Ухвала
від 24.01.2024 по справі 607/22895/23
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

24.01.2024 Справа №607/22895/23 Провадження №2/607/536/2024

м. Тернопіль

Суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Марциновська І.В., розглянувши заяву представника відповідача адвоката Воробйова Євгена Леонідовича про участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції,

УСТАНОВИЛА:

У провадженні Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ПП «Телерадіоорганізація «Тернопіль-медіа», ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про захист честі гідності та ділової репутації.

Підготовче засідання у даній справі призначене на 30.01.2024 на 13 год. 50 хв.

24.01.2024 на офіційну електронну адресу Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області надійшла заява представника відповідача ПП «Телерадіоорганізація «Тернопіль-медіа» адвоката Воробйова Є.Л. про участь у даному підготовчому засіданні та усіх наступних судових засіданнях у даній цивільній справі в режимі відеоконференції поза межамиприміщення судуз використаннямвласних технічнихзасобів. Заява мотивована тим, що прибуття у судові засідання до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області для представника відповідача є ускладненим, оскільки адвокат проживає на території Київської області, а під час дії воєнного стану на території України заборонено покидати місце свого проживання відповідно до мобілізаційного законодавства.

Дослідивши зміст заяви та додані до неї документи, доходжу такого висновку.

За змістом ст. 212 ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, подавши про це відповідну заяву.

У свою чергу, прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції належить до дискреційних повноважень суду. Указана норма не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції в разі наявності про це клопотання сторони.

При цьому виключний перелік випадків, у яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, законом не визначений, у зв`язку з чим необхідність проведення судового засідання в режимі відеоконференції визначається у кожному окремому випадку з урахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень залучених спеціалістів чи інших учасників процесу, які за станом здоров`я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов`язковою.

Призначення судового засідання у режимі відеоконференції має здійснюватись у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник судового процесу позбавлений можливості приймати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

Так, обґрунтовуючи неможливість особисто приймати участь в усіх підготовчих та судових засіданнях у даній цивільній справі, представник відповідача зазначив про те, що не може прибути на такі засідання до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, оскільки проживає на території Київської області, а під час дії воєнного стану на території України заборонено покидати місце свого проживання відповідно до мобілізаційного законодавства.

Надаючи оцінку таким доводам представника відповідача, зазначаю, що відповідно до ч. 6 ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію» громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи.

При цьому чинне законодавство України не містить заборони покидати місце свого проживання та здійснювати переміщення на території України, у тому числі і з метою здійснення своєї професійної діяльності, а забороняється саме зміна місця проживання без дозволу посадової особи.

Також слід зазначити, що транспортне сполучення між Київською областю та м. Тернополем налагоджене та працює у штатному режимі, в тому числі залізничне та автобусне сполучення, що виключає наявність перешкод у прибутті представника відповідача у судові засідання.

Крім того, станом на даний час на території Тернопільської області активні бойові дії не проводяться. Так само Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області здійснює свою роботу у звичному порядку, розгляд справ відбувається у відкритих судових засіданнях за особистою участю учасників справи.

Указані обставини свідчать про відсутність об`єктивних причин, які б позбавляли адвоката Воробйова Є.Л. можливості особисто прибувати у підготовчі та судові засідання до приміщення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області.

Більше того, приймаючи до уваги характер доказів, що підлягають дослідженню під час розгляду даної цивільної справи, зокрема огляд відеозаписів та дослідження електронних доказів, слід врахувати, що одночасне забезпечення дослідження таких доказів та здійснення судового засідання у режимі відеоконференції є неможливим.

Зважаючи на викладені обставини, вважаю, що у задоволенні заяви представника відповідача адвоката Воробйова Є.Л. про участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів слід відмовити.

Керуючись ст. 212, 258-261, 353 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Відмовити у задоволенні заяви представника відповідача адвоката Воробйова Євгена Леонідовича про участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до приватного підприємства «Телерадіоорганізація «Тернопіль-медіа», ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про захистчесті тагідності фізичноїособи та відшкодування моральної шкоди.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя І. В. Марциновська

Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено26.01.2024
Номер документу116521087
СудочинствоЦивільне
Сутьучасть у судових засіданнях в режимі відеоконференції

Судовий реєстр по справі —607/22895/23

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Марциновська І. В.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Марциновська І. В.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Марциновська І. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Марциновська І. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Марциновська І. В.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Марциновська І. В.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Марциновська І. В.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Марциновська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні