Ухвала
від 13.03.2024 по справі 761/22418/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/22418/18

Провадження № 2-п/761/90/2024

У Х В А Л А

13 березня 2024 року суддя Шевченківського районного суду м. Києва Осаулов А.А., розглянувши матеріали заяви відповідача ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення по справі № 761/22418/18 за ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Литий камінь», ОСОБА_1 , треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Петріцька Альона Павлівна, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Ковальчук Сергій Павлович про визнання недійсними договорів, скасування рішення про державну реєстрацію та визнання майнових прав на нерухоме майно, -

в с т а н о в и в :

06.03.2024 р. до Шевченківського районного суду м. Києва надійшла заява відповідача ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення по справі № 761/22418/18 за ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Литий камінь», ОСОБА_1 , треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Петріцька Альона Павлівна, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Ковальчук Сергій Павлович про визнання недійсними договорів, скасування рішення про державну реєстрацію та визнання майнових прав на нерухоме майно.

В заяві відповідач просив поновити строк на подання заяви про перегляд заочного рішення, оскільки заочне рішення в день винесення вручено не було, 09.02.2024 р. його представник ознайомився з матеріалами справи та змістом рішення суду. Внаслідок дострокового розірвання договору про надання правової допомоги відповідач пропустив двадцятиденний строк на подання заяви про перегляд заочного рішення.

За умовами ч. 2 ст. 285 ЦПК України, заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Відповідно до ч. 3 ст. 285 ЦПК України, учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Згідно ч. 1 ст. 127 ЦПК України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Як визначено у рішенні Європейського суду з прав людини від 20.05.2010 у справі "Пелевін проти України" (заява № 24402/02), право на доступ до суду не є абсолютним і може підлягати дозволеним за змістом обмеженням, зокрема щодо умов прийнятності скарг (пункт 27). Такі обмеження дозволяються опосередковано, оскільки право на доступ до суду "за своєю природою потребує регулювання державою, регулювання, що може змінюватися у часі та місці відповідно до потреб і ресурсів суспільства та окремих осіб" (рішення від 28.05ю1985 у справі "Ешингдейн проти Сполученого Королівства" (пункт 57).

В рішенні Європейського суду з прав людини в справі «Іліан проти Туреччини» вказано, що правило встановлення обмежень до суду з пропуском строку звернення до суду, повинно застосовуватися з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру; перевіряючи його виконання, слід звернути увагу на обставини справи.

Про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу (ч. 6 ст. 127 ЦПК України).

У зв`язку з наведеним та враховуючи обставини справи, суд дійшов висновку про наявність підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними та можливість поновити їх.

Відповідно до приписів ст.286 ЦПК України, прийнявши належно оформлену заяву про перегляд заочного рішення, суд невідкладно надсилає її копію та копії доданих до неї матеріалів іншим учасникам справи. Одночасно суд повідомляє учасникам справи про дату, час і місце розгляду заяви.

За таких обставин заяву відповідача про перегляд заочного рішення по справі № 761/22418/18 слід прийняти до розгляду, направивши її копію та додані документи іншим учасникам справи.

З огляду на викладене, керуючись ст.ст. 126, 127, 285, 286, п. 13 Перехідних положень ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Поновити відповідачу строк на подання заяви про перегляд заочного рішення по справі № 761/22418/18 за ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Литий камінь», ОСОБА_1 , треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Петріцька Альона Павлівна, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Ковальчук Сергій Павлович про визнання недійсними договорів, скасування рішення про державну реєстрацію та визнання майнових прав на нерухоме майно.

Прийняти заяву відповідача про перегляд заочного рішення по справі № 761/22418/18 за ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Литий камінь», ОСОБА_1 , треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Петріцька Альона Павлівна, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Ковальчук Сергій Павлович про визнання недійсними договорів, скасування рішення про державну реєстрацію та визнання майнових прав на нерухоме майно.

Призначити судове засідання з повідомленням учасників справи на 08.04.2024 року о 12 год. 40 хв. в приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва (м.Київ, вул. Дегтярівська, 31-А, 4 поверх, 401 кабінет).

Учасники справи з дня отримання ухвали про призначення провадження мають право завчасно подати відзив на заяву. У разі ненадання відзиву у встановлений законом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Учасники справи користуються процесуальними правами та повинні виконувати свої процесуальні обов`язки у відповідності до ст..ст.43, 49 ЦПК України.

Роз`яснити, що за ч.5 ст.49 ЦПК України у разі подання будь-якої заяви, передбаченої п.2 ч.ч.2,3,4 цієї статті, до суду подаються докази направлення копії такої заяви та доданих документів іншим учасникам справи. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає у рішенні суду.

За ч.ч.1,9 ст.83 ЦПК України сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, що їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копії іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://sh.ki.court.gov.ua.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Осаулов А.А.

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117625586
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію та визнання майнових прав на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —761/22418/18

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Рішення від 07.02.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Рішення від 07.02.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 27.11.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 20.09.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 18.06.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні