Вирок
від 12.10.2010 по справі 1-157-10
ПОКРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дело № 1- 157/2010 г.

В И Р О К

ИМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2010 року Покровський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Єланського О.Г.

при секретарі Копиця С.І.

за участю прокурора Горан Ю.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Покровське кримінальну справу за звинуваченням

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженка смт. Покровське Покровського району Дніпропетровської області, українка, громадянка України, освіта середня спеціальна, не заміжня, не працює, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1, постійного місця проживання не має, не військовозобовязана, раніше судима 14.07.2004 року Покровським районним судом Дніпропетровської області за ч.2 ст.185 КК України та призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 1 рік з встановленням випробувального терміну 1 рік; 02.11.2006 року Покровським районним судом Дніпропетровської області за ч.3 ст.185 КК України строком на 2 роки 7 місяців,

- по ст.166 КК України, -

встановив:

Підсудна ОСОБА_1, будучи раніше неодноразово судимою, в тому числі останній раз 02.11.2006 року Покровським районним судом Дніпропетровської області за ч.3 ст. 185 КК України до покарання у вигляді позбавлення волі строком на 2 роки 7 місяців, звільнившись з місць позбавлення волі, належних висновків для себе не зробила, на шлях виправлення не стала та в період, коли судимість не знята і не погашена знову скоїла навмисний злочин.

Так, ОСОБА_1, будучи матірю малолітньої доньки ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, в порушення ст. 150 Сімейного кодексу України, ст.12 Закону України «Про охорону дитинства», якими передбачені обовязки батьків піклуватися про здоровя дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, злісно не виконувала обовязки по догляду за дитиною, у результаті чого її малолітня дочка ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, протягом тривалого часу, з моменту народження по теперішній час, росла без належної материнської уваги й догляду, з моменту народження по теперішній час, росла без належної материнської уваги й догляду, внаслідок чого, будучи залишеною без належного материнського догляду та турботи, через свій вік не маючи можливості самостійно захистити свої права на належну охорону здоровя, в тяжкому стані була госпіталізована до Покровської центральної районної лікарні з подальшим переведенням у відділення міського центру дитячої реанімації та інтенсивної терапії Дніпропетровської міської дитячої клінічної лікарні № 6.

Так, ОСОБА_1, будучи вагітною та після народження дочки вела аморальний спосіб життя, належних матеріально-побутових умов для її виховання та розвитку не створила, здоровю дитини будь-якої уваги не приділяла, дитячу консультацію не відвідувала, медичних працівників, які здійснюють патронаж дітей, до дитини не пускала, при цьому годуючи дитину грудним молоком, зловживала спиртними напоями. В звязку з викладеними обставинами, стан дитини погіршувався, на що мати не реагувала внаслідок неуважного ставлення до дочки, а медичні працівники не могли своєчасно виявити порушення у розвитку та здоровї дитини, оскільки були позбавлені доступу до неї. В результаті дитину було госпіталізовано до лікарської установи у тяжкому стані з діагнозом: поза лікарняна двобічна сегментарна пневмонія, синдром системного запального захворювання, ДВС-синдром, перинатальна гостра ниркова недостатність, ексикоз ІІ ст., ДН ІІ-ІІІ ст., НК ІІА ст., які згідно висновку експерта № 95 від 15.06.2010 року, є наслідком поганого догляду дитини, порушення вигодовування, наявності алкогольного анамнезу у матері, що призвело до розвитку гіпотрофії ІІ ст., дефіцитної анемії, енергетично-білкової недостатності ІІ ст., що ускладнило перебіг виявлених захворювань. Тяжкість виявлених захворювань також обумовлена несприятливим преморбідним фоном: перинатальне гипоксично-токсичне ураження ЦПС, синдром рухомих порушень, алкогольна ембріофетопатія, затримка внутрішньоутробного розвитку. Перешкоджання патронажному догляду дитини медичним працівником з боку матері дитини, також привели до негативних наслідків для здоровя дитини.

Крім того, після госпіталізації ОСОБА_2, мати з нею у лікарні не перебувала та її не відвідувала, станом дитини не цікавилася, тобто повністю самоусунулася від виконання обовязку по догляду за дитиною.

Стаття 12 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 року вказує, що виховання в родині це першочерговий розвиток особистості дитини. На батьків покладена відповідальність за виховання дитини, піклування про її здоровя, фізичний, духовний та моральний розвиток, навчання, створення належних умов для розвитку її природних можливостей, поважати достоїнства дитини, готовити її до самостійного життя й праці.

Злісне невиконання покладених на ОСОБА_1 обовязків по догляду за своєю донькою ОСОБА_2, відсутність піклування про здоровя дитини, її фізичний та моральний розвиток, привело до тяжких наслідків, що виразилося у погіршенні стану здоровя дитини та її подальшої госпіталізації у тяжкому стані до Покровської ЦРЛ з наступним переведенням до відділення реанімації ДМКЛ № 6.

Підсудна ОСОБА_1 вину свою визнала в повному обсязі та суду пояснила, що її донька ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4 захворіла 20.01.2010 року, того ж дня вона викликала швидку допомогу та їх було госпіталізовано до Покровської ЦРЛ. В лікарні медичний персонал порадив їй сходити додому взяти змінний одяг. Коли вона повернулася до лікарні 21.01.2010 року о 08.00 год. їй повідомили, що її доньку ОСОБА_2 вночі було відправлено в обласну лікарню. До обласної лікарні не поїхала у звязку з тим, що не було коштів. Отриману матеріальну допомогу при народженні дитини в розмірі 7 тис. грн. витратила на коляску, дрова та сплачувала квартплату за житло. Щомісячну допомогу отримала тільки один раз, а потім її припинили виплачувати, так як дитина була в лікарні. Коли дізналася, що її доньку ОСОБА_2 привезли з обласної лікарні до Покровської ЦРЛ двічі передача одяг, дитяче харчування. Коштів не передавала.

Свідок ОСОБА_4 суду пояснила, що 20.01.2010 року була черговим лікарем, коли доставили дитину до лікарні. ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4 була в дуже поганому стані. За два місяці життя дитина втратила у вазі з 3100 кг. до 2800 кг., організм був зневоднений, виснажений, мала одишку. Дитину було госпіталізовано в кімнату інтенсивної терапії. ОСОБА_1 була в стані алкогольного спяніння, вела себе неадекватно, а потім зовсім пішла з лікарні та більше вона її не бачила. О 03.30 год. 21.01.2010 року дитину було пере транспортовано реанімаційною бригадою до лікарні м. Дніпропетровська. З обласної лікарні ОСОБА_2 виписали 09.02.2010 року та перевезли в Покровську ЦРЛ в дитяче відділення, де дитина до цього часу і знаходиться. Працівники відділення її доглядають, годують та купують підгузки. Мати дитину за цей час жодного разу не відвідала.

Свідок ОСОБА_5 суду пояснила, що в січні 2010 року в Покровську ЦРЛ поступила в тяжкому стані дитина ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4. В той же день дитину було направлено в реанімаційне відділення обласної лікарні. ОСОБА_1 не показувала дитину працівникам лікарні, навіть швидку допомогу викликала не вона, а жінка у якої ОСОБА_1 була в гостях. В лікарні підсудна ОСОБА_1 дитину не відвідувала. Дитина до теперішнього часу знаходиться в дитячому відділенні Покровської ЦРЛ.

Свідок ОСОБА_3 суду пояснив, що працює патронажним медбратом. На протязі 21 дня повинен був відвідувати новонароджену дитину ОСОБА_2, так як дитина була закріплена за його дільницею. Прийшов оглянув дитину, провів бесіду з матірю. В дитини на нижніх кінцівках не було нігтьових пластин, все інше було в нормі. Також повідомив ОСОБА_1, що їй необхідно зявитися з дитиною до Покровської ЦРЛ для щеплення, але вона у вказаний час не зявилася. Тому він приїздив до неї додому, але її не було вдома. А через деякий час його перевили на іншу дільницю, але йому відомо, що дитина ОСОБА_1 поступила в Покровську ЦРЛ у тяжкому стані.

Свідок ОСОБА_6 суду пояснила, що перша дитина ОСОБА_1 ОСОБА_13, ІНФОРМАЦІЯ_6, до позбавлення ОСОБА_1 батьківських прав, проживав разом з нею, так як мати дитини ОСОБА_1 зловживає спиртними напоями та веде аморальний спосіб життя.

Свідок ОСОБА_7 суду пояснив, в грудні 2009 року до нього звернулася ОСОБА_1 щодо отримання допомоги при народженні дитини, доньки ОСОБА_2. Після перевірки обстеження матеріально-побутових умов проживання. Умови проживання були задовільні, у звязку з чим їй було надано матеріальну допомогу, близько 6 тис. грн.. В січні 2010 року вона також отримала допомогу одинокій матері більше 500 грн. Цих коштів достатньо, що лікувати дитину яка захворіла.

Свідок ОСОБА_8 суду пояснила, що 20.01.2010 року була її зміна, коли привезли ОСОБА_1 з дитиною. Дитина була в дуже тяжкому стані. ОСОБА_1 дитину не віддавала, її забрали в реанімацію, а потім направили в обласну лікарню. На даний час дитина знаходиться в дитячому відділенні Покровської ЦРЛ, набрала вагу, має задовільний стан.

Свідок ОСОБА_9 суду пояснила, що в січні 2010 року до них у відділення поступила дитина в дуже тяжкому стані виснаження, запалення легень. Дитину забрали в реанімацію, а потім направили в обласну реанімацію цієї ж ночі. Після того, як дитина поступила в дитяче відділення з обласної лікарні ОСОБА_1 один раз передала дитячий одяг, але сама жодного разу дитину не провідала.

Свідок ОСОБА_10 суду пояснила, що в січні 2010 року було доставлено до Покровської ЦРЛ ОСОБА_1 з дитиною ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4. ОСОБА_1 була в стані алкогольного спяніння. У звязку з тим, що дитина була в тяжкому стані її було направлено вночі до реанімаційного відділення обласної лікарні. Мати дитини ОСОБА_1 пішла за одягом і більше не повернулася.

Крім того, вина підсудної ОСОБА_1 підтверджується слідуючими письмовими доказами:

- рапортом помічника прокурора Покровського району Горан Ю.М. про те, що під час проведення наглядової перевірки додержання батьками законодавства при виконанні ними обовязків по вихованню та утриманню дітей, було встановлено, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, будучи матірю малолітньої доньки ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, злісно не виконувала обовязки по догляду за дитиною, в результаті чого ОСОБА_2 протягом тривалого часу росла без належної материнської уваги й догляду та в наслідок чого будучи залишеною без належного материнського догляду та турботи, не маючи через свій вік можливості самостійно захистити свої права на належну охорону здоровя, в тяжкому стані була госпіталізована до Покровської центральної районної лікарні з подальшим переведенням у відділення реанімації ДМКЛ № 6. (а.с.2);

- висновком опікунської ради при виконкомі Покровської селищної ради про позбавлення батьківських права ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 відносно малолітніх дітей кухаренко К.В., 21ю01ю2007 року народження та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4. (а.с.3);

- зверненням головного лікаря Покровської ЦРЛ, в якому вказано, що 20.01.2010 року в 22.00 год. до Покровської ЦРЛ в тяжкому стані була доставлена ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, яку оглянули лікарі-спеціалісти, після чого було викликано реанімаційну бригаду ОКДЛ і дитина була пере транспортована в ДМКЛ № 6 м. Дніпропетровська, без матері, з діагнозом кишкова інфекція неясного ґенезу, токсикоз з екзикозом ІІ ст., гіпотрофія ІІ ст.. Мати дитини ОСОБА_1 в прийомному відділенні знаходилась у нетверезому стані, вела себе неадекватно, агресивно, грубо, в звязку з чим завідуюча дитячим відділенням звернулася до чергового районного відділу міліції. В послідуючому ОСОБА_1, разом з ОСОБА_11, яка також перебувала в стані алкогольного спяніння та ОСОБА_12, пішли з лікарні, не дочекавшись приїзду спеціалістів з області. (а.с.6);

- висновком експерта № 95 від 15.06.2010 року , згідно якого у ОСОБА_2, 22.11.ІНФОРМАЦІЯ_4 було встановлено наявність поза лікарняна двобічна сегментарна пневмонія, синдром системного запального захворювання, ДВС-синдром, перинатальна гостра ниркова недостатність, ексикоз ІІ ст., ДН ІІ-ІІІ ст., НК ІІА ст., які є наслідком поганого догляду дитини, порушенням вигодовування, наявності алкогольного анамнезу у матері, що призвело до розвитку гіпотрофії ІІ ст., дефіцитної анемії, енергетично-білкової недостатності ІІ ст., що ускладнило перебіг виявлених захворювань. Тяжкість виявлених захворювань також обумовлена несприятливим преморбідним фоном: перинатальне гипоксично-токсичне ураження ЦПС, синдром рухомих порушень, алкогольна ембріофетопатія, затримка внутрішньоутробного розвитку. Перешкоджання патронажному догляду дитини медичним працівником з боку матері дитини, також привели до негативних наслідків для здоровя дитини. (а.с. 43-49);

Таким чином, вина підсудної ОСОБА_1 в судовому засіданні повністю доведена. ЇЇ дії слід кваліфікувати за ст. 166 КК України, як „Злісне невиконання батьками встановлених законом обовязків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки”.

По справі цивільний позов не заявлено.

Переходячи до призначення покарання ОСОБА_1, враховує суспільну небезпеку скоєного та особу підсудної.

ОСОБА_1 раніше неодноразово судима, в тому числі останній раз 02.11.2006 року Покровським районним судом Дніпропетровської області ч. 3 ст. 185 КК України, за місцем проживання характеризується негативно, вину свою визнала повністю та щиросердно розкаюється в скоєному. З врахуванням цих обставин покарання підсудній ОСОБА_1 слід призначити у вигляді позбавлення волі.

На основі вище викладеного та керуючись

ст.ст.323,324 КПК України, суд,-

з а с у д и в :

ОСОБА_1 визнати винною в скоєнні злочину, передбаченому ст.166 КК України та призначити їй покарання у вигляді 4 (чотирьох) років позбавлення волі.

Запобіжний захід ОСОБА_1 залишити без змін тримання під вартою.

Строк відбування покарання ОСОБА_1 рахувати з 28 серпня 2010 року, тобто з моменту її фактичного затримання.

Вирок може бути оскарженим на протязі 15 діб до

Апеляційного суду Дніпропетровської області.

Судья:

Дата ухвалення рішення12.10.2010
Оприлюднено21.12.2022
Номер документу12490754
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-157-10

Вирок від 25.11.2010

Кримінальне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Ходоровський Б. В.

Вирок від 12.10.2010

Кримінальне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Єланський Олег Геннадійович

Вирок від 09.06.2010

Кримінальне

Дзержинський міський суд Донецької області

Копилова Світлана Євгенівна

Постанова від 09.08.2010

Кримінальне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Єланський Олег Геннадійович

Вирок від 12.10.2010

Кримінальне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Єланський Олег Геннадійович

Вирок від 09.06.2010

Кримінальне

Дзержинський міський суд Донецької області

Копилова Світлана Євгенівна

Вирок від 17.05.2010

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Попов Григорій Георгійович

Вирок від 19.07.2010

Кримінальне

Сватівський районний суд Луганської області

Юрченко Станіслав Олександрович

Вирок від 24.06.2010

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Донецька

Іванов Олексій Геннадійович

Вирок від 17.05.2010

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Попов Григорій Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні