Ухвала
від 14.02.2024 по справі 393/750/23
НОВГОРОДКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 393/750/23

пров. 2/393/31/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 лютого 2024 року смт Новгородка

Новгородківський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Подліпенця Є.О.,

за участю секретаря Макаренко Л.Л.,

учасники справи:

позивач ОСОБА_1 ,

відповідачка ОСОБА_2 ,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог орган опіки та піклування Новгородківської селищної ради Кіровоградської області,

представники учасників справи:

представник позивача - адвокатка Дем`яненко Т.О.,

представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог органу опіки та піклування Новгородківської селищної ради Кіровоградської області - Щербина В.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду смт Новгородка в порядку загального позовного провадження, за участю представника позивача - адвоката Дем`яненко Т.О., цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог орган опіки та піклування Новгородківської селищної ради Кіровоградської області про позбавлення батьківських прав, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з даним позовом в якому просить позбавити відповідачку ОСОБА_2 батьківських прав відносно неповнолітньої доньки, ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки відповідачка покладені на неї законом батьківські обов`язки не виконує, не бере педагогічної або будь-якої участі у вихованні доньки.

Ухвалою судді Новгородківського районного суду Кіровоградської області від 30.11.2023 року по даній справі відкрито провадження та справу призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження на підготовче засідання.

В ході підготовчого провадження та під час проведення підготовчого засідання по даній цивільній справі проведено підготовчі дії передбачені ст.ст.189-199 ЦПК України: сторонам направлено копію ухвали про відкриття провадження у справі, а відповідачу також копію позовної заяви з доданими до неї документами, визначено предмет спору та характер спірних правовідносин, позовних вимог позивача та склад учасників судового процесу. Визначено обставини справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів.

Вчинено інші дії з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Ухвалою суду від 28.12.2023 року було замінено третю особу, яка не заявляє самостійних вимог Опікунську раду при виконавчому комітеті Новгородківської селищної ради Кіровоградської області на третю особу, яка не заявляє самостійних вимог орган опіки та піклування Новгородківської селищної ради Кіровоградської області.

Позивач у підготовче засідання не з`явився, про дату, час та місце його проведення був повідомлений належним чином, про причини своєї неявки суд не повідомляв.

Представник позивача адвокат Дем`яненко Т.О. у підготовчому засіданні просила закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті. Просила задовольнити клопотання про виклик для допиту в судовому засіданні під час розгляду справи двох свідків. Також пояснила, що інших клопотань не має, стороною позивача надані всі наявні докази.

Відповідачка ОСОБА_2 у підготовче засідання не з`явилася, про дату, час та місце його проведення повідомлялася належним чином. До суду звернулася з заявою в якій просила проводити розгляд справи за її відсутності. Позовні вимоги визнає та просила їх задовольнити.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог органу опіки та піклування Новгородківської селищної ради Кіровоградської області Щербина В.С., у підготовче засідання не з`явився, про дату, час та місце його проведення повідомлявся належним чином. До суду звернувся з клопотанням в якому просив проводити розгляд справи за відсутності їхнього представника, за наявними в матеріалах справи документами. Щодо задоволення позовних вимог не заперечує.

Визнаючи наявні матеріали про права та взаємини учасників справи достатніми, судом проведено підготовче засідання у відсутність учасників справи, які не з`явилися у підготовче засідання.

В заяві від 18.12.2023 року, стороною позивача на підтвердження вказаних в позові обставин, зокрема підтвердження необхідності позбавлення батьківських прав відповідачку заявлено клопотання про виклик та допит в якості свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Відповідно положень п.8 ч.2 ст.197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд вирішує питання про виклик у судове засідання свідків.

Розглянувши заявлене клопотання, суд вважає, що воно підлягає задоволенню, оскільки зазначені особи можуть надати пояснення щодо обставин на які позивач посилається як на підставу задоволення позовних вимог.

Крім того, відповідно до ч.ч.1-2 ст. 171 СК України, дитина має право на те, щоб бути вислуханою батьками, іншими членами сім`ї, посадовими особами з питань, що стосуються її особисто, а також питань сім`ї. Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання, місця проживання, у тому числі при вирішенні спору про позбавлення батьківських прав, поновлення батьківських прав, а також спору щодо управління її майном.

Під час розгляду справи, крім прав та обов`язків, визначених ст.43 ЦПК України, малолітня або неповнолітня особа має також такі процесуальні права безпосередньо або через представника чи законного представника висловлювати свою думку та отримувати його допомогу у висловленні такої думки (п.1 ч.1 ст. 45 ЦПК).

Згідно з ч.1 ст. 232 ЦПК України, допит малолітніх свідків і, за розсудом суду, неповнолітніх свідків проводиться в присутності батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, якщо вони не заінтересовані у справі, або представників органів опіки та піклування, а також служби у справах дітей.

А тому, враховуючи категорію вказаної справи, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду всіх обставин по справі та перевірки їх відповідними доказами, суд вважає за доцільне допити неповнолітню доньку сторін ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Також, оскільки позивач та відповідач є рідними батьками неповнолітньої дитини, вони обоє безпосередньо заінтересовані у справі та можуть впливати на неповнолітню дочку, з огляду на вимоги ч. 1 ст. 232 ЦПК України, суд вважає за необхідне допитати неповнолітню особу в присутності відповідного фахівця служби у справах дітей Новгородківської селищної ради, у зв`язку із чим службі у справі дітей необхідно забезпечити явку свого представника для участі у судовому засіданні під час допиту неповнолітньої дитини, з метою дотримання прав та охоронюваних законом інтересів дитини.

Також, в підготовчому засіданні від учасників судового процесу клопотань щодо затвердження мирової угоди, врегулювання спору за участі судді та залучення до участі у справі інших осіб, у тому числі заміну неналежного відповідача та залучення співвідповідача не надходило.

Інші клопотання учасниками судового процесу не заявлялися.

Згідно п. 15 ч.2 ст.197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд призначає справу до розгляду по суті, визначає дату, час і місце проведення судового засідання (декількох судових засідань - у разі складності справи) для розгляду справи по суті.

Відповідно до п.3 ч.2 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Частиною 3 ст. 200 ЦПК України передбачено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Так в своїй заяві відповідачка позовні вимоги визнала та не заперечувала щодо їх задоволення, проте вказана заява на думку суду є передчасною та матеріали справи підлягають перевірці в ході розгляду справи, а тому визнання відповідачкою позову суперечить закону, в зв`язку з чим суд вважає, що у прийнятті визнання відповідачкою позову слід відмовити.

З огляду на вищенаведене, беручи до уваги, що у прийнятті визнання відповідачкою позову судом відмовлено, і до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті більше процесуальних дій вчиняти не потрібно, суд вважає, що підготовче провадження слід закрити та призначити справу до судового розгляду по суті, визначивши дату судового засідання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 189, 197, 198, 200, 247, 258-261 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

У прийнятті визнання відповідачкою ОСОБА_2 пред`явленого до неї позивачем ОСОБА_1 , третя особа яка не заявляє самостійних вимог орган опіки та піклування Новгородківської селищної ради Кіровоградської області позову про позбавлення батьківських прав - відмовити.

Закрити підготовче провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог орган опіки та піклування Новгородківської селищної ради Кіровоградської області про позбавлення батьківських прав та призначити справу до судового розгляду по суті в загальному позовному провадженні, визначивши дату судового засідання 12 березня 2024 року о 13:00 годині.

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Дем`яненко Т.О. про виклик в судове засідання по цивільній справі свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 - задовольнити.

Викликати в судове засідання по цивільній справі для допиту свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , попередивши їх про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Викликати в судове засідання по цивільній справі для допиту у судовому засіданні неповнолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Допит неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проводити у залі судового засідання у присутності представника служби у справах дітей Новгородківської селищної ради.

Зобов`язати з`явитись на розгляд справи представника служби у справах дітей Новгородківської селищної ради з відповідними повноваженнями для участі у допиті неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається на офіційному веб-порталі судової влади України - http://ng.kr.court.gov.ua/sud1113/.

Про дату, час і місце судового засідання повідомити учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили негайно після її проголошення.

Суддя Є. ПОДЛІПЕНЕЦЬ

СудНовгородківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу117005434
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —393/750/23

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 24.05.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Подліпенець Є. О.

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Подліпенець Є. О.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Подліпенець Є. О.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Подліпенець Є. О.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Подліпенець Є. О.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Подліпенець Є. О.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Подліпенець Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні