Ухвала
від 12.01.2024 по справі 487/1670/21
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа №487/1670/21

Провадження №2-п/487/6/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.01.2024 Суддя Заводського районного суду м. Миколаєва Афоніна С.М., розглянувши заяву ОСОБА_1 ,подану черезпредставника адвокатаГерасимець М.М.,про переглядзаочного рішенняЗаводського районногосуду м.Миколаєва від07.12.2023 уцивільній справіN487/1670/21за позовомМиколаївського національногоуніверситету іменіВ.О.Сухомлинського до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , законнихпредставників малолітньої ОСОБА_3 - ОСОБА_4 і ОСОБА_5 ,третьої особи Органуопіки тапіклування виконавчогокомітету Миколаївськоїміської радипро усуненняперешкод уздійсненні правакористування тарозпорядження своїммайном,шляхом виселення,-

ВСТАНОВИВ:

08.01.2024 ОСОБА_1 , через представникаадвоката ГерасимецьМ.М.,подала досуду заявупро переглядзаочного рішенняЗаводського районногосуду м.Миколаєва від07.12.2023 уцивільній справіN487/1670/21за позовомМиколаївського національногоуніверситету іменіВ.О.Сухомлинського до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , законнихпредставників малолітньої ОСОБА_3 - ОСОБА_4 і ОСОБА_5 ,третьої особи Органуопіки тапіклування виконавчогокомітету Миколаївськоїміської радипро усуненняперешкод уздійсненні правакористування тарозпорядження своїммайном,шляхом виселеннята скасувативказане рішення.

Заява про перегляд заочного рішення повинна відповідати вимогам щодо форми і змісту, передбаченим ст. 285 ЦПК України. До неналежно оформленої заяви про перегляд заочного рішення застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Дослідивши заяву, суддя вважає, що подана заява не відповідає вимогам чинного законодавства, а тому згідно зі ст.185 ЦПК України, її належить залишити без руху, виходячи з наступного.

Згідно з вимогами ч.1, 2, 3 ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Заява про перегляд заочного рішення повинна відповідати вимогам щодо форми і змісту, передбаченим ст. 285 ЦПК України.

Відповідно до положень ст. 285 ЦПК України заява про перегляд заочного рішення повинна бути подана у письмовій формі.

У заяві про перегляд заочного рішення повинно бути зазначено: 1) найменування суду, який ухвалив заочне рішення; 2) ім`я (найменування) відповідача або його представника, які подають заяву, їх місце проживання чи місцезнаходження, номер засобів зв`язку; 3) обставини, що свідчать про поважність причин неявки в судове засідання та (або) неповідомлення їх суду, а також причин неподання відзиву, і докази про це; 4) посилання на докази, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення проти вимог позивача; 5) клопотання про перегляд заочного рішення; 6) перелік доданих до заяви матеріалів.

Заява про перегляд заочного рішення підписується особою, яка її подає.

До заяви про перегляд заочного рішення додаються її копії за кількістю учасників справи та копії всіх доданих до неї матеріалів.

До заяви про перегляд заочного рішення, поданої представником відповідача, додається довіреність або інший документ, який підтверджує його повноваження.

До заяви про перегляд заочного рішення додається документ про сплату судового збору.

До заяви про перегляд заочного рішення додаються докази, на які посилається заявник.

До неналежно оформленої заяви про перегляд заочного рішення застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Представник заявника в заяві про перегляд заочного рішення зазначає, що ОСОБА_1 про судове рішення дізналась 20.12.2023 від працівників ЖЕКу та одразу звернулась до із заявою про видачу копії рішення та ознайомлення із матеріалами справи, проте жодного доказу в підтвердження даного твердження не надає.

Представник заявника також вказує, що відповідач не знала про час та місце проведення судових засідань, разом із дитиною проживає у спірній квартирі, але іноді уїжджає до своїх батьків, не знала, що в Заводському районному суді м. Миколаєва відбуваються судові засідання, повідомлень не отримувала ні вона, ні її представник, крім того, відповідач ОСОБА_6 не отримувала позовної заяви та не знає її змісту, була позбавлена можливості подавати докази та заперечення. Вказані причини вважає поважними її неявки в судове засідання.

Крім того заперечуючи позовні вимоги зазначив, що 05.01.2024 КМУ ухвалено розпорядження про об`єднання закладів вищої освіти - Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського та Національного університету кораблебудування, тому рішення про реорганізацію закладу Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського суттєво впливає на рух розгляду справи. Більш того, на засіданні вченої ради НУК вже вирішувалось питання про передачу спірної квартири у користування сімї Наконечних за новим договором позички, тому виселення є недоцільним.

Проте зазначені обставини жодним чином не підтверджені та відповідних доказів не надано.

Відповідно до п. 3, 4 ч. 2 ст. 285 ЦПК України у заяві про перегляд заочного рішення повинно бути зазначено: обставини, що свідчать про поважність причин неявки в судове засідання та (або) неповідомлення їх суду, а також причин неподання відзиву, і докази про це; та посилання на докази, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення проти вимог позивача.

В порушення наведених положень такі обставини в заяві не викладені та відсутнє посилання на докази, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення проти вимог позивача, на час розгляду справи.

Заявник зобов`язаний додати до заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази заявник може додати до заяви копії відповідних доказів).

В порушення п.3, 4, 6 ч. 2 ст. 285 ЦПК України в заяві про перегляд заочного рішення не зазначено жодних обставин, що свідчать про поважність причин неявки в судове засідання та (або) неповідомлення їх суду, не надано жодних доказів про це, а також причини неподання відзиву.

В заяві не зазначені докази, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення проти вимог позивача.

Відповідно до ч. 7 ст. 285 ЦПК України до заяви про перегляд заочного рішення додаються докази, на які посилається заявник.

Заявником до заяви не долучено жодного доказу на підтвердження обставин викладених в заяві, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення проти вимог позивача.

Відповідно до ч. 4 ст. 285 ЦПК України до заяви про перегляд заочного рішення додаються її копії за кількістю учасників справи та копії всіх доданих до неї матеріалів.

Крім того, заява подана до суду в електронній формі через електронний кабінет, проте в порушення вимог ст. 43 ЦПК України, не додані докази надсилання її копії листом з описом вкладення іншим учасникам справи та копій поданих до суду документів.

У зв`язку з чим необхідно надати суду доказів надсилання копії заяви разом із копіями додатків з описом вкладення відповідачу.

Відповідно до п.4 ч.2ст.4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду заяви про перегляд заочного рішення, яка подана фізичною особою, сплачується судовий збір в розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно зі ст.7 Закону України «Про державний бюджет України на 2024 рік», прожитковий мінімум для працездатних осіб у 2024 році з 01 січня встановлений у розмірі 3028 гривень.

Отже, судовий збір за подання до суду фізичною особою заяви про перегляд заочного рішення, яка подана фізичною особою, становить 605,60 грн.

За таких обставин, заявнику необхідно надати до суду оригінал квитанції про сплати судового збору за подання заяви про перегляд заочного рішення або надати докази звільнення від сплати судового збору.

Відповідно до ч. 1 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статті 175, 177, 285 цього Кодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє заявника і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Вказані судом недоліки перешкоджають прийняттю заяви до судового розгляду, у зв`язку з чим її слід залишити без руху і надати заявнику строк для усунення недоліків протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Якщо заявник відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо заявник не усуне недоліки заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається заявнику.

Керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 285 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ,подану черезпредставника адвокатаГерасимець М.М.,про переглядзаочного рішенняЗаводського районногосуду м.Миколаєва від07.12.2023 уцивільній справіN487/1670/21за позовомМиколаївського національногоуніверситету іменіВ.О.Сухомлинського до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , законнихпредставників малолітньої ОСОБА_3 - ОСОБА_4 і ОСОБА_5 ,третьої особи Органуопіки тапіклування виконавчогокомітету Миколаївськоїміської радипро усуненняперешкод уздійсненні правакористування тарозпорядження своїммайном,шляхом виселення- залишити без руху.

Надати заявнику строк десять днів, з дня отримання копії цієї ухвали для усунення недоліків, зазначених у її мотивувальній частині.

Роз`яснити заявнику, що у випадку не усунення зазначених недоліків у встановлений строк, заява вважатиметься неподаною і буде йому повернута.

Копію ухвали надіслати заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: С.М. Афоніна

Дата ухвалення рішення12.01.2024
Оприлюднено17.01.2024
Номер документу116315769
СудочинствоЦивільне
Сутьпереглядзаочного рішенняЗаводського районногосуду м.Миколаєва від07.12.2023 уцивільній справіN487/1670/21за позовомМиколаївського національногоуніверситету іменіВ.О.Сухомлинського до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , законнихпредставників малолітньої ОСОБА_3 - ОСОБА_4 і ОСОБА_5 ,третьої особи Органуопіки тапіклування виконавчогокомітету Миколаївськоїміської радипро усуненняперешкод уздійсненні правакористування тарозпорядження своїммайном,шляхом виселення

Судовий реєстр по справі —487/1670/21

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Афоніна С. М.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Афоніна С. М.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Афоніна С. М.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Афоніна С. М.

Рішення від 07.12.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Афоніна С. М.

Рішення від 07.12.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Афоніна С. М.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Афоніна С. М.

Ухвала від 28.12.2021

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Афоніна С. М.

Постанова від 23.09.2021

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Афоніна С. М.

Ухвала від 24.03.2021

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Афоніна С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні