Ухвала
від 18.04.2024 по справі 705/2159/19
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження 22-ц/821/790/24 Справа № 705/2159/19

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

18 квітня 2024 року м.Черкаси

Черкаський апеляційний суд в складі колегії суддів:

Гончар Н. І. Новікова О.М., Сіренка Ю.В.

розглянувши апеляційні скарги ОСОБА_1 та представника ОСОБА_1 ОСОБА_2 на ухвалу Шполянського районного суду Черкаської області від 26 березня 2024 року про залишення заяви ОСОБА_1 від 19.12.2023 року про виправлення описки без розгляду у справі за позовними заявами ОСОБА_1 до приватного підприємства «Центр Монтаж-Енерго» про стягнення заробітної плати за два дні додаткової відпуски в зв`язку з навчанням, визнання протиправним звільнення та поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

в с т а н о в и в:

Ухвалою Черкаського апеляційного суду від 04 квітня 2024 року апеляційні скарги ОСОБА_1 та представника ОСОБА_1 ОСОБА_2 залишено без руху.

Надано скаржнику строк для усунення недоліків апеляційної скарги, а саме: сплати судового збору в розмірі 605 грн. 60 коп. за подачу кожної апеляційної скарги на ухвалу Шполянського районного суду Черкаської області від 26 березня 2024 року.

На виконання зазначеної ухвали ОСОБА_1 на адресу Черкаського апеляційного суду через систему «Електронний суд» надіслано заяву про усунення недоліків, в якій зазначене клопотанням про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги на ухвалу Шполянського районного суду Черкаської області від 26 березня 2024 року, обгрунтоване перебуванням скаржниці у скрутному матеріальному становищі.

На підтвердження скрутного матеріального становища ОСОБА_1 надала суду копію трудової книжки з якої вбачається, що скаржник на сьогоднішній день не працює, відомості з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору за період з I кварталу по IV квартал 2023 року, згідно яких відсутній будь-який дохід у ОСОБА_1 за 2023 рік, довідку № 553 Уманської філії Черкаського обласного центру зайнятості згідно якої ОСОБА_1 була зареєстрована як безробітня в Уманській філії Черкаського обласного центру зайнятості та довідку № 555 згідно якої дохід ОСОБА_1 за період 25 серпня 2022 року по 30 вересня 2023 року становить 0 грн.

Вирішуючи питання про наявність підстав для звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору, колегія суддів виходить з наступного.

У ст. 129 Конституції України передбачено, що однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Згідно із ч. 1 та 3 ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Відповідно до ч.1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Єдиною підставою для відстрочення чи розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати фізичної особи є врахування судом її майнового стану.

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно з положеннями ст. 12 ЦПК України повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Звільнення від сплати судового збору здійснюється на розсуд суду та не є його обов`язком.

Європейський суд з прав людини неодноразово вказував, що положення п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо зобов`язання забезпечити ефективне право доступу до суду не означає надання права на безкоштовні провадження у цивільних справах.

У той же час гарантією реалізації права на судовий захист в аспекті доступу до правосуддя є встановлення законом помірного судового збору для осіб, які звертаються до суду.

При вирішенні питання про відстрочення, розстрочення або звільнення від сплати судового збору майновий стан сторони (належні стороні майнові права та обов`язки) має визначатися судом у світлі конкретних обставин певної справи, включаючи спроможність заявника сплатити судовий збір та стадію, на якій перебуває розгляд справи на певний момент. Якщо залежно від рівня майнового стану сторона позбавлена можливості сплатити судовий збір, то такі обставини є підставою на відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення сторони від сплати судового збору.

З огляду на викладене апеляційний суд зазначає, що наведені скаржницею підстави та додані до клопотання про звільнення від сплати судового збору докази підтверджують наявність обставин, визначених ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір», що дає підстави для задоволення клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційних скарг на судове рішення.

Апеляційна скарга подана в установлений процесуальним законодавством строк, за формою та змістом відповідає вимогам ст. 356 ЦПК України.

у х в а л и в:

Клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання апеляційних скарг на ухвалу Шполянського районного суду Черкаської області від 26 березня 2024 року.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційними скаргами ОСОБА_1 та представника ОСОБА_1 ОСОБА_2 на ухвалу Шполянського районного суду Черкаської області від 26 березня 2024 року про залишення заяви ОСОБА_1 від 19.12.2023 року про виправлення описки без розгляду у справі за позовними заявами ОСОБА_1 до приватного підприємства «Центр Монтаж-Енерго» про стягнення заробітної плати за два дні додаткової відпуски в зв`язку з навчанням, визнання протиправним звільнення та поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу

Встановити, що відзив на апеляційну скаргу може бути подано протягом 5 днів з моменту одержання цієї ухвали та він має відповідати вимогам ст.360 ЦПК України. Відзив надсилається на адресу Черкаського апеляційного суду (вул. Верхня Горова, 29, м. Черкаси, 18033) із обов`язковим посиланням на номер апеляційного провадження. До відзиву обов`язково додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Роз`яснити учасникам справи, що згідно положень частини 3 статті 360 ЦПК України відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

Також, учасники справи мають право у строк для надання відзиву подати до апеляційного суду свої заперечення щодо поданих скаржником заяв чи клопотань (у разі їх наявності).

Копію ухвали про відкриття апеляційного провадження разом з копією апеляційної скарги та доданих до неї матеріалів надіслати учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118444743
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заробітної плати за два дні додаткової відпуски в зв`язку з навчанням, визнання протиправним звільнення та поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —705/2159/19

Постанова від 08.05.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сердюк Валентин Васильович

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні