Ухвала
від 01.04.2024 по справі 915/1785/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

01 квітня 2024 року Справа № 915/1785/23

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Давченко Т.М.

розглянувши без виклику сторін клопотання розпорядника майна про витребування доказів у справі № 915/1785/23

кредитори:

1) Державне підприємство "Миколаївський морський торговельний порт" (код ЄДРПОУ 01125608; вул. Заводська, 23/14, м. Миколаїв);

2) Головне Управління ДПС у Миколаївській області (код ЄДРПОУ 44104027; вул. Лягіна, 6, м. Миколаїв);

3) Державне підприємство "Адміністрація морських портів України" (код ЄДРПОУ 38727770; просп. Берестейський, 14, м. Київ, 01135);

4) Акціонерне товариство "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (код ЄДРПОУ 37243279; вул. Саксаганського, 1, м. Київ, 01033)

боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю "СІСАЙД ТЕРМІНАЛ" (код ЄДРПОУ 34770199; вул. Громадянський узвіз, 1/1, м. Миколаїв, 54020)

розпорядник майна: арбітражний керуючий Дубровний Михайло Олександрович (РНОКПП НОМЕР_1 ; вул. Морехідна, 1В/3, оф.305, м. Миколаїв, 54038)

встановив:

Господарський суд Миколаївської області розглядає справу про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "СІСАЙД ТЕРМІНАЛ" (далі ТОВ "СІСАЙД ТЕРМІНАЛ").

Ухвалою суду від 11.12.2023 відкрито провадження у справі про банкрутство ТОВ "СІСАЙД ТЕРМІНАЛ", цією ж ухвалою введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Дубровного М.О.

Розпорядник майна, посилаючись на ст. 12, 44 Кодексу України з процедур банкрутства та ст. 81 ГПК України, звернувся до суду із клопотанням про витребування у директора ТОВ "СІСАЙД ТЕРМІНАЛ" фінансово-господарської документації боржника з метою виконання повноважень розпорядника майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Згідно ст. 42 ГПК України учасники справи мають право подавати заяви, клопотання щодо питань, які виникають під час судового розгляду.

Ст. 169 ГПК України передбачено, що при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, або на вимогу суду заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі. Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Тому судом встановлений порядок розгляду вказаного клопотання - за наявними доказами поза межами судового засідання.

Розглянувши клопотання розпорядника майна, суд вважає його обґрунтованим з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право: запитувати та отримувати документи або їх копії від юридичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та від фізичних осіб за їхньою згодою; отримувати інформацію з державних реєстрів.

Відповідно до ч. 2 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий зобов`язаний зокрема проводити аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та становища на ринках боржника та подавати результати такого аналізу до господарського суду разом з документами, що підтверджують відповідну інформацію; провести інвентаризацію майна боржника.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства під час реалізації своїх прав та обов`язків арбітражний керуючий зобов`язаний діяти добросовісно, розсудливо та з метою, з якою ці права та обов`язки надано (покладено).

Згідно з ч. 8 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства під час виконання повноважень арбітражний керуючий має право на безпосередній доступ до інформації про боржників, їхнє майно, доходи та кошти, у тому числі конфіденційної, що міститься в державних базах даних і реєстрах, у тому числі електронних.

Повноваження розпорядника майна визначені ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства.

Згідно з ч. 3 ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства розпорядник майна зобов`язаний у тому числі проводити аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та становища на ринках боржника, виявляти (за наявності) ознаки фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства, не пізніше двох місяців з дня відкриття провадження у справі про банкрутство провести інвентаризацію майна боржника та визначити його вартість.

Відповідно до ч. І розділу II Методичних рекомендацій щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, затверджених наказом Міністерства економіки України 19.01.2006 № 14 (у редакції наказу Міністерства економіки України 26.10.2010 № 1361) основними джерелами інформації для проведення аналізує: - установчі документи підприємства (засновницький договір, статут), а також довідка про включення до ЄДРПОУ, свідоцтво про державну реєстрацію, реєстр власників акцій (за наявності); - баланс підприємства (форма Ш, для суб`єктів малого підприємництва - форма № 1-м); - звіт про фінансові результати (форма №2, для суб`єктів малого підприємництва - форма № 2-м); - звіт про рух грошових коштів (форма № 3); - віт про власний капітал (форма № 4); - примітки до річної фінансової звітності (форма N 5); - звіт про наявність та рух основних фондів, амортизацію (знос) (форма № 11-03); - обстеження технологічних інновацій промислового підприємства (форма № 1-інновація); - звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість (форма №1-Б); - звіт з праці (форма № 1-ПВ); - звіт про стан умов праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці (форма № 1-ПВ (умови праці); - звіт про використання робочого часу (форма N 3-ПВ); - звіт про виробництво промислової продукції (форма № 1П-НПП); - інша інформація, необхідна для проведення аналізу та виявлення резервів виробництва.

З метою виконання обов`язків розпорядника майна боржника арбітражний керуючий двічі (листом № 02-01/1/1 від 08.01.2024р. та листом № 02-01/1/4 від 13.02.2024р.) звертався з відповідними запитами щодо отримання необхідних документів до директора ТОВ «СІСАЙД ТЕРМІНАЛ» за адресою реєстрації місце знаходження Товариства за адресою: вул. Громадянський узвіз,1/1, м. Миколаїв, 54020, проте обидва листа повернулись з поміткою «за закінченням терміну зберігання».

Додатково розпорядником майна були направлені запити щодо отримання документів Товариства до наступних установ:

1) Головного управління статистики у Миколаївській області, лист № 02-01/1/2 від 08.01.2024р. з проханням надати за період з 11.12.2020р. по 11.12.2023р. наявну статистичну звітність банкрута. Отримано відповідь, лист № 09-21/106-24 від 15.01.2024р., відповідно до якого повідомлено, що статистична та фінансова звітність ТОВ «СІСАЙД ТЕРМІНАЛ» за період з 11.12.2020р. по 11.12.2023р. не надходила.

2) Головного управління ДПС у Миколаївській області, лист № 02-01/1/3 від 23.01.2024р. з проханням надати за період з 11.12.2020р. по 11.12.2023р. наявну податкову звітність банкрута. Отримано відповідь, лист № 2078/6/14-29-04-02-05 від 06.02.2024р., відповідно до якого повідомлено, що відповідно до Інформаційних баз даних ДПС України ТОВ «СІСАЙД ТЕРМІНАЛ» у вказаному періоді податкову звітність до контролюючих органів не подавало.

09.02.2024р. розпорядником майна було зроблено вихід на місце реєстрації місцезнаходження Товариства за адресою: вул. Громадянський узвіз,1/1, м. Миколаїв, та встановлено факт відсутності Товариства за вищевказаною адресою, так само відсутній виконавчий орган Товариства - директор; встановлено відсутність будь-яких документів Товариства за адресою реєстрації місцезнаходження, про що складено акт № З від 09.02.2024р.

З огляду на викладені обставини розпорядником майна були вжиті всі можливі заходи щодо встановлення наявності та отримання документів Товариства необхідних для проведення аналізу фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та становища на ринках боржника.

Суд зазначає, що відповідно до частин 1, 3 ст. 81 ГПК України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У клопотанні про витребування судом групи однотипних документів як доказів додатково зазначаються ознаки, що дозволяють ідентифікувати відповідну групу документів.

Відповідно до п. 4, п. 5 ч. 2 ст. 81 ГПК України визначено, що у клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено: заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Суд, розглядаючи справу, має вживати заходів до всебічного й повного встановлення обставин спору, що не суперечить принципу змагальності, оскільки останній відображається в змісті процесуальних прав та обов`язків осіб, що беруть участь у справі та реалізується в сукупності з принципами рівності, диспозитивності та безпосередності, проте, суд наділяється в тому числі організаційно-розпорядчими повноваженнями, необхідними для здійснення ним функцій органу правосуддя та прийняття законних і обґрунтованих судових актів.

Судом враховано, що згідно з частиною 1 статті 14 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 3 ст. 198 ГПК України, головуючий відповідно до завдання господарського судочинства керує ходом судового засідання, забезпечує додержання послідовності і порядку вчинення процесуальних дій, здійснення учасниками судового процесу їх процесуальних прав і виконання ними обов`язків, спрямовує судовий розгляд на забезпечення повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин справи, усуваючи із судового розгляду все, що не має істотного значення для вирішення справи.

У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази (ч.4 ст. 81 ГПК України).

З урахуванням викладеного, у зв`язку з необхідністю отримання розпорядником майна фінансово-господарської документації боржника, необхідних для здійснення арбітражним керуючим його повноважень, клопотання розпорядника майна підлягає задоволенню.

Згідно з частиною 6 статті 81 Господарського процесуального кодексу України будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Водночас, суд зазначає, що згідно з ч. 9 ст. 81 ГПК України, у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Відповідно до приписів ст. ст. 13 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Обов`язковість урахування (преюдиційність) судових рішень для інших судів визначається законом.

Невиконання судових рішень має наслідком юридичну відповідальність, установлену законом.

Керуючись ст. 2, 12, 44 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 81, 234 ГПК України, ст. 13 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", суд

У Х В А Л И В:

1. Задовольнити клопотання розпорядника майна про витребування доказів.

2. Зобов`язати директора Товариство з обмеженою відповідальністю "СІСАЙД ТЕРМІНАЛ" (код ЄДРПОУ 34770199) Надію Руснак надіслати розпоряднику майна ТОВ "СІСАЙД ТЕРМІНАЛ" - арбітражному керуючому Дубровному М.О. (вул. Морехідна, 1В/3, оф.305, м. Миколаїв, 54038) наступні документи:

1) установчі документи Товариства з обмеженою відповідальністю «СІСАЙД ТЕРМІНАЛ»;

2) баланс (ф. №1 -м);

3) звіт про фінансові результати (ф. №2-м);

4) звіт про рух грошових коштів (ф. №3);

5) звіт про власний капітал (ф. №4);

6) примітки до річної фінансової звітності (ф. №5);

7) звіт про наявність та рух основних фондів, амортизацію (знос) (ф. №11-03);

8) обстеження технологічних інновацій промислового підприємства (ф. №1-інновація);

9) звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість (ф.№- 5);

10) звіт з праці (ф. №1 -ПВ);

11) звіт про стан умов праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці (ф. №1-ПВ (умови праці);

12) звіт про використання робочого часу (ф. №3-ПВ);

13) звіт про виробництво промислової продукції (ф. №1П-НПП).

14) інформацію про майнові активи, умови їх використання та зберігання;

15) інформацію про вимоги кредиторів, які забезпечені заставою майна боржника;

16) відомості про майно боржника, яке є предметом застави згідно з державним реєстром застав;

17) відомості про вимоги щодо виплати заробітної плати, авторської винагороди, аліментів, а також про вимоги щодо відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров`ю громадян, згідно із даними обліку боржника, в тому числі окремо щодо виплати заборгованості із заробітної плати перед працюючими та звільненими працівниками банкрута, грошові компенсації за всі невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, інші кошти, належні працівникам у зв`язку з оплачуваною відсутністю на роботі (оплата часу простою не з вини працівника, гарантії на час виконання державних або громадських обов`язків, гарантії і компенсації при службових відрядженнях; гарантії для працівників, що направляються для підвищення кваліфікації, гарантії для донорів, гарантії для працівників, що направляються на обстеження до медичного закладу, соціальні виплати у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності за рахунок коштів підприємства тощо), а також вихідної допомоги, належної працівникам у зв`язку з припиненням трудових відносин та нарахованих на ці суми страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування, у тому числі відшкодування кредиту, отриманого на ці цілі.

3. Встановити директору ТОВ "СІСАЙД ТЕРМІНАЛ" Надії Руснак СТРОК для подання витребуваних судом відомостей та документів - 10 днів з дня отримання цієї ухвали. Докази виконання указаної вимоги негайно надати суду.

4. Ухвала набирає законної сили 01.04.2024 та є обов`язковою для виконання.

5. Ухвалу з гербовою печаткою для виконання надіслати директору ТОВ "СІСАЙД ТЕРМІНАЛ" Надії Руснак (вул. Громадянський узвіз, 1/1, м. Миколаїв, 54020).

6. Копію ухвали надіслати учасникам у справі про банкрутство.

Роз?яснити сторонам:

- будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду (ч. 7 ст. 81 ГПК України);

- особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов?язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п?яти днів з дня вручення ухвали (ч. 8 ст. 81 ГПК України);

- у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом (ч. 9 ст. 81 ГПК України).

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: http://mk.arbitr.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, проте заперечення на неї можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Т.М.Давченко

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118034730
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —915/1785/23

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні