесуально кодексу України.

Відповідно до частини 1 статті 31 Господарського процесуального кодексу України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо: 1) справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду; 2) після задоволення відводів (самовідводів) чи з інших підстав неможливо утворити новий склад суду для розгляду справи; 3) ліквідовано або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який розглядав справу.

Частиною 3 статті 31 Господарського процесуального кодексу України визначено, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що дана справа не належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Господарського суду міста Києва, а матеріали позовної заяви підлягають передачі на розгляд до Господарського суду Полтавської області (36000, Полтавська область, м. Полтава, вулиця Зигіна, 1).

На підставі викладеного та керуючись ст. 20, 30, 31, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальінстю «Верітас Полтава» з доданими до неї матеріалами направити за виключною підсудністю до Господарського суду Полтавської області (36000, Полтавська область, м. Полтава, вулиця Зигіна, 1).

2. Дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та підлягає оскарженню.

Суддя В.П. Босий

Дата ухвалення рішення12.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116257762
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/3/24

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Мацко О.С.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Мацко О.С.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Мацко О.С.

Ухвала від 12.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні