Ухвала
від 09.04.2024 по справі 638/5519/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/5519/23

Провадження № 1-кп/638/826/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року Дзержинський районний суд м. Харкова в складі:

Головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні зали судових засідань суду судове провадження стосовно ОСОБА_5 , ( ОСОБА_6 ) ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженеця м.Лос-Анжелес, штату Каліфорнія Сполучених Штатів Америки, не одруженого, безробітного, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень - злочинів, передбачених ч.2 ст. 436-2, ч.3 ст. 436-2 КК України,

встановив:

Згідно з Конституцією України, Україна є суверенною та незалежною державою. Суверенітет України поширюється на всю її територію, яка в межах існуючого кордону є цілісною та недоторканною. Перебування на території України підрозділів збройних сил інших держав з порушенням процедури, визначеної Конституцією та законами України, Гаагськими конвенціями 1907 року, IV Женевськими конвенціями 1949 року, а також усупереч Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, Договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією 1997 року та іншими міжнародно-правовими актами є окупацією частини території суверенної держави та міжнародним протиправним діянням з усіма наслідками, передбаченими міжнародним правом.

Діючи в порушення норм міжнародного гуманітарного права, президент Російської Федерації (далі - РФ) ОСОБА_7 , а також інші невстановлені на даний час судом представники влади РФ, всупереч вимогам п. п. 1, 2 Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 05.12.1994, принципів Заключного акту Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 01.08.1975 та вимог ч. 4 ст. 2 Статуту ООН та Декларацій Генеральної Асамблеї Організації ОСОБА_8 від 09.12.1981 № 36/103, від 16.12.1970 № 2734 (ХХV) від 21.12.1965 № 2131 (ХХ), від 14.12.1974 № 3314 (ХХІХ), підготували та розв`язали агресивну війну та військовий конфлікт підрозділів ЗС РФ на території України.

24.02.2022 року на виконання вищевказаного злочинного наказу військовослужбовці Збройних Сил РФ, шляхом збройної агресії, із загрозою застосування зброї та її фактичним застосуванням, незаконно вторглися на територію України через державні кордони України в Автономній Республіці Крим, Харківській, Донецькій, Луганській, Херсонській, Миколаївській, Сумській, Чернігівській, інших областях та вчинили збройний напад на державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, військові частини, інші об`єкти, що мають важливе народногосподарське або оборонне значення, та вчинили окупацію частин зазначеної території, чим вчинили дії з метою зміни меж території та державного кордону України з порушенням порядку, встановленого Конституцією України, яка триває до теперішнього часу та призводить до загибелі значної кількості людей та інших тяжких наслідків.

24 лютого 2022 року Указом Президента України №64/2022, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки та оборони України, відповідно до пункту 20 частини 1 статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» запроваджено воєнний стан на всій території України, який в подальшому продовжений у встановленому законодавством порядку і діє до теперішнього часу.

Разом із цим, встановлено, що у громадянина Чилі та США ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який перебував на території м. Харків, не пізніше 16.03.2022 року виник злочинний умисел, направлений на виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також виправдовування, визнання правомірною тимчасової окупації частини території України.

Реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_9 , не пізніше 17.03.2022 року, перебуваючи за місцем свого проживання, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , використовуючи власний мобільний телефон із вбудованою у нього камерою, використовуючи телеграм - канал за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_2 », під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », в якому він є адміністратором і який є відкритим і загальнодоступним до перегляду невизначеній кількості осіб, а також обліковий запис на сервісі відеохостингу « ОСОБА_10 » за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_4 », під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », в якому він є адміністратором і який є відкритим і загальнодоступним до перегляду невизначеній кількості осіб, виготовив текстові та відеоматеріали, які містять інформацію щодо виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також виправдовування, визнання правомірною тимчасової окупації частини території України.

Так, не пізніше 17.03.2022 року, ОСОБА_9 , продовжуючи реалізацію свого кримінального протиправного умислу, виготовив відеоматеріал, та, використовуючи власний обліковий запис на сервісі відеохостингу «Youtube» під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », поширив вказаний відеоматеріал під назвою «" ІНФОРМАЦІЯ_5 "? ІНФОРМАЦІЯ_6 » за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_7 », який став доступним до перегляду невизначеній кількості осіб;

Крім того, не пізніше 26.03.2022 року, ОСОБА_9 , продовжуючи реалізацію свого кримінального протиправного умислу, виготовив відеоматеріал та, використовуючи власний обліковий запис на сервісі відеохостингу «Youtube» під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », поширив вказаний відеоматеріал під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_8 » за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_9 », який став доступним до перегляду невизначеній кількості осіб;

Разом із цим, не пізніше 26.03.202 року2, ОСОБА_9 , продовжуючи реалізацію свого кримінального протиправного умислу, виготовив відеоматеріал, та, використовуючи власний обліковий запис на сервісі відеохостингу «Youtube» під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », поширив вказаний відеоматеріал під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_8 » за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_10 », який став доступним до перегляду невизначеній кількості осіб;

Крім того, не пізніше 14.04.2022 року, ОСОБА_9 , продовжуючи реалізацію свого кримінального протиправного умислу, виготовив текстовий матеріал, та, використовуючи адміністрований ним телеграм-канал за під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », поширив вказаний текстовий матеріал за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який став доступним до перегляду невизначеній кількості осіб;

Крім того, не пізніше 14.04.2022 року, ОСОБА_9 , продовжуючи реалізацію свого кримінального протиправного умислу, виготовив текстовий матеріал та, використовуючи адміністрований ним телеграм-канал за під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », поширив вказаний текстовий матеріал за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який став доступним до перегляду невизначеній кількості осіб;

Згідно висновку експертів Полтавського відділення ННЦ ІСЕ ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса №797/798/56-62/63-69 від 13.01.2023 року у зазначених вище текстових та відеоматеріалах міститься інформація щодо підтримки, схвалення, виправдовування та заперечення збройної агресії РФ проти України, а також виправдовування, схвалення тимчасової окупації частини території України, яка виражена у формі фактичних тверджень та оціночних суджень, має публічний характер, який передбачає її розповсюдження.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_5 ( ОСОБА_6 ) - ч.2 ст.436-2 КК України, а саме виготовлення та поширення матеріалів, в яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також виправдовування, визнання правомірною тимчасової окупації частини території України.

Крім того, встановлено, що у громадянина Чилі та США ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який перебував на території м.Харків, не пізніше 09.12.2023 року виник злочинний умисел, направлений на повторне виготовлення, повторне поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також виправдовування, визнання правомірною тимчасової окупації частини території України.

Реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_9 , не пізніше 09.12.2022 року, перебуваючи за місцем свого проживання, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , діючи повторно, використовуючи електронний пристрій із вбудованою у нього камерою, створив відеоматеріали, та, використовуючи обліковий запис на сервісі відеохостингу «Youtube» за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_11 », під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », в якому він є адміністратором і який є відкритим і загальнодоступним до перегляду невизначеній кількості осіб, поширив вказані відеоматеріали, які містять виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішньогромадянського конфлікту, виправдовування, визнання правомірною тимчасової окупації частини території України а також виправдовування, визнання правомірною тимчасової окупації частини території України, глорифікацію осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату у 2014 році.

Так, не пізніше 09.12.2022 року, ОСОБА_9 , продовжуючи реалізацію свого кримінального протиправного умислу, діючи повторно, виготовив відеоматеріал та, використовуючи власний обліковий запис на сервісі відеохостингу «Youtube» під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », поширив вказаний відеоматеріал під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_12 » за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_13 », який став доступним до перегляду невизначеній кількості осіб.

Далі, не пізніше 31.01.2023 року, ОСОБА_9 , продовжуючи реалізацію свого кримінального протиправного умислу, діючи повторно, виготовив відеоматеріал, та, використовуючи власний обліковий запис на сервісі відеохостингу «Youtube» під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », поширив вказаний відеоматеріал під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_14 » за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_15 » який став доступним до перегляду невизначеній кількості осіб.

Разом із цим, не пізніше 01.02.2023 року, ОСОБА_9 , продовжуючи реалізацію свого кримінального протиправного умислу, діючи повторно, виготовив відеоматеріал, та, використовуючи власний акаунт на сервісі відеохостингу «Youtube» під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », поширив вказаний відеоматеріал під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_16 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_18 який став доступним до перегляду невизначеній кількості осіб.

Згідно висновку експертів КНДІСЕ №8719/23-39 від 27.03.2023 року у зазначених вище відеоматеріалах міститься інформація щодо виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішньогромадянського конфлікту, виправдовування і визнання правомірною тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату у 2014 році.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_5 ( ОСОБА_6 ) - ч.2 ст.436-2, ч.3 ст.436-2 КК України, а саме виготовлення та поширення матеріалів, в яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішньогромадянського конфлікту, виправдовування, визнання правомірною тимчасової окупації частини території України а також виправдовування, визнання правомірною тимчасової окупації частини території України, глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату у 2014 році, вчинених повторно.

Суд вважає дані кваліфікації вірними.

Згідно листа Державної установи «Харківський слідчий ізолятор» №12/12-589/Мл від 12.01.2024 року стало відомо, що обвинувачений ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_19 року помер в міській клінічній лікарні швидкої та невідкладної допомоги №4 ім. проф. А.І. Мещанінова .

Прокурор в судовому засіданні заявив клопотання про закриття кримінального провадження на підставі п. 5 ч. 1 ст.284 КПК України у зв`язку зі смертю обвинуваченого.

Захисник обвинуваченого підтримав клопотання прокурора.

Заслухавши думку прокурора та захисника, дослідивши матеріали судового провадження, суд вважає, що кримінальне провадження стосовно ОСОБА_5 , ( ОСОБА_6 ) за ч.2 ст. 436-2, ч.3 ст. 436-2 КК України підлягає закриттю з наступних підстав.

З наданого листа Державної установи «Харківський слідчий ізолятор» №12/12-589/Мл від 12.01.2024 року стало відомо, що обвинувачений ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_19 року помер в міській клінічній лікарні швидкої та невідкладної допомоги №4 ім. проф. А.І. Мещанінова .

.

Згідно п.5 ч.1 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається якщо помер підозрюваний, обвинувачений, особа, стосовно якої зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, але не повідомлено про підозру у зв`язку з її смертю, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого. У відповідності до ч.7 ст.284 КПК України, якщо обставини, передбачені п.5 ч.1 ст.284 КПК України, виявляються під час судового провадження, суд постановляє ухвалу про закриття кримінального провадження.

Долю речових доказів суд вирішує на підставі ст. 100 КПК України.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст.284, 372 КПК України, суд, -

постановив:

Клопотання прокурора - задовольнити.

Кримінальне провадження стосовно ОСОБА_5 , ( ОСОБА_6 ) за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень - злочинів, передбачених за ч.2 ст. 436-2, ч.3 ст. 436-2 КК України - закрити.

Скасувати арешт, накладений ухвалою Київського районного суду м. Харкова від 03.05.2023 року.

Речові докази - ноутбук «MacBook Air», моделі «А1466», серійний номер « НОМЕР_2 »; блокнот фіолетового кольору, з наліпкою, яка містить написи « ОСОБА_11 »; кошти в сумі 9000 (дев`ять тисяч) доларів США; аркуші паперу з рукописними записами, всього на 10-ти арк.; аркуші, на яких відображено копії паспорту ОСОБА_5 , всього на 20-ти арк..; ноутбук «MacBook Pro», серійний номер «S02SLMS3G8WN»;7) Планшет «Appe Ipad», серійний номер «F9FWW1CSJF8M»; мобільний телефон марки «Apple Iphone» червоного кольору, IMEI НОМЕР_3 - повернути ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_17 .

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду протягом семи днів через Дзержинський районний суд м.Харкова з дня її проголошення.

Головуючий суддя:

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118212986
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників

Судовий реєстр по справі —638/5519/23

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Подус Г. С.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Подус Г. С.

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Орос О. В.

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Орос О. В.

Ухвала від 12.12.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Орос О. В.

Ухвала від 12.12.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Орос О. В.

Ухвала від 08.11.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Орос О. В.

Ухвала від 11.09.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 12.09.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Орос О. В.

Ухвала від 04.08.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Орос О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні