Ухвала
від 24.01.2024 по справі 953/10959/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/10959/23

н/п 1-кс/953/647/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" січня 2024 р. м. Харків

Слідчий суддя Київського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС 3 відділення слідчого відділу Управління СБ України в Харківській області підполковника юстиції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів регіональним органом безпеки Харківської обласної прокуратури ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 22023220000001350 від 25.09.2023 за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів,

ВСТАНОВИВ:

18 січня 2024 року до Київського районного суду м. Харкова надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС 3 відділення слідчого відділу Управління СБ України в Харківській області підполковника юстиції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів регіональним органом безпеки Харківської обласної прокуратури ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 22023220000001350 від 25.09.2023 за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, зазначених у клопотанні, які перебувають у володінні оператора мобільного зв`язку мережі ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання обґрунтовано тим, що слідчим відділом УСБУ в Харківській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №22023220000001350 від 25.09.2023 за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, та ознаками вчинення кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що ГВ КР УСБУ в Харківській області отримано дані щодо організації та керування невстановленою особою розвідувальною мережею, члени якої здійснюють збір та передачу представникам країни агресора інформації про розташування підрозділу сил оборони України, переміщення особового складу та військової техніки, а також інших даних. Так, за наявною інформацією, після початку повномасштабної військової агресії рф проти України невстановленою особою було створено агентурну мережу з числа мешканців Харківського та інших регіонів України, для здійснення збору та подальшої передачі представникам спецслужб рф інформації розвідувального характеру, яка в подальшому, в тому числі, використовується для нанесення ракетно-бомбових ударів по території держави. Зокрема, члени групи, на шкоду обороноздатності та територіальній цілісності України, здійснюють передачу іноземній стороні відомостей щодо анкетних даних представників ІНФОРМАЦІЯ_2 , запланованих оборонних заходів, переміщення та розміщення підрозділів Збройних Сил України, розташування військових об?єктів, техніки, тощо. Крім того, представникам спецслужб рф передаються відомості про паролі, що впроваджуються представниками сил оборони на території України, а також розвідувальні дані щодо запланованих ворогом ракетних атак, які отримуються розвідувальними органами України.

В ході досудового розслідування встановлено, що на території Харківської області співробітник правоохоронного органу на виконання завдання представника іноземної держави здійснює збір з метою передачі та передачу інформації про Сили оборони і безпеки України, задіяні у наданні відсічі збройній агресії російської федерації.

17.11.2023 ОСОБА_5 затримано правоохоронними органами в порядку ст. 208 КПК України.

17.11.2023 ОСОБА_5 повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 КК України.

08.01.2024 постановою заступника керівника Харківської обласної прокуратури, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 220232200000001350 від 25.09.2023 продовжено до 3 місяців, тобто до 17.02.2024.

В ході виконання доручення слідчого, а також за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій встановлено, що підозрюваний ОСОБА_5 та його дружина ОСОБА_6 використовували наступні номери ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , а у свою чергу, громадянин України ОСОБА_7 , для здійснення злочинної діяльності, отримання дзвінків та повідомлень від ОСОБА_5 , а також для з`єднання з мережею Інтернет, використовує номер стільникового зв`язку НОМЕР_4 ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Інформація, передана ОСОБА_5 та ОСОБА_8 представникам країни агресора надає можливість останнім ідентифікувати військовослужбовців та місця розташування військових об`єктів, проводити заходи, направлені на їх фізичне знищення або втручання у діяльність підрозділів ЗСУ, інших військових формувань, залучених до надання відсічі збройній агресії рф, здійснювати вчинення міжнародних злочинів проти цивільного населення, використання заборонених методів війни, обстріли та руйнування цивільних об`єктів, об`єктів цивільного захисту населення, об`єктів критичної інфраструктури тощо.

З метою перевірки обставин вчинення розслідуваного злочину ОСОБА_5 та причетності ОСОБА_7 до розслідуваного злочину, необхідно отримати відомості щодо факту підключення стільникових номерів НОМЕР_1 , НОМЕР_4 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 до базових станцій оператора стільникового зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також деталізації з`єднань та тривалості перебування на зв`язку..

Відомості щодо деталізацій вхідних та вихідних з`єднань вищевказаних мобільних терміналів, які обслуговувались базовими станціями оператору рухомого (мобільного) зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також вхідних та вихідних текстових (SMS) і мультимедійних (MMS) повідомлень, із прив`язкою до базових станцій та ідентифікаційних номерів абонентського обладнання, самі по собі та у сукупності з іншими доказами дозволять отримати відомості про дійсні обставини справи, які нададуть можливість підтвердити або спростувати вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, встановити можливих співучасників вищезазначеної злочинної діяльності та встановити місцезнаходження осіб, яким була передана вищезазначена інформація.

Представник особи, у володінні якої знаходиться інформація про дату, час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином у встановленому законом порядку, засобами електронного зв`язку, проте в судове засідання не з`явився з невідомих причин, письмових пояснень не надав. Доказів вірогідності знищення чи змінення інформації слідчим не надано. Відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без участі особи, у володінні якої знаходиться інформація, яка повідомлена відповідно до вимог ч. 1 ст. 163 КПК України.

Від слідчого надійшла заява про розгляд клопотання за його відсутності, клопотання підтримує, просить задовольнити.

На підставі ст. 107 ч. 4 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснюється у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб.

Дослідивши клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, додатки до цього клопотання, слідчий суддя доходить висновку про задоволення клопотання, виходячи з наступного.

З наданих матеріалів встановлено, що слідчим відділом Управління СБ України в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22023220000001350 від 25.09.2023 за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає в наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитись з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України встановлено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей та документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.6 ст.165 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 7 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Дане клопотання є обґрунтованим та підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, тому беручи до уваги вищевикладене, слідчим доведено необхідність отримання тимчасового доступу до документів, відомості, що містяться в цих документах можуть бути використані як докази; іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою вказаних документів.

Керуючись ст. ст. 160, 163, 164, 309 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Надати дозвіл слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні № 22023220000001350 від 25.09.2023: старшому слідчому в ОВС СВ УСБУ в Харківській області ОСОБА_3 , слідчому в ОВС СВ УСБУ в Харківській області ОСОБА_9 , старшому слідчому в ОВС СВ УСБУ в Харківській області ОСОБА_10 , слідчому СВ УСБУ в Харківській області ОСОБА_11 , слідчому СВ УСБУ в Харківській області ОСОБА_12 , на тимчасовий доступ до документів, а саме до інформації, яка знаходиться у оператора мобільного зв`язку: ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташованому за адресою: АДРЕСА_2 , стосовно надання телекомунікаційних послуг стільниковим номерам НОМЕР_1 , НОМЕР_4 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , а саме:

- адреси розташування та номери базових станцій, які забезпечували зв`язок кінцевого обладнання з вказаними вище абонентськими номерами та номерами ІМЕІ;

- інформацію про вмикання-вимикання мобільного терміналу (тобто реєстрації в мережі оператора зв`язку) із зазначенням координат базових станцій та часу і місця реєстрації терміналу мережі;

- ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання абонента: унікальний ідентифікатор сім-карток (IMSI), міжнародний ідентифікатор кінцевого обладнання (далі IMEI), тощо;

- типи з`єднань абонента: вхідні та вихідні дзвінки, смс, ммс, GPRS, переадресація тощо;

- дата, час та тривалість з`єднань, у тому числі з`єднань нульової тривалості (неприйняті виклики) абонента А;

- ідентифікаційні ознаки терміналів (включаючи місцезнаходження), з яким відбувалися сеанси зв`язку абонентів А з абонентами Б, включаючи з`єднання нульової тривалості

за період часу з 01.01.2022 по 24.01.2024, з можливістю вилучення належним чином завірених копій усієї документації з яких вони складаються або інформації у електронному вигляді.

Строк дії ухвали про дозвіл на тимчасовий доступ до документів та інформації становить два місяці з дня її винесення.

Ухвала підлягає виконанню одноразово.

Перед початком виконання ухвали слідчого судді особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, а за її відсутності - іншій присутній особі, повинна бути пред`явлена ухвала і надана її копія.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів та їх тимчасового вилучення слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Особа, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і оригіналів або копій документів, зобов`язана залишити володільцю речей і оригіналів або копій документів опис речей і оригіналів або копій документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Київського районного суду

м. Харкова ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116721862
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —953/10959/23

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Юрлагіна Т. В.

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Юрлагіна Т. В.

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Юрлагіна Т. В.

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Юрлагіна Т. В.

Ухвала від 08.02.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Юрлагіна Т. В.

Ухвала від 29.01.2024

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 24.01.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Юрлагіна Т. В.

Ухвала від 24.01.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Юрлагіна Т. В.

Ухвала від 11.01.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Юрлагіна Т. В.

Ухвала від 11.01.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Юрлагіна Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні