Ухвала
від 13.11.2020 по справі 175/3609/20
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №175/3609/20

провадження №2/175/1005/20

У Х В А Л А

Іменем України

13 листопада 2020 року смт. Слобожанське

Суддя Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області Бойко О.М. ознайомившись із заявою позивача ОСОБА_1 про забезпечення позову, -

В С Т А Н О В И В :

В провадженні суду знаходиться цивільна справа №175/3609/20 (провадження №2/175/1005/20) за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Товариства біржа «Січеславська, Правова», комунальне підприємство «Реєстрація нерухомості», третя особа: ОСОБА_3 про встановлення нікчемності правочину, скасування державної реєстрації та застосування наслідків недійсності нікчемного правочину.

Позивач звернувся до суду із заявою про вжиття заходів забезпечення позову по вищевказаній справі, шляхом накладення арешту на нерухоме майно, що на теперішній час належить на праві власності відповідачу ОСОБА_2 , а саме земельної ділянки та житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки відповідач, у якого знаходяться усі оригінали правовстановлюючих документів на вказане нерухоме майно та нотаріально посвідчена заява дружини, в будь-який момент здійснить відчуження вказаного нерухомого майна на користь інших не відомих осіб, що може значно утруднити або взагалі зробити неможливим виконання рішення суду та в подальшому позбавить його (позивача) права власності на спірне майно.

Як роз`яснено п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами цивільного законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову» від 22.12.2006 №9розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Підставою для забезпечення позову є обґрунтоване припущення, що невжиття заходів забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Цивільний процесуальний закон не зобов`язує суд при розгляді питань про забезпечення позову перевіряти обставини, які мають значення для справи, а лише запобігає ситуації, при якій може бути утруднено виконання рішення при задоволенні позову. Заходи забезпечення позову повинні застосовуватись лише у разі необхідності та бути співмірними із заявленими вимогами, оскільки безпідставне забезпечення позову може призвести до порушення прав та законних інтересів. При цьому ухвалою про забезпечення позову не може вирішуватися спір по суті.

Пунктом п.1 ч. 1ст. 150 ЦПК України, передбачено, що позов забезпечується накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно доч.ч.3-5ст.100ЦПК України,учасники справимають правоподавати електроннідокази впаперових копіях,посвідчених у порядку, передбаченому законом. Паперова копія електронного доказу не вважається письмовим доказом. Учасник справи, який подає копію електронного доказу, повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу електронного доказу. Якщо подано копію (паперову копію) електронного доказу, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може витребувати у відповідної особи оригінал електронного доказу. Якщо оригінал електронного доказу не подано, а учасник справи або суд ставить під сумнів відповідність поданої копії (паперової копії) оригіналу, такий доказ не береться судом до уваги.

Вивчивши матеріали позовної заяви та заяву про забезпечення позову, суд дійшов висновку про те, що позивачем не надано належних докази в підтвердження наявності достатніх підстав для забезпечення позову, зокрема здійснення відповідачем будь-яких дій з приводу спірного майна, оскільки не може прийняти до уваги надані копії фото-роздруківок оголошень із сайту продажу, завірені самим позивачем. Зазначені роздруківки не можуть бути розцінені судом як належні докази, оскільки достовірність такої інформації повинно бути затверджено безпосередньо володільцем Інтернет сайту на якому розміщено таке оголошення та містити переконливі докази, що зазначені дії (розміщення оголошення) вчиняються саме відповідачем, у зв`язку з чим суд приходить до висновку про необґрунтованість поданого клопотання та недоведеність відповідними доказами, тому вважаю за необхідне відмовити у задоволенні клопотання позивача.

Керуючись ст.ст. 149-154, 260, 353 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В :

У задоволенні заяви позивача ОСОБА_1 про забезпечення позову відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровської апеляційного суду шляхом подачі в п`ятнадцятиденний строк з дня проголошення ухвали апеляційної скарги. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя О.М. Бойко

Дата ухвалення рішення13.11.2020
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117167361
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення позову

Судовий реєстр по справі —175/3609/20

Ухвала від 13.11.2020

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Бойко О. М.

Постанова від 11.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Литвиненко Ірина Вікторівна

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Литвиненко Ірина Вікторівна

Ухвала від 06.02.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Мартєв Сергій Юрійович

Ухвала від 06.02.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Мартєв Сергій Юрійович

Постанова від 29.12.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Пищида М. М.

Ухвала від 12.07.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Пищида М. М.

Ухвала від 12.07.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Пищида М. М.

Ухвала від 24.06.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Пищида М. М.

Рішення від 05.05.2021

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Бойко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні