Вирок
від 12.10.2010 по справі 1-157-10
ПОКРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Д ело № 1- 157/2010 г.

В И Р О К

ИМЕНЕМ УКРАЇН И

12 жовтня 2010 року Покровс ький районний суд Дніпропетр овської області в складі:

головуючого судді Єланського О.Г.

при секретарі Копиця С.І.

за участю прокурора Горан Ю.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Пок ровське кримінальну справу з а звинуваченням

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ур одженка смт. Покровське Покр овського району Дніпропетро вської області, українка, гро мадянка України, освіта сер едня спеціальна, не заміжня , не працює, зареєстрована за а дресою: АДРЕСА_1, постійно го місця проживання не має, не військовозобов' язана, рані ше судима 14.07.2004 року Покровськи м районним судом Дніпропетро вської області за ч.2 ст.185 КК Ук раїни та призначено покаранн я у вигляді позбавлення волі строком на 1 рік з встановленн ям випробувального терміну 1 рік; 02.11.2006 року Покровським рай онним судом Дніпропетровськ ої області за ч.3 ст.185 КК Україн и строком на 2 роки 7 місяців,

- по ст.166 КК України, -

встановив:

Підсудна ОСОБА_1, буду чи раніше неодноразово судим ою, в тому числі останній раз 0 2.11.2006 року Покровським районни м судом Дніпропетровської об ласті за ч.3 ст. 185 КК України до покарання у вигляді позбавле ння волі строком на 2 роки 7 міс яців, звільнившись з місць по збавлення волі, належних вис новків для себе не зробила, на шлях виправлення не стала та в період, коли судимість не зн ята і не погашена знову скоїл а навмисний злочин.

Так, ОСОБА_1, будучи матір ' ю малолітньої доньки ОСО БА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, в поруш ення ст. 150 Сімейного кодексу У країни, ст.12 Закону України «П ро охорону дитинства», якими передбачені обов' язки бать ків піклуватися про здоров' я дитини, її фізичний, духовни й та моральний розвиток, зліс но не виконувала обов' язки по догляду за дитиною, у резул ьтаті чого її малолітня дочк а ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, протягом тривалого часу, з мо менту народження по теперішн ій час, росла без належної мат еринської уваги й догляду, з м оменту народження по теперіш ній час, росла без належної ма теринської уваги й догляду, в наслідок чого, будучи залише ною без належного материнськ ого догляду та турботи, через свій вік не маючи можливості самостійно захистити свої п рава на належну охорону здор ов' я, в тяжкому стані була го спіталізована до Покровсько ї центральної районної лікар ні з подальшим переведенням у відділення міського центру дитячої реанімації та інтен сивної терапії Дніпропетров ської міської дитячої клініч ної лікарні № 6.

Так, ОСОБА_1, будучи вагіт ною та після народження дочк и вела аморальний спосіб жит тя, належних матеріально-поб утових умов для її виховання та розвитку не створила, здор ов' ю дитини будь-якої уваги не приділяла, дитячу консуль тацію не відвідувала, медичн их працівників, які здійснюю ть патронаж дітей, до дитини н е пускала, при цьому годуючи д итину грудним молоком, зловж ивала спиртними напоями. В зв ' язку з викладеними обстави нами, стан дитини погіршував ся, на що мати не реагувала вна слідок неуважного ставлення до дочки, а медичні працівник и не могли своєчасно виявити порушення у розвитку та здор ов' ї дитини, оскільки були п озбавлені доступу до неї. В ре зультаті дитину було госпіта лізовано до лікарської устан ови у тяжкому стані з діагноз ом: поза лікарняна двобічна с егментарна пневмонія, синдро м системного запального захв орювання, ДВС-синдром, перина тальна гостра ниркова недост атність, ексикоз ІІ ст., ДН ІІ-І ІІ ст., НК ІІА ст., які згідно вис новку експерта № 95 від 15.06.2010 року , є наслідком поганого догляд у дитини, порушення вигодову вання, наявності алкогольног о анамнезу у матері, що призве ло до розвитку гіпотрофії ІІ ст., дефіцитної анемії, енерге тично-білкової недостатност і ІІ ст., що ускладнило перебіг виявлених захворювань. Тяжк ість виявлених захворювань т акож обумовлена несприятлив им преморбідним фоном: перин атальне гипоксично-токсичне ураження ЦПС, синдром рухоми х порушень, алкогольна ембрі офетопатія, затримка внутріш ньоутробного розвитку. Переш коджання патронажному догля ду дитини медичним працівник ом з боку матері дитини, також привели до негативних наслі дків для здоров' я дитини.

Крім того, після госпіталіз ації ОСОБА_2, мати з нею у лі карні не перебувала та її не в ідвідувала, станом дитини не цікавилася, тобто повністю с амоусунулася від виконання о бов' язку по догляду за дити ною.

Стаття 12 Закону України «Пр о охорону дитинства» від 26.04.2001 р оку вказує, що виховання в род ині це першочерговий розвито к особистості дитини. На бать ків покладена відповідальні сть за виховання дитини, пікл ування про її здоров' я, фізи чний, духовний та моральний р озвиток, навчання, створення належних умов для розвитку ї ї природних можливостей, пов ажати достоїнства дитини, го товити її до самостійного жи ття й праці.

Злісне невиконання поклад ених на ОСОБА_1 обов' язкі в по догляду за своєю донькою ОСОБА_2, відсутність пікл ування про здоров' я дитини, її фізичний та моральний роз виток, привело до тяжких насл ідків, що виразилося у погірш енні стану здоров' я дитини та її подальшої госпіталізац ії у тяжкому стані до Покровс ької ЦРЛ з наступним перевед енням до відділення реанімац ії ДМКЛ № 6.

Підсудна ОСОБА_1 вину св ою визнала в повному обсязі т а суду пояснила, що її донька ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4 за хворіла 20.01.2010 року, того ж дня во на викликала швидку допомогу та їх було госпіталізовано д о Покровської ЦРЛ. В лікарні м едичний персонал порадив їй сходити додому взяти змінний одяг. Коли вона повернулася д о лікарні 21.01.2010 року о 08.00 год. їй п овідомили, що її доньку ОСО БА_2 вночі було відправлено в обласну лікарню. До обласно ї лікарні не поїхала у зв' яз ку з тим, що не було коштів. Отр иману матеріальну допомогу п ри народженні дитини в розмі рі 7 тис. грн. витратила на коля ску, дрова та сплачувала квар тплату за житло. Щомісячну до помогу отримала тільки один раз, а потім її припинили випл ачувати, так як дитина була в л ікарні. Коли дізналася, що її д оньку ОСОБА_2 привезли з о бласної лікарні до Покровськ ої ЦРЛ двічі передача одяг, ди тяче харчування. Коштів н е передавала.

Свідок ОСОБА_4 суду пояс нила, що 20.01.2010 року була чергови м лікарем, коли доставили дит ину до лікарні. ОСОБА_2, І НФОРМАЦІЯ_4 була в дуже пога ному стані. За два місяці житт я дитина втратила у вазі з 3100 кг . до 2800 кг., організм був зневодн ений, виснажений, мала одишку . Дитину було госпіталізован о в кімнату інтенсивної тера пії. ОСОБА_1 була в стані ал когольного сп' яніння, вела себе неадекватно, а потім зов сім пішла з лікарні та більше вона її не бачила. О 03.30 год. 21.01.2010 р оку дитину було пере транспо ртовано реанімаційною брига дою до лікарні м. Дніпропетро вська. З обласної лікарні О СОБА_2 виписали 09.02.2010 року та п еревезли в Покровську ЦРЛ в д итяче відділення, де дитина д о цього часу і знаходиться. Пр ацівники відділення її догля дають, годують та купують під гузки. Мати дитину за цей час ж одного разу не відвідала.

Свідок ОСОБА_5 суду пояс нила, що в січні 2010 року в Покро вську ЦРЛ поступила в тяжком у стані дитина ОСОБА_2, І НФОРМАЦІЯ_4. В той же день дит ину було направлено в реанім аційне відділення обласної л ікарні. ОСОБА_1 не показув ала дитину працівникам лікар ні, навіть швидку допомогу ви кликала не вона, а жінка у якої ОСОБА_1 була в гостях. В лік арні підсудна ОСОБА_1 дити ну не відвідувала. Дитина до т еперішнього часу знаходитьс я в дитячому відділенні Покр овської ЦРЛ.

Свідок ОСОБА_3 суду пояс нив, що працює патронажним ме дбратом. На протязі 21 дня пови нен був відвідувати новонаро джену дитину ОСОБА_2, так я к дитина була закріплена за й ого дільницею. Прийшов оглян ув дитину, провів бесіду з мат ір' ю. В дитини на нижніх кінц івках не було нігтьових плас тин, все інше було в нормі. Так ож повідомив ОСОБА_1, що їй необхідно з' явитися з дити ною до Покровської ЦРЛ для ще плення, але вона у вказаний ча с не з' явилася. Тому він приї здив до неї додому, але її не б уло вдома. А через деякий час й ого перевили на іншу дільниц ю, але йому відомо, що дитина ОСОБА_1 поступила в Покровс ьку ЦРЛ у тяжкому стані.

Свідок ОСОБА_6 суду пояс нила, що перша дитина ОСОБА _1 ОСОБА_13, ІНФОРМАЦІЯ_6 , до позбавлення ОСОБА_1 ба тьківських прав, проживав ра зом з нею, так як мати дитини ОСОБА_1 зловживає спиртним и напоями та веде аморальний спосіб життя.

Свідок ОСОБА_7 суду пояс нив, в грудні 2009 року до нього з вернулася ОСОБА_1 щод о отримання допомоги при нар одженні дитини, доньки ОСОБ А_2. Після перевірки обстеже ння матеріально-побутових ум ов проживання. Умови прожива ння були задовільні, у зв' яз ку з чим їй було надано матері альну допомогу, близько 6 тис. грн.. В січні 2010 року вона також отримала допомогу одинокій матері більше 500 грн. Цих кошті в достатньо, що лікувати дити ну яка захворіла.

Свідок ОСОБА_8 суду пояс нила, що 20.01.2010 року була її зміна , коли привезли ОСОБА_1 з ди тиною. Дитина була в дуже тяжк ому стані. ОСОБА_1 дитину н е віддавала, її забрали в реан імацію, а потім направили в об ласну лікарню. На даний час ди тина знаходиться в дитячому відділенні Покровської ЦРЛ, набрала вагу, має задовільни й стан.

Свідок ОСОБА_9 суду пояс нила, що в січні 2010 року до них у відділення поступила дитина в дуже тяжкому стані виснаже ння, запалення легень. Дитину забрали в реанімацію, а потім направили в обласну реаніма цію цієї ж ночі. Після того, як дитина поступила в дитяче ві дділення з обласної лікарні ОСОБА_1 один раз передала дитячий одяг, але сама жодног о разу дитину не провідала.

Свідок ОСОБА_10 суду пояс нила, що в січні 2010 року було до ставлено до Покровської ЦРЛ ОСОБА_1 з дитиною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4. ОСОБА_1 була в стані алкогольного сп ' яніння. У зв' язку з тим, що дитина була в тяжкому стані ї ї було направлено вночі до ре анімаційного відділення обл асної лікарні. Мати дитини ОСОБА_1 пішла за одягом і біл ьше не повернулася.

Крім того, вина підсудної ОСОБА_1 підтверджується сл ідуючими письмовими доказам и:

- рапортом помічника проку рора Покровського району Гор ан Ю.М. про те, що під час провед ення наглядової перевірки до держання батьками законодав ства при виконанні ними обов ' язків по вихованню та утри манню дітей, було встановлен о, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ _1, будучи матір' ю малолітн ьої доньки ОСОБА_2, ІНФОР МАЦІЯ_4, злісно не виконувал а обов' язки по догляду за ди тиною, в результаті чого ОС ОБА_2 протягом тривалого ча су росла без належної матери нської уваги й догляду та в на слідок чого будучи залишеною без належного материнського догляду та турботи, не маючи ч ерез свій вік можливості сам остійно захистити свої права на належну охорону здоров' я, в тяжкому стані була госпіт алізована до Покровської цен тральної районної лікарні з подальшим переведенням у від ділення реанімації ДМКЛ № 6. (а .с.2);

- висновком опікунської рад и при виконкомі Покровської селищної ради про позбавленн я батьківських права ОСОБА _1, ІНФОРМАЦІЯ_1 відносно малолітніх дітей кухаренко К.В., 21ю01ю2007 року народження та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4. (а.с .3);

- зверненням головного ліка ря Покровської ЦРЛ, в якому вк азано, що 20.01.2010 року в 22.00 год. до По кровської ЦРЛ в тяжкому стан і була доставлена ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, яку оглянул и лікарі-спеціалісти, після ч ого було викликано реанімаці йну бригаду ОКДЛ і дитина бул а пере транспортована в ДМКЛ № 6 м. Дніпропетровська, без ма тері, з діагнозом кишкова інф екція неясного ґенезу, токси коз з екзикозом ІІ ст., гіпотро фія ІІ ст.. Мати дитини - ОСО БА_1 в прийомному відділенн і знаходилась у нетверезому стані, вела себе неадекватно , агресивно, грубо, в зв' язку з чим завідуюча дитячим відд іленням звернулася до чергов ого районного відділу міліці ї. В послідуючому ОСОБА_1, р азом з ОСОБА_11, яка також пе ребувала в стані алкогольног о сп' яніння та ОСОБА_12, пі шли з лікарні, не дочекавшись приїзду спеціалістів з обла сті. (а.с.6);

- висновком експерта № 95 ві д 15.06.2010 року , згідно якого у ОСОБА_2, 22.11.ІНФОРМАЦІЯ_4 було встановлено наявність поза лікарняна двобічна сег ментарна пневмонія, синдром системного запального захво рювання, ДВС-синдром, перинат альна гостра ниркова недоста тність, ексикоз ІІ ст., ДН ІІ-ІІ І ст., НК ІІА ст., які є наслідком поганого догляду дитини, пор ушенням вигодовування, наявн ості алкогольного анамнезу у матері, що призвело до розвит ку гіпотрофії ІІ ст., дефіцитн ої анемії, енергетично-білко вої недостатності ІІ ст., що ус кладнило перебіг виявлених з ахворювань. Тяжкість виявлен их захворювань також обумовл ена несприятливим преморбід ним фоном: перинатальне гипо ксично-токсичне ураження ЦПС , синдром рухомих порушень, ал когольна ембріофетопатія, за тримка внутрішньоутробного розвитку. Перешкоджання пат ронажному догляду дитини мед ичним працівником з боку мат ері дитини, також привели до н егативних наслідків для здор ов' я дитини. (а.с. 43-49);

Таким чином, вина підсу дної ОСОБА_1 в судовому за сіданні повністю доведена. Ї Ї дії слід кваліфікувати за с т. 166 КК України, як „Злісне нев иконання батьками встановле них законом обов' язків по д огляду за дитиною, що спричин ило тяжкі наслідки”.

По справі цивільний по зов не заявлено.

Переходячи до признач ення покарання ОСОБА_1, вр аховує суспільну небезпеку с коєного та особу підсудної.

ОСОБА_1 раніше неоднораз ово судима, в тому числі остан ній раз 02.11.2006 року Покровським р айонним судом Дніпропетровс ької області ч. 3 ст. 185 КК Україн и, за місцем проживання харак теризується негативно, вину свою визнала повністю та щир осердно розкаюється в скоєно му. З врахуванням цих обстави н покарання підсудній ОСОБ А_1 слід призначити у вигляд і позбавлення волі.

На ос нові вище викладеного та кер уючись

ст.ст .323,324 КПК України, суд,-

з а с у д и в :

ОСОБА_1 визнати винною в скоєнні злочину, передбаче ному ст.166 КК України та призначити їй покарання у ви гляді 4 (чотирьох) років позбав лення волі.

Запобіжний захід ОСОБА_1 залишити без змін - триманн я під вартою.

Строк відбування покаранн я ОСОБА_1 рахувати з 28 серпн я 2010 року, тобто з моменту її фа ктичного затримання.

Вирок мож е бути оскарженим на протязі 15 діб до

Апеляцій ного суду Дніпропетровської області.

Судья:

Дата ухвалення рішення12.10.2010
Оприлюднено18.10.2010
Номер документу11628703
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-157-10

Вирок від 25.11.2010

Кримінальне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Ходоровський Б. В.

Вирок від 12.10.2010

Кримінальне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Єланський Олег Геннадійович

Вирок від 09.06.2010

Кримінальне

Дзержинський міський суд Донецької області

Копилова Світлана Євгенівна

Постанова від 09.08.2010

Кримінальне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Єланський Олег Геннадійович

Вирок від 12.10.2010

Кримінальне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Єланський Олег Геннадійович

Вирок від 09.06.2010

Кримінальне

Дзержинський міський суд Донецької області

Копилова Світлана Євгенівна

Вирок від 17.05.2010

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Попов Григорій Георгійович

Вирок від 19.07.2010

Кримінальне

Сватівський районний суд Луганської області

Юрченко Станіслав Олександрович

Вирок від 24.06.2010

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Донецька

Іванов Олексій Геннадійович

Вирок від 17.05.2010

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Попов Григорій Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні