Постанова
від 21.10.2010 по справі 28/216-09-6150
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 жовтня 2010 р. № 28/216-09-6150

Вищий господарський суд України у складі колегії су ддів:

головуючого - судді Дерепи В.І.,

суддів : Грека Б.М., - (доповідача у справі),

Подоляк О.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційн у скаргу Товариства з обмеженою ві дповідальністю "МС "Девелопм ент"

на ухвали Одеського апеляційного г осподарського суду від 13.07.10

у справі № 28/216-09-6150

господарського суду Одеської області

за позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю "МС "Девелопм ент

до Суб'єкта підприємницької діяльності-фізичної особи ОСОБА_4

та Тов ариства з обмеженою відповід альністю "Невада"

про стягнення суми

за участю представників в ід:

позивача не з'явилися, були належно повідомлені

відповідача 2 ОСОБА_5 (дов. від 02.02.10)

В С Т А Н О В И В :

Товариство з обмеженою відповідальністю "МС "Девело пмент" оскаржило в апеляційн ому порядку до Одеського апе ляційного господарського су ду рішення господарського с уду Одеської області від 28.04.10 п ро відмову в позові Товарист ва з обмеженою відповідальні стю "МС "Девелопмент до ТОВ "Не вада" та Суб'єкта підприємниц ької діяльності-фізичної осо би ОСОБА_4 про стягнення 1209 25,70 грн. До апеляційної скарги д одавалося клопотання про ві дновлення пропущеного строк у.

Ухвалою Одеського апеляці йного господарського суду ві д 13.07.10 (колегія суддів у складі: головуючого-судді Бєляновсь кого В.В., суддів: Шевченко В.В.,

Мирошниченко М.А.), відмо влено у задоволенні клопотан ня про відновлення пропущено го строку на апеляційне оска рження та повернуто без розг ляду апеляційну скаргу позив ача у зв'язку із пропуском стр оку на апеляційне оскарження .

Не погоджуючись із цією ухв алою, позивач звернувся до Ви щого господарського суду Укр аїни з касаційною скаргою, в я кій просить її скасувати, пос илаючись на те, що судом невір но застосована ст. 53 Господарс ького процесуального кодекс у України.

Заслухавши суддю-доповіда ча, розглянувши та обговорив ши доводи касаційної скарги , перевіривши правильність з астосування норм матеріальн ого та процесуального права, колегія суддів Вищого госпо дарського суду України вважа є, що касаційна скарга підляг ає задоволенню з наступних п ідстав.

Як встановлено судами попе редніх інстанцій та вбачаєть ся з матеріалів справи, рішен ня господарського суду Донец ької області від 28.04.10 оскаржен е позивачем в апеляційному п орядку 02.07.10, при цьому до апеляц ійної скарги додано клопотан ня про відновлення строків н а апеляційне оскарження у зв 'язку з тим, що позивач отримав повний текст рішення лише 22.06.1 0, а тому не зміг вкластися в ст роки оскарження. Апеляційний суд дійшов висновку про те, що скаржником не доведений фак т отримання рішення лише 22.06.10, а відтак, клопотання про відно влення строку слід відхилити , а апеляційну скаргу поверну ти без розгляду.

Втім, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що апеляційному суду слід було надати заявнику мо жливість здійснити своє прав о на апеляційний перегляд сп рави. Так, відповідно до части ни статті 55 Конституції Украї ни, кожен має право будь-якими не забороненими законом зас обами захищати свої права і с вободи від порушень і протип равних посягань. Відповідно до частини 2 статті 124 Конститу ції України, юрисдикція суді в поширюється на всі правові дносини, що виникають у держа ві. Згідно зі статтею 2 Закону України "Про судоустрій", суд з дійснює правосуддя на засада х верховенства права, забезп ечує захист гарантованих Кон ституцією України та законам и прав і законних інтересів ю ридичних осіб. Частиною 3 стат ті 3 вказаного Закону встанов лено, що судова система забез печує доступність правосудд я для кожної особи в порядку, в становленому Конституцією У країни та законами. Відповід но до частини 1 статті 6 цього ж Закону, усім суб'єктам правов ідносин гарантується захист їх прав і законних інтересів незалежним і неупередженим судом. Згідно з частиною 3 зазн аченої статті, ніхто не може б ути позбавлений права на роз гляд його справи у суді, до під судності якого вона віднесен а процесуальним законом.

Конституційне право на суд овий захист передбачає як не від'ємну частину такого захи сту можливість поновлення по рушених прав і свобод громад ян, правомірність вимог яких встановлена в належній судо вій процедурі і формалізован а в судовому рішенні, і конкре тні гарантії, які дозволяли б реалізовувати його в повном у об'ємі і забезпечувати ефек тивне поновлення в правах за допомогою правосуддя, яке ві дповідає вимогам справедлив ості, що узгоджується також з і ст.13 Конвенції про захист пр ав людини і основних свобод.

Відмовляючи у відновленні пропущеного процесуального строку, апеляційний суд вихо див, зокрема, із того, що за змі стом ст. 53 ГПК України поважни ми причинами визнаються лише такі обставини, які є об'єктив но непереборними та пов'язан і з дійсними істотними трудн ощами для своєчасного вчинен ня процесуальних дій. Проте, з роблене судом тлумачення про цесуальної норми не ґрунтуєт ься на її змісті, у зв'язку з чи м при вирішенні питання про в ідмову у відновленні пропуще ного процесуального строку д опущено неправильне застосу вання норм процесуального пр ава. Господарський процесуал ьний кодекс України не пов'яз ує право суду відновити проп ущений процесуальний строк л ише з певним колом обставин, щ о спричинили пропуск строку. Отже, у кожному випадку суд по винен з урахуванням конкретн их обставин пропуску строку оцінити доводи, що наведені н а обґрунтуванні клопотання п ро його відновлення та зроби ти мотивований висновок щодо поважності чи неповажності причин пропуску строку.

Виходячи з вищевикладеног о та керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Го сподарського процесуальног о кодексу України, колегія су ддів

П О С Т А Н О В И Л А :

Касаційну скаргу Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "МС "Девелопмент" задово льнити, ухвалу Одеського апе ляційного господарського су ду від 13.07.10 у справі

№ 28/216-09-6150 ск асувати, справу направити на розгляд до Одеського апеляц ійного господарського суду.

Головуючий - суддя В.Дерепа

Судді Б.Грек

О. Подоляк

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення21.10.2010
Оприлюднено28.10.2010
Номер документу11839257
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/216-09-6150

Ухвала від 05.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Грек Б.М.

Постанова від 02.12.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 11.11.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Постанова від 21.10.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Грек Б.М.

Рішення від 28.04.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

Ухвала від 19.04.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

Ухвала від 03.03.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

Ухвала від 03.03.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

Ухвала від 13.07.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бєляновський В.В.

Ухвала від 24.03.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні