Ухвала
від 21.03.2024 по справі 554/8218/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 21.03.2024Справа № 554/8218/23 Провадження № 1-кс/554/3451/2024

У Х В А Л А

19 березня 2024 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участі прокурора ОСОБА_3 , захисників ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , підозрюваних ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтава клопотання слідчого відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_10 , погоджене заступником керівника Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_11 , про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 12023170000000281 від 15 квітня 2023 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 149, ч. 1 ст. 309 КК України,

в с т а н о в и в :

До провадження слідчого судді надійшло вищезазначене клопотання про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12023170000000281 від 15 квітня 2023 року до чотирьох місяців.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що СУ ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12023170000000281 від 15 квітня 2023 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 149, ч. 1 ст. 309 КК України, за фактом того, що до СУ ГУНП в Полтавській області надійшли матеріали із УМП ГУНП в Полтавській області про те, що на території Полтавської області діє злочинна група, яка займається вербуванням з використанням обману соціально незахищених осіб, які перебувають в уразливому стані з метою їх подальшої трудової експлуатації, з корисливих мотивів.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що приблизно в період часу з осені по квітень 2021 року та з осені по квітень 2022 року, точного часу слідством не встановлено, ОСОБА_9 , умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , маючи умисел, направлений на торгівлю людьми, а саме: на вербування осіб із числа соціально незахищених верств населення з метою трудової експлуатації останніх та передачі третім особам за грошову винагороду з метою власного збагачення, перебуваючи поряд із залізничним вокзалом в АДРЕСА_1 , де займався благодійництвом, помітив безпритульного ОСОБА_12 , якого й вирішив у подальшому незаконно, шляхом обману перемістити до орендованого приватного будинку, так званого «філіалу» псевдо реабілітаційного центру, який діє під прикриттям діяльності ГО «Нове небо» (код ЄДРПОУ 41411058), що в АДРЕСА_1 , з метою подальшої трудової експлуатації.

Реалізуючи свій злочинний умисел, користуючись уразливим станом ОСОБА_12 , що виражалося в тяжкому матеріальному та психологічному становищі, ОСОБА_9 шляхом обману запропонував проживати йому у реабілітаційному центрі та отримувати матеріальні блага. Після отримання згоди, за вказівкою ОСОБА_9 , який фактично завербував ОСОБА_12 , останнього привезли автомобілем за місцем розташування центру.

В подальшому, зловживаючи довірою ОСОБА_12 помістили до псевдо реабілітаційного центру, де з того часу ОСОБА_9 спільно з ОСОБА_8 та ОСОБА_7 його утримували, всупереч волі потерпілого в приватному будинку в АДРЕСА_1 , в період часу з весни по літо 2021 року та з весни по літо 2022 року, не даючи покинути вказане домогосподарство, а також використовуючи уразливий стан особи, із застосуванням примусу у вигляді психологічного тиску, принижень, залякувань, шляхом обману, у вигляді обіцянок виплатити грошових коштів за виконану роботу, покращення умов проживання, інших благ, шляхом контролю дій, обмеження його фізичних контактів, контролю його спілкування та не даючи таким чином можливості в будь-який час повернутися додому, пригнітили волю потерпілого до опору, що обмежила його здатність усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними, приймати за своєю волею самостійні рішення, чинити опір насильницьким чи іншим незаконним діям, з метою його трудової експлуатації та передавали ОСОБА_12 . третім особам для виконання робіт приватним організаціям, приватним особам, які розташовані в м. Кременчук Полтавської області у вигляді копання траншей, виносу сміття, будівельних матеріалів та інших тяжких фізичних робіт за грошову винагороду, а отриманні грошові кошти за виконану ОСОБА_12 роботу ОСОБА_9 . розподіляв між ОСОБА_8 і ОСОБА_7 та використовував на власні потреби. Після перебування в таких умовах потерпілий ОСОБА_12 декілька раз покидав місце свого утримання шляхом втечі із нього.

Крім цього встановлено, що приблизно в період часу з весни по літо 2021 року та з весни по літо 2022 року, точного часу слідством не встановлено, ОСОБА_9 , умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , маючи умисел, направлений на торгівлю людьми, а саме: на вербування осіб із числа соціально незахищених верств населення з метою трудової експлуатації останніх та передачі третім особам за грошову винагороду з метою власного збагачення, перебуваючи поряд із залізничним вокзалом в АДРЕСА_1 , де займався благодійництвом, помітив безпритульного ОСОБА_13 , якого й вирішив у подальшому незаконно, шляхом обману, перемістити до орендованого приватного будинку, так званого «філіалу» псевдо реабілітаційного центру, який діє під прикриттям діяльності ГО «Нове небо» (код ЄДРПОУ 41411058), що в АДРЕСА_1 , з метою подальшої трудової експлуатації.

Реалізуючи свій злочинний умисел, користуючись уразливим станом ОСОБА_13 , що виражалося в тяжкому матеріальному та психологічному становищі, ОСОБА_9 шляхом обману запропонував проживати йому у реабілітаційному центрі та отримувати матеріальні блага. Після отримання згоди, за вказівкою ОСОБА_9 , який фактично завербував ОСОБА_13 , останнього привезли автомобілем за місцем розташування центру.

В подальшому, зловживаючи довірою ОСОБА_13 помістили до псевдо реабілітаційного центру, де з того часу ОСОБА_9 спільно з ОСОБА_8 і ОСОБА_7 утримували його, всупереч волі в приватному будинку в АДРЕСА_1 , в період часу з весни по літо 2021 року та з весни по літо 2022 року, не даючи потерпілому покинути вказане домогосподарство, а також використовуючи уразливий стан особи, із застосуванням примусу у вигляді психологічного тиску, принижень, залякувань, шляхом обману, у вигляді обіцянок виплатити грошових коштів за виконану роботу, покращення умов проживання, інших благ, шляхом контролю дій, обмеження його фізичних контактів, контролю його спілкування та не даючи таким чином можливості в будь-який час повернутися додому, пригнітили волю потерпілого до опору, що обмежила його здатність усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними, приймати за своєю волею самостійні рішення, чинити опір насильницьким чи іншим незаконним діям, з метою його трудової експлуатації та передавали ОСОБА_13 , третім особам для виконання робіт приватним організаціям, приватним особам, які розташовані в м. Кременчук Полтавської області у вигляді копання траншей, виносу сміття, будівельних матеріалів та інших тяжких фізичних робіт за грошову винагороду, а отриманні грошові кошти за виконану ОСОБА_13 роботу ОСОБА_9 . розподіляв між ОСОБА_8 і ОСОБА_7 та використовував на власні потреби. Після перебування в таких умовах потерпілий ОСОБА_13 декілька раз покидав місце свого утримання шляхом втечі із нього.

Крім цього, встановлено, що приблизно в період часу з осені 2022 року по серпень 2023 року, точного часу слідством не встановлено, ОСОБА_9 , умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , маючи умисел, направлений на торгівлю людьми, а саме: на вербування осіб із числа соціально незахищених верств населення з метою трудової експлуатації останніх та передачі третім особам за грошову винагороду з метою власного збагачення, перебуваючи поряд із залізничним вокзалом в АДРЕСА_1 , де займався благодійництвом, помітив безпритульного ОСОБА_14 , якого й вирішив у подальшому незаконно, шляхом обману перемістити до орендованого приватного будинку, так званого «філіалу» псевдо реабілітаційного центру, який діє під прикриттям діяльності ГО «Нове небо» (код ЄДРПОУ 41411058), що в АДРЕСА_1 , з метою подальшої трудової експлуатації.

Реалізуючи свій злочинний умисел, користуючись уразливим станом ОСОБА_14 , що виражалося в тяжкому матеріальному та психологічному становищі, ОСОБА_9 шляхом обману запропонував проживати йому у реабілітаційному центрі та отримувати матеріальні блага. Після отримання згоди, за вказівкою ОСОБА_9 , який фактично завербував ОСОБА_14 , останнього привезли автомобілем за місцем розташування центру.

В подальшому, зловживаючи довірою ОСОБА_14 помістили до псевдо реабілітаційного центру, де з того часу ОСОБА_9 спільно з ОСОБА_8 та ОСОБА_7 утримували ОСОБА_14 , всупереч його волі в приватному будинку в АДРЕСА_1 в період часу з осені 2022 року по серпень 2023 року, не даючи потерпілому покинути вказане домогосподарство, а також використовуючи уразливий стан особи, із застосуванням примусу у вигляді психологічного тиску, принижень, залякувань, шляхом обману, у вигляді обіцянок виплатити грошових коштів за виконану роботу, покращення умов проживання, інших благ, шляхом контролю дій, обмеження його фізичних контактів, контролю його спілкування та не даючи таким чином можливості в будь-який час повернутися додому, пригнітили волю потерпілого до опору, що обмежила його здатність усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними, приймати за своєю волею самостійні рішення, чинити опір насильницьким чи іншим незаконним діям, з метою його трудової експлуатації та передавали ОСОБА_14 , третім особам для виконання робіт приватним організаціям, приватним особам, які розташовані в м. Кременчук, Полтавської області у вигляді копання траншей, виносу сміття, будівельних матеріалів та інших тяжких фізичних робіт за грошову винагороду, а отриманні грошові кошти за виконану ОСОБА_14 роботу ОСОБА_9 . розподіляв між ОСОБА_8 і ОСОБА_7 та використовував на власні потреби. Після перебування в таких умовах потерпілий ОСОБА_14 покинув місце свого утримання шляхом втечі під час виконання роботи на одному із об`єктів.

Також встановлено, що приблизно в період часу з 20 по 25 вересня 2023 року, близько 18 год, ОСОБА_9 , умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , маючи умисел, направлений на торгівлю людьми, а саме: на вербування інших осіб із числа соціально незахищених верств населення з метою трудової експлуатації останніх та передачі третім особам за грошову винагороду з метою власного збагачення, перебуваючи поряд із залізничним вокзалом в АДРЕСА_1 , де займався благодійництвом, помітив безпритульного ОСОБА_15 , якого й вирішив у подальшому незаконно, шляхом обману, перемістити до орендованого приватного будинку, так званого «філіалу» псевдо реабілітаційного центру, який діє під прикриттям діяльності ГО «Нове небо» (код ЄДРПОУ 41411058), що в АДРЕСА_1 , з метою подальшої трудової експлуатації.

Реалізуючи свій злочинний умисел, користуючись уразливим станом ОСОБА_15 , що виражалося в тяжкому матеріальному та психологічному становищі, ОСОБА_9 шляхом обману запропонував проживати йому у реабілітаційному центрі та отримувати матеріальні блага. На пропозицію ОСОБА_15 погодився та прибув за місцем розташування останнього.

В подальшому, зловживаючи довірою ОСОБА_15 помістив його до псевдо реабілітаційного центру, де з того часу ОСОБА_9 спільно з ОСОБА_8 та ОСОБА_7 утримували ОСОБА_15 , всупереч його волі в приватному будинку, що в АДРЕСА_1 , аж до приблизно початку жовтня 2023 року, не даючи потерпілому покинути вказане домогосподарство, а також використовуючи уразливий стан особи, із застосуванням примусу у вигляді психологічного тиску, принижень, залякувань, шляхом обману, у вигляді обіцянок виплатити грошових коштів за виконану роботу, покращення умов проживання, інших благ, шляхом контролю дій, обмеження його фізичних контактів, контролю його спілкування та не даючи таким чином можливості в будь-який час повернутися додому, пригнітили волю потерпілого до опору, що обмежила його здатність усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними, приймати за своєю волею самостійні рішення, чинити опір насильницьким чи іншим незаконним діям, з метою його трудової експлуатації та передавали ОСОБА_15 , третім особам для виконання робіт у вигляді копання траншей на фірмі « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що розташована в АДРЕСА_1 та іншим особам в приватних секторах Кременчуцького району Полтавської області за грошову винагороду, а отриманні грошові кошти за виконану ОСОБА_15 роботу, ОСОБА_9 розподіляв між ОСОБА_8 і ОСОБА_7 та використовував на власні потреби. Окрім цього, за неякісну роботу в третіх осіб ОСОБА_15 змушували виконувати роботи по господарству у вигляді прибирання території за місцем мешкання, а також виконувати інші роботи, за вимогою останніх. Після перебування в таких умовах потерпілий ОСОБА_15 на шостий день покинув місце свого утримання шляхом втечі із нього.

Крім цього, досудовим розслідуванням встановлено, що приблизно вкінці жовтня 2023 року, ОСОБА_9 , умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , маючи умисел, направлений на торгівлю людьми, а саме: на вербування інших осіб із числа соціально незахищених верств населення з метою трудової експлуатації останніх та передачі третім особам за грошову винагороду з метою власного збагачення, перебуваючи поряд із залізничним вокзалом в АДРЕСА_1 , де займався благодійництвом, помітив безпритульного ОСОБА_16 (анкетні дані змінено у зв`язку зі застосуванням заходів безпеки), якого й вирішив у подальшому незаконно, шляхом обману, перемістити до орендованого приватного будинку, так званого «філіалу» псевдо реабілітаційного центру, який діє під прикриттям діяльності ГО «Нове небо» (код ЄДРПОУ 41411058), що в АДРЕСА_1 , з метою подальшої трудової експлуатації.

Реалізуючи свій злочинний умисел, користуючись уразливим станом ОСОБА_16 , що виражалося в тяжкому матеріальному та психологічному становищі, ОСОБА_9 шляхом обману запропонував проживати йому у реабілітаційному центрі та отримувати матеріальні блага. На пропозицію ОСОБА_16 погодився та прибув за місцем розташування останнього.

В подальшому, зловживаючи довірою ОСОБА_16 , помістив його до псевдо реабілітаційного центру, де з того часу ОСОБА_9 спільно з ОСОБА_8 та ОСОБА_7 утримували ОСОБА_16 , всупереч його волі в приватному будинку, що в АДРЕСА_1 , аж до приблизно початку листопада 2023 року, не даючи потерпілому покинути вказане домогосподарство, а також використовуючи уразливий стан особи, із застосуванням примусу у вигляді психологічного тиску, принижень, залякувань, шляхом обману, у вигляді обіцянок виплатити грошових коштів за виконану роботу, покращення умов проживання, інших благ, шляхом контролю дій, обмеження його фізичних контактів, контролю його спілкування та не даючи таким чином можливості в будь-який час повернутися додому, пригнітили волю потерпілого до опору, що обмежила його здатність усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними, приймати за своєю волею самостійні рішення, чинити опір насильницьким чи іншим незаконним діям, з метою його трудової експлуатації та передавали ОСОБА_16 , третім особам для виконання робіт у вигляді копання господарських робіт на приватній квартирі, що розташована по АДРЕСА_1 за грошову винагороду, а отриманні грошові кошти за виконану ОСОБА_16 роботу, ОСОБА_9 розподіляв між ОСОБА_8 і ОСОБА_7 та використовував на власні потреби. Крім цього, ОСОБА_16 змушували виконувати роботи по господарству у вигляді прибирання в будинку та вичищання вигрібної ями на території за місцем мешкання на вимогу останніх. Після перебування в таких умовах потерпілий ОСОБА_16 на другий день покинув місце свого утримання шляхом втечі із нього під час повернення з об`єкту, де виконував господарчі роботи.

Досудовим розслідуванням також встановлено, що ОСОБА_9 у невстановлений в ході досудового розслідування час, але не пізніше 21 грудня 2023 року, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільні наслідки і бажаючи їх настання отримав від невстановленої особи наркотичний засіб, обіг якого обмежено метадон у невідомій кількості, чим незаконно придбав наркотичний засіб. В подальшому здійснював його незаконне зберігання у власній кімнаті в АДРЕСА_1 .

21 грудня 2023 року в ході проведення обшуку в АДРЕСА_1 було виявлено та вилучено п`ять прозорих зіп-пакунків в яких знаходилась порошкоподібна речовина білого кольору, шприц та голку до нього, в якому наявні залишки рідини бурого кольору, футляр з чотирма металевими стаканчиками (чарками), з яких в двох мається речовина білого кольору та рідину жовтого кольору, яку було відібрано в шприц із одного з стаканчиків.

Відповідно до висновку експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів та прекурсорів № СЕ-19/117-23/19656-НЗПРАП від 26 грудня 2023 року в наданій на дослідження кристалічні речовині білого кольору виявлено наркотичний засіб, обіг якого обмежено - метадон, масою 0,552 г.

Згідно висновку експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів та прекурсорів № СЕ-19/117-24/206-НЗПРАП від 04 січня 2024 року на поверхні наданого на дослідження медичного шприца на 10 мл з ін`єкційною голкою та полімерним ковпачком, виявлено наркотичний засіб, обіг якого обмежено - метадон та сильнодіючий лікарський засіб - димедрол.

Відповідно до висновку експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів та прекурсорів № СЕ-19/117-24/207-НЗПРАП від 05 січня 2024 року на внутрішній поверхні металевого стаканчика виявлено димедрол та наркотичний засіб, обіг якого обмежено метадон. Маса метадону становить 0,0054 г. Загальна маса метадону становить 0,5574 г.

В ході досудового розслідування кримінального провадження, 21 грудня 2023 року ОСОБА_9 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України; 08 лютого 2024 року ОСОБА_9 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та про нову підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 149, ч. 1 ст. 309 КК України; 06 лютого 2024 року ОСОБА_8 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України; 09 лютого 2024 року ОСОБА_7 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України.

Зі змісту поданого клопотання слідує, що 12 лютого 2024 року постановою заступника керівника Полтавської обласної прокуратури продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12023170000000281 до трьох місяців.

Трьохмісячний строк досудового розслідування закінчується 21 березня 2024 року, однак, внаслідок особливої складності провадження, завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, так як у кримінальному провадженні необхідно виконати ряд слідчих та процесуальних дій, проведення яких потребує додаткового часу, зокрема опрацювати та проаналізувати інформацію отриману під час тимчасових доступів до АТ КБ «Приватбанк», АТ «Ощадбанк», АТ «Універсал Банк», АТ «Акцент Банк», АТ «Полтава-Банк», АТ «Райффайзен Банк»; провести тимчасові доступи до ГУ ДПС України в Полтавській області, ГУ статистики у Полтавській області, проаналізувати отриману інформацію; провести слідчий експеримент з потерпілим ОСОБА_17 в даному кримінальному провадженні; провести огляд (журналів засідання) відеофайлів допитів потерпілих в порядку ст. 225 КПК України та зробити стенограми; встановити та допитати в якості свідків осіб, які замовляли виконання робіт у підозрюваних; після вирішення питання про зняття грифів секретності долучити до матеріалів кримінального провадження клопотання, документи, що стали підставами для проведення негласних слідчих (розшукових) дій у межах даного кримінального провадження, з яких на даний час не знято гриф секретності «таємно»; виконати інші процесуальні та слідчі (розшукові) дії, необхідність у виконанні яких може виникнути під час проведення досудового розслідування; визначити остаточну кваліфікацію протиправних дій підозрюваних, повідомити сторону захисту про завершення досудового розслідування та відкрити матеріали досудового розслідування; скласти обвинувальний акт, реєстр матеріалів досудового розслідування.

Слідчий вказує, що отримані результати вказаних слідчих дій матимуть у подальшому значення доказів у кримінальному провадженні для встановлення обставин кримінального правопорушення, усунення суперечностей та доведення вини підозрюваних. Такі дії не могли бути виконані (проведені) раніше з об`єктивних причин, в тому числі у зв`язку із затримкою у проведенні тимчасових доступів до речей і документів та перенесенням судових засідань щодо допитів потерпілих у порядку статті 225 КПК України.

З огляду на викладене, в зв`язку з особливою складністю провадження, а також враховуючи обсяг матеріалів кримінального провадження і обов`язковість проведення ряду слідчих (розшукових) дій для повного, об`єктивного та неупередженого досудового розслідування, виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування до чотирьох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримав клопотання в повному обсязі та просив його задовольнити з наведених у ньому мотивів.

Підозрювані ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та захисники - адвокати ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , кожен окремо, заперечували проти задоволення клопотання слідчого та продовження строку досудового розслідування кримінального провадження.

Заслухавши думку учасників судового провадження, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до такого висновку.

Слідчим суддею встановлено, що СУ ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12023170000000281 від 15 квітня 2023 року за підозрою ОСОБА_7 та ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України, та ОСОБА_9 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 149 і ч. 1 ст. 309 КК України.

12 лютого 2024 року заступником керівника Полтавської обласної прокуратури продовжено строк досудового розслідування до трьох місяців, тобто до 21 березня 2024 року.

Згідно з пунктом 4 частини 3 статті 219 КПК України досудове розслідування повинно бути закінчено протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

За змістом пункту 3 частини 4 статті 219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених ст. 294 КПК України, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно п. 2 ч. 3 ст. 294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 4 частини третьої статті 219 цього Кодексу, такий строк може бути продовжений до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 294 КПК України строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження.

Конституційний Суд України в рішенні у справі про розгляд судом окремих постанов слідчого від 30 січня 2003 року вказав, що поняття «розумний строк досудового слідства» є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину (злочинів). Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо. Обов?язковість урахування цілого ряду конкретних обставин справи при визначенні розумності строку зумовила також необхідність вироблення Європейським судом переліку взаємопов?язаних критеріїв. Згідно з практикою Європейського суду розумність тривалості провадження повинна визначатись з урахуванням відповідних обставин справи та з огляду на такі критерії, як, зокрема, складність справи, поведінка заявника, а також органів влади, пов?язаних зі справою (рішення у справах «Пелісьє і Сассі проти Франції» та «Філіс проти Греції»).

Проаналізувавши поданеслідчим,за погодженнямз заступникомкерівника Полтаськоїобласної прокуратури,клопотання,слідчий суддяприходить довисновку пронеможливість завершитидосудове розслідуваннядо 21березня 2024року,у зв?язкуз необхідністюоргану досудовогорозслідування провести ряд слідчих іпроцесуальних дій,які потребуютьдодаткового часу,зокремаопрацювати та проаналізувати інформацію отриману під час тимчасових доступів до АТ КБ «Приватбанк», АТ «Ощадбанк», АТ «Універсал Банк», АТ «Акцент Банк», АТ «Полтава-Банк», АТ «Райффайзен Банк»; провести тимчасові доступи до ГУ ДПС України в Полтавській області, ГУ статистики у Полтавській області, проаналізувати отриману інформацію; провести слідчий експеримент з потерпілим ОСОБА_17 в даному кримінальному провадженні; провести огляд (журналів засідання) відеофайлів допитів потерпілих в порядку ст. 225 КПК України та зробити стенограми; встановити та допитати в якості свідків осіб, які замовляли виконання робіт у підозрюваних; після вирішення питання про зняття грифів секретності долучити до матеріалів кримінального провадження клопотання, документи, що стали підставами для проведення негласних слідчих (розшукових) дій у межах даного кримінального провадження, з яких на даний час не знято гриф секретності «таємно»; виконати інші процесуальні та слідчі (розшукові) дії, необхідність у виконанні яких може виникнути під час проведення досудового розслідування; визначити остаточну кваліфікацію протиправних дій підозрюваних, повідомити сторону захисту про завершення досудового розслідування та відкрити матеріали досудового розслідування; скласти обвинувальний акт, реєстр матеріалів досудового розслідування.

На підставі викладеного, враховуючи, що строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12023170000000281 від 15 квітня 2023 року за підозрою ОСОБА_7 та ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України, та ОСОБА_9 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 149 і ч. 1 ст. 309 КК України, але для всебічного, повного та об`єктивного розслідування у кримінальному провадженні органу досудового розслідування необхідно виконати вказаний вище обсяг слідчих та процесуальних дій, які неможливо здійснити до закінчення вказаного строку досудового розслідування, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим, необхідність визначення строку до чотирьох місяців доведеною, а тому вважає за необхідне продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження до чотирьох місяців, тобто до 21 квітня 2024 року.

Керуючись ст. ст. 219, 294, 372 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в:

Клопотання слідчого задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12023170000000281 від 15 квітня 2023 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 149, ч. 1 ст. 309 КК України, до чотирьох місяців, тобто до 21 квітня 2024 року.

Ухвала єостаточною таоскарженню непідлягає.

Повний текст ухвали складено 21 березня 2024 року о 09 годині.

Слідчий суддя ОСОБА_18

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117808452
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 12023170000000281 від 15 квітня 2023 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 149, ч. 1 ст. 309 КК України

Судовий реєстр по справі —554/8218/23

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні