Ухвала
від 18.03.2024 по справі 915/1785/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про розгляд вимог кредитора

18 березня 2024 року Справа № 915/1785/23

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Давченко Т.М.

при секретарі судового засідання Дюльгер І.М.

представники учасників справи в судове засідання не з`явилися

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали заяви Головного Управління ДПС у Миколаївській області (код ЄДРПОУ 44104027; вул. Лягіна, 6, м. Миколаїв, 54001)

про грошові вимоги кредитора до боржника у сумі 11603,42 грн

у справі № 915/1785/23

ініціюючий кредитор: Державне підприємство Миколаївський морський торговельний порт (код ЄДРПОУ 01125608; вул. Заводська, 23/14, м. Миколаїв)

боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю СІСАЙД ТЕРМІНАЛ (код ЄДРПОУ 34770199; вул. Громадянський узвіз, 1/1, м. Миколаїв)

розпорядник майна: арбітражний керуючий Дубровний Михайло Олександрович (РНОКПП НОМЕР_1 , М. Миколаїв, вул. Морехідна,1В/3,оф.305, 54038)

встановив:

У провадженні Господарського суду Миколаївської області перебуває справа про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю СІСАЙД ТЕРМІНАЛ (далі ТОВ СІСАЙД ТЕРМІНАЛ).

Ухвалою суду від 11.12.2023 відкрито провадження у справі про банкрутство ТОВ СІСАЙД ТЕРМІНАЛ, цією ж ухвалою введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Дубровного М.О. указано порядок та строк заявлення кредиторами грошових вимог до боржника та ін. Попереднє засідання у справі призначено на 12.02.2024.

Повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство оприлюднено на сайті «Судова влада» 13.12.2023, номер публікації 72076.

09.01.2024 до Господарського суду Миколаївської області надійшла заява (вх.. № 229/24) Головного Управління ДПС у Миколаївській області (далі - ГУ ДПС у Миколаївській області) про визнання кредиторських вимог, у якій заявник просить визнати грошові вимоги до боржника у загальному розмірі 11603,42 грн. (перша черга (судовий збір) 4844,80грн; шоста черга (штрафи, пені) 6758,62 грн.).

Ухвалою від 15.01.2024 суд прийняв до розгляду указану заяву та призначив її розгляд на 12.02.2024. Також суд зобов`язав розпорядника майна завчасно надати суду письмове повідомлення та письмовий звіт про надіслання кредитору повідомлення про результати розгляду грошових вимог та його отримання кредитором разом з копією повідомлення про вручення поштового відправлення та опису вкладення у поштове відправлення або інших документів, що підтверджують надсилання повідомлення кредитору.

Заявнику та розпоряднику майна ухвала доставлена до Електронного кабінету ЄСІТС.

Боржнику ухвала надіслана на юридичну адресу. Згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань адресою місцезнаходження боржника є: вул. Громадянський узвіз, 1/1, м. Миколаїв. Ухвала суду від 15.01.2024, що надсилалася на адресу боржника - ТОВ СІСАЙД ТЕРМІНАЛ зазначену у ЄДРПОУ (вул. Громадянський узвіз, 1/1, м. Миколаїв), повернута до суду з відміткою адресат відсутній за вказаною адресою (номером відправлення 0600244341923).

Відповідно до п. 4 ч. 6 ст. 242 ГПК України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду.

Відповідно до ч. 7 ст. 120 ГПК України, учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

За приписами ч. 1 ст. 7 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Отже, якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії направлено судом за належною адресою і повернуто підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії.

Окрім цього, варто зазначити, що ухвала суду від 15.01.2024 була оприлюднена у Єдиному державному реєстрі судових рішень у відповідності до положень законодавства, і сторони мали можливість ознайомитися з її змістом.

Розпорядник майна 17.01.2024 подав суду повідомлення про результати розгляду грошових вимог, за змістом якого вимоги ГУ ДПС у Миколаївській області визнає повністю.

У зв`язку із тимчасовою непрацездатністю судді Давченко Т.М. судове засідання по справі № 915/1785/23 призначене на 12.02.2024 о 14:30 не відбулося.

Ухвалою від 26.02.2024 суд повідомив учасників справи про призначення попереднього судового засідання у т.ч. й заяви ГУ ДПС у Миколаївській області на 18.03.2024.

Ухвала надіслана учасникам у справі про банкрутство, оприлюднена у ЄДРСР.

Учасники справи у судове засідання представників не скерували, причин неявки не повідомили.

Відповідно до ст. 42 Господарського процесуального кодексу України участь в судових засіданнях учасників справи - це право, а не обов`язок, якщо інше не визначено законом.

Разом з тим, присутність представників учасників справи у даному судовому засіданні не визнавалась судом обов`язковою, про наявність у сторін доказів, які відсутні у матеріалах справи та без дослідження яких неможливо розглянути заяву ГУ ДПС у Миколаївській області про визнання грошових вимог, суду не повідомлялося.

Суд вважає, що ним, в межах наданих йому повноважень, створені належні рівні умови сторонам для представлення своєї правової позиції та надання доказів.

Тож, зважаючи на безпекову ситуацію в країні, та належне повідомлення учасників справи про час та місце розгляду справи, суд вважає можливим розглянути заяву ГУ ДПС у Миколаївській області про визнання грошових вимог у даному судовому засіданні за відсутності нез`явившихся представників учасників у справі за наявними в справі матеріалами.

При цьому, суд констатує, що поданих документів достатньо для розгляду заяви ГУ ДПС у Миколаївській області.

Відповідно до приписів Кодексу України з процедур банкрутства, за результатами розгляду заяв про грошові вимоги господарський суд постановляє ухвалу про визнання чи відхилення (повністю або частково) вимог таких кредиторів.

Слід зауважити, що заявник сам визначає докази, які на його думку підтверджують заявлені вимоги. Проте, виходячи з вимог Кодексу обов`язок надання правового аналізу поданих кредиторських вимог, підстав виникнення грошових вимог кредиторів до боржника, їх характеру, встановлення розміру та моменту виникнення цих грошових вимог, покладений на господарський суд, в провадженні якого перебуває справа про банкрутство (аналогічна правова позиція викладена у постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 18.04.2018 у справі № 914/1126/14, від 05.03.2019 у справі № 910/3353/16).

Під час розгляду заявлених грошових вимог, суд користується правами та повноваженнями наданими йому процесуальним законом. Суд самостійно розглядає кожну заявлену грошову вимогу, перевіряє її відповідність чинному законодавству та за результатами такого розгляду визнає або відхиляє частково чи повністю грошові вимоги кредитора (аналогічна позиція наведена у постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 26.02.2019 у справі № 908/710/18, від 24.10.2019 у справі № 910/10542/18, від 07.11.2019 у справі № 904/9024/16).

На підставі ст. 233 ГПК України, 18.03.2024 судом підписано вступну та резолютивну частини ухвали.

Дослідивши матеріали справи та надані суду докази, оцінивши їх відповідно до вимог ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, проаналізувавши фактичні обставини справи згідно з вимогами чинного законодавства, суд встановив наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства, конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до приписів ч. 6 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства заяви з вимогами конкурсних кредиторів або забезпечених кредиторів, подані в межах строку, визначеного частиною першою цієї статті, розглядаються господарським судом у попередньому засіданні.

Заяву ГУ ДПС у Миколаївській області було подано до суду з дотриманням строку, встановленого судом згідно ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства.

Зі змісту заяви вбачається, що станом на день подання цієї заяви про визнання кредиторських вимог, заборгованість Боржника перед ГУ ДПС у Миколаївській області становить 6758,62 грн та підтверджується наступним.

Головне управління ДПС у Миколаївській області, як відокремлений підрозділ ДПС України, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику України, відповідно до статті 21-1 Закону України Про центральні органи виконавчої влади є, органом державної влади.

Відповідно до підпункту 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 Податкового кодексу України (далі ПК України), контролюючими органами є податкові органи (центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, його територіальні органи) - щодо дотримання законодавства з питань оподаткування (крім випадків, визначених підпунктом 41.1.2 цього пункту), законодавства з питань сплати єдиного внеску, а також щодо дотримання іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, чи його територіальні органи.

Контролюючі органи, згідно із пп. 19-1.1.2. п. 19-1.1 ст. 19-1 ПК України, контролюють своєчасність подання платниками податків та платниками єдиного внеску передбаченої законом звітності (декларацій, розрахунків та інших документів, пов`язаних з обчисленням і сплатою податків, зборів, платежів), своєчасність, достовірність, повному нарахування та сплати податків, зборів, платежів.

ТОВ СІСАЙД ТЕРМІНАЛ (код ЄДРПОУ 24770199) є платником податків та перебуває на податковому обліку у контролюючому органі.

Відповідно до пп.16.1.3, 16.1.4 ст.16 ПК на Боржника, як на платника податків, покладено обов`язки подавати до державних податкових органів декларації, звітність та інші документи, пов`язані з обчисленням і сплатою податків і зборів; сплачувати податки та збори в розмірах та у встановлені законами строки.

Податковий борг - сума узгодженого грошового зобов`язання не сплаченого платником податків у встановлений ПК України строк, та непогашеної пені нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом (пп.14.1.175 п.14.1 ст.14 ПК України).

Пунктом 57.3 ст. 57 Податкового кодексу України встановлено, що у разі визначення грошового зобов`язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов`язаний сплатити нараховану суму грошового зобов`язання протягом 10робочих днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

В результаті неналежного виконання покладених законом на платника податків обов`язків, у ТОВ СІСАЙД ТЕРМІНАЛ наявна непогашена податкова заборгованість/ недоїмка з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом у сумі 6758,62 грн. Згідно Податкового повідомлення-рішення від 22.12.2021 №000115240403 за порушення на підставі акту перевірки № 7932/14-29-04-03-17/34770199 від 03.11.2021 та за даними інформаційних баз контролюючого органу встановлено порушення п.п.49.18.1 п.48.18 ст. 49, п.257.1 ст. 257, п.п. 257.3.3 п. 257.3 ст. 257 ПК України та на підставі п.п. 54.3.3, п. 54.3 ст. 54 і п.120.1 ст. 120 ПК України застосовані штрафні санкції у сумі 6800,00 грн за платежем рентна плата за користування радіочастотним ресурсом України.

За розрахунком контролюючого органу з урахуванням часткової сплати залишок штрафних санкцій становить 6758,62 грн.

Станом на дату розгляду заяви боржник не надав суду доказів сплати штрафу.

Наявність заборгованості перед ГУ ДПС у Миколаївській області боржником не заперечено та не спростовано.

Отже, вимоги ГУ ДПС у Миколаївській області до ТОВ СІСАЙД ТЕРМІНАЛ виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство, є безспірними, конкурсними та не забезпеченими заставою майна боржника.

Відповідно до приписів ч. 6 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства, за результатами розгляду зазначених заяв господарський суд постановляє ухвалу про визнання чи відхилення (повністю або частково) вимог таких кредиторів. Ухвала господарського суду є підставою для внесення відомостей про таких кредиторів до реєстру вимог кредиторів.

Черговість задоволення вимог кредиторів встановлено у ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства.

З огляду на викладене, судом визнаються грошові вимоги ГУ ДПС у Миколаївській області до ТОВ СІСАЙД ТЕРМІНАЛ у загальній сумі 6758,62 грн із задоволенням у 6-у чергу.

Крім того, кредитором за подання до господарського суду заяви з вимогами до боржника сплачено судовий збір в розмірі 4844,80 грн, вказані витрати пов`язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді, а тому підлягають відшкодуванню. Згідно ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства такі витрати задовольняються у пергу чергу.

Керуючись ст. ст. 2, 45-47, 64 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Визнати грошові вимоги Державного Головного Управління ДПС у Миколаївській області (код ЄДРПОУ 44104027) до Товариства з обмеженою відповідальністю СІСАЙД ТЕРМІНАЛ (код ЄДРПОУ 34770199) у сумі 6758,62 грн.

грн та 4844,80 грн судових витрат із задоволенням у такій черговості:

1 черга: 4844,80 грн (судові витрати);

6 черга: 6758,62 грн (штраф).

2. Ухвалу надіслати кредитору, боржнику та розпоряднику майна.

Ухвала набирає законної сили з дня прийняття та може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Повний текст ухвали складено та підписано 25.03.2024.

Суддя Т.М. Давченко

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117879354
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: грошові вимоги кредитора до боржника

Судовий реєстр по справі —915/1785/23

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні