Ухвала
від 24.01.2024 по справі 525/1381/23
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/1381/23

Провадження №2/525/81/2024

У Х В А Л А

24.01.2024 селище Велика Багачка

Суддя Великобагачанського районного суду Полтавської області Прасол Я.В., розглянувши заяву представника позивача ОСОБА_1 про його участь у справі за позовом Полтавської обласної військової адміністрації до ОСОБА_2 про зобов`язання повернути земельну ділянку, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Комунальний заклад «Центр охорони та досліджень пам`яток археології» Полтавської обласної ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Приватна агрофірма «Агроінвест», у режимі відеоконференції позамежами приміщеннясуду з використанням власних технічних засобів,

у с т а н о в и л а:

У провадженні Великобагачанського районного суду Полтавської області знаходиться цивільна справа за позовом Полтавської обласної військової адміністрації до ОСОБА_2 про зобов`язання повернути земельну ділянку, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Комунальний заклад «Центр охорони та досліджень пам`яток археології» Полтавської обласної ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Приватна агрофірма «Агроінвест».

Підготовче засідання у справі призначено на 11 год. 00 хв. 09.02.2024.

22.01.2024 на адресу суду надійшла заява представника позивача ОСОБА_1 про його участь у справі в режимі відеоконференції позамежами приміщеннясуду звикористанням власних технічних засобів.

Розглянувши подану заяву, суд приходить до висновку, що вона підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 211 ЦПК України розгляд справи відбувається в судовому засіданні. Про місце, дату і час судового засідання суд повідомляє учасників справи.

За нормамист. 212ЦПК України(іззмінами),учасники справимають правобрати участьу судовомузасіданні врежимі відеоконференціїпоза межамиприміщення судуза умовинаявності усуді відповідноїтехнічної можливості,про якусуд зазначаєв ухвалі про відкриттяпровадження усправі,крім випадків,коли явкацього учасника справи в судове засіданнявизнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Частиною першою статті 6 Конвенції закріплено такі елементи права на судовий захист: право на розгляд справи; справедливість судового розгляду;публічність розгляду справи та проголошення рішення; розумний строк розгляду справи; розгляд справи судом, встановленим законом; незалежність і безсторонність суду.

Згідно ч. 7 ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом.

Також, правова регламентація питання використання електронних технологій у цивільному судочинстві, зокрема, й відеоконференцзв`язку здійснена не тільки на національному, а й на міжнародному рівнях. Так, Комітет Міністрів Ради Європи у своїй Рекомендації №2 R(84) 5 ще від 28.02.1984 «Комітет Міністрів державам-членам щодо принципів цивільного судочинства, спрямованих на вдосконалення судової системи» зазначив таке: «Судові органи повинні мати у своєму розпорядженні найсучасніші технічні засоби для того, щоб вони могли здійснювати правосуддя найбільш ефективним способом, зокрема, шляхом полегшення доступу до різноманітних джерел права, а також шляхом прискорення відправлення правосуддя».

Враховуючи,щоправона участьврозглядісвоєї справи гарантоване Конвенцією, Конституцією України та ЦПК України, з огляду на необхідність забезпечення своєчасного розгляду цивільної справи протягом розумних строків,зметоюекономії процесуальногочасу,суд вважає за необхідне задовольнити заяву представника позивача ОСОБА_1 про його участь у справі в режимі відеоконференції позамежами приміщеннясуду звикористанням власних технічних засобів і провести підготовче засідання, призначене на 11 год. 00 хв. 09.02.2024 та подальші судові засідання в режимі відеоконференції, з урахуванням технічних можливостей у суді, з використанням підсистеми відеоконференцзв`язку "ВКЗ".

На підставі вищевикладеного та керуючисьст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ст. ст. 211, 212, 247 ЦПК України,

п о с т а н о в и л а:

Заяву представника позивача ОСОБА_1 задовольнити.

Підготовче засідання призначене на 11 год. 00 хв. 09.02.2024 та подальші судові засідання по цивільнійсправі за позовом Полтавської обласноївійськової адміністраціїдо ОСОБА_2 про зобов`язанняповернути земельнуділянку,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета споруна стороніпозивача Комунальнийзаклад «Центрохорони тадосліджень пам`ятокархеології» Полтавськоїобласної ради,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета споруна сторонівідповідача Приватнаагрофірма «Агроінвест», провести в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Проведення підготовчого та судових засідань в режимі відеоконференції здійснити за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку "ВКЗ" (https://vkz.court.gov.ua/).

Надіслати представнику позивача Вороні Леоніду Олександровичу копію ухвали та роз`яснити, що для участі у підготовчому та судових засіданнях в режимі відеоконференції за межами приміщення суду учасникам справи необхідно використовувати комп`ютерну техніку або смартфон з доступом в мережу Інтернет, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Я.В.Прасол

Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116543129
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання повернути земельну ділянку,

Судовий реєстр по справі —525/1381/23

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні