Ухвала
від 07.02.2024 по справі 461/4680/23
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/4680/23

У Х В А Л А

іменем України

"07" лютого 2024 р. місто Львів

Галицький районний суд м. Львова

у складі: головуючого судді Кітова О.В.,

за участю секретаря судових засідань Согор А.Н.,

за участю:представника позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

відповідача ОСОБА_3 ,

представника відповідача Сибаля О.Б.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Керівника Галицької окружної прокуратури міста Львова Ольшанецького Ігоря Володимировича, в інтересах держави в особі Львівської міської ради та Установи дитячо-юнацьких та молодіжних клубів Галицького району Львівської міської територіальної громади до ОСОБА_3 про визнання незаконними та скасування наказів, стягнення матеріальної шкоди, завданої адміністративним правопорушенням, пов`язаним з корупцією, -

встановив:

В провадженні Галицького районного суду м. Львова знаходиться цивільна справа за позовом Керівника Галицької окружної прокуратури міста Львова Ольшанецького Ігоря Володимировича, в інтересах держави в особі Львівської міської ради та Установи дитячо-юнацьких та молодіжних клубів Галицького району Львівської міської територіальної громади до ОСОБА_3 про визнання незаконними та скасування наказів, стягнення матеріальної шкоди, завданої адміністративним правопорушенням, пов`язаним з корупцією. Справа розглядається в порядку спрощеного провадження з викликом сторін.

Керівник Галицькоїокружної прокуратуриміста ЛьвоваОльшанецький ІгорВолодимирович,в інтересахдержави вособі Львівськоїміської ради подав до суду заяву про зміну предмету позову. Крім цього, подав до суду клопотання про залучення до участі у справі Галицької районної адміністрації Львівської міської ради у якості співвідповідача.

Представник відповідача ОСОБА_3 адвокат Сибаль О.Б. проти прийняття до розгляду заяви про зміну предмету позову заперечив. Вважає, що Керівником Галицькоїокружної прокуратуриміста ЛьвоваОльшанецьким ІгоремВолодимировичем пропущено строк для подання даної заяви.

Представник позивача Установи дитячо-юнацьких та молодіжних клубів Галицького району Львівської міської територіальної громади - Вівчарчин З.-Б.Н. підтримав позицію представника відповідача ОСОБА_3 адвоката Сибаля О.Б.

Вивчивши заяву, вислухавши думку учасників справи, суд виходить з наступного.

За змістом ст. ст.13,43 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Згідно зіст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободкожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру. Аналогічне право фізичної особи закріплено і вст. 55 Конституції України, ст. ст.4,5 ЦПК України.

Відповідно до ч. 3ст. 49 ЦПК України, до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання.

ТакожЦПК Українипередбачає право позивача змінити предмет або підставу позову, необхідно чітко розуміти поняття й ознаки цих правових явищ. При цьому, під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу. Відтак зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача. Одночасна зміна і предмета, і підстав позову не допускається.

Верховний суд у постанові № 910/18389/20 зробив висновок про те, що необхідність у зміні предмету позову може виникати тоді, коли початкові вимоги позивача не будуть забезпечувати чи не в повній мірі забезпечать позивачу захист його порушених прав та інтересів.

Зміна предмету позову можлива, зокрема у такі способи:

1) заміна одних позовних вимог іншими;

2) доповнення позовних вимог новими;

3) вилучення деяких із позовних вимог;

4) пред`явлення цих вимог іншому відповідачу в межах спірних правовідносин.

При цьому Верховний Суд зазначає про те, що збільшити або зменшити розмір позовних вимог можна лише тоді, коли вони виражені у певному цифровому еквіваленті, наприклад, у грошовому розмірі. Доповнення позовних вимог новими відбувається шляхом зміни предмету позову, а не через збільшення чи зменшення розміру позовних вимог.

Оскільки, Керівник Галицькоїокружної прокуратуриміста ЛьвоваОльшанецький ІгорВолодимирович правомірно подав заяву про зміну предмету позову, зокрема дана заява подана у строки визначені ч. 3 ст. 49 ЦПК України, суд вважає за необхідне заяву про зміну предмету позову прийняти до розгляду та долучити до матеріалів справи.

На підставі викладеного та з метою забезпечення реалізації позивачем його права на ефективний захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, суд приходить до висновку про можливість прийняття до розгляду заяви про зміну предмета позову.

Відповідно до ч.1ст. 42 ЦПК України, у справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи.

Відповідно дост. 48 ЦПК України, сторонами у цивільному процесі є позивач та відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Так, згідно зіст. 51 ЦПК Українисуд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача. Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

З урахуванням заяви позивача про зміну предмету позову, предмет позовних вимог безпосередньо стосується прав та обов`язків Установи дитячо-юнацьких та молодіжних клубів Галицького району Львівської міської територіальної громади, а тому суд вважає, що слід залучити до участі у справі в якості співвідповідача Установу дитячо-юнацьких та молодіжних клубів Галицького району Львівської міської територіальної громади.

Керуючись ст. ст.13,49,189,197, 258, 260 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Прийняти до розгляду заяву Керівника Галицькоїокружної прокуратуриміста ЛьвоваОльшанецького ІгоряВолодимировича,в інтересахдержави вособі Львівськоїміської ради про зміну предмету позову.

В подальшому розглядати справу з урахуванням позовної заяви зі зміною предмету позову.

Клопотання Керівника Галицькоїокружної прокуратуриміста ЛьвоваОльшанецького ІгоряВолодимировича про залучення співвідповідачазадовольнити.

Залучити до участі у цивільній справі за позовом Керівника Галицької окружної прокуратури міста Львова Ольшанецького Ігоря Володимировича, в інтересах держави в особі Львівської міської ради до ОСОБА_3 про визнання незаконними та скасування наказів, стягнення матеріальної шкоди, завданої адміністративним правопорушенням, пов`язаним з корупцією в якості співвідповідача Установу дитячо-юнацькихта молодіжнихклубів Галицькогорайону Львівськоїміської територіальноїгромади (адресамісцезнаходження:79000,м.Львів,вул.Ференца Ліста,2,код ЄДРПОУ:20770496).

Відкласти судове засідання у цивільній справі за позовом Керівника Галицької окружної прокуратури міста Львова Ольшанецького Ігоря Володимировича, в інтересах держави в особі Львівської міської ради до ОСОБА_3 та Установи дитячо-юнацьких та молодіжних клубів Галицького району Львівської міської територіальної громади про визнання незаконними та скасування наказів, стягнення матеріальної шкоди, завданої адміністративним правопорушенням, пов`язаним з корупцією на «27» лютого 2024 року о «09» годині «30» хвилин.

Встановити відповідачу - Установі дитячо-юнацьких та молодіжних клубів Галицького району Львівської міської територіальної громади строк п`ятнадцять днів з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позов. До відзиву повинні бути додані докази та документи, передбачені ч. 5ст. 178 ЦПК України. Роз`яснити відповідачу, що копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Встановити позивачу строк п`ять днів з дня отримання копії відзиву для подання відповіді на відзив. До відповіді на відзив повинні бути додані докази та документи, передбачені ч.5ст. 178 ЦПК України, згідно з вимогами ч.3ст. 179 ЦПК України. Роз`яснити позивачу, що копія відповіді на відзив та доданих до неї документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відповіді на відзив до суду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://gl.lv.court.gov.ua/sud1304/.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Олександр КІТОВ

Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116914750
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконними та скасування наказів, стягнення матеріальної шкоди, завданої адміністративним правопорушенням, пов`язаним з корупцією

Судовий реєстр по справі —461/4680/23

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Кітов О. В.

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Кітов О. В.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Кітов О. В.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Кітов О. В.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Кітов О. В.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні