Ухвала
від 29.01.2024 по справі 914/2128/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014,м.Львів, вул.Личаківська, 128

УХВАЛА

29.01.2024 Справа № 914/2128/23

Господарський суд Львівської області, розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали заяви Державної податкової служби України, м. Київ, в особі Головного управління ДПС у Львівській області, м. Львів, до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт», м. Винники, Львівська область, в сумі 724172,89 грн.

у справі за заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю «ТІВА Україна», с. Жовтанці, Кам`янка-Бузький район, Львівська область

про: банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» (79019, Львівська область, м. Винники, вулиця Винна Гора, будинок 26, офіс 43; ідентифікаційний код 39012254)

Суддя Артимович В.М.,

секретар судового засідання Лабай Х.А.

За участю представників:

від ТзОВ «ТІВА Україна»: Семиренко П.Я.;

від боржника: не з`явився;

розпорядник майна: Івасько С.М.;

від ДП «Екран-Вікносвіт»: не з`явився;

від ТзОВ «Компанія «Всесвіт Комфорту»: Венглевський Б.Б.;

від ТзОВ «Цемтрансбуд»: не з`явився;

від ТзОВ «НВФ Дніпропроект»: не з`явився;

від ГУ ДПС у Львівській області: Підгайний О.І.

від ТзОВ «БВБ-Груп»: не з`явився;

від Приватної агрофірми «Дністер»: не з`явився;

від ТзОВ «Гірничовидобувна компанія «СДК»: не з`явився;

від ТзОВ «Паркбудтех»: не з`явився;

від ТзОВ «Будівельно-інвестиційна компанія «Рубікон Груп»: Думич Н.Б.

від ТзОВ «Бетонікс»: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Львівської області перебуває справа за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «ТІВА Україна» про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» (ідентифікаційний код 39012254).

Ухвалою суду від 20.07.2023 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «ТІВА Україна» про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» (79019, Львівська область, м. Винники, вулиця Винна Гора, будинок 26, офіс 43; ідентифікаційний код 39012254) прийнято до розгляду та призначено підготовче засідання суду на 31.07.2023.

Ухвалою суду від 31.07.2023 відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» (79019, Львівська область, м. Винники, вулиця Винна Гора, будинок 26, офіс 43; ідентифікаційний код 39012254); визнано вимоги кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю «ТІВА Україна» в сумі 547088,77 грн заборгованості, 60300,00 грн. авансування винагороди арбітражного керуючого, 26840,00 грн. судового збору; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» (ідентифікаційний код 39012254); введено процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» (ідентифікаційний код 39012254); постановлено оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» (ідентифікаційний код 39012254); призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Іваська Святослава Миколайовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 558 від 18.03.2013); призначено попереднє засідання суду на 13.09.2023.

На розгляд Господарського суду Львівської області від Державної податкової служби України в особі головного управління ДПС у Львівській області надійшла заява з грошовими вимогами (з урахуванням уточненої заяви від 27.09.2023) до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт», в сумі 724172,89 грн.

Ухвалою суду від 31.08.2023 заяву Державної податкової служби України в особі головного управління ДПС у Львівській області про грошові вимоги до боржника було прийнято до розгляду.

12.09.2023 від арбітражного керуючого надійшли письмові пояснення на заяву з грошовими вимогами.

26.01.2024 боржником подано заперечення на заяву з грошовими вимогами.

Суд, проаналізувавши матеріали та з`ясувавши обставини справи, повно, всебічно і об`єктивно оцінивши докази, дійшов висновку, що грошові вимоги Державної податкової служби України в особі головного управління ДПС у Львівській області слід визнати повністю, зважаючи на наступне.

Відповідно до ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника, поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство.

Згідно ч. 2 ст. 47 Кодексу України з процедур банкрутства у попередньому засіданні господарський суд розглядає всі вимоги кредиторів, що надійшли протягом строку, передбаченого частиною першою статті 45 цього Кодексу, у тому числі щодо яких були заперечення боржника або розпорядника майна.

Статтею 67 Конституції України передбачено, що кожний зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

У поданій заяві з грошовими вимогами до боржника, заявник зазначає, що заборгованість боржника по єдиному внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування станом на 16.08.2023 становить 359813,71 грн., а заборгованість боржника по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки становить 4763,74 грн. Наявна заборгованість підтверджується долученими до матеріалів справи довідкою №9130/5/13-01-13-02 від 17.08.2023, податковими деклараціями

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування» єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов`язкового державного соціального страхування в обов`язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов`язкового державного соціального страхування.

Платниками єдиного внеску є роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами (абз. 2 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування»).

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування» платник єдиного внеску зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Крім того, уточненою заявою до заяви з грошовими вимогами ГУ ДПС у Львівській області також обгрунтовується наявність заборгованості у боржника по ПДВ, яка виникла на підставі нарахованих контролюючим органом сум коштів відповідно до податкового повідомлення-рішення №18575/13-01-04-07/39012254 від 17.08.2023 року у розмірі 354227,44грн.

Судом встановлено, що станом на даний час вищевказане податкове повідомлення-рішення є неузгодженим та оскаржується в адміністративному порядку.

Однак, при цьому, суд зазначає, що з приводу грошових зобов`язань, які оскаржуються в адміністративних справах, та які заявлені в межах справи про банкрутство, правову позицію висловив Верховний Суд України у постанові від 21.04.2015, яка прийнята у справі №21 -91 а 15.

Так, оскарження боржником в окремому судовому провадженні вимог кредитора, зокрема заборгованості зі сплати штрафних санкцій та нарахованої пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхових внесків, до порушення провадження у справі про банкрутство за заявою іншого (ініціюючого) кредитора (кредиторів), не звільняє кредитора, вимога якого оспорена, від обов`язку подати до господарського суду заяву про визнання і включення вимоги до реєстру вимог кредиторів.

З огляду на це, суд дійшов висновку, що вимога сплатити штрафні санкції та нараховану пеню за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхових внесків, яка була сформована і надіслана боржнику до порушення провадження у справі про банкрутство, визнається конкурсною і не змінює своєї юридичної природи на поточну незалежно від того, що боржник ще до порушення провадження у справі про його банкрутство за заявою іншого (ініціюючого) кредитора оскаржив її (вимогу) до адміністративного суду, судовий розгляд якої на дату порушення провадження у справі про банкрутство не був завершений ухваленням судового рішення, що набрало законної сили.

Окрім вказаного, суд наголошує на тому, що Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду у постанові від 15.12.2020, прийнятій у справі № 904/1693/19, дійшов до висновку, що з огляду на положення статей 23-25 Закону № 2343-ХІІ, чинного на момент відкриття провадження у цій справі, податковий орган, так само як і інші конкурсні кредитори, повинен подати до господарського суду вимоги до боржника щодо його грошових зобов`язань по сплаті податків і зборів, що виникли до дня відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство разом з документами, що ці зобов`язання підтверджують, а господарський суд зобов`язаний розглянути всі вимоги та заперечення проти них на підставі поданих кредитором і боржником документів, оцінити правомірність цих вимог незалежно від наявності в адміністративному суді спору щодо неузгодженого податкового зобов`язання, з якого сформована кредиторська вимога податкового органу.

У запереченні на заяву з грошовими вимогами боржник просив суд відхилити заяву ГУ ДПС у Львівській області про грошові вимоги, оскільки вважає, що до вказаної заяви та доведення обставин, пов`язаних із виникненням заборгованості боржника-банкрута, пред`являються підвищені вимоги доказування. А на думку останнього, заявник не надав суду в сукупності достатньо доказів існування заборгованості, необхідних для визнання судом таких грошових вимог.

Відповідно до ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства грошове зобов`язання - зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов`язань належать також зобов`язання щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов`язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов`язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях. До складу грошових зобов`язань боржника, у тому числі зобов`язань щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов`язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров`ю громадян, зобов`язання з виплати авторської винагороди, зобов`язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі. Склад і розмір грошових зобов`язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов`язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, якщо інше не встановлено цим Кодексом. При поданні заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство розмір грошових зобов`язань визначається на день подання до господарського суду такої заяви.

Згідно із ч. 1 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів у порядку, встановленому цим Кодексом. При цьому: у першу чергу задовольняються: витрати, пов`язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді; у третю чергу задовольняються вимоги щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів); у четверту чергу задовольняються вимоги кредиторів, не забезпечені заставою; у шосту чергу задовольняються інші вимоги.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч. 1 ст. 86 ГПК України).

Відповідно до ст. 73 ГПК доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом (ч. 3 ст. 13, ст. 74 ГПК України).

Дослідивши та оцінивши подані сторонами докази, суд дійшов висновку, що грошові вимоги ГУ ДПС у Львівській області є обгрутовані, підтверджуються долученими до матеріалів заяви доказами, зокрема, податковими деклараціями, деталізованим розрахунком заборгованості наданим податковим органом, а також податковим повідомленням-рішенням №18575/13-01-04-07/39012254 від 17.08.2023 року.

Водночас, заперечення боржника не містять жодних доказів в їх обгрунтування та не спростовують заявлені грошові вимоги.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що слід визнати грошові вимоги Державної податкової служби України в особі Головного управління ДПС у Львівській області до боржника на загальну суму 724172,89 грн., які підлягають включенню до реєстру вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» (ідентифікаційний код 39012254), з яких: 359813,71 грн (єдиний внесок) друга черга, 4763,74 грн. (заборгованість з податку на нерухоме майно) третя черга, 354227,44 грн. (штрафні санкції) шоста черга, 5368,00 грн. (судовий збір) перша черга.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 1, 2, 45, 47, 64 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 73, 74, 86, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1.Грошові вимоги Державної податкової служби України (04053, м. Київ, пл. Львівська, 8, ідентифікаційний код: 43005393) в особі Головного управління ДПС у Львівській області (79003, м. Львів, вул. Стрийська, 35; ідентифікаційний код ВП: 43968090) визнати в сумі 724172,89 грн., які підлягають включенню до реєстру вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» (ідентифікаційний код 39012254), з яких: 359813,71 грн (єдиний внесок) друга черга, 4763,74 грн. (заборгованість з податку на нерухоме майно) третя черга, 354227,44 грн. (штрафні санкції) шоста черга, 5368,00 грн. (судовий збір) перша черга.

2.Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 235 ГПК України.

3.Ухвала може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, встановлені ст.ст. 256, 257 ГПК України.

Повний текст ухвали складено 07.02.2024.

Суддя Артимович В.М.

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116828178
СудочинствоГосподарське
Суть: банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» (79019, Львівська область, м. Винники, вулиця Винна Гора, будинок 26, офіс 43; ідентифікаційний код 39012254)

Судовий реєстр по справі —914/2128/23

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Цікало А.І.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Постанова від 29.02.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Постанова від 29.02.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні