Ухвала
від 15.04.2024 по справі 925/1414/23
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження та призначення справи до розгляду

"15" квітня 2024 р. Справа№ 925/1414/23

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Буравльова С.І.

суддів: Шапрана В.В.

Андрієнка В.В.

перевіривши матеріали апеляційної скарги Фонду державного майна України

на рішення Господарського суду Черкаської області від 14.02.2024 р. (повний текст складено 05.03.2024 р.)

у справі № 925/1414/23 (суддя - Кучеренко О.І.)

за позовом Фонду державного майна України

до Іваньківської сільської ради

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача Державне підприємство "Іваньківський цукровий завод"

про припинення права власності

ВСТАНОВИВ:

Фонд державного майна України звернувся з позовом до Іваньківської сільської ради, у якому просить суд:

- припинити право власності Товариства з обмеженою відповідальністю "Сев-Агро" на комплекс, нежитлові будівлі, які розташовані за адресою: Черкаська область, Маньківський район, с. Іваньки, вул. Заводська, 1, загальною площею 1032 м2, матеріали стін: цегла, загальна вартість нерухомого майна 650675,00 грн, реєстраційний номер майна 153826, номер запису 97 в книзі 1, та комплекс, який розташований за адресою Черкаська область, Маньківський район, с. Іваньки, вул. Заводська, 1, матеріали стін: цегла, загальна вартість нерухомого майна: 211781,00 грн, реєстраційний номер майна 1200613, номер запису 97 в книзі 1;

- припинити право власності Товариства з обмеженою відповідальністю "Сев-Агро" на комплекс, нежитлові будівлі, які розташовані за адресою Черкаська область, Маньківський район, с. Іваньки, вул. Щербини Ігоря, 70, загальною площею 1291,4 м2, матеріали стін: металеві стовпи, загальна вартість нерухомого майна 61784,00 грн, реєстраційний номер майна: 1171672, номер запису 233 в книзі 1.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що на даний час за державою в ocoбi Фонду державного майна України зареєстровано право власності на нерухоме майно, що входить до складу єдиного майнового комплексу Державного підприємства "Іваньківський цукровий завод", за адресою: Черкаська область, Уманський район, село Іваньки, вулиця Заводська, 3. 3 метою реєстрації права власності на інше нерухоме майно Державного підприємства "Іваньківський цукровий завод", яке розташоване за адресами: вулиця Заводська, 1 та вулиця Щербини Ігоря, 70 (Леніна, 70), село Іваньки, Уманський район, Черкаська область. Регіональне відділення двічі зверталося до державного реєстратора прав на нерухоме майно. Проте державний реєстратор відмовив у здійсненні відповідних реєстраційних дій, обґрунтовуючи відмову в реєстрації наявними розбіжностями у відомостях з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а саме наявними зареєстрованими правами на нерухоме майно за вказаними адресами за Товариством з обмеженою відповідальністю "Сев-Агро". За доводами позивача це обумовлено неодноразовим переходом прав власності на нерухоме майно цукрового заводу протягом 2003 - 2007 років без належного оформлення правовстановлюючих документів на об`єкти нерухомості та відповідної реєстрації права власності за суб`єктами господарювання, які набували такі права. Державне підприємство "Іваньківський цукровий завод" стало правонаступником, до якого з моменту його створення перейшло право власності на єдиний майновий комплекс цукрового заводу, однак зазначені зміни власника майна до реєстрів прав власності на нерухоме майно внесені не були. Для реєстрації права власності на окремі об`єкти нерухомого майна єдиного майнового комплексу Державного підприємства "Іваньківський цукровий завод" на підставі пункту 11 частини 1 статті 346 Цивільного кодексу України необхідно припинити зареєстроване право власності ліквідованої юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "Сев Агро" для можливості подальшої реєстрації права власності на вказане майно за державою в особі Фонду, який є органом управління та виконує повноваження власника єдиного майнового комплексу Державного підприємства "Іваньківський цукровий завод".

Рішенням Господарського суду Черкаської області від 14.02.2024 р. (повний текст складено 05.03.2024 р.) у справі № 925/1414/23 відмовлено у задоволенні позову Фонду державного майна України в повному обсязі.

Не погоджуючись із вказаним рішенням, Фонд державного майна України 26.03.2024 р. засобами поштового зв`язку подав апеляційну скаргу (безпосередньо до Північного апеляційного господарського суду), у якій просить скасувати оскаржуване рішення та ухвалити нове рішення про задоволення позову.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями Північного апеляційного господарського суду від 02.04.2024 р. апеляційну скаргу у справі № 925/1414/23 передано на розгляд колегії суддів у складі: Буравльов С.І. (головуючий суддя (суддя-доповідач)), Шапран В.В., Андрієнко В.В.

До суду 03.04.2024 р. від Фонду державного майна України надійшло клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, у якому позивач просить визнати поважними причини пропуску строку на апеляційне оскарження та поновити цей строк, посилаючись на те, що копію повного рішення суду отримано останнім в електронному кабінеті в системі «Електронний суд» 07.03.2024 р.

Апеляційний суд, проаналізувавши приписи процесуального закону в частині визначення порядку поновлення строку на апеляційне оскарження, а також доводи заявника, вважає за можливе поновити Фонду державного майна України зазначений строк з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Таким чином, оскільки повне рішення Господарського суду Черкаської області від 14.02.2024 р. складено 05.03.2024 р., позивач повинен був подати апеляційну скаргу у строк до 25.03.2024 р. включно. Разом з цим, апеляційну скаргу подано до суду 26.03.2024 р., тобто з пропуском процесуального строку.

Колегія суддів зазначає, що відповідно до ч. 1 ст. 119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 256 ГПК України учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Убачається, що копію повного тексту оскаржуваного рішення отримано скаржником 07.03.2024 р., що підтверджується скріншотом повідомлення з електронного кабінету позивача в системі «Електронний суд», яке додано до клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження.

Отже, враховуючи, що позивач не отримав копії оскаржуваного рішення у день складення його повного тексту, а також подання даної апеляційної скарги у межах двадцятиденного строку з дня вручення позивачу повного тексту судового рішення, існують підстави для поновлення строку на подання скарги в силу п. 1 ч. 2 ст. 256 ГПК України.

Таким чином, оскільки дана апеляційна скарга подана з дотриманням вимог ст. ст. 258 та 259 ГПК України, а причини пропуску строку на апеляційне оскарження судом визнаються поважними, подані матеріали є достатніми для відкриття апеляційного провадження у справі згідно зі ст. 262 ГПК України.

Відповідно до ч. ч. 4 та 5 ст. 262 ГПК України в ухвалі про відкриття апеляційного провадження зазначається строк для подання учасниками справи відзиву на апеляційну скаргу та вирішується питання про витребування матеріалів справи. Якщо разом з апеляційною скаргою подано заяви чи клопотання, суд в ухвалі про відкриття апеляційного провадження встановлює строк, протягом якого учасники справи мають подати свої заперечення щодо поданих заяв чи клопотань, якщо інше не передбачено цим кодексом. Якщо апеляційна скарга подана з пропуском визначеного цим кодексом строку, суд у випадку поновлення строку на апеляційне оскарження зупиняє дію оскаржуваного рішення в ухвалі про відкриття апеляційного провадження.

Відзив на апеляційну скаргу повинен відповідати вимогам, передбаченим ст. 263 ГПК України.

Відповідно до ст. 268 ГПК України після проведення підготовчих дій суддя-доповідач доповідає про них колегії суддів, яка вирішує питання про проведення додаткових підготовчих дій в разі необхідності та призначення справи до розгляду.

Згідно з ч. ч. 1, 3 ст. 270 ГПК України у суді апеляційної інстанції справи переглядаються за правилами розгляду справ у порядку спрощеного позовного провадження з урахуванням особливостей, передбачених у цій главі. Розгляд справ у суді апеляційної інстанції здійснюється у судовому засіданні з повідомленням учасників справи, крім випадків, передбачених частиною десятою цієї статті та частиною другою статті 271 цього Кодексу.

Керуючись статтями 119, 234, 256, 262, 268, 270 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Господарського суду Черкаської області від 14.02.2024 р. та поновити Фонду державного майна України зазначений строк.

2. Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Фонду державного майна України на рішення Господарського суду Черкаської області від 14.02.2024 р. у справі № 925/1414/23.

3. Зупинити дію рішення Господарського суду Черкаської області від 14.02.2024 р. у справі № 925/1414/23.

4. Розгляд справи здійснювати у судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

5. Справу № 925/1414/23 призначити до розгляду на 21.05.2024 р. о 12:40 год. Засідання відбудеться в приміщенні Північного апеляційного господарського суду за адресою: м. Київ, вул. Шолуденка, 1 (зал судових засідань № 15, ІІ поверх).

6. Встановити іншим учасникам справи строк на подання відзивів на апеляційну скаргу впродовж 15 днів з дня отримання копії ухвали про відкриття апеляційного провадження у справі.

7. Довести до відома учасників справи, а саме Державному підприємству "Іваньківський цукровий завод", що відповідно до ч. 6 ст. 6 Господарського процесуального кодексу України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

8. Витребувати з Господарського суду Черкаської області матеріали справи № 925/1414/23 за позовом Фонду державного майна України до Іваньківської сільської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача Державне підприємство "Іваньківський цукровий завод" про припинення права власності.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя С.І. Буравльов

Судді В.В. Шапран

В.В. Андрієнко

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118389788
СудочинствоГосподарське
Сутьприпинення права власності

Судовий реєстр по справі —925/1414/23

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Рішення від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 20.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні