Ухвала
від 15.10.2010 по справі 3/48-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКО Ї ОБЛАСТІ

УХВАЛА

15.10.10 Справа №3/48-10.

Господарський суд С умської області у складі суд ді Левченко П. І., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Спринт ЛТ Д» про роз' яснення рішення господарського суду Сумсько ї області від 31.05.2010 року у справ і № 3/48-10

за позовом: Товариства з обм еженою відповідальністю “Сп ринт лтд”, м. Шостка Сумської області

до відповідачів:

1) Комунального підприємств а “Шосткинське міськрайонне бюро технічної інвентариза ції”, м. Шостка Сумської облас ті

2) Сумської обласної спі лки споживчих товариств , м. Су ми

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предм ет спору , на стороні позивач а - Виконавчий комітет Шостк инської міської ради, м. Шостк а Сумської області

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору, на стороні другого в ідповідача - Підприємство сп оживчої кооперації “Шосткин ський ринок”, м. Шостка Сумсь кої області

про зобов' язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

14.10.2010р. до суду звернулося ТОВ «Спринт Лтд» з заявою про роз ' яснення рішення по справі №3/48-10 від 31.05.2010р. Мотивуючи необхі дність роз' яснення рішення , ТОВ «Спринт Лтд» посилаєтьс я на те, що 31.05.2010р. Господарським судом Сумської області прий нято рішення за позовом Това риства з обмеженою відповіда льністю «Спринт ЛТД» до Кому нального підприємства «Шост кинське міськрайонне бюро те хнічної інвентаризації», С умської обласної спілки сп оживчих товариств, треті осо би Виконавчий комітет Шостки нської міської ради, Підприє мство споживчої кооперації « Шосткинський ринок» Сумсь кої обласної спілки спожив чих товариств про зобов' яза ння вчинити дії. Після набран ня законної сили рішенням су ду ТОВ «Спринт Лтд» звернуло ся до відділу ДВС Шосткинськ ого міськрайонного управлін ня юстиції для примусового в иконання рішення. Однак, під ч ас виконання рішення суду ви никли певні складнощі, які по требують роз' яснення рішен ня.

Розглянувши заяву ТОВ «Спр инт Лтд» про роз' яснення рі шення з додатками, судом вста новлено наступне.

31.05.2010р. Господарським судом С умської області прийнято ріш ення у справі №3/48-10 за позовом Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Спринт ЛТД» до К омунального підприємства «Ш осткинське міськрайонне бюр о технічної інвентаризації» , Сумської обласної спілк и споживчих товариств, треті особи Виконавчий комітет Шо сткинської міської ради, Під приємство споживчої коопера ції «Шосткинський ринок» С умської обласної спілки сп оживчих товариств про зобов' язання вчинити дії.

Як вбачається з резолютивн ої частини рішення позовні в имоги ТОВ «Спринт Лтд» задов олено повністю.

Постановою Харківського а пеляційного господарського суду від 15 липня 2010р. по справі № 3/48-10 рішення Господарського су ду Сумської області від 31 трав ня 2010р. залишено без змін, а апе ляційну скаргу Сумської обласної спілки споживчих т овариств залишено без задово лення.

Господарським судом Сумсь кої області було видано нака зи.

Позивач звернувся до відді лу ДВС Шосткинського міськра йонного управління юстиції з заявою про примусове викона ння рішення.

04 жовтня 2010р. Ухвалою Вищого г осподарського суду України п о справі №3/48-10 касаційну скаргу Сумської обласної спілк и споживчих товариств на пос танову Харківського апеляці йного господарського суду ві д 15 липня 2010р. було повернуто ск аржнику без розгляду.

Як вбачається з заяви в.о. на чальника підрозділу примусо вого виконання рішень відділ у ДВС Головного управління ю стиції у Сумській області пр о встановлення подальшого по рядку виконання рішення № 1/10 в ід 11.10.2010р., виконавчі провадженн я передані для виконання у це й підрозділ.

Дослідивши заяву позивача про роз' яснення рішення та додані до неї матеріали судо м встановлено, що під час вико нання рішення у справі виник ли складнощі у його виконанн і, пов' язані з неоднозначни м розумінням рішення державн ими виконавцями, що потребує роз' яснення рішення.

Як вбачається з заяви позив ача та в.о. начальника підрозд ілу примусового виконання рі шень відділу ДВС Головного у правління юстиції у Сумській області, Сумська обласна спілка споживчих товариств повідомила, що приміщення ко нтори та земельну ділянку, за значені у рішенні суду, нікол и не займала. Як вбачається з з аяви в.о. начальника підрозді лу примусового виконання ріш ень відділу ДВС Головного уп равління юстиції у Сумській області, на думку державного виконавця приміщення та зем ельну ділянку займає Підприє мство споживчої кооперації « Шосткинський ринок», яке зая вник просить залучити до зая ви. Судом встановлено, що Підп риємство споживчої кооперац ії «Шосткинський ринок» було учасником судового розгляду справи № 3/48-10. Жодного разу пред ставники цього підприємства не стверджували, що саме вони займають земельну ділянку т а приміщення.

Судом встановлено, що ці тве рдження відповідача про не з айняття ним земельної ділянк и та приміщень суперечать ма теріалам справи. Як вбачаєть ся з рішення по справі, саме Сумська обласна спілка спо живчих товариств оспорювала право власності позивача на нерухоме майно та право кори стування земельною ділянкою . Обгрунтовуючи законність з аймання земельної ділянки та нежитлового приміщення, сам е Сумська обласна спілка споживчих товариств посилал ася на свідоцтво про право вл асності на нерухоме майно ві д 14.09.2005р. серія САА №888707. Саме Сум ська обласна спілка спожив чих товариств стверджувала, що займає приміщення контори ринку та земельну ділянку, ро зташовані за адресою: м.Шостк а, вул. К Маркса, 16.

Таким чином, станом на дату прийняття рішення саме Сум ська обласна спілка спожив чих товариств займала приміщ ення контори ринку та земель ну ділянку, розташовані за ад ресою: м.Шостка, вул. К Маркса, 16 .

Суд відзначає, що Підприємс тво споживчої кооперації «Шо сткинський ринок» не оскаржу вало рішення суду у справі №3/4 8-10, а від так вважало його закон ним та обґрунтованим.

Як вбачається з рішення суд у від 31 травня 2010р. судом встано влено, що єдиним законним вла сником нежитлового приміщен ня контори ринку та законним користувачем земельної діля нки, які розташовані за адрес ою: м. Шостка, вул. К Маркса, 16 є Т ОВ «Спринт Лтд». За таких обст авин, у будь-кого, окрім позива ча відсутні правові підстави для знаходження у цьому прим іщенні.

Що ж стосується того, що при міщення контори ринку займає ться якимись невідомими фізи чними особами то слід відзна чити, що виходячи з системног о аналізу діючого законодавс тва юридичній особі взагалі не притаманна можливість вчи няти певні фізичні дії, в тому числі займати будь-яке примі щення. Юридична особа реаліз ує свої права чи здійснює сво ю діяльність шляхом вчинення певних фізичних дій фізични ми особами, які знаходяться у трудових відносинах, викону ють певні дії на підставі цив ільно-правових договорів чи знаходяться у інших відносин ах контролю з боку юридичної особи.

У своїй заяві про роз' ясне ння рішення позивач відзнача є, що фактично у приміщенні зн аходяться фізичні особи, які виконують діяльність з обсл уговування майна, що належит ь Сумській обласній спіл ці споживчих товариств.

Суд відзначає, що як вбачаєт ься з витягу з єдиного держав ного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців № 955837 та 955839 серії АД Підприємств о споживчої кооперації «Шост кинський ринок» Сумської обласної спілки споживчих т овариств зареєстровано 30.12.1993р . Єдиним засновником цього пі дприємства є Сумська обл асна спілка споживчих товари ств.

Таким чином, судом встановл ено, що Підприємство споживч ої кооперації «Шосткинський ринок» Сумської обласно ї спілки споживчих товариств є повністю підзвітним, підко нтрольним, а від так й пов' яз аним відносинами контролю з Сумською обласною спілко ю споживчих товариств.

Зважаючи на те, що у судових засіданнях представники С умської обласної спілки сп оживчих товариств стверджув али, що саме це підприємство з аймає, при чому на їх думку з д остатніх правових підстав, н ежитлове приміщення контори ринку (м. Шостка, вул. К.Маркса, 16) та користується земельною д ілянкою (м. Шостка, вул. К.Маркс а, 16), а в подальшому (під час вик онання судового рішення) ці ж самі особи стверджують, що не займали та не займають зараз вказане приміщення та земел ьну ділянку судом встановлен о, що Сумська обласна спіл ка споживчих товариств вчиня є умисні дії, спрямовані на не виконання рішення суду.

Суд відзначає, що наявність у нежитловому приміщенні ко нтори ринку (м. Шостка, вул. К.Ма ркса, 16) фізичних осіб, які безп осередньо пов' язані з Сум ською обласною спілкою спо живчих товариств, так як є пра цівниками Підприємства спож ивчої кооперації «Шосткинсь кий ринок» Сумської обла сної спілки споживчих товари ств (єдиним засновником яког о та власником майна є Сумс ька обласна спілка споживч их товариств), не є перешкодою для виконання рішення Госпо дарського суду Сумської обла сті по справі №3/48-10 від 31.05.2010р.

Судом встановлено, що доти, доки в нежитловому приміщенн і контори ринку (м. Шостка, вул . К.Маркса, 16) знаходяться будь-я кі особи (добровільно розміщ ені там Сумською обласно ю спілкою споживчих товарист в та пов' язані у той чи інший спосіб з цим підприємством) о крім фізичних осіб працівник ів ТОВ «Спринт Лтд», рішення Господарського суду Сумсько ї області по справі №3/48-10 від 31.05.2 010р. не є виконаним та підлягає примусовому виконанню.

Суд відзначає, що рішення Го сподарського суду Сумської о бласті по справі №3/48-10 від 31.05.2010р. хоча і є за своєю правовою при родою рішенням зобов' язаль ного характеру, однак може бу ти виконано без участі відпо відача (боржника), наприклад ш ляхом заміни замків (чи двере й) у нежитловому приміщенні к онтори ринку (м. Шостка, вул. К.М аркса, 16), знесення споруд, само вільно розташованих відпові дачем (боржником) на земельні й ділянці площею 14,5кв.м (м. Шост ка, вул. К.Маркса, 16) чи у будь-яки й інший спосіб.

Судом також встановлено, що з огляду на вчинення Сумсь кою обласною спілкою спожи вчих товариств дій, спрямова них на навмисне невиконання рішення Господарського суду Сумської області по справі № 3/48-10 від 31.05.2010р., які полягають в ро зміщенні у нежитловому примі щенні контори ринку (м. Шостка , вул. К.Маркса, 16) фізичних (юрид ичних) осіб, безпосередньо по в' язаних відносинами контр олю з Сумською обласною с пілкою споживчих товариств ч и інших осіб, добровільно доп ущених Сумською обласно ю спілкою споживчих товарист в в це приміщення, а також нада ння завідомо неправдивих дан их (про не займання приміщенн я та земельної ділянки), є підс тавою для обов' язкового зве рнення державного виконавця до органів прокуратури м. Шос тка з клопотанням про поруше ння кримінальної справи за о знаками злочину, передбачено го ст. 382 Кримінального кодекс у України.

Судом встановлено, що під ча с виготовлення повного текст у рішення Господарського суд у Сумської області по справі №3/48-10 від 31 травня 2010р., у пункті тр и резолютивної частини рішен ня не було вказано адреси роз ташування нежитлового примі щення контори ринку. Хоча з те ксту самого рішення і є цілко м зрозумілим, що нежитлове пр иміщення контори ринку (м. Шос тка, вул. К.Маркса, 16) розташован е за адресою: Україна, місто Шо стка, вул. К Маркса, 16, однак цей факт потребує роз' яснення.

На підставі всього вищевик ладеного керуючись ст. ст. 86, 89 Г ПК України, господарський су д

УХВАЛИВ:

1. Заяву ТОВ «Спринт Лт д» про роз' яснення рішення Господарського суду Сумсько ї області по справі №3/48-10 від 31.05.2 010р. задовольнити.

2. Роз' яснити, що відпо відно до пункту 3 резолютивно ї частини рішення Господарсь кого суду Сумської області п о справі № 3/48-10 від 31 травня 2010р. Сумську обласну спілку спо живчих товариств (40030, м. Суми, ву л. Троїцька, 1, код ЄДРПОУ 01765325) зоб ов' язано звільнити приміще ння контори, позначені в свід оцтві про право власності на нерухоме майно від 14.09.2005р. сері я САА № 888707 літерами 1Г, Г*, за адре сою: 41100, Сумська область, м. Шост ка, вул. К. Маркса, 16.

СУДДЯ П. І. ЛЕВЧЕНКО

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення15.10.2010
Оприлюднено27.10.2010
Номер документу11814461
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/48-10

Ухвала від 03.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білоконь Н. Д.*

Ухвала від 29.06.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Сіверін В. І.

Ухвала від 16.02.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 25.11.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Гоголь T.Г.

Постанова від 16.11.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Харченко В.М.

Ухвала від 11.11.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Гоголь T.Г.

Ухвала від 29.10.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 27.10.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 27.10.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 21.10.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні