Ухвала
від 07.03.2024 по справі 280/856/19
КОРОСТИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростишівський районний суд Житомирської області

Справа № 280/856/19

Провадження № 2/935/9/24

У Х В А Л А

07 березня 2024 року м.Коростишів

Коростишівський районний суд, Житомирської області в складі:

головуючого-судді - Янчук В.В.,

за участю секретаря судового засідання - Кумечко С.М.,

розглянувши заяву представника відповідача ОСОБА_1 - адвокат Кулик Тетяни Борисівни про відвід судді у цивільній справі за позовом керівника Коростишівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Міністерства освіти і науки України, Коростишівського професійного аграрного ліцея до Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа - комунальне підприємство "Правовий центр Сербо-Слобідської ради Ємільчинського району Житомирської області, про визнання недійсним та скасування наказів, скасування державної реєстрації права власності та витребування земельних ділянок,-

У С Т А Н О В И В :

В провадженні суду знаходиться цивільна справа за позовом керівника Коростишівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Міністерства освіти і науки України, Коростишівського професійного аграрного ліцея до Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа - комунальне підприємство "Правовий центр Сербо-Слобідської ради Ємільчинського району Житомирської області, про визнання недійсним та скасування наказів, скасування державної реєстрації права власності та витребування земельних ділянок.

07.03.2024 до суду надійшла заява представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Кулик Т.Б. про відвід судді Янчук В.В. у даній справі. Заява про відвід мотивована тим, що в провадженні суду перебуває вищевказана цивільна справа з 13 березня 2023 року. У представника Кулик Т.Б. існують сумніви в неупередженості або об`єктивності судді. На думку представника відповідача такі дії головуючого є підставою для відводу, які передбачені п.5 ч.1 ст.36 ЦПК України.

Розглянувши заяву про відвід, суд дійшов до наступного висновку .

Згідно з ч.1 ст. 40 ЦПК України, порядок вирішення заявленого відводу та самовідводу, питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 40 ЦПК України питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість.

Положеннями ч. 7 ст.40 ЦПК України встановлено, що відвід, який надійшов поза межами судового засідання, розглядається судом у порядку письмового провадження.

Підстави для відводу (самовідводу) судді передбачені ст.ст. 36, 37 ЦПК України.

Відповідно до ст.36 ЦПК України, суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, пе рекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Згідно з ч. 3 ст. 39 ЦПК України, відвід повинен бути вмотивованим.

Звертаючись до суду із вказаною заявою про відвів судді, представник відповідача посилався на наявність обставин що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді, тобто з підстав, передбачених п.5 ч.1 ст.36 ЦПК України.

Відповідно до частини 1 ст.124 Конституції України правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. При здійсненні правосуддя судді незалежні і підкоряються лише закону.

Згідно з частиною 1 ст.36 ЦПК України наведені заявником обставини не можуть бути підставою для відводу.

За змістом частини четвертої статті 36 ЦПК України незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічна думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

Суд не вправі, за відсутності підстав, передбачених ст.36 ЦПК України задовольнити необґрунтовану, безпідставну, заяву про відвід, оскільки наведене суперечитиме основним засадам цивільно-процесуального законодавства, вимогам, встановленим у Законі України «Про судоустрій і статус суддів», Кодексі суддівської етики.

Таким чином, викладені у заяві представника відповідача - Кулик Т.Б. обставини, що на її думку викликають сумнів у неупередженості та об`єктивності судді Янчук В.В., є необґрунтованими.

Оскільки судом не встановлено і матеріалами справи не підтверджено наявності обставин, які б дійсно викликали сумнів у неупередженості або об`єктивності судді Янчук В.В., суд вважає відвід необгрунтованим.

Положеннями ч.3 ст.40 ЦПК України передбачено, що якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 33 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що заявлений відвід відповідно до вимог ст.40 ЦПК України підлягає вирішенню іншим суддею, визначеному у порядку ст. 33 ЦПК України.

Керуючись ст. ст. 36, 40 ЦПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Визнати необґрунтованим заявлений представником відповідача - Кулик Тетяною Борисівною відвід головуючого судді Янчук Вікторії Вікторівни.

Справу передати до канцелярії суду для визначення іншого складу суду для вирішення заяви про відвід судді Коростишівського районного суду Житомирської області в порядку, встановленому частиною першою статті 33 цього Кодексу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В.В. Янчук

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117519618
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним та скасування наказів, скасування державної реєстрації права власності та витребування земельних ділянок

Судовий реєстр по справі —280/856/19

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Рибнікова М. М.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Ухвала від 13.07.2021

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Пасічний Т. З.

Ухвала від 30.06.2021

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Пасічний Т. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні