Ухвала
від 04.04.2024 по справі 903/340/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

ПРО ПОВЕРНЕННЯ СКАРГИ

04 квітня 2024 року Справа № 903/340/16 Суддя Господарського суду Волинської області Гарбар І.О., вивчивши матеріали скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Аргос» на бездіяльність відділу Державної виконавчої служби у м.Луцьку Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції та зобов`язання вчинити дії по справі №903/340/16, що перебувала в провадженні Господарського суду Волинської області за позовом Управління з питань цивільного захисту Волинської обласної державної адміністрації до Товариства з обмеженою відповідальністю «Аргос» про зобов`язання передати майно,

ВСТАНОВИВ:

01.04.2024 представник ТОВ «Аргос» сформував в системі «Електронний суд» скаргу, в якій просить:

- поновити пропущений строк на звернення до суду зі скаргою;

- визнати протиправною бездіяльність відділу державної виконавчої служби у місті Луцьку Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в частині незняття арешту з майна, належного ТзОВ «Аргос»;

- зобов`язати відділ державної виконавчої служби у місті Луцьку Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції зняти арешт з майна та рахунків ТзОВ «Аргос», які наведені в описовій частині скарги.

Згідно ч. 1 ст. 342 ГПК України, скарга розглядається у десятиденний строк у судовому засіданні за участю стягувача, боржника і державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця, рішення, дія чи бездіяльність яких оскаржуються.

Відповідно до абз.2 ч.2 ст.170 ГПК України письмова заява, клопотання чи заперечення підписується заявником або його представником. До заяви, скарги, клопотання чи заперечення, що подається на стадії виконання судового рішення, у тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надсилання (надання) іншим учасникам справи (провадження) з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

За визначенням ч. 1 ст. 172 ГПК України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Згідно з п.п. 59, 61 постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 року № 270 "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв`язку" внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Відповідно до ст.6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод від 04.11.1950 року кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Згідно практики Європейського суду з прав людини, яка є джерелом права згідно ст.17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", право на справедливий суд охоплює не лише стадію розгляду справи по суті, але також дотримання всіх процедур, що передбачені національним законодавством і повинні відбуватися до порушення провадження у справі.

Національним законодавством України (ст.ст. 164, 172 ГПК України) передбачено забезпечення права відповідачів на інформацію про подану заяву та ознайомлення з її змістом і доданими документами, а також передбачено механізм реалізації такого права - шляхом встановлення обов`язку заявника (позивача) надіслати сторонам копії заяви та доданих до неї документів.

Разом з цим, скаржник вказав, що відносини, які складаються в процесі розгляду даної скарги, стосуються виключно ТОВ «Аргос» та відділу державної виконавчої служби у місті Луцьку Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції. Стягувач реалізовує своє право шляхом подання виконавчого документа до примусового виконання і саме тоді у нього виникають права та обов`язки в межах конкретного виконавчого провадження. Непред`явлення виконавчого документа протягом тривалого часу свідчить про самоусунення стягувача від процесу виконання судового рішення.

На даний час стягувач не є учасником виконавчого провадження (та й самого виконавчого провадження вже не існує), тому в скаржника відсутній обов`язок направлення копії скарги на його адресу.

Суд критично відноситься до доводів скаржника, оскільки не повідомлена належним чином сторона у справі, як учасник господарського процесу, позбавлена можливості володіти об`єктивною інформацією стосовно руху господарського процесу.

Разом з цим, як слідує з долучених додатків до скарги, представник ТОВ «Аргос» надіслав скаргу до Електронного кабінету Другого відділу державної виконавчої служби у місті Луцьку Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції (код ЄДРПОУ 35041370).

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Другий відділ державної виконавчої служби у місті Луцьку Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції (код ЄДРПОУ 35041370) припинено 14.07.2023, підстава: рішення щодо реорганізації.

Разом з цим, скаргу подано на бездіяльність Відділу державної виконавчої служби у місті Луцьку Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Відділ державної виконавчої служби у місті Луцьку Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (код ЄДРПОУ 35041461) зареєстровано за адресою: вул.Винниченка, будинок 27а, місто Луцьк, 43006.

Згідно відповіді № 674201 про наявність зареєстрованого Електронного кабінету ЄСІТС- Відділ державної виконавчої служби у місті Луцьку Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (код ЄДРПОУ 35041461) має зареєстрований Електронний кабінет у підсистемі Електронний суд ЄСІТС (дата реєстрації: 20.10.2021 09:23).

З матеріалів скарги вбачається, що скаржником не додано належних доказів в підтвердження надіслання примірника скарги з доданими документами стягувачу та Відділ державної виконавчої служби у місті Луцьку Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

У відповідності до ч.4 ст.170 ГПК України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику (скаржнику) без розгляду. Суд повертає письмову заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду також у разі, якщо її подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

За таких обставин суд дійшов висновку, що скаргу та додані до неї документи слід повернути скаржнику без розгляду.

Повернення скарги не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Керуючись ст.ст. 170, 172, 234, 235, 342 ГПК України, господарський суд-

УХВАЛИВ:

Скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Аргос» на бездіяльність відділу Державної виконавчої служби у м.Луцьку Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції по справі №903/340/16, що перебувала в провадженні Господарського суду Волинської області за позовом Управління з питань цивільного захисту Волинської обласної державної адміністрації до Товариства з обмеженою відповідальністю «Аргос» про зобов`язання передати майно, та додані до неї документи повернути скаржнику без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду відповідно до ст.255 ГПК України в строк та порядку, встановленому ст. ст. 256, 257 ГПК України.

Ухвала підписана 04.04.2024.

Суддя І. О. Гарбар

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118129345
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання передати майно

Судовий реєстр по справі —903/340/16

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 21.09.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Рішення від 13.07.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Бондарєв Сергій Васильович

Ухвала від 29.06.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Бондарєв Сергій Васильович

Ухвала від 07.06.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Бондарєв Сергій Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні