Ухвала
від 12.02.2024 по справі 709/1699/23
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/1699/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 лютого 2024 року колегія суддів Чорнобаївського районного суду Черкаської області у складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

суддів - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

секретаря судового засідання - ОСОБА_4 ,

за участі:

прокурора - ОСОБА_5 ,

обвинуваченого - ОСОБА_6 ,

захисника - ОСОБА_7 ,

розглядаючи у відкритому підготовчому судовому засіданні у приміщенні Чорнобаївського районного суду Черкаської області кримінальне провадження № 62023100140000295, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08 червня 2023 року, за обвинуваченням ОСОБА_8 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 408 КК України,-

в с т а н о в и л а:

На адресу Чорнобаївського районного суду надійшов вказаний обвинувальний акт.

В підготовчому судовому засіданні прокурор просив кримінальне провадження призначити до судового розгляду. Клопотань не мав.

Стороною захисту заявлено клопотання про повернення обвинувального акту прокурору, в обгрунтування якого зазначається про невідповідність акту вимогам ст. 291 КПК України. Адвокат ОСОБА_7 вказував, що обвинуваченому і йому як захиснику ОСОБА_6 прокурор і слідчий не повідомили про закінчення досудового розслідування та не надали доступ до матеріалів досудового розслідування, як передбачає ч. 1 ст. 290 КПК України, не вручили копію обвинувального акту. Також захисник заявив клопотання про направлення провадження до суду апеляційної інстанції для вирішення питання про об`єднання з іншим кримінальним провадженням за обвинуваченням ОСОБА_6 , що перебуває на розгляді в Чигиринському районному суді Черкаської області та визначення підсудності даного кримінального провадження.

Обвинувачений підтримав клопотання свого захисника. Крім цього, клопотав про направлення його до медичного закладу для проходження військово-лікарської комісії, оскільки відчуває погіршення стану здоров`я.

Суд, заслухавши думку учасників підготовчого судового розгляду, вивчивши обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування, приходить до наступного висновку.

Відповідно до п.3 ч.3 ст.314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд повертає обвинувальний акт, якщо він не відповідає вимогам кримінально процесуального закону.

За змістом ч. 4 ст. 110 КПК України обвинувальний акт є процесуальним рішенням, яким прокурор висуває обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення і яким завершується досудове розслідування. Обвинувальний акт повинен відповідати вимогам, передбаченим у ст. 291 КПК України.

Так, статтею 291 КПК України визначений перелік відомостей, які мають бути зазначені в обвинувальному акті та документів, що додаються до нього. Вказаний перелік відомостей є вичерпний і розширеному тлумаченню не підлягає. Надання до суду інших відомостей або документів до початку судового розгляду забороняється.

За змістом ч. 2 ст. 291 КПК України, обвинувальний акт має містити:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) анкетні відомості кожного обвинуваченого (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство);

3) анкетні відомості кожного потерпілого (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство);

3-1) анкетні відомості викривача (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство);

4) прізвище, ім`я, по батькові та займана посада слідчого, прокурора;

5) виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, правову кваліфікацію кримінального правопорушення з посиланням на положення закону і статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність та формулювання обвинувачення;

6) обставини, які обтяжують чи пом`якшують покарання;

7) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням;

7-1) підстави застосування заходів кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, які прокурор вважає встановленими;

8) розмір витрат на залучення експерта (у разі проведення експертизи під час досудового розслідування);

9) дату та місце його складення та затвердження.

Заявляючи клопотання про повернення обвинувального акту, захисник посилається на порушення прокурором та слідчим вимог ст. 291 КПК України, зазначаючи про неповідомлення його та обвинуваченого про закінчення досудового розслідування та ненадання доступу до матеріалів досудового розслідування, невручення копії обвинувального акту.

Разом з тим, в обвинувальному акті вказано, що захисником ОСОБА_6 є адвокат ОСОБА_9 . Згідно розділу І реєстру матеріалів досудового розслідування 17 листопада 2023 року сторонам було надано доступ до матеріалів досудового розслідування. Також обвинувачений та захисник ОСОБА_9 отримали копії обвинувального акту та реєстру матеріалів досудового розслідування (розписка, а.с. 15). Доказів того, що захисником ОСОБА_7 було подано слідчому чи прокурору документи на підтвердження його повноважень як захисника ОСОБА_6 для приєднання до матеріалів кримінального провадження захисником суду не надано. Лише після цього у слідчого міг виникнути обов`язок повідомити саме захисника ОСОБА_7 про завершення досудового розслідування та інше. А відтак, доводи адвоката ОСОБА_7 є неспроможними.

Крім цього, судом встановлено, що на даний час адвокат ОСОБА_7 ознайомлений з матеріалами кримінального провадження і отримав копію обвинувального акту.

На думку колегії, обвинувальний акт відповідає вимогам ст. 291 КПК України, при його затвердженні прокурором дотримано вимоги процесуального закону, а відтак підстав для повернення обвинувального акту прокурору немає.

Щодо заявленого клопотання захисником про направлення провадження до суду апеляційної інстанції для вирішення питання про об`єднання з іншим кримінальним провадженням за обвинуваченням ОСОБА_6 , що перебуває на розгляді в Чигиринському районному суді Черкаської області та визначення підсудності даного кримінального провадження слід зазначити наступне.

Згідно ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування. Дія цього абзацу не поширюється на кримінальні провадження, що віднесені до предметної підсудності Вищого антикорупційного суду згідно з правилами статті 33-1 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо:

1) до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил підсудності;

2) після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити склад суду для судового розгляду;

3) обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження;

4) ліквідовано суд або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який здійснював судове провадження.

До початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

Будь яких з вищеперелічених обставин для передачі даного кримінального провадження на розгляд іншого суду захисником не наведено і судом не встановлено. Відповідно до ст.ст. 32, 33 КПК України, дане кримінальне провадження підсудне Чорнобаївському районному суду, підстав для направлення обвинувального акта для визначення підсудності не встановлено.

А відтак, клопотання захисника задоволенню не підлягає. Крім цього, відповідно до ч. 2

ст. 34 КПК України захисник не позбавлений можливості самостійно звернутися до суду апеляційної інстанції з клопотанням про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого.

Підстав для закриття кримінального провадження, передбачених п.п. 4-8 ч. 1 або ч. 2 ст. 284 КПК України, або зупинення провадження, немає.

З вказаних мотивів суд приходить до висновку про необхідність призначення судового розгляду на підставі даного обвинувального акта.

В задоволенні клопотання обвинуваченого про направлення його до військового медичного закладу для проходження військово-лікарської комісії слід також відмовити, оскільки вирішення вказаного клопотання не належить до компетенції суду. Враховуючи, що обвинуваченому ОСОБА_6 обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою, на даний час він утримується в Державній установі «Черкаський слідчий ізолятор», обвинуваченому слід для вирішення вказаного питання слід звернутися до медичної частини слідчого ізолятору.

Кримінальне правопорушення, в якому обвинувачується ОСОБА_6 , спрямоване проти встановленого порядку несення військової служби, на даний в країні запроваджено воєнний стан, а тому, беручи до уваги клопотання прокурора, на підставі п. 4 ч. 2 ст. 27 КПК України суд вважає необхідним проводити розгляд провадження у закритому судовому засіданні.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 27, 314-316 КПК України, колегія -

у х в а л и л а:

В задоволенні клопотання захисника ОСОБА_7 про повернення обвинувального акту прокурору по кримінальному провадженню № 62023100140000295 - відмовити.

В задоволенні клопотання захисника ОСОБА_7 про направлення кримінального провадження № 62023100140000295 до суду апеляційної інстанції для вирішення питання щодо направлення провадження до іншого суду - відмовити.

В задоволенні клопотання обвинуваченого ОСОБА_8 про направлення його до медичного закладу для проходження військово-лікарської комісії - відмовити.

Призначити судовий розгляд обвинувального акта у кримінальному провадженні

№ 62023100140000295 за обвинуваченням ОСОБА_8 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 408 КК України, у закритому судовому засіданні у приміщенні Чорнобаївського районного суду Черкаської області з участю прокурора, обвинуваченого, захисника, на 20 лютого 2024 року о 11:30.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили негайно після її проголошення. Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч. 1 ст. 392 КПК України.

Головуючий ОСОБА_1

Судді ОСОБА_2

ОСОБА_3

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено21.02.2024
Номер документу117086675
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини) Дезертирство

Судовий реєстр по справі —709/1699/23

Вирок від 27.05.2024

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Биба Ю. В.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Биба Ю. В.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні