Постанова
від 19.03.2024 по справі 906/1195/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "19" березня 2024 р.м. Житомир Справа № 906/1195/22

Господарський суд Житомирської області у складі судді Костриці О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Сем 3",

за участю учасників судового процесу:

- від кредиторів: Бучинська І.В. - представник Головного управління ДПС у Житомирській області (виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань);

- від боржника: не з`явилися;

- від розпорядника майна: Микитюк А.І. - арбітражний керуючий (в режимі відеоконференції),-

ВСТАНОВИВ:

у провадженні Господарського суду Житомирської області перебуває справа про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Сем 3" (далі - ТОВ "Агро-Сем 3", боржник).

Ухвалою господарського суду від 28.02.2023 відкрито провадження у справі про банкрутство ТОВ "Агро-Сем 3"; введено мораторій на задоволення вимог ТОВ "Агро-Сем 3"; введено процедуру розпорядження майном боржника строком на сто сімдесят календарних днів; призначено розпорядником майна боржника - ТОВ "Агро-Сем 3" арбітражного керуючого Микитюка А.І.

28.02.2023 оприлюднено повідомлення про відкриття Господарським судом Житомирської області провадження у справі № 906/1195/22 про банкрутство ТОВ "Агро-Сем 3".

15.01.2024 до господарського суду надійшло клопотання розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Микитюка А.І. від 10.01.2024 про припинення процедури розпорядження майном, визнання ТОВ "Агро-Сем 3" банкрутом, відкриття його ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Микитюка А.І. (т. 18 а.с. 141-146).

Обґрунтовуючи вказане клопотання, розпорядником майна боржника зазначено, що загальними зборами кредиторів боржника прийнято до відома звіт розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Микитюка А.І. по проведеній роботі в процедурі розпорядження майном ТОВ "Агро-Сем 3"; вирішено припинити процедуру розпорядження майном ТОВ "Агро-Сем 3", визнати ТОВ "Агро-Сем 3" банкрутом та відкрити його ліквідаційну процедуру, ліквідатором боржника призначити арбітражного керуючого Микитюка А.І.; уповноважити розпорядника майна боржника звернутись до господарського суду з клопотанням про прийняте рішення.

За викладених обставин, розпорядником майна боржника заявлено клопотання від 10.01.2024 про припинення процедури розпорядження майном, визнання ТОВ "Агро-Сем 3" банкрутом, відкриття його ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Микитюка А.І.

15.01.2024 до господарського суду надійшла заява арбітражного керуючого Микитюка А.І. від 11.01.2024 про участь у справі (т. 18 а.с. 148-154), у якій арбітражним керуючим повідомлено про згоду на його призначення ліквідатором у справі.

23.01.2024 в системі "Електронний суд" до Господарського суду надійшло клопотання ТОВ "Агро-Сем 3" від 22.01.2024 про закриття провадження у справі про банкрутство (т. 18 а.с. 186-205).

Обґрунтовуючи вказане клопотання, ТОВ "Агро-Сем 3" зазначено, що на момент звернення ініціюючого кредитора до господарського суду з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство, ТОВ "Агро-Сем 3" не мало можливості вчасно акумулювати кошти для негайного погашення своїх зобов`язань, оскільки зазнало впливу, у тому числі, форс-мажорних обставин. Враховуючи надзвичайно складну ситуацію з якою зіткнулася наша країна, проте, продовжуючи працювати та за наявності достатніх резервів з активів, за умови оптимізації виробничих процесів у короткостроковій перспективі можливим видається досягнення якісних результатів у подоланні боргових зобов`язань.

З відомостей бухгалтерських даних боржника вбачається, що за результатами періоду аналізу 2020-2022 років підприємство було прибутковим, збитковим лише за наслідками діяльності за 2019 рік з позитивною динамікою у 2020 році, 2021 році та зниженням рівня прибутковості протягом періоду 2022 року.

У балансі підприємства станом на 31.12.2022 тільки дебіторська заборгованість перед боржником становить 140 986,3 тис грн, тобто шляхом повернення дебіторської заборгованості ТОВ "Агро-Сем 3" зможе покрити усі зобов`язання перед кредиторами.

Підтвердженням наявності у ТОВ "Агро-Сем 3" коштів на покриття кредиторської заборгованості є рядок 1420 балансу станом на 31.12.2022, який вказує на наявність нерозподіленого прибутку у розмірі 99 931,1 тис грн.

Наведені дані показників не підтверджують критичну неплатоспроможність боржника та свідчать про своєчасне реагування управлінського персоналу на появу кризових явищ у діяльності та вжиття відповідальними особами стабілізаційних заходів для усунення негативних тенденцій фінансового становища.

Основна маса характеризуючих динаміку діяльності коефіцієнтів за результатами аналізу знаходиться в межах нормативних значень, що спростовує визначення ТОВ "Агро-Сем 3" як неплатоспроможного у розумінні визначень, які містить Кодекс України з процедур банкрутства.

Наявні обставини ініціювання відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Агро-Сем 3" не самим підприємством, а лише одним з його кредиторів, та наявності при цьому достатнього фінансування виробничого потенціалу не встановлює необхідної та достатньої сукупності економічних та юридичних фактів для визнання його неспроможним відновити свою неплатоспроможність.

Таким чином, господарська діяльність ТОВ "Агро-Сем 3" не характеризується ознаками стійкої неплатоспроможності, має місце позитивне значення показників чистого грошового потоку за період 2020-2022 років, наявні активи, підприємство володіє власним капіталом, має місце позитивна динаміка показників ліквідності. За умови раціонального управління наявними фінансовими ресурсами, зокрема, визначення оптимальних обсягів виробничих запасів, координації плану виробництва та продажу, можна забезпечити безперебійну роботу підприємства.

Ще однією з підстав закриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Агро-Сем 3" у клопотанні визначено закінчення строків процедури розпорядження майном боржника (170 днів). Стабільна господарська діяльність боржника, відсутність у боржника ознак стійкої неплатоспроможності та закінчення строків процедури розпорядження майном боржника є достатніми підставами для закриття провадження у справі про банкрутство.

Передумовою закриття провадження у справі про банкрутство на підставі пункту 10 частини 1 статті 90 Кодексу України з процедур банкрутства в обов`язковому порядку є встановлення судом у підсумковому засіданні наявності/відсутності ознак неплатоспроможності боржника.

З огляду на викладене, враховуючи положення законодавства, встановлені обставини, беручи до уваги аналіз фінансово-господарського стану ТОВ "Агро-Сем 3", стабільну господарську діяльність підприємства, відсутність доказів стійкої неплатоспроможності підприємства, боржником зазначено про наявність підстав для закриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Агро-Сем 3" відповідно до пункту 10 частини 1 статті 90 Кодексу України з процедур банкрутства

Ухвалою господарського суду від 23.01.2024, зокрема, прийнято клопотання розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Микитюка А.І. від 10.01.2024 про припинення процедури розпорядження майном, визнання боржника банкрутом, відкриття його ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Микитюка А.І. та призначено його до розгляду в наступному судовому засіданні; прийнято заяву арбітражного керуючого Микитюка А.І. від 11.01.2024 про участь у справі та призначено її до розгляду в наступному судовому засіданні; прийнято клопотання ТОВ "Агро-Сем 3" від 22.01.2024 про закриття провадження у справі про банкрутство та призначено його до розгляду в наступному судовому засіданні; відкладено підсумкове судове засідання на 29.02.2024" лютого 2024 р. об 11:00 год (т. 18 а.с. 207-209).

26.02.2024 в системі "Електронний суд" до господарського суду надійшли заперечення розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Микитюка А.І. від 25.02.2024 з доданими документами (т. 19 а.с. 1-18) на клопотання ТОВ "Агро-Сем 3" про закриття провадження у справі про банкрутство у яких, серед іншого, повідомлено наступне.

Під час проведення інвентаризації розпорядником майна боржника не виявлено документально підтвердженої дебіторської заборгованості. Згідно актів інвентаризації від 22.05.2023 наявне наступне майно: ємкість (котел залізничної цистерни), трактор колісний, сівалка причіпна, автомобіль. Боржником жодних відомостей щодо реальності дебіторської заборгованості, наявності у підприємства активів розпоряднику майна боржника не надано.

При прийнятті зборами кредиторів рішення щодо переходу до наступної судової процедури, кредиторами враховано аналіз фінансово-господарського стану боржника, враховано дії керівника боржника щодо не виконання вимог розпорядника майна, а також те, що боржником не надано розпоряднику майна доказів в підтвердження відомостей про його фінансовий та майновий стан, який зазначений у фінансовій звітності. Також, кредиторами враховано судові рішення, якими визнано недійсними договори, стороною яких є боржник.

27.02.2024 в системі "Електронний суд" до господарського суду надійшли пояснення ТОВ "Суффле Агро Україна" у яких заперечено щодо задоволення клопотання ТОВ "Агро-Сем 3" від 22.01.2024 про закриття провадження у справі про банкрутство, зазначено про необхідність задоволення клопотання розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Микитюка А.І. від 10.01.2024 про припинення процедури розпорядження майном, визнання боржника банкрутом, відкриття його ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Микитюка А.І. з огляду на наступне.

Закриття провадження у справі про банкрутство на підставі абзацу 4 частини 3 статті 49 Кодексу України з процедур банкрутства є однією із форм правомірної процесуальної поведінки, але надання судом переваги саме такій процесуальній формі закінчення процедури розпорядження майном боржника як закриття провадження у справі про банкрутство (порівняно з переходом до процедур санації чи ліквідації) можливе у разі неможливості введення процедури санації чи відкриття ліквідаційної процедури (крім наявності підстав, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства або іншим законом, норми якого впливають на подальший перебіг у процедурі банкрутства, або встановлюють мораторій на провадження у справі про банкрутство), і не може бути обґрунтоване виключно спливом встановленого 170-денного строку процедури розпорядження майном боржника.

Перехід до ліквідаційної процедури можливий за наявності наступних обставин:

1) перевищення зобов`язань (пасивів) боржника над його активами. При цьому, активи боржника встановлюються не виключно на підставі даних бухгалтерського обліку чи фінансової звітності боржника, а в процесі інвентаризації активів боржника під час процедури розпорядження майном.

2) Неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов`язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства. Тобто, навіть сама номінальна наявність активів боржника не є достатньою підставою для закриття провадження у справі, адже погашення вимог кредиторів повинно бути здійснене за рахунок таких активів без процедур банкрутства, тобто власне самим боржником, і таке погашення повинно бути не гіпотетично можливим, а мати реальний характер, що повинно оцінюватися судом в кожному конкретному випадку із врахуванням всіх обставин справи.

У боржника не має ні активів, достатніх для погашення кредиторських вимог та зобов`язань, ні бажання та можливості ці зобов`язання погасити.

Ухвалою господарського суду від 29.02.2024 відкладено розгляд клопотання розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Микитюка А.І. від 10.01.2024 про припинення процедури розпорядження майном, визнання боржника банкрутом, відкриття його ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Микитюка А.І.; відкладено розгляд заяви арбітражного керуючого Микитюка А.І. від 11.01.2024 про участь у справі; відкладено розгляд клопотання ТОВ "Агро-Сем 3" від 22.01.2024 про закриття провадження у справі про банкрутство; відкладено підсумкове судове засідання на 19.03.2024 о 14:30 год (т. 19 а.с. 51-53).

12.03.2024 до господарського суду надійшов лист Головного управління ДПС у Житомирській області від 12.03.2024 № 955/06-30-13-04 у якому, серед іншого, заперечено щодо задоволення клопотання ТОВ "Агро-Сем 3" від 22.01.2024 про закриття провадження у справі про банкрутство, повідомлено про відсутність заперечень щодо задоволення клопотання розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Микитюка А.І. від 10.01.2024 про припинення процедури розпорядження майном, визнання боржника банкрутом, відкриття його ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Микитюка А.І.

18.03.2024 в системі "Електронний суд" до господарського суду надійшли пояснення розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Микитюка А.І. з додатками.

19.03.2024 в системі "Електронний суд" до господарського суду надійшло клопотання ТОВ "Суффле Агро Україна" від 19.03.2024 про розгляд справи у підсумковому засіданні без участі представника кредитора.

Розглянувши клопотання ТОВ "Суффле Агро Україна" від 19.03.2024 про розгляд справи у підсумковому засіданні без участі представника кредитора, заслухавши думку розпорядника майна боржника та представника Головного управління ДПС у Житомирській області, господарський суд дійшов висновку задовольнити вказане клопотання, провести підсумкове судове засідання без участі представника ТОВ "Суффле Агро Україна".

У судовому засіданні 19.03.2024 розпорядником майна боржника арбітражним керуючим Микитюком А.І. підтримано клопотання від 10.01.2024 про припинення процедури розпорядження майном, визнання боржника банкрутом, відкриття його ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Микитюка А.І., зазначено про необхідність відмовити у задоволенні клопотання ТОВ "Агро-Сем 3" від 22.01.2024 про закриття провадження у справі про банкрутство.

Представником Головного управління ДПС у Житомирській області зазначено про необхідність задоволення клопотання розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Микитюка А.І. від 10.01.2024 про припинення процедури розпорядження майном, визнання боржника банкрутом, відкриття його ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Микитюка А.І., зазначено про необхідність відмовити у задоволенні клопотання ТОВ "Агро-Сем 3" від 22.01.2024 про закриття провадження у справі про банкрутство.

Розглянувши клопотання ТОВ "Агро-Сем 3" від 22.01.2024 про закриття провадження у справі про банкрутство; клопотання розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Микитюка А.І. від 10.01.2024 про припинення процедури розпорядження майном, визнання боржника банкрутом, відкриття його ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Микитюка А.І., дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються клопотання, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для їх розгляду, заслухавши пояснення присутніх у судовому засідання учасників провадження у справі, господарський суд встановив наступне.

Частиною 1 статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з частиною 3 статті 3 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Згідно з частиною 5 статті 48 Кодексу України з процедур банкрутства до компетенції зборів кредиторів належить прийняття рішення про: визначення кількісного складу та обрання членів комітету кредиторів; дострокове припинення повноважень комітету кредиторів або окремих його членів; схвалення плану санації боржника та схвалення внесення змін до нього; звернення до господарського суду з клопотанням про введення наступної процедури у справі про банкрутство; обрання арбітражного керуючого у разі відсторонення арбітражного керуючого, визначеного Єдиною судової інформаційно-телекомунікаційною системою, від виконання повноважень; інші питання, передбачені цим Кодексом, у тому числі віднесені до компетенції комітету кредиторів.

У відповідності до статті 49 Кодексу України з процедур банкрутства у підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації) або закривається провадження у справі. До закінчення процедури розпорядження майном боржника збори кредиторів приймають одне з таких рішень: схвалити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації; подати до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

У підсумковому засіданні господарський суд ухвалює одне з таких судових рішень: ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном у межах граничних строків, визначених цим Кодексом; ухвалу про введення процедури санації та затвердження плану санації у разі схвалення плану санації боржника зборами кредиторів та погодження його забезпеченими кредиторами в порядку, встановленому цим Кодексом; постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство.

Як вбачається з матеріалів справи, розпорядником майна боржника організовано проведення зборів кредиторів ТОВ "Агро-Сем 3" шляхом опитування. Про проведення зборів кредиторів було повідомлено кредиторів боржника, уповноважену особу працівників боржника, уповноважену особу засновників боржника шляхом направлення повідомлень з проектом рішень із запропонованих питань.

Листом ТОВ "Суффле Агро Україна" як єдиним конкурсним кредитором повідомлено розпорядника майна боржника про прийняті кредитором рішення, а саме: прийняти до відома звіт розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Микитюка А.І. по проведеній роботі в процедурі розпорядження майном ТОВ "Агро-Сем 3"; припинити процедуру розпорядження майном ТОВ "Агро-Сем 3", визнати ТОВ "Агро-Сем 3" банкрутом та відкрити його ліквідаційну процедуру, ліквідатором боржника призначити арбітражного керуючого Микитюка А.І.; уповноважити розпорядника майна боржника звернутись до господарського суду з клопотанням про прийняте рішення.

Головним управління ДПС у Житомирській області як кредитором з дорадчим голосом, Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Мустанг" як забезпеченим кредитором з дорадчим голосом, уповноваженою особою працівників з дорадчим голосом та уповноваженою особою засновників з дорадчим голосом про власну позицію щодо запропонованих загальним зборам питань порядку денного розпорядника майна боржника не повідомлено.

За результатами отриманих рішень учасників опитування розпорядником майна боржника арбітражним керуючим Микитюком А.І. складено протокол загальних зборів боржника від 02.01.2024, відповідно до якого зборами кредиторів прийнято до відома звіт розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Микитюка А.І. по проведеній роботі в процедурі розпорядження майном ТОВ "Агро-Сем 3"; вирішено припинити процедуру розпорядження майном ТОВ "Агро-Сем 3", визнати ТОВ "Агро-Сем 3" банкрутом та відкрити його ліквідаційну процедуру, ліквідатором боржника призначити арбітражного керуючого Микитюка А.І.; уповноважити розпорядника майна боржника звернутись до господарського суду з клопотанням про прийняте рішення (т. 18 а.с. 135-137).

Відповідно до частини 4 статті 205 Господарського кодексу України у разі неспроможності суб`єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом. Умови, порядок та наслідки оголошення суб`єктів господарювання банкрутами встановлюються цим Кодексом та іншими законами.

Згідно з частинами 1 та 2 статті 209 Господарського кодексу України у разі нездатності суб`єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов`язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб`єкт (боржник), відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу, визнається неспроможним.

Нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.

Отже, з системного аналізу норм чинного законодавства вбачається, що боржник визнається банкрутом, коли господарським судом встановлено неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Відповідно до реєстру вимог кредиторів, визначенню підлягає розмір пасиву боржника. Відомості про актив боржника, мають міститися у звіті арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією) про фінансово - майновий стан божника, що повинен бути наданий комітету кредиторів та на основі якого комітет кредиторів вирішує питання про введення наступної судової процедури. Фінансово-майновий стан боржника (актив) повинен бути предметом розгляду в судовому засіданні.

Якщо встановлення пасиву боржника відбувається на попередньому засіданні суду, то остаточна правова оцінка активу і пасиву боржника та можливість відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом надається у підсумковому засіданні суду з огляду на знаходження справи у процедурі розпорядження майном боржника.

Таким чином, завдання підсумкового засідання суду полягає у з`ясуванні ознак банкрутства та наявності можливості визначення наступної судової процедури і подальшого здійснення провадження по справі, виходячи з клопотання зборів (комітету) кредиторів, однак остаточна їх оцінка надається судом.

Як свідчать матеріали справи та звіт арбітражного керуючого Микитюка А.І., під час процедури розпорядження майном з метою виявлення майна боржника та отримання його фінансової документації розпорядником майна боржника було надіслано запити до відповідних установ, та отримано відповіді.

Відповідно до Державного земельного кадастру та Книг записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі, виданих до 01.01.2013, відомості щодо реєстрації за боржником права власності на земельні ділянки на території Житомирської області відсутні, що підтверджується листом Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області від 10.03.2023 № 33-6-0.2-845/2-23 (т. 18 а.с. 81).

За наявними щоквартальними адміністративними даними, наданими депозитарними установами відповідно до Положення про порядок звітування депозитарними установами до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, станом на 31.12.2022 ТОВ "Агро-Сем 3" серед власників пакетів голосуючих акцій (5 відсотків і більше) акціонерних товариств, відсутнє (т. 18 а.с. 93).

Згідно державного реєстру МВС підсистеми НАІС станом на 04.03.2023 за боржником зареєстровано автомобіль Lexus RX 450H, 2020 року випуску, синього кольору, державний номер НОМЕР_1 , що підтверджується листом Територіального сервісного центру МВС № 1842 Регіонального сервісного центру Головного сервісного центру МВС в Житомирській області від 04.03.2023 № 283 (т. 18 а.с. 89).

Відповідно до електронної версії Державного реєстру цивільних повітряних суден України за боржником цивільні повітряні судна не зареєстровано (т. 18 а.с. 77-78).

Станом на 10.03.2023 у Житомирській митниці відсутня інформація про об`єкти права власності, здійснені переміщенні товарів через митний кордон України, майно, звітність дебіторську заборгованість боржника, що підтверджується листом Житомирської митниці Державної митної служби України від 10.03.2023 № 7.19-2/27/8.19/1688 (т. 18 а.с. 88).

Станом на 31.03.2023 в Реєстрі будівельної діяльності за параметром пошуку "замовник будівництва - ТОВ "Агро-Сем 3" інформації та документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, та документів, що засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, змін до них, їх скасування або анулювання, не виявлено, що підтверджується листом Державної інспекції архітектури та містобудування України (т. 18 а.с. 79).

Листом Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області від 08.03.2023 № вих-553/10-00/-ДВ повідомлено, що згідно Єдиного реєстру для ведення автоматизованого обліку тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів, за боржником зареєстрована одна одиниця сільськогосподарської техніки, а саме: трактор колісний JOHN DEERE6215R, 2020 року випуску, заводський номер НОМЕР_2 , номерний знак НОМЕР_3 (т. 18 а.с. 88-89).

Зареєстрованих унікальних об`єктів космічної діяльності у ТОВ "Агро-Сем 3" не має, що підтверджується листом Державного космічного агентства України від 09.03.2023 № 1153-3.3 (т. 18 а.с. 84).

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна від 11.03.2024 № 369328176 за боржником зареєстровано право оренди земельних ділянок згідно переліку в реєстрі (т. 19 а.с. 114-189).

Листом Філії "Головний інформаційно-обчислювальний центр" Акціонерного товариства "Українська залізниця" від 08.03.2023 повідомлено, що інформації про вагони за ТОВ "Агро-Сем 3" як власником в Автоматизованому банку даних парку вантажних вагонів не має; в інформаційних базах відсутні відомості про зареєстровані за боржником локомотиви; за даними Автоматизованої системи паспортизації, експлуатації, контролю під`їзних колій промислових підприємств дані щодо наявності під`їзних колій у власності боржника відсутні (т. 18 а.с. 87).

За ТОВ "Агро-Сем 3" не зареєстровано великотоннажні та інші технологічні транспортні засоби, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування, що підтверджується листом Центрально-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці від 13.03.2024 № ЦЗ/3.1/2403-24 (т. 19 а.с. 108).

За результатами іменного інформаційного пошуку станом на 01.03.2024 відомостей про об`єкти промислової власності, що зареєстровані за боржником, не виявлено, що підтверджується листом Державної організації "Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій" від 01.03.2024 № 1252/3103-04-24 (т. 19 а.с. 109).

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 25.02.2024 № 207143232032 у боржника відсутні відокремлені підрозділи (т. 19 а.с. 16-17).

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 01.03.2024 № 283924953045 боржник є засновником інших юридичних осіб, а саме: Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Маяк", Товариства з обмеженою відповідальністю "Кредитна компанія "Хлібний край інвест", Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Акцент-Агро", Товариства з обмеженою відповідальністю "Привільнянське хлібозаготівельне підприємство", Товариства з обмеженою відповідальністю "Верхньодніпровське сільськогосподарське підприємство Агрофірма Промінь", Товариства з обмеженою відповідальністю "Лан-Снаб" (т. 19 а.с. 54-84).

За результатами проведення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей (основних засобів) боржника, на підставі отриманих відповідей органів, що здійснюють реєстрацію рухомого майна, та довідки боржника встановлено наявність у боржника наступних активів:

- ємкість (котел залізничної цистерни), 2016 року випуску, балансова вартість 81 666,67 грн, залишкова вартість 47979,37 грн;

- трактор колісний 6215R, 2020 року випуску, балансова вартість 4021604,68 грн, залишкова вартість 3026257,19 грн;

- сівалка причіпна tempo TPF 8, 2021 року випуску, балансова вартість 2258397,54 грн, залишкова вартість 1895440,74 грн;

- lexus RX450H, 2021 року випуску, балансова вартість 2030986,67 грн, залишкова вартість 1482620,27 грн,

що підтверджується відповідним актом від 22.05.2023 (т. 17 а.с. 108 на звороті).

Згідно інформації Державного підприємства "Агенство з ідентифікації і реєстрації тварин" (т. 19 а.с. 113) боржник не зареєстрований у Реєстрі тварин як власник тварин.

За результатами проведення інвентаризації нерухомого майна, належного на праві власності боржнику, не виявлено, що підтверджується відповідним актом від 22.05.2023 (т. 17 а.с. 109).

За результатами проведення інвентаризації дебіторської заборгованості у боржника не виявлено документально підтвердженої дебіторської заборгованості, що підтверджується відповідним актом від 22.05.2023 (т. 17 а.с. 109 на звороті).

Отже, загальна залишкова вартість активів, зареєстрованих за боржником, становить 6452 297,57 грн.

Пасив боржника становить близько 25,5 млн грн (20,1 млн грн - розмір вимог кредитор, визначений ухвалами господарського суду від 28.02.2023, 20.04.2023, 11.07.2023, 14.12.2023 та 5,5 млн грн - розмір вимог забезпеченого кредитора, включених до реєстру вимог кредиторів боржника згідно з даними обліку боржника та наданих забезпеченим кредитором документів).

Отже, встановлені пасиви боржника перевищують активи підприємства.

Згідно з пунктом 3.4. Методичних рекомендацій щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, затверджених Наказом Міністерства економіки України 19.01.2006 № 14, під час проведення аналізу фінансово-господарського стану суб`єктів підприємницької діяльності з метою виявлення серед них боржників та запобігання їх банкрутству оцінюється фінансова ситуація підприємств. Поточною неплатоспроможністю характеризується фінансовий стан будь-якого підприємства, якщо на конкретний момент у зв`язку з випадковим збігом обставин тимчасово суми наявних у нього коштів і високоліквідних активів недостатньо для погашення поточного боргу, що відповідно до законодавчого визначення розглядається як неспроможність суб`єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку їх сплати грошові зобов`язання перед кредиторами, у тому числі із заробітної плати, а також виконати зобов`язання щодо сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, податків і зборів (обов`язкових платежів) не інакше як через відновлення платоспроможності. Ознаки критичної неплатоспроможності, що відповідають фінансовому стану потенційного банкрутства, мають місце в разі, коли на початку і наприкінці звітного кварталу присутні ознаки поточної неплатоспроможності, а коефіцієнт покриття і коефіцієнт забезпечення власними засобами наприкінці звітного кварталу менші за їхні нормативні значення - 1,0 та 0,1 відповідно. Якщо наприкінці звітного кварталу хоча б один із зазначених коефіцієнтів перевищує його нормативне значення або протягом звітного кварталу спостерігається їх зростання, перевага надається позасудовим заходам відновлення платоспроможності боржника або його санації в процесі провадження справи про банкрутство. Якщо за підсумками року коефіцієнт покриття менший за 1,0 і підприємство не отримало прибутку, такий його фінансовий стан характеризується ознаками надкритичної неплатоспроможності. У такому разі задоволення визнаних судом вимог кредиторів можливе шляхом застосування ліквідаційної процедури.

За результатами проведення аналізу фінансово-господарської діяльності ТОВ "Агро-Сем 3" розпорядником майна боржника арбітражним керуючим Микитюком А.І. складено звіт та подано його до господарського суду.

Відповідно до даних вказаного звіту станом на 31.12.2022 коефіцієнт покриття становить 2,13, а коефіцієнт забезпечення власними засобами - 0,5. Зазначені показники відповідають своїм нормативним значенням, що вказує на перебування боржника в стані платоспроможності.

Разом з тим, господарський суд погоджується з доводами ініціюючого кредитора та розпорядника майна щодо не можливості врахування при визначенні стану платоспроможності боржника та переходу до наступної судової процедури вказаних вище коефіцієнтів, визначених під час проведення аналізу фінансово-господарської діяльності боржника, з огляду на наступне.

Розпорядник майна боржника арбітражний керуючий Микитюк А.І. звернувся до директора ТОВ "Агро-Сем 3" з вимогою від 13.07.2023 провести інвентаризацію усіх активів боржника, у тому числі встановити обсяг майна, що підлягає обов`язковій реєстрації, та визначити його вартість; надати документально оформлені результати проведеної інвентаризації та визначення вартості майна боржника; надати адреси складів, де знаходяться активи ТОВ "Агро-Сем 3" з метою перевірки та встановлення умов зберігання майна (активів); надати акти інвентаризації за 2020, 2021, 2022 роки, що оформлялися перед складанням річної фінансової звітності; надати довідку з документальним підтвердженням щодо дебіторської заборгованості ТОВ "Агро-Сем 3", що підтверджується копіями вимоги та фіскального чеку від 13.07.2023.

Разом з тим, розпорядником майна боржника арбітражним керуючим Микитюком А.І. відповіді директора ТОВ "Агро-Сем 3" на вимогу не було отримано.

Ухвалою господарського суду від 12.09.2023 клопотання розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Микитюка А.І. від 11.09.2023 про зобов`язання вчинити дії задоволено; зобов`язано ТОВ "Агро-Сем 3"надати Господарському суду Житомирської області та розпоряднику майна ТОВ "Агро-Сем 3" арбітражному керуючому Микитюку А.І. адреси складів, де знаходяться активи ТОВ "Агро-Сем 3" з метою перевірки та встановлення умов зберігання майна (активів); акти інвентаризації ТОВ "Агро-Сем 3" за 2020, 2021, 2022 роки, що оформлялися перед складанням річної фінансової звітності; довідку з документальним підтвердженням щодо дебіторської заборгованості ТОВ "Агро-Сем 3" станом на 28.02.2023 та станом на даний час.

Разом з тим, ТОВ "Агро-Сем 3" вимоги ухвали господарського суду від 12.09.2023 не виконано, документів суду та розпоряднику майна не надано.

Ухвалою господарського суду від 23.01.2024, серед іншого, зобов`язано ТОВ "Агро-Сем 3" в термін до 23.02.2024 надати суду:

- докази виконання вимог ухвали Господарського суду Житомирської області від 12.09.2023;

- аналіз та/або аудиторський висновок щодо фінансово-господарської діяльності боржника станом на дату відкриття провадження у справі про банкрутство та дату звернення до суду з клопотанням про закриття провадження у справі про банкрутство;

- докази надсилання розпоряднику майна боржника клопотання від 22.01.2024 про закриття провадження у справі про банкрутство;

- докази, що підтверджують наявність дебіторської заборгованості, з розшифровкою по кожному з дебіторів;

- докази, що підтверджують вжиття заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості;

- докази проведення аналізу наявної дебіторської заборгованості боржника;

- докази, що підтверджують наявність у боржника майнових активів.

Разом з тим, ТОВ "Агро-Сем 3" вимоги ухвали господарського суду від 23.01.2024 не було виконано, документів до суду не надано.

Ухвалою господарського суду від 29.02.2024, зокрема, зобов`язано ТОВ "Агро-Сем 3" забезпечити проведення 12.03.2024 о 10:00 год разом з розпорядником майна боржника інвентаризації активів та зобов`язань боржника; директору товариства та уповноваженим працівникам 12.03.2024 о 10:00 прибути за адресою реєстрації боржника (13372, Житомирська обл., Бердичівський район, с.Семенівка, вул. Героїв Майдану, 1) для проведення разом з розпорядником майна боржника інвентаризації активів та зобов`язань боржника; надати розпоряднику майна на його вимогу необхідні документи для проведення інвентаризації та представити усе наявне майно; у термін до 15.03.2024 надати суду:

- докази виконання вимог ухвали Господарського суду Житомирської області від 12.09.2023;

- аналіз та/або аудиторський висновок щодо фінансово-господарської діяльності боржника станом на дату відкриття провадження у справі про банкрутство та дату звернення до суду з клопотанням про закриття провадження у справі про банкрутство;

- докази, що підтверджують наявність дебіторської заборгованості, з розшифровкою по кожному з дебіторів;

- докази, що підтверджують вжиття заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості;

- докази проведення аналізу наявної дебіторської заборгованості боржника;

- докази, що підтверджують наявність у боржника майнових активів;

зобов`язано розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Микитюка А.І. забезпечити проведення 12.03.2024 о 10:00 разом з уповноваженими особами боржника (директор, тощо) інвентаризації активів та зобов`язань боржника; прибути 12.03.2024 о 10:00 за адресою реєстрації боржника ( АДРЕСА_1 ) для проведення разом з уповноваженими особами боржника (директор, тощо) інвентаризації активів та зобов`язань боржника.

Разом з тим, ТОВ "Агро-Сем 3" вимоги ухвали господарського суду від 29.02.2024 не було виконано, документів до суду не надано.

За результатами виконання ухвали господарського суду від 29.02.2024 розпорядником майна боржника подано звіт, у якому пояснено, що 12.03.2024 о 10:00 год представник розпорядника майна боржника прибув за адресою реєстрації боржника ( АДРЕСА_1 ). За вказаною адресою розташована адміністративна будівля.

Керівник боржника Кузьміна Г.І. чи будь-який інший уповноважений представник боржника 12.03.2024 о 10:00 год за адресою реєстрації боржника для проведення інвентаризації не з`явилися.

У приміщенні за адресою реєстрації боржника встановлено наявність іншої юридичної особи - Селянсько - фермерського господарства "Агро-Степ". Керівником даної юридичної особи є Волкова М.М., головним бухгалтером - Кузьміна Г.І., яка є одночасно керівником боржника.

ОСОБА_1 є власником нежитлової споруди за адресою АДРЕСА_2 , яка є й адресою реєстрації боржника.

ОСОБА_1 було також повідомлено представника розпорядника майна боржника, що ОСОБА_2 відсутня на роботі, у зв`язку з перебуванням на лікарняному.

Обставини не здійснення боржником жодної господарської діяльності на території громади підтверджено працівниками Семенівської сільської ради. Встановити реальне місцезнаходження боржника, його документації, печаток та штампів не є можливим.

Отже, ТОВ "Агро-Сем 3" за період процедури розпорядження майном боржника, всупереч вимог Кодексу України з процедур банкрутства, судових рішень, не надано до суду та розпоряднику майна боржника жодних документів та відомостей, що могли б свідчить про наявність у боржника будь-яких активів, інформація про які відображена боржником у фінансовій звітності та які перевищують встановлені судом пасиви боржника.

Господарським судом відхиляються доводи боржника, що тільки повернення дебіторської заборгованості на суму 140 986,3 тис грн, яка відображена у балансі підприємства станом на 31.12.2022, зможе покрити усі зобов`язання перед кредиторами, оскільки боржником не надано жодних доказів реальності дебіторської заборгованості.

Також, відхиляються судом доводи боржника, що підтвердженням наявності у ТОВ "Агро-Сем 3 " коштів на покриття кредиторської заборгованості є рядок 1420 балансу станом на 31.12.2022, який вказує на наявність нерозподіленого прибутку у розмірі 99 931,1 тис грн, оскільки боржником не надано жодних доказів наявності нерозподіленого прибутку.

Активи боржника встановлюються не виключно на підставі даних бухгалтерського обліку чи фінансової звітності боржника, а у процесі інвентаризації активів боржника під час процедури розпорядження майном.

Крім того, сама номінальна наявність активів боржника не є достатньою підставою для закриття провадження у справі, адже погашення вимог кредиторів повинно бути здійснене за рахунок таких активів без процедур банкрутства, тобто власне самим боржником, і таке погашення повинно бути не гіпотетично можливим, а мати реальний характер.

За період процедури розпорядження майном боржника боржником не надано, а розпорядником майна не встановлено обставин, що могли б навіть частково підтверджувати зазначені у фінансовій звітності боржника основні показники господарської діяльності товариства.

За викладених обставин, господарський суд критично ставиться до наявної у матеріалах справи фінансової звітності боржника та вважає, що коефіцієнти покриття та забезпечення власними засобами, розраховані під час проведення аналізу фінансово-господарського стану боржника не є такими, що характеризують поточний стан підприємства.

Отже, всупереч доводам боржника, судом встановлено, що матеріалами справи підтверджується неспроможність ТОВ "Агро-Сем 3" виконати погашення поточного боргу після настання встановленого строку його сплати, оскільки встановлених у процедурі розпорядження майном боржника наявних у підприємства активів недостатньо. Фінансовий стан характеризується ознаками надкритичної неплатоспроможності та відповідає фінансовому стану потенційного банкрутства. Задоволення визнаних судом вимог кредиторів можливе лише шляхом застосування ліквідаційної процедури.

Судом також відхиляються доводи боржника щодо необхідності закриття провадження у справі про банкрутство у зв`язку зі спливом строку процедури розпорядження майном боржника, з огляду на наступне.

Сплив встановленого 170-денного строку процедури розпорядження майном боржника зумовлений особливостями даної справи про банкрутство, оскільки в межах даної справи за період процедури розпорядження майном господарським судом було розглянуто 18 позовних заяв ініціюючого кредитора про визнання недійсними договорів. Крім того, боржником не надавалася інформація на запити розпорядника майна, не виконувалися вимоги судових рішень, чим затягувався строк процедури розпорядження майном боржника.

За результатами підсумкового засідання господарський суд повинен прийняти одне із рішень щодо подальшої судової процедури банкрутства ТОВ "Агро-Сем 3", передбачених частиною 2 статті 49 Кодексу України з процедур банкрутства. Закриття провадження у справі про банкрутство на підставі абзацу 4 частини 3 статті 49 Кодексу України з процедур банкрутства є однією із форм правомірної процесуальної поведінки, але надання судом переваги саме такій процесуальній формі закінчення процедури розпорядження майном боржника як закриття провадження у справі про банкрутство (порівняно з переходом до процедур санації чи ліквідації) можливе у разі неможливості введення процедури санації чи відкриття ліквідаційної процедури (крім наявності підстав, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства або іншим законом, норми якого впливають на подальший перебіг у процедурі банкрутства, або встановлюють мораторій на провадження у справі про банкрутство), і не може бути обґрунтоване виключно спливом встановленого 170-денного строку процедури розпорядження майном боржника.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду у складі палати для розгляду справ про банкрутство від 26.04.2023 у справі № 924/1277/20.

Жодних обставин чи законодавчих заборон, що унеможливлюють перехід до наступної судової процедури судом встановлено не було.

Відповідно до частини 1 статті 58 Кодексу України з процедур банкрутства у випадках, передбачених цим Кодексом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури строком на дванадцять місяців.

Суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника. Цей строк не може перевищувати 12 місяців.

Враховуючи вищевикладене у сукупності, зважаючи на встановлений у процедурі розпорядження майном фінансовий стан боржника, який характеризується ознаками неплатоспроможності, недостатність майнових активів боржника для задоволення вимог кредитора, відсутність жодних доказів наявної реальної дебіторської заборгованості, нерозподіленого прибутку та інших активів, інформація про які зазначена у фінансовій звітності боржника, наявність рішення зборів кредиторів про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, відсутністю заяв фізичних та/або юридичних осіб, які бажають взяти участь у санації боржника, господарський суд дійшов висновку у задоволенні клопотання ТОВ "Агро-Сем 3" від 22.01.2024 про закриття провадження у справі про банкрутство відмовити; клопотання розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Микитюка А.І. від 10.01.2024 про припинення процедури розпорядження майном, визнання боржника банкрутом, відкриття його ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Микитюка А.І. задовольнити; припинити процедуру розпорядження майном ТОВ "Агро-Сем 3"; припинити повноваження арбітражного керуючого Микитюка А.І. як розпорядника майна ТОВ "Агро-Сем 3"; визнано банкрутом ТОВ "Агро-Сем 3"; відкрито ліквідаційну процедуру ТОВ "Агро-Сем 3" строком на 12 місяців по 19.03.2025 включно.

Відповідно до частини 1 статті 60 Кодексу України з процедур банкрутства у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Кодексом, з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

Згідно з частиною 3 статті 28 Кодексу України з процедур банкрутства розпорядником майна, керуючим реструктуризацією, керуючим санацією, ліквідатором, керуючим реалізацією не можуть бути призначені арбітражні керуючі:

1) які є заінтересованими особами у цій справі;

2) які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня відсторонення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років;

3) яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов`язків, визначених цим Кодексом;

4) які мають реальний чи потенційний конфлікт інтересів;

6) які є близькими особами боржника - фізичної особи.

До призначення арбітражним керуючим особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до осіб, зазначених у цій частині.

Згідно з положеннями частини 1 статті 28 Кодексу України з процедур банкрутства, ліквідатор призначається господарським судом за клопотанням комітету кредиторів.

Відповідно до пункту 6 частини 5 статті 48 Кодексу України з процедур банкрутства до компетенції зборів кредиторів належить прийняття рішення про, зокрема, інші питання, передбачені цим Кодексом, у тому числі віднесені до компетенції комітету кредиторів.

За результатами отриманих рішень учасників опитування розпорядником майна боржника арбітражним керуючим Микитюком А.І. складено протокол загальних зборів боржника від 02.01.2024, відповідно до якого зборами кредиторів прийнято рішення, зокрема, ліквідатором боржника призначити арбітражного керуючого Микитюка А.І.; уповноважити розпорядника майна боржника звернутись до господарського суду з клопотанням про прийняте рішення (т. 18 а.с. 135-137).

15.01.2024 до господарського суду надійшла заява арбітражного керуючого Микитюка А.І. від 11.01.2024 про участь у справі (т. 18 а.с. 148-154), у якій арбітражним керуючим повідомлено про згоду на його призначення ліквідатором у справі.

Перевіривши заяву арбітражного керуючого Микитюка А.І. про участь у справі про банкрутство боржника в якості ліквідатора на відповідність його кандидатури вимогам частини 3 статті 28 Кодексу України з процедур банкрутства, у тому числі включення арбітражного керуючого до Єдиного реєстру арбітражних керуючих, судом встановлено відповідність вказаного арбітражного керуючого зазначеним вимогам.

За викладених обставин, враховуючи наявність рішення зборів кредиторів про призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Микитюка А.І, господарський суд дійшов висновку заяву арбітражного керуючого Микитюка А.І. від 11.01.2024 про участь у справі задовольнити; призначити ліквідатором ТОВ "Агро-Сем 3" арбітражного керуючого Микитюка А.І.

Відповідно до положень частини 1 статті 59 Кодексу України з процедур банкрутства, з дня ухвалення господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури: господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу, крім укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу у процедурі ліквідації тощо; строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута вважається таким, що настав; у банкрута не виникає жодних додаткових зобов`язань, у тому числі зі сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов`язаних із здійсненням ліквідаційної процедури; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Кодексом; скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається; припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, члени виконавчого органу (керівник) банкрута звільняються з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (органу, уповноваженого управляти майном) майна банкрута.

Протягом 15 днів з дня призначення ліквідатора відповідні посадові особи банкрута зобов`язані передати бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов`язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до закону. Ліквідатор має право замовити виготовлення дублікатів печатки та штампів у разі їх втрати.

З метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов`язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, господарський суд здійснює офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-порталі судової влади України.

Керуючись статтями 1, 2, 28, 30, 48, 49, 58-61 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 12, 232 Господарського процесуального кодексу України, -

ПОСТАНОВИВ:

1. У задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Сем 3" від 22.01.2024 про закриття провадження у справі про банкрутство відмовити.

2. Клопотання розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Микитюка А.І. від 10.01.2024 про припинення процедури розпорядження майном, визнання боржника банкрутом, відкриття його ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Микитюка А.І. задовольнити.

3. Припинити процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Сем 3" (13372, Житомирська обл., Бердичівський район, с.Семенівка, вул. Героїв Майдану, 1, ідентифікаційний код 34066111).

4. Припинити повноваження арбітражного керуючого Микитюка Анатолія Івановича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №1335, видане 19.07.2013, ідентифікаційний номер 3015111277, поштова адреса: 76018, м. Івано-Франківськ, вул. Залізнична, 3/28) як розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Сем 3" (13372, Житомирська обл., Бердичівський район, с.Семенівка, вул. Героїв Майдану, 1, ідентифікаційний код 34066111).

5. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Агро-Сем 3" (13372, Житомирська обл., Бердичівський район, с.Семенівка, вул. Героїв Майдану, 1, ідентифікаційний код 34066111).

6. Відкрити ліквідаційну процедуру Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Сем 3" (13372, Житомирська обл., Бердичівський район, с.Семенівка, вул. Героїв Майдану, 1, ідентифікаційний код 34066111) строком на 12 місяців по 19.03.2025 включно.

7. З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури:

господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу, крім укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу у процедурі ліквідації тощо;

строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута вважається таким, що настав;

у банкрута не виникає жодних додаткових зобов`язань, у тому числі зі сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов`язаних із здійсненням ліквідаційної процедури;

припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута;

відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю;

продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Кодексом;

скасовуються арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, члени виконавчого органу (керівник) банкрута звільняються з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (органу, уповноваженого управляти майном) майна банкрута.

8. Заяву арбітражного керуючого Микитюка А.І. від 11.01.2024 про участь у справі задовольнити.

9. Призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Сем 3" (13372, Житомирська обл., Бердичівський район, с.Семенівка, вул. Героїв Майдану, 1, ідентифікаційний код 34066111) арбітражного керуючого Микитюка Анатолія Івановича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №1335, видане 19.07.2013, ідентифікаційний номер 3015111277, поштова адреса: 76018, м. Івано-Франківськ, вул. Залізнична, 3/28) за його згодою.

10. Оприлюднити оголошення про визнання банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Сем 3" (13372, Житомирська обл., Бердичівський район, с.Семенівка, вул. Героїв Майдану, 1, ідентифікаційний код 34066111).

11. Зобов`язати посадових осіб Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Сем 3" (13372, Житомирська обл., Бердичівський район, с.Семенівка, вул. Героїв Майдану, 1, ідентифікаційний код 34066111) (керівника боржника) протягом 15 днів з дня призначення ліквідатора банкрута передати бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов`язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до закону.

12. Ліквідатору банкрута Микитюку А.І.:

- забезпечити виконання повноважень ліквідатора банкрута в порядку, визначеному статтею 61 Кодексу України з процедур банкрутства та належне виконання заходів, передбачених статтями 62-64 Кодексу України з процедур банкрутства, спрямованих на задоволення вимог кредиторів;

- виявити документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов`язковому зберіганню, зокрема, згідно переліку видів документів, пов`язаних із забезпеченням соціального захисту громадян, що мають надходити до архівних установ у разі ліквідації підприємств, установ, організацій, які не належать до джерел формування Національного архівного фонду, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 14.03.2013 №430/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.03.2013 за №428/22960;

- здійснити інвентаризацію майнових активів та заборгованості банкрута, в тому числі, перед найманими працівниками; оцінку майна боржника; результати проведеної інвентаризації та оцінки надати суду;

- вжити відповідні дії по фактичному встановленню наявності рухомого та нерухомого майна зареєстрованого за боржником;

- виявити додаткові докази про наявність/відсутність у банкрута майна на праві власності/користування, підтверджуючі документи подати суду;

- надати докази звернення з відповідною заявою до реєстраційної служби для внесення до ЄДР юридичних, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про ліквідатора банкрута Микитюка А.І. як керівника юридичної особи; особу, уповноважену представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами; особу, яка має право вчиняти від імені юридичної особи дії без довіреності, у тому числі підписувати договори;

- надати витяг з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань з внесеними до нього відомостями щодо ліквідатора банкрута Микитюка А.І. як керівника юридичної особи; особу, уповноважену представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами та особу, яка має право вчиняти від імені юридичної особи дії без довіреності, у тому числі підписувати договори;

- надати письмову інформацію з документальним підтвердженням про дебіторську заборгованість боржника;

- надати докази користування печаткою та штампом банкрута;

- надати довідку податкового органу відносно рахунків банкрута відкритих у банківських установах;

- закрити рахунки банкрута у банківських установах, виявлені при проведенні ліквідаційної процедури за винятком основного рахунку боржника;

- надати інформацію про рух коштів на розрахункових рахунках боржника в банківських установах;

- надати господарському суду проміжний звіт з підтверджуючими документами про хід ліквідаційної процедури банкрута та інші матеріали, що свідчать про виконання ліквідатором покладених на нього обов`язків.

13. Призначити судове засідання для з`ясування стану здійснення ліквідаційної процедури банкрута на "18" червня 2024 р. о 10:00 год, в приміщенні господарського суду, зал судових засідань № 509.

14. Копії постанови надіслати на адреси боржника, кредиторів, державного реєстратора Центру надання адміністративних послуг Семенівської сільської ради, Бердичівського відділу державної виконавчої служби у Бердичівському районі Житомирської області Центрально міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Микитюка А.І.

Постанова господарського суду набирає законної сили 19.03.2024.

Постанова може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства.

Повний текст складено та підписано 25.03.2024.

Суддя Костриця О.О.

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117878523
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —906/1195/22

Постанова від 28.05.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 08.05.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 19.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Постанова від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні