Ухвала
від 02.04.2024 по справі 753/8830/21
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УКРАЇНА

Житомирський апеляційний суд

Справа №753/8830/21 Головуючий у 1-й інст. Українець В.В.

Категорія 63 Доповідач Шевчук А. М.

У Х В А Л А

02 квітня 2024 року Житомирський апеляційний суд у складі:

головуючої судді Шевчук А.М.,

суддів: Борисюка Р.М., Талько О.Б.,

вирішуючи питання про самовідвід суддів Шевчук А.М., Борисюка Р.М., Талько О.Б.

у цивільній справі №753/8830/21 за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації, Управління праці та соціального захисту населення Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації, Головного управління Державної податкової служби у місті Києві, Головного управління Національної поліції у місті Києві, Дарницького районного суду міста Києва, Київської міської прокуратури, Територіального управління ДБР, Київського апеляційного суду, Голосіївського районного суду міста Києва, Окружного адміністративного суду міста Києва, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного антикорупційного бюро України, Печерського районного суду міста Києва, Офiсу Генерального прокурора, Вищого антикорупційного суду, треті особи: Дарницьке РУ ГУ МВС України в місті Києві, Дарницька окружна прокуратура міста Києва, Приватне акціонерне товариство «Акціонерна компанія «Київводоканал», Товариство з обмеженою відповідальністю «Київські енергетичні послуги», Комунальне підприємство виконавчого округу Київради «Київтеплоенерго», Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Позняки-Комфорт» про визнання дій протиправними, стягнення коштів

за апеляційноюскаргою ОСОБА_1 , ОСОБА_2

на рішення Солом`янського районного суду м.Києва від 14 квітня 2023 року

в с т а н о в и в:

Ухвалою Житомирського апеляційного суду від 21 грудня 2023 року заява про самовідвід судді Павицької Т.М. задоволена.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 21 грудня 2023 року цивільна справа №753/8830/21 передана на розгляд колегії суддів у складі: головуючої судді Шевчук А.М., суддів Талько О.Б. і Борисюка Р.М.

Із метою уникнення сумніву у заявників щодо об`єктивності та неупередженості суддів при розгляді справи, судді Шевчук А.М., Талько О.Б. та ОСОБА_3 заявили самовідвід з наступних підстав.

Під час вирішення 01 квітня 2024 року в порядку частини третьої ст.40 ЦПК України питання про відвід судді Талько О.Б., заявленого ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у цивільній справі №753/1717/18, стало відомо, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до Генерального прокурора України з заявою від 13 березня 2024 року про внесення до ЄРДР відомостей відносно суддів Шевчук А.М., Талько О.Б., Борисюка Р.М. за начебто вчинення ними під час розгляду справи №753/8830/21 кримінальних правопорушень за ст.ст.26-30,ч.4 ст.189, ч.2 ст.364, ч.1 ст.365, ч.2 ст.366, ч.4 ст.368 КК України.

Відповідно до пункту 5 частини першої ст.36 ЦПК Українисуддя не може розглядати справу і підлягає самовідводу, якщо є обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Частиною третьою ст. 39 ЦПК України визначено, що самовідвід може бути заявлений не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. Після спливу вказаного строку заявляти самовідвід дозволяється лише у виняткових випадках, коли про підставу самовідводу заявнику не могло бути відомо до спливу вказаного строку, але не пізніше двох днів із дня, коли заявник дізнався про таку підставу.

У статті 15 Кодексу суддівської етики та п.2.5 Бангалорських принципів діяльності судді, затверджених резолюцією Економічної та Соціальної Ради ООН від 27 липня 2006 року, зазначено, що суддя повинен взяти самовідвід від участі в будь-якому процесі, коли для нього неможливе винесення неупередженого рішення у справі або коли сторонньому спостерігачеві може видатись, що суддя не здатен винести неупереджене рішення.

Відповідно дост.2 Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів»суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованихКонституцієюі законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно із ст.6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»,здійснюючи правосуддя, суди є незалежними від будь-якого незаконного впливу. Суди здійснюють правосуддя на основіКонституції і законів України та на засадах верховенства права.

Відповідно до пункту першого ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободкожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Безсторонність означає відсутність упередженості та необ`єктивності. Згідно з усталеною практикою існування безсторонності для цілей пункту 1 статті 6 Конвенції повинно встановлюватися згідно з: суб`єктивним критерієм, враховуючи особисті переконання та поведінку конкретного судді, тобто чи мав суддя особисту упередженість або чи був він об`єктивним у цій справі, та об`єктивним критерієм, чи забезпечував сам суд достатні гарантії для того, щоб виключити будь-який обґрунтований сумнів у його безсторонності. Отож, має не лише здійснюватися правосуддя, а ще має бути видно, що воно здійснюється, адже йдеться про довіру, яку в демократичному суспільстві суди повинні вселяти у громадськість.

Отже, згідно з прецедентною практикою Європейського Суду з прав людини суд має забезпечити достатні гарантії для того, щоб виключити будь-який обґрунтований сумнів у його безсторонності.

Незалежність судової влади означає повну неупередженість із боку суддів. При винесенні судових рішень судді повинні бути безсторонніми, вільними від будь-яких зв`язків, прихильності чи упередження, що впливає або може сприйматися як таке, що впливає, на здатність судді приймати незалежні рішення. Судова влада повинна користуватися довірою сторін у конкретній справі. Суддя повинна бути не лише реально вільна від будь-якого невідповідного упередження або впливу, але вона повинна бути вільною в очах розумного спостерігача. В іншому випадку довіра до незалежності судової влади буде підірвана.

Ураховуючи вищевикладене та відповідно до приписів Кодексу суддівської етики та Бангалорських принципів діяльності судді, для того, щоб виключити обставини, які можуть викликати у будь-кого сумніви в об`єктивності та неупередженості суддів при вирішенні спору, заяви суддів Шевчук А.М., Талько О.Б. та Борисюка Р.М. про самовідвід підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.36,39-40,381 ЦПК України,

у х в а л и в :

Самовідвід суддів Шевчук А.М., Талько О.Б., Борисюка Р.М. задовольнити.

Передати справу на повторний автоматизований розподіл відповідно до статті 33 ЦПК України.

Головуюча Судді

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118094082
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дій протиправними, стягнення коштів за апеляційноюскаргою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на рішення Солом`янського районного суду м.Києва від 14 квітня 2023 року

Судовий реєстр по справі —753/8830/21

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні