Ухвала
від 27.02.2024 по справі 525/1381/23
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/1381/23

Провадження № 2/525/81/2024

У Х В А Л А

27.02.2024 селище Велика Багачка

Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі:

головуючої судді Прасол Я.В.,

секретаря судового засідання Хоменка М.М.,

з участю представника позивача Ворони Л.О.,

представника відповідача та третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача адвоката Сидоренка Ю.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в селищі Велика Багачка матеріали цивільної справи за позовом Полтавської обласної військової адміністрації до ОСОБА_1 про зобов`язання повернути земельну ділянку, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Комунальний заклад «Центр охорони та досліджень пам`яток археології» Полтавської обласної ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Приватна агрофірма «Агроінвест»,

у с т а н о в и в:

У провадженні Великобагачанського районного суду Полтавської області знаходиться дана цивільна справа.

Ухвалою суду від 08.01.2024 відкрито загальне позовне провадження по справі, підготовче засідання призначено на 09.02.2024, відповідачу та третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору направлено копію позову з додатками, роз`яснено порядок та строки подання відзиву на позов та письмових пояснень. Підготовче засідання було відкладено на 27.02.2024, з поважних причин.

У ході проведення підготовчого засідання представником відповідача та третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача адвокатом Сидоренком Ю.В. було заявлено клопотання про залучення до участі у справі, як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області, ФОП ОСОБА_2 та Білоцерківську сільську раду Миргородського району Полтавської області. В обгрунтування заявленого клопотання посилався на те, що рішення у справі може безпосередньо вплинути на їх права та обов`язки, оскільки орган місцевого самоврядування приймав рішення про передачу землі у приватну власність, ФОП ОСОБА_2 виготовляв технічну документацію, на підставі якої земля була передана у приватну власність відповідачу, державна реєстрація земельної ділянки у Державному земельному кадастрі здійснювалася Головним управлінням Держгеокадастру у Полтавській області. Не заперечував проти продовження строку проведення підготовчого провадження у справі.

Представник позивача ОСОБА_3 , підтримав клопотання у частині залучення до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Білоцерківську сільську раду Миргородського району Полтавської області, в іншій частині клопотання вважав необгрунтованим, оскільки рішення жодним чином не вплине на права та обов`язки Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області та ФОП ОСОБА_2 , в цій частині просив відмовити у задоволенні клопотання.

Відповідач ОСОБА_1 та представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача КЗ «Центр охорони та дослідження пам`яток археології» Полтавської обласної ради у підготовче засідання не з`явилися. Від третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача на адресу суду надійшла заява про проведення підготовчого засідання без участі її представника.

Відповідно до ч. 1 ст. 189 ЦПК України, завданням підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Коло питань, які вирішуються на підготовчому засіданні визначено положеннями ст. 197 ЦПК України.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи (ч. 1 ст. 53 ЦПК України)

Відповідно до положень ч. 3 ст. 53 ЦПК України, якщо суд при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору.

Згідно ч. 2 ст. 198 ЦПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначених цим Кодексом строку підготовчого провадження, у випадку, зокрема, залучення до участі або вступу у справу третьої особи.

Суд,заслухавшидумку учасниківсудового розглядущодо заявленогоклопотання,враховуючи предметта характерправовідносин,що виниклиміж сторонами,зміст заявленихпозовних вимог,оскільки рішенняуданійцивільній справіможевплинутина праватаобов`язкиГоловного управлінняДержгеокадаструуПолтавській області,ФОП ОСОБА_2 та Білоцерківськоїсільської радиМиргородського районуПолтавської областіприходитьдо переконання,щоєпередбачені закономпідставидлязалучення їхдоучастіу справі,яктретіх осіб,які незаявляютьсамостійнихвимог щодопредметуспору. Крім того, залучення їх до участі у справі сприятиме всебічному, повному і об`єктивному вирішенню спору з урахуванням позиції та доказів, наданих цими особами.

Відповідно до ч. 3ст. 189 ЦПК України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотання однієї із сторін або з ініціативи суду.

З огляду на необхідність залучення до участі у справі вищевказаних осіб, є передбачені законом підстави для відкладення підготовчого засідання у даній справі, а тому суд приходить до переконання, що необхідно продовжити строк проведення підготовчого провадження у справі.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. ст. 53, 189, 197, 198, 260, 261 ЦПК України,

п о с т а н о в и в:

Залучити до участі у справі, як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору:

- Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області, юридична адреса: вул. Уютна, 23, м. Полтава;

- Фізичну особу-підприємця ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_1 ;

- Білоцерківську сільську раду Миргородського району Полтавської області, юридична адреса: вул. Лесі Українки, 11, с. Білоцерківка,Миргородський район, Полтавська область.

Направити залученим третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору копію позовної заяви та даної ухвали, роз`яснивши право подати свої пояснення, заперечення (при їх наявності) з посиланням на докази, якими вони обґрунтовуються в 15-денний строк з моменту отримання копії даної ухвали суду.

Продовжити строк проведення підготовчого провадження по цивільній справі за позовною заявою Полтавської обласної військової адміністрації до ОСОБА_1 про зобов`язання повернути земельну ділянку, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Комунальний заклад «Центр охорони та досліджень пам`яток археології» Полтавської обласної ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Приватна агрофірма «Агроінвест», на тридцять днів.

Підготовче засідання у справі відкласти на 10 год. 00 хв. 21 березня 2024 року.

Про час і місце судового засідання повідомити учасників справи в порядку, передбаченому ст. ст. 128-131 ЦПК України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://court.gov.ua/fair/sud1602.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає чинності з моменту її оголошення. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Я.В. Прасол

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117283457
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання повернути земельну ділянку,

Судовий реєстр по справі —525/1381/23

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні