Рішення
від 20.02.2024 по справі 505/2333/22
КОТОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 505/2333/22

Провадження № 2/505/742/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20.02.2024 Котовський міськрайонний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - Івінського О.О.

секретаря судового засідання - Черчел Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в м. Подільськ цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Органу опіки та піклування Подільської районної державної адміністрації, Подільського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про встановлення фактів народження дітей та визнання батьківства,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 разом зі своїм представником - адвокатом Осокіним С.Ю. звернувся до суду із позовом ОСОБА_2 , за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Органу опіки та піклування Подільської районної державної адміністрації, Подільського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), та просить встановити факт народження дитини чоловічої статі ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та дитини чоловічої статі ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; визнати його батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; зобов`язати органи ДРАЦСУ провести державну реєстрацію народження про народження дітей та видати відповідні свідоцтва про народження дітей, записавши позивача та відповідачку батьками дітей.

В обґрунтування своїх вимог зазначив, що позивач в період з 2016 року по 2019 рік знаходився з громадянкою Молдови ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в фактичних шлюбних відносинах. Від цих відносин ОСОБА_2 народила двох хлопчиків, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Проте, через відсутність на той час у відповідачки будь-яких документів, вона не мала можливості в порядку ст. 135 СК України зареєструвати народження дітей, а в подальшому вона виїхала з України в невідомому напрямку, покинула позивача і дітей та місце її знаходження невідоме. З того часу діти проживають разом із позивачем. В зв`язку з тим, що у дітей немає будь-яких документів, що є перешкодою для влаштування дітей в подальшому в садочок або в шкільні заклади, тому позивач вимушений звернутися до суду з вказаною позовною заявою.

Позивач у судове засідання не з`явився, надав заяву в якій просив розгляд справи проводити за його відсутності, на позовних вимогах наполягав та просив їх задовольнити.

Відповідачка у судове засідання не з`явилась, про судове засідання була повідомлена належним чином за останнім відомим місцем проживання, проте судові виклики на судові засідання повернулись із зазначенням «Адресат відсутній за вказаною адресою». Іншими належними даними про місце перебування чи роботи відповідачки суд не володіє. Згідно ч. 8 ст. 128 ЦПК України, днем вручення судової повістки є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Крім того, виклик відповідачки було здійснено на підставі ч. 11 ст. 128 ЦПК України шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-порталі «Судова влада» на веб-сайті Котовського міськрайонного суду Одеської області, що є належним повідомленням про дату, час та місце проведення судового засідання.

Представник відповідача Органу опіки та піклування Подільської районної державної адміністрації Одеської області в судове засідання не з`явився, надав заяву в якій просив проводити розгляд справи без участі представника, проти заявлених вимог не заперечували.

Представник Подільського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) у судове засідання не з`явився, надав заяву в якій просив проводити розгляд справи без участі представника.

Вивчивши матеріали справи та дослідивши письмові докази, суд вважає, що позовна заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у Перитальному центрі КНП «Одеської обласної клінічної лікарні» Одеської обласної ради 25 квітня 2017 року о 01 год. 10 хв. народила дитину чоловічої статі, вагою 2830 гр, зріст 50 см, довідку на отримання свідоцтва про народження не отримувала, що підтверджується відповіддю КНП «Одеської обласної клінічної лікарні» Одеської обласної ради за № 01/01-07/1274 від 07.12.2022.

Крім того, 16 березня 2018 року у КНП Миколаєвської міської ради «Пологовий будинок № 3» ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , народила недоношеного хлопчика вагою 2200 гр, зростом - 45 см, довідку на отримання свідоцтва про народження не отримувала, що підтверджується відповіддю КНП Миколаєвської міської ради «Пологовий будинок № 3» за № 05-196 від 03 квітня 2023 року.

Відповідно до Конвенції про права дитини від 20.11.1989, дитина має бути зареєстрована відразу ж після народження, та з моменту народження має право на ім`я і набуття громадянства. Держава зобов`язується забезпечити дитині такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом, і з цією метою вживає всіх відповідних законодавчих і адміністративних заходів.

Статтею 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» встановлено, що державна реєстрація народження дитини, яка досягла одного року і більше, проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання дитини за заявою батьків або інших заінтересованих осіб за наявності документів про народження і перебування дитини під наглядом закладу охорони здоров`я та довідки з місця проживання дитини.

Якщо документи про народження дитини відсутні, то державна реєстрація її народження проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження.

Аналогічні положення закріплені також в ст. 128 СК України, яка передбачає, що батьківство дитини може бути визнане за рішенням суду.

З метою реалізації прав дитини, закріплених у зазначеній Конвенції, ст. 144 СК України передбачено, що батьки зобов`язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Порядок реєстрації народження дитини встановлено наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5 «Про затвердження Правил державної реєстрації актів громадянського стану в Україні». Згідно із даних Правил, підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є медичне свідоцтво про народження, або медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу, якщо дитина народжена поза закладами охорони здоров`я. Ці документи подаються для державної реєстрації народження дитини, яка досягла одного року і більше. При відсутності підстав для державної реєстрації народження, державна реєстрація народження проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження даною жінкою.

За встановлених обставин, оцінюючи зібрані у справі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що факт народження дітей чоловічої статі ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є встановленим в ході судового розгляду, тому необхідно дати можливість здійснити державну реєстрацію народження дітей.

Крім того, відповідно до висновку експерта № 446 від 06.11.2023 судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи, встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , може являтися біологічним батьком дітей: хлопчика ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з ймовірністю 99,98% та хлопчика ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з ймовірністю 99,9999%; таким чином, батьківство практично доведене.

Відповідно до ст. 128 Сімейного кодексу України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 134 Сімейного кодексу України на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Відповідно до п. п. 20 п. 1 Розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 № 52/5, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Відповідно до п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджено наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 за № 96/5 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 року за № 55/18793, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

Відповідно до п. 2.16.4. Розділу ІІ цих Правил на підставі рішення суду про визнання батьківства (материнства) в актовому записі про народження змінюються відомості про батька та вносяться пов`язані з цим інші зміни згідно із зазначеними в рішенні суду.

Відповідно до ч. 4 ст. 6 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» органи державної реєстрації актів цивільного стану видають відповідні свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану.

При вирішенні даного спору суд керується Правовою позицією Постанови ВС від 29.10.2020 по справі № 638/13917/16-ц відповідно до якої заяви про встановлення фактів батьківства чи визнання батьківства розглядаються судом, якщо в свідоцтві про народження певна особа не вказана батьком дитини (наприклад, відповідно до частини другої статті 55 КпШС України запис про батька дитини проведено за вказівкою матері, яка не перебувала у шлюбі, або ж такий запис зовсім відсутній), і можуть бути подані матір`ю, опікуном чи піклувальником дитини або самою дитиною після досягнення повноліття.

При встановленні батьківства суд бере до уваги спільне проживання та ведення спільного господарства матір`ю дитини і відповідачем до народження дитини, або спільне виховання чи утримання ними дитини, або докази, що з достовірністю підтверджують визнання відповідачем батьківства. Доказами визнання батьківства можуть бути: листи, заяви, анкети інші документи, а також показання свідків, пояснення самих сторін, які достовірно підтверджують визнання відповідачем батьківства.

Відповідно до висновку експерта № 446 від 06.11.2023 судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , може являтися біологічним батьком дітей: хлопчика ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та хлопчика ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Суд, враховуючи встановлені обставини та зазначені норми права, висновок судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи, приходить до висновку, що дійсно ОСОБА_1 є батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , вважає, що, позовні вимоги щодо визнання батьківства підлягають задоволенню.

За положеннями ст. 134 СК України на підставі заяви осіб, зазначених у статтях 126, 127 СК України або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до Книги реєстрації народжень та видає нове свідоцтво про народження.

Враховуючи, що судом визнано позивача батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , враховуючи вимоги ст. 134 СК України, суд вважає за необхідне задовольнити вимоги позивача про внесення відомостей до даних актових записів та вказати його батьком дітей.

Керуючись ст.ст. 126, 128, 134, 145, 148 СК України, ст. ст. 3 -15, 89, 258, 259, 263, 264-265, 268, 273, 280-282, 289, 354 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву задовольнити.

Встановити факт народження дитини чоловічої статі ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Одесі, матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянка Республіки Молдова, останнє відоме місце проживання: с. Чубівка, Подільський район, Одеська область.

Встановити факт народження дитини чоловічої статі ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Миколаїв, матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянка Республіки Молдова, останнє відоме місце проживання: с. Чубівка, Подільський район, Одеська область.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_1 , уродженець смт Козелець Козелецького району Чернігівської області, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Зобов`язати Подільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), провести державну реєстрацію народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та видати відповідне свідоцтво про народження, де в графі «Мати» записати « ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянка Республіки Молдова, останнє відоме місце проживання: с. Чубівка, Подільський район, Одеська область», а в графі «Батько» записати « ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_1 , уродженець смт Козелець Козелецького району Чернігівської області, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ».

Зобов`язати Подільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), провести державну реєстрацію народження ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та видати відповідне свідоцтво про народження, де в графі «Мати» записати « ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянка Республіки Молдова, останнє відоме місце проживання: с. Чубівка, Подільський район, Одеська область», а в графі «Батько» записати « ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_1 , уродженець смт Козелець Козелецького району Чернігівської області, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ».

Рішення суду набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 273 ЦПК України.

Рішення суду може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Одеського апеляційного суду.

Суддя О.О. Івінський

Повне судове рішення складено 20 лютого 2024 року.

Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117137677
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —505/2333/22

Рішення від 20.02.2024

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

Ухвала від 02.12.2022

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

Ухвала від 11.10.2022

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні