Ухвала
від 05.02.2024 по справі 352/2371/23
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/2371/23

Провадження № 2/352/111/24

УХВАЛА

05 лютого 2024 року м. Івано-Франківськ

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої - Гриньків Д.В.,

секретар судового засідання Радишевська З.М.,

за участю: представника позивача ОСОБА_1 ,

відповідача ОСОБА_2 ,

представника відповідача ОСОБА_3 ,

розглянувши у порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_4 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Тисменицька державна нотаріальна контора, про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину та державного акту, скасування державної реєстрації права на нерухоме майно, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Тисменицького районного суду Івано-Франківської області перебуває цивільна справа за справі за позовною заявою ОСОБА_4 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Тисменицька державна нотаріальна контора, про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину та державного акту, скасування державної реєстрації права на нерухоме майно.

Ухвалою суддівід 09.10.2023відкрито провадженняу справів порядкузагального позовногопровадження тапризначено підготовчесудове засідання.

Ухвалою суду від 29.11.2023 закрито підготовче провадження і призначено справу до судового розгляду.

Даною ухвалою також витребувано у Тисменицької державної нотаріальної кантори копію спадкової справи №635, зареєстровану в реєстрі за №2042, заведену після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Як вбачається з відповіді Тисменицької державної нотаріальної кантори, що надійшла на адресу суду 11.12.2023, матеріали надати неможливо, так як останні передано на зберігання в Івано-Франківський обласний архів.

22.01.2024 представником позивача до суду подано клопотання про поновлення строку, витребування доказів та повернення справи на стадію підготовчого провадження.

Представник позивача в судовому засіданні просила витребувати копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , та повернутись до стадії підготовчого провадження.

Відповідач та його представник проти задоволення клопотання заперечили.

Вислухавши думку представників сторін, вивчивши матеріали цивільної справи суд дійшов наступного висновку.

Згідно ч.ч. 1, 2ст. 84 ЦПК Україниучасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третійстатті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до вищевказаної норми про витребування доказів суд постановляє ухвалу.

Згідно з ч.ч.6, 8 вищевказаної норми будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Суд враховує, що клопотання про витребування копії спадкової справи у Тисменицької державної нотаріальної кантори представником позивача подано в строк, встановлений ст.84 ЦПК України.

Відповідь про неможливість надання доказів вищевказаним органом надійшла на адресу суду 11.12.2023 року, тобто після закритття підготовчого провадження і призначення справи до судового розгляду.

Таким чином суд вважає, що існують підстави для поновлення строку для подання клопотання, оскільки останнє не подано у встановлений строк з причин, що не залежали від позивача.

Від так, для повного та всебічного з`ясування обставин у справі суд дійшов висновку про необхідність витребування у Івано-Франківського обласного архіву копію спадкової справи №635, зареєстровану в реєстрі за №2042, заведену після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Щодо клопотання в частині повернення до стадії підготовчого провадження, то суд зауважує, що клопотання про витребування доказів заявлено за наслідком надання Тисменицькою державною нотаріальною конторою відповіді вже у ході розгляду справи по суті. Крім цього, суд звертає увагу, що законом не заборонено витребування доказів на стадії судового розгляду.

Верховний Суд у постанові від 16 грудня 2021 року у справі № 910/7103/21 зазначив, що суди першої інстанції за наявності певних обставин можуть прийняти рішення про повернення до стадії підготовчого провадження після його закриття для вчинення тих чи інших процесуальних дій, які можуть бути реалізовані лише на стадії підготовчого провадження.

Однак в даному випадку суд, керуючись приписами частини першоїстатті 222 ЦПК України, вирішує заявлене клопотання про витребування доказів на стадії розгляду справи по суті, маючи на меті найбільш повне з`ясування фактичних обставин справи, що не потребує повернення до підготовчого засідання та є недоцільним, а тому клопотання про повернення до стадії підготовчого провадження задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. 84, 222 ЦПК України,суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Поновити представнику позивача строк для подачі клопотання про витребування доказів.

Витребувати у Івано-Франківського обласного архіву копію спадкової справи №635, зареєстровану в реєстрі за №2042, заведену після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати Івано-Франківський обласний архів подати витребуваний доказ до 16.02.2024 року.

В задоволені клопотання в іншій частині відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили негайно після її проголошення.

СуддяТисменицького районного суду

Івано-Франківської області Гриньків Д.В.

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено06.02.2024
Номер документу116752899
СудочинствоЦивільне
Сутьправо на спадщину та державного акту, скасування державної реєстрації права на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —352/2371/23

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні