Ухвала
від 16.01.2024 по справі 709/1078/22
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

права №709/1078/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н

16 січня 2024 року смт Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді - Левченка В. В.,

за участісекретаря судовогозасідання - Нікітенко В. Г.,

представника позивача - Бема Ю. Ю.

представників відповідача - Данилевського М.О., Головні С. Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Чорнобаївського районного суду Черкаської області заяву представника відповідача ОСОБА_1 про відвід судді Чорнобаївського районного суду Черкаської області Романової О. Г. по цивільній справі № 709/1078/22 за позовом ОСОБА_2 до СТОВ «Старий Коврай» про визнання договору оренди земельної ділянки припиненим, усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, скасування запису про державну реєстрацію права оренди на земельну ділянку,

в с т а н о в и в:

У провадженні судді Чорнобаївського районного суду Черкаської області

Романової О. Г. перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_2 до СТОВ «Старий Коврай» про визнання договору оренди земельної ділянки припиненим, усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, скасування запису про державну реєстрацію права оренди на земельну ділянку.

Представник відповідача ОСОБА_1 (далі - заявник) подав заяву про відвід головуючого - судді Романової О. Г. Заяву мотивує тим, що головуючий у даній справі призначила судове засідання в період свого перебування у відпустці, що викликає сумніви в її неупередженості та об`єктивності. Так, в підготовчому судовому засіданні заявник просив надати йому достатньо часу для ознайомлення з матеріалами справи, оскільки він щойно вступив у неї, однак представник позивача заперечував проти цього, пропонуючи вирішити питання про призначення експертизи, а головуючий суддя заявила що з 19 грудня 2023 року йде у відпустку, а тому пропонувала відкласти справу на 18 грудня 2023 року. При цьому представник позивача категорично і безапеляційно висловив своє бажання за будь-яку ціну розглянути свою справу у 2023 році. Водночас заявник звертав увагу суду на свою зайнятість, зокрема і щодо участі у вказаній цивільній справі. Таким чином, заявник вважає, що призначення справи головуючим суддею у період своєї відпустки, є надання переваги одному з учасників процесу, а саме представнику позивача, а тому посилаючись на приписи законодавства, практику Європейського суду з прав людини, Кодекс суддівської етики, Бангалорські принципи поведінки суддів, інші міжнародні документи, заявляє відвід судді Романовій О.Г., від подальшого розгляду вказаної цивільної справи.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 40 ЦПК України питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі.

Питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість (ч. 2 ст. 40 ЦПК України).

Оскільки, відповідно до змісту ухвали Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 28 грудня 2023 року, суддя Романова О. Г. дійшла висновку, що заявлений відвід є необґрунтований, заява про відвід передана до канцелярії Чорнобаївського районного суду Черкаської області для визначення судді у порядку, встановленому ч. 1 ст. 33 ЦПК України.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28 грудня 2023 року заява про відвід передана на розгляд судді Левченку В. В.

Відповідно до положень ч. 8 ст. 40 ЦПК України, суд вирішує питання про відвід судді без повідомлення учасників справи. За ініціативою суду питання про відвід судді може вирішуватися у судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Суд вирішив проводити розгляд заяви про відвід головуючого судді у судовому засіданні з викликом учасників справи.

Заявник ОСОБА_1 у судовому засіданні заяву підтримав з підстав зазначених у ній, просив задовольнити.

Представник позивача ОСОБА_3 , проти задоволення заяви заперечив, вважаючи її безпідставною та такою, що спрямована на затягування розгляду справи.

Представник відповідача ОСОБА_4 в судовому засіданні підтримав заяву про відвід, поясанив, що суддя Романова О. Г. відноситься упереджено до сторони відповідача, представник позивача ОСОБА_3 також не з`являвся у судові засідання у лютому, березні, травні 2023 року та суддя Романова О. Г. відкладала засідання, в процесі розгляду справи суддя Романова О. Г. задовольняє лише клопотання сторони позивача, а тому він вбачає у діях судді Романової О. Г. упереджене ставлення.

Інші учасники справи в судове засідання не з`явилися, про час, дату та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Згідно з ч. 8 ст. 40 ЦПК України неявка учасників справи у судове засідання, в якому вирішується питання про відвід судді, не перешкоджає розгляду судом питання про відвід судді.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути заяву про відвід без участі осіб, які не з`явилися, оскільки їхня неявка не перешкоджає розгляду заяви.

Дослідивши заяву про відвід головуючого судді, заслухавши заявника

ОСОБА_1 , представника позивача ОСОБА_3 , представника відповідача

ОСОБА_4 суд дійшов висновку, що дана заява не підлягає задоволенню за наступних підстав.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 36 ЦПК України, незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання, не може бути підставою для відводу.

Пунктом 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 8 від 13 червня

2007 року «Про незалежність судової влади» визначено, що процесуальні дії судді, законність і обґрунтованість рішень суду можуть бути предметом розгляду лише в апеляційному та касаційному порядку, визначеному процесуальним законом. А тому, відповідно, незгода сторони з винесеним суддею судовим рішенням, а так само прийняття суддею процесуальних рішень, розгляд суддею клопотань сторін по справі, не може бути підставою для відводу судді, а має наслідком право сторони на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення.

Судом встановлено, що наказом в.о. голови Чорнобаївського районного суду Черкаської області Квашею І.М. № 163-в від 19 грудня 2023 року, суддю Романову О.Г. було відкликано із щорічної основної оплачуваної відпустки 28 грудня 2023 року для участі у колегіальному розгляді кримінального провадження.

Таким чином, на дату призначення цивільної справи за позовом ОСОБА_2 до

СТОВ «Старий Коврай» про визнання договору оренди земельної ділянки припиненим, усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, скасування запису про державну реєстрацію права оренди на земельну ділянку суддя Романова О. Г. у відпустці не перебувала. Вказана обставина не може свідчити про неупередженість чи необ`єктивність головуючого судді у справі, а також ніяким чином не свідчить про надання переваги будь-кому з учасників процесу.

Європейський суд з прав людини в п. 49 рішення у справі «Білуха проти України» вказав, що наявність безсторонності відповідно до п. 1 ст. 6 Конвенції повинна визначатися за суб`єктивним та об`єктивним критеріями. Відповідно до суб`єктивного критерію беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності.

Стосовно об`єктивного критерію Європейський суд вказує на те, що при вирішенні питання, чи є у справі обґрунтовані причини побоюватися, що певний суддя був небезсторонній, позиція заінтересованої особи є важливою, але не вирішальною. Вирішальним же є те, чи можна вважати такі побоювання об`єктивно обґрунтованими (п. 52 рішення у справі «Білуха проти України»).

Згідно з усталеною практикою Європейського суду з прав людини, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною залежно від характеру рішення (справа «Серявін та інші проти України» від 10 лютого 2010 року).

В рішеннях у справах «Ветштайн проти Швейцарії» та «Ферантелі та Сантанжело проти Італії» Європейським судом з прав людини висловлювалась позиція, згідно з якою при вирішенні того, чи є у цій справі обґрунтовані причини побоюватися, що певний суддя був небезсторонній, позиція заінтересованої особи є важливою, але не вирішальною.

З огляду на вищезазначене, суд вважає, що заява про відвід є необґрунтованою, оскільки не містить посилання на дії вчинені суддею під час розгляду даної цивільної справи, що можуть свідчити про її упередженість, або необ`єктивність, що є підставами для відводу, визначеними ст. 36 ЦПК України. Разом з цим, у відповідності до положень ч. 2 ст. 353 ЦПК України, відповідач не позбавлений можливості включити до апеляційної скарги на рішення суду свої заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду.

З огляду на викладені обставини, суд не вбачає підстав для відводу головуючого судді від подальшого розгляду справи, в зв`язку з чим заява про відвід головуючого судді не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 36, 37, 40 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про відвід судді Чорнобаївського районного суду Черкаської області Романовій О. Г. у цивільній справі

№ 709/1078/22 за позовом ОСОБА_2 до СТОВ «Старий Коврай» про визнання договору оренди земельної ділянки припиненим, усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, скасування запису про державну реєстрацію права оренди на земельну ділянку - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя В. В. Левченко

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено17.01.2024
Номер документу116311323
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про відвід судді

Судовий реєстр по справі —709/1078/22

Постанова від 20.06.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Постанова від 20.06.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Постанова від 19.03.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Сіренко Ю. В.

Постанова від 19.03.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Сіренко Ю. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Сіренко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні