Ухвала
від 01.04.2024 по справі 499/708/23
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Одеської області

Іванівський районний суд Одеської області

Справа № 499/708/23

Провадження № 2-п/499/3/24

У Х В А Л А

Іменем України

"01" квітня 2024 р. смт.Іванівка

Суддя Іванівського районного суду Одеської області Тимчук Р.М., дослідивши заяву представника заявника ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 про перегляд заочного рішення,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 ,яка дієв інтересах ОСОБА_2 звернуласядо судуіз заявою проперегляд заочногорішення у справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Консалт солюшенс» до ОСОБА_2 про стягнення 3% річних.

Згідно з частиною 1 статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 285 ЦПК України передбачено вимоги до змісту та форми заяви про перегляд заочного рішення.

Ознайомившись із вказаною заявою, приходжу до висновку, що подана заява не відповідає вимогам ст. 285 ЦПК України, якою передбачено вимоги до заяви про перегляд заочного рішення, в якій повинно бути зазначено: 1) найменування суду, який ухвалив заочне рішення; 2) ім`я (найменування) відповідача або його представника, які подають заяву, їх місце проживання чи місцезнаходження, номер засобу зв`язку, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; 3) обставини, що свідчать про поважність причин неявки в судове засідання та (або) неповідомлення їх суду, а також причин неподання відзиву, і докази про це; 4) посилання на докази, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення проти вимог позивача; 5) клопотання про перегляд заочного рішення; 6) перелік доданих до заяви матеріалів. Заява про перегляд заочного рішення підписується особою, яка її подає. (ч.3 ст.285 ЦПК України). До заяви про перегляд заочного рішення додаються її копії за кількістю учасників справи та копії всіх доданих до неї матеріалів, крім випадків, якщо така заява подається в електронній формі через електронний кабінет. У разі подання заяви в електронній формі через електронний кабінет до неї додаються докази надсилання її копії та копій доданих матеріалів іншим учасникам справи з урахуванням положень статті 43 цього Кодексу. (ч.4 ст.285 ЦПК України). До заяви про перегляд заочного рішення додається документ про сплату судового збору. (ч.6 ст.285 ЦПК України).

Отже, у порушення вищевказаних вимог законодавства:

- до заяви не додано документ про сплату судового збору, який складає суму у розмірі 484,48 грн. (застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження розміру ставки судового збору 605,60 грн.), у разі звернення до суду із заявою в електронній формі через електронний кабінет.

Крім того, відповідно до ст.284 ЦПК України, передбачено порядок і строк подання заяви про перегляд заочного рішення, зокрема, учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин. (ч.ч.3,4 ст.284 ЦПК України).

У порушення вказаних вимог, заявником не подано клопотання про поновлення строку на подання заяви про перегляд заочного рішення, а в заяві посилається на відправку даного клопотання 15.03.2024 року, проте станом на 01.04.2024 року дане клопотання судом не отримано.

Таким чином, заявником не виконано вимоги щодо подачі належно оформленої заяви про перегляд заочного рішення.

Відповідно до ч.8 ст.285 ЦПК України, до неналежно оформленої заяви про перегляд заочного рішення застосовуються положення статті 185цього Кодексу.

Право на звернення до суду не є абсолютним і на цьому неодноразово зауважував Європейський суд з прав людини, оскільки певна визначена процедура звернення за захистом свого порушеного, невизнаного або оспорюваного права повинна бути передбачена нормами національного законодавства. За таких обставин кожна особа, звертаючись до суду із позовом, повинна дотримуватися порядку (рішення «Голдер проти Великої Британії» від 21.12.1975 року).

Згідно ч.ч. 1,2,3ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Таким чином, дана заява підлягає залишенню без руху, а заявник в установлений судом термін повинен усунути вищезазначені недоліки, в іншому випадку заява буде вважатися неподаною і буде повернута заявнику.

Керуючись ст.ст.185, 285 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 про перегляд заочного рішення - залишити без руху.

Повідомити заявника про необхідність виправити вищевказані недоліки заяви у десятиденний строк з дня отримання ухвали.

Роз`яснити заявнику, що якщо відповідно до ухвали суду у встановлений строк вимоги ухвали суду будуть виконані, заява буде вважатися поданою в день первісного її подання, а інакше заява буде вважатися неподаною і повернута заявнику.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

СуддяР. М. Тимчук

СудІванівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118028339
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них інших видів кредиту

Судовий реєстр по справі —499/708/23

Ухвала від 23.09.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Назарова М. В.

Ухвала від 05.06.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Назарова М. В.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Рішення від 29.11.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні