Ухвала
від 04.04.2024 по справі 709/2/24
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №709/2/24

У Х В А Л А

про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду

04 квітня 2024 року с-ще Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді - Левченка В. В.,

за участі секретаря судового засідання - Нікітенко В. Г.,

представника позивача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача - ОСОБА_2 ,

представника відповідача - ОСОБА_3 ,

розглядаючи у відкритому підготовчому судовому засіданні у залі судових засідань Чорнобаївського районного суду Черкаської області цивільну справу за позовом керівника Золотоніської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Черкаської обласної державної адміністації, Національного природного парку "Нижньосульський" до ОСОБА_4 , Чорнобаївської селищної ради, треті особи: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, Управління екології та природних ресурсів Черкаської обласної державної адміністрації, Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області, про усунення перешкод в користуванні та розпорядженні майном шляхом скасування державної реєстрації та повернення земельної ділянки,

в с т а н о в и в:

У провадженні Чорнобаївського районного суду Черкаської області перебуває цивільна справа за позовом керівника Золотоніської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Черкаської обласної державної адміністації, Національного природного парку "Нижньосульський" до ОСОБА_4 (далі - відповідач-1), Чорнобаївської селищної ради (далі - відповідач-2), треті особи: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, Управління екології та природних ресурсів Черкаської обласної державної адміністрації, Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області, про усунення перешкод в користуванні та розпорядженні майном шляхом скасування державної реєстрації та повернення земельної ділянки.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 11 січня

2024 року призначено розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

В підготовчому засіданні представник позивача ОСОБА_1 просив призначити справу до судового розгляду.

Представник відповідача-1 Охріменко Н. І. в підготовчому засіданні вказала, що

ОСОБА_4 визнає позовні вимоги та просила розглянути справу у підготовчому засіданні.

Представник відповідача-2 ОСОБА_3 в підготовчому засіданні позовні вимоги визнала, просила розглянути справу у підготовчому засіданні.

Позивачі Черкаська обласна державна адміністація, Національний природний парк "Нижньосульський" в підготовче засідання не з`явилися, подали до суду заяви про розгляд справи у відсутності їх представників.

Представники третіх осіб Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Управління екології та природних ресурсів Черкаської обласної державної адміністрації, в підготовче засідання не з`явилися, подали до суду заяви про розгляд справи у їх відсутності.

Представник третьої особи Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області в підготовче судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Виходячи з приписів ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

У разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи. Проте, якщо визнання відповідачем позову суперечить закону (наприклад, відповідач визнає безпідставний позов), суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Від визнання позову слід відрізняти визнання фактів. Факти може визнати й позивач. Визнання стороною в суді фактів, яким друга сторона обґрунтовує свої вимоги або заперечення, не є для суду обов`язковим. Суд може вважати визнаний факт встановленим, коли у нього не виникає сумніву в тому, що визнання відповідає дійсним обставинам справи, не порушує будь-чиїх прав та законних інтересів і не зроблено під впливом обману, насильства, погрози, помилки. Таким чином, суди не вправі покласти в основу свого рішення лише факт визнання позову відповідачем, не дослідивши при цьому обставини справи. Тобто повинно мати місце не лише визнання позову, а й законні підстави для задоволення позову, які в даному випадку підлягають встановленню.

Така правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 15 червня 2020 року у справі № 588/1311/17, провадження № 61-39156св18.

Водночас, з огляду на те, що під час судового розгляду необхідно перевірити наявність/відсутність підстав для задоволення позову, а відтак суд вважає, що визнання відповідачами позову суперечить закону, а тому слід відмовити у прийнятті визнання відповідачами позову і продовжити судовий розгляд.

В підготовчому засіданні встановлено, що спір між сторонами до судового розгляду не врегульований, підстав для залишення позовної заяви без розгляду або закриття провадження у справі немає, клопотань про залучення до участі у справі відповідачів, третіх осіб та інших клопотань до суду не надійшло.

Підстав для відкладення підготовчого засідання або оголошення перерви відповідно до вимог ст. 199 ЦПК України судом не встановлено та учасники процесу таких клопотань не заявляли.

Згідно з п. 15 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд призначає справу до розгляду по суті, визначає дату, час і місце проведення судового засідання (декількох судових засідань - у разі складності справи) для розгляду справи по суті.

Пунктом 3 ч. 2 ст. 200 ЦПК України передбачено, що за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

В порядку підготовчого провадження судом вивчено матеріали справи, здійснено всі дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

За таких обставин суд дійшов висновку про закриття підготовчого провадження та призначення справи до розгляду у відкритому судовому засіданні, встановивши загальний порядок дослідження доказів у справі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 197, 200, 259-261 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Закрити підготовче провадження у справі за позовом керівника Золотоніської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Черкаської обласної державної адміністації, Національного природного парку "Нижньосульський" до ОСОБА_4 , Чорнобаївської селищної ради, треті особи: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, Управління екології та природних ресурсів Черкаської обласної державної адміністрації, Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області, про усунення перешкод в користуванні та розпорядженні майном шляхом скасування державної реєстрації та повернення земельної ділянки.

Відмовити у прийнятті визнання відповідачами позову та продовжити судовий розгляд.

Призначити справу до розгляду по суті у відкритому судовому засіданні 24 квітня 2024 року о 10:00 у залі судових засідань № 1 Чорнобаївського районного суду Черкаської області.

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Суддя В. В. Левченко

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118156232
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод в користуванні та розпорядженні майном шляхом скасування державної реєстрації та повернення земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —709/2/24

Рішення від 16.05.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні