Ухвала
від 05.02.2024 по справі 914/2128/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014,м.Львів, вул.Личаківська, 128

УХВАЛА

05.02.2024 Справа № 914/2128/23

Господарський суд Львівської області, розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали заяви Державної податкової служби України, м. Київ, в особі Головного управління ДПС у Львівській області, м. Львів, до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт», м. Винники, Львівська область, в сумі 47248,13 грн.

у справі за заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю «ТІВА Україна», с. Жовтанці, Кам`янка-Бузький район, Львівська область

про: банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» (79019, Львівська область, м. Винники, вулиця Винна Гора, будинок 26, офіс 43; ідентифікаційний код 39012254)

Суддя Артимович В.М.,

секретар судового засідання Лабай Х.А.

За участю представників:

від ТзОВ «ТІВА Україна»: не з`явився;

від боржника: Михновецький Ю.О.

розпорядник майна: Івасько С.М.;

від ДП «Екран-Вікносвіт»: не з`явився;

від ТзОВ «Компанія «Всесвіт Комфорту»: Венглевський Б.Б.;

від ТзОВ «Цемтрансбуд»: не з`явився;

від ТзОВ «НВФ Дніпропроект»: не з`явився;

від ГУ ДПС у Львівській області: Підгайний О.І.

від ТзОВ «БВБ-Груп»: не з`явився;

від Приватної агрофірми «Дністер»: не з`явився;

від ТзОВ «Гірничовидобувна компанія «СДК»: не з`явився;

від ТзОВ «Паркбудтех»: не з`явився;

від ТзОВ «Будівельно-інвестиційна компанія «Рубікон Груп»: Думич Н.Б.

від ТзОВ «Бетонікс»: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Львівської області перебуває справа за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «ТІВА Україна» про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» (ідентифікаційний код 39012254).

Ухвалою суду від 31.07.2023 відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» (79019, Львівська область, м. Винники, вулиця Винна Гора, будинок 26, офіс 43; ідентифікаційний код 39012254); визнано вимоги кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю «ТІВА Україна» в сумі 547088,77 грн заборгованості, 60300,00 грн. авансування винагороди арбітражного керуючого, 26840,00 грн. судового збору; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» (ідентифікаційний код 39012254); введено процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» (ідентифікаційний код 39012254); постановлено оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» (ідентифікаційний код 39012254); призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Іваська Святослава Миколайовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 558 від 18.03.2013); призначено попереднє засідання суду.

На розгляд Господарського суду Львівської області від Державної податкової служби України, м. Київ, в особі Головного управління ДПС у Львівській області надійшла заява про грошові вимоги до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» в сумі 47248,13 грн.

Ухвалою суду від 30.01.2024 заяву ДПС України в особі Головного управління ДПС у Львівській області про грошові вимоги до боржника в сумі 47248,13 грн прийнято до розгляду.

Суд, проаналізувавши матеріали та з`ясувавши обставини справи, повно, всебічно і об`єктивно оцінивши докази, дійшов висновку, що грошові вимоги ДПС України в особі Головного управління ДПС у Львівській області до боржника слід визнати частково, зважаючи на наступне.

У своїй заяві Головне управління ДПС у Львівській області просить визнати кредиторські вимоги в сумі 47248,13 грн, з яких: 44824,63 грн - єдиний внесок та 2423,50 грн податок на нерухоме майно (2381,87 грн - основна заборгованість та 41,63 грн - пеня). Кредитор у заяві вказує, що заборгованість по єдиному внеску виникла на підставі самостійно нарахованих сум відповідно до поданих податкових розрахунків за листопад 2023 року, а заборгованість по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, виникла на підставі самостійно нарахованих сум відповідно до поданої податкової декларації від 18.02.2023.

Слід зазначити, що відповідно до ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство.

Згідно зі ч. 2 ст. 47 Кодексу України з процедур банкрутства у попередньому засіданні господарський суд розглядає всі вимоги кредиторів, що надійшли протягом строку, передбаченого частиною першою статті 45 цього Кодексу, у тому числі щодо яких були заперечення боржника або розпорядника майна.

Водночас у ч. 4 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає заяви з вимогами поточних кредиторів, які надійшли до господарського суду після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом.

Провадження у цій справі № 914/2128/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» відкрито ухвалою Господарського суду Львівської області від 31.07.2023.

Отже, вимоги Головного управління ДПС у Львівській області до боржника в сумі 44824,63 грн - єдиного внеску, які виникли на підставі податкових розрахунків за листопад 2023 року, виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» та є поточними. Відповідно такі вимоги мають розглядатися у ліквідаційній процедурі, враховуючи положення Кодексу України з процедур банкрутства.

З огляду на викладене, заяву Державної податкової служби України в особі Головного управління ДПС у Львівській області в частині грошових вимог по єдиному внеску в сумі 44824,63 грн, який нараховано за листопад 2023 року після відкриття провадження про банкрутство, слід залишити без розгляду, як передчасно подані.

Статтею 67 Конституції України передбачено, що кожний зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Суд зазначає, що перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов`язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства визначено Податковим кодексом України.

Згідно з п.п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов`язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом.

Відповідно до пп. 14.1.156 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податкове зобов`язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету або на єдиний рахунок як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк), та/або сума коштів, сформована за рахунок податкових пільг, що були використані платником податків не за цільовим призначенням чи з порушенням порядку їх надання, встановленим цим Кодексом та/або Митним кодексом України.

Штрафна санкція (фінансова санкція, штраф) - плата у вигляді фіксованої суми та/або відсотків, що справляється з осіб, що вчинили податкове правопорушення або порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також штрафні санкції за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності (пп. 14.1.265 п. 14.1 ст. 14 ПК України).

Положеннями ст. 46 Податкового кодексу України передбачено, що на платників податків покладено обов`язок з подання податкових декларацій контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі яких здійснюється нарахування (сплата) податкового зобов`язання.

Податкова декларація, розрахунок, звіт (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючим органам у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата грошового зобов`язання, у тому числі податкового зобов`язання або відображаються обсяги операції (операцій), доходів (прибутків), щодо яких податковим та митним законодавством передбачено звільнення платника податку від обов`язку нарахування і сплати податку і збору, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку, а також суми нарахованого єдиного внеску.

Відповідно до п. 49.1 ст. 49 ПК України податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Згідно п. 54.1 ст. 54 ПК України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов`язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов`язання та/або пені вважається узгодженою.

Відповідно до приписів п. 59.1 ст. 59 ПК України у разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

На підтвердження заявлених грошових вимог до боржника в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, заявником долучено до матеріалів справи довідку від 09.01.2024 за № 381/5/13-01-13-02 про податкову заборгованість ТзОВ «Тепло Буд Експерт» (ідентифікаційний код 39012254) станом на 05.01.2024, розрахунок заборгованості, копію додатку 2 до податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Докази сплати податкової заборгованості в сумі 2423,50 грн (податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) у матеріалах справи відсутні.

Слід зазначити, що у матеріалах справи відсутні заперечення щодо визнання грошових вимог Головного управління ДПС у Львівській області, зокрема, в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, від розпорядника майна та інших учасників справи.

Згідно ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства грошове зобов`язання - зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов`язань належать також зобов`язання щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов`язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов`язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях. До складу грошових зобов`язань боржника, у тому числі зобов`язань щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов`язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров`ю громадян, зобов`язання з виплати авторської винагороди, зобов`язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі. Склад і розмір грошових зобов`язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов`язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, якщо інше не встановлено цим Кодексом. При поданні заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство розмір грошових зобов`язань визначається на день подання до господарського суду такої заяви.

Згідно із ч. 1 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів у порядку, встановленому цим Кодексом. При цьому: у першу чергу задовольняються: витрати, пов`язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді; у третю чергу задовольняються вимоги щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів); у четверту чергу задовольняються вимоги кредиторів, не забезпечені заставою; у шосту чергу задовольняються інші вимоги.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч. 1 ст. 86 ГПК України).

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом (ч. 3 ст. 13, ст. 74 ГПК України).

Суд, дослідивши матеріали справи, зокрема, заяву про визнання кредиторських вимог до боржника з доданими до неї документами, дійшов висновку, що грошові вимоги Державної податкової служби України в особі Головного управління ДПС у Львівській області слід визнати в сумі 8479,50 грн, які підлягають включенню до реєстру вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» (ідентифікаційний код 39012254), з яких: 2381,87 грн - заборгованість з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, 41,63 грн пеня та 6056,00 грн - судовий збір, сплачений за подання заяви з кредиторськими вимогами.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 1, 2, 45, 47, 64 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 73, 74, 86, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1.Грошові вимоги Державної податкової служби України (04053, м. Київ, пл. Львівська, 8, ідентифікаційний код: 43005393) в особі Головного управління ДПС у Львівській області (79003, м. Львів, вул. Стрийська, 35; ідентифікаційний код ВП: 43968090) визнати частково в сумі 8479,50 грн, які підлягають включенню до реєстру вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» (ідентифікаційний код 39012254), з яких: 2381,87 грн (заборгованість з податку на нерухоме майно) третя черга, 41,63 грн. (пеня) шоста черга, 6056,00 грн. (судовий збір) перша черга.

2.Заяву Державної податкової служби України в особі Головного управління ДПС у Львівській області у частині визнання грошових вимог в сумі 44824,63 грн (єдиний внесок) залишити без розгляду.

3.Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 235 ГПК України.

4.Ухвала може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, встановлені ст.ст. 256, 257 ГПК України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по заяві, що розглядається - lv.arbitr.gov.ua/sud5015/.

Повний текст ухвали складено 09.02.2024.

Суддя Артимович В.М.

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116887035
СудочинствоГосподарське
Суть: банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Тепло Буд Експерт» (79019, Львівська область, м. Винники, вулиця Винна Гора, будинок 26, офіс 43; ідентифікаційний код 39012254)

Судовий реєстр по справі —914/2128/23

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Цікало А.І.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Постанова від 29.02.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Постанова від 29.02.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні