Ухвала
від 22.04.2024 по справі 235/797/24
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кс/235/1093/24

Справа № 235/797/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(про надання тимчасового доступу до речей і документів)

22 квітня 2024 року м. Покровськ

Слідчий суддя Красноармійського міськрайонного суду Донецької області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання: ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Головного управління Національної поліції в Донецькій області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Донецької окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ та вилучення оригіналів документів в рамках кримінального провадження, внесеного 30.10.2023 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023050000000460 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. ч. 2, ст. 28, ч. 3 ст. 369-2, ч. 1 ст. 366, ч.ч. 4, 5 ст. 27, ч. 1 ст. 366 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

16.04.2024 року на розгляд слідчого судді надійшло вказане клопотання, в якому старший слідчий СВ Головного управління Національної поліції в Донецькій області майора поліції ОСОБА_3 просить надати дозвіл на тимчасовий доступ та здійснення копіювання інформації абонентів мобільного зв`язку про зв`язок, надання вказаним абонентам телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання, про з`єднання вказаних абонентів з прив`язкою до базових станцій (у тому числі SMS), які знаходилися в зоні дії базових станцій оператора телекомунікації підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Клопотання обґрунтоване тим, що лікар КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Іршавської міської ради Закарпатської області ОСОБА_5 , діючи умисно, з корисливих намірів, шляхом зловживання службовими обов`язками, за попередньою змовою з іншими особами, з метою реалізації злочинного плану спрямованого на вчинення службового підроблення, в робочий час, перебуваючи в будівлі зазначеної лікарні, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , склав та видав підробні документи, а саме довідку № 748-0 від 22.11.2023 видану на ім`я ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в яку вніс завідомо неправдиві відомості щодо перебування на стаціонарному лікуванні з 21.11.2023 із діагнозом: «Травматичне пошкодження медіального меніска правого колінного суглобу. Історія Хвороби № 11292.

Слідчий ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання без його участі та виклику володільця інформації.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, розглянувши, з дотриманням Глави 15 КПК України, клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, перевіривши долучені до нього документи, - приходить до наступних висновків.

Клопотання відповідає вимогам ст. 160 КПК України.

Прокурором погоджено клопотання, та слідчим доведено що, існує достатньо доказів, що вказують на вчинення кримінального правопорушення. Обставини, викладені в клопотанні, підтверджують вчинення кримінального правопорушення. Так, згідно витягу з кримінального провадження №42023050000000460 від 30.10.2023 року до ЄРДР внесені відомості на підставі повідомлення, що лікар КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Іршавської міської ради Закарпатської області ОСОБА_5 , діючи умисно, з корисливих намірів, шляхом зловживання службовими обов`язками, за попередньою змовою з іншими особами, з метою реалізації злочинного плану спрямованого на вчинення службового підроблення, в робочий час, перебуваючи в будівлі зазначеної лікарні, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , склав та видав підробні документи, а саме довідку № 748-0 від 22.11.2023 видану на ім`я ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в яку вніс завідомо неправдиві відомості щодо перебування на стаціонарному лікуванні з 21.11.2023 із діагнозом: «Травматичне пошкодження медіального меніска правого колінного суглобу. Історія Хвороби № 11292.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_7 разом з ОСОБА_8 , які не є службовими особами, з корисливих намірів, маючи зв`язки в колі службових осіб медичних закладів Закарпатської області: КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Іршавської міської ради Закарпатської області, КНП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » Ужгородської міської ради, психіатричного відділення стаціонару КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » Закарпатської обласної ради, за попередньою змовою з ОСОБА_5 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 на іншими працівниками зазначених медичних закладів, розробили злочину схему встановлення неіснуючих діагнозів військовослужбовцям, що проходять військову службу в зоні проведення активних бойових дій на території Донецької області, які в подальшому при проходженні ВЛК надають підстави для звільнення з лав ЗСУ за станом здоров`я. Злочинна схема полягає у проходженні нібито лікування в зазначених медичних закладах, в ході якого за умови надання неправомірної вигоди встановлюються неіснуючі медичні діагнози. На теперішній час заявник у кримінальному провадженні - військовослужбовець ОСОБА_6 , діючи під контролем працівників правоохоронних органів, перебуває на стаціонарному лікуванні в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Закарпатської області, де з нього вимагаються грошові кошти в сумі 10 тис. доларів США за встановлення неіснуючого діагнозу.

02.02.2024 під час проведення огляду ОСОБА_6 вручено заздалегідь ідентифіковані грошові кошти в сумі 6000 доларів США для подальшого їх використання під час проведення слідчих (розшукових) дій.

В подальшому 02.02.2024 допитано в якості свідка ОСОБА_6 , який зазначив, що 01.02.2024 ОСОБА_7 наполягала на передачі їй грошових кошт в сумі 6000 доларів США за його списання з військової служби. Так, 02.02.2024 в присутності понятих слідчим йому були вручені грошові кошти в сумі 6000 доларів США, після чого він приїхав до адреси мешкання ОСОБА_7 , а саме: АДРЕСА_2 , та за її вимогою передав їй грошові кошти в сумі 6000 доларів США за отримання направлення на ВЛК та сприяння в подальшому списанні з військової служби.

Також під час проведення досудового розслідування встановлені факти вчинення вищевказаними особами кримінального правопорушення - списання інших осіб з військової служби за аналогічною схемою та способом.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на вимогу ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_6 зі своєї банківської картки НОМЕР_1 , яка відкрита в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » перераховував грошові кошти на банківську картку ОСОБА_7 № НОМЕР_2 , яка відкрита в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та перераховував грошові кошти на банківську картку ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_9 № НОМЕР_3 , яка відкрита в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 ».

02.02.2024 в період часу з 14 годин 23 хвилин до 19 годин 10 хвилин в ході проведення обшуку за місцем мешкання ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , за адресою: АДРЕСА_2 , на підставі ухвали слідчого судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області № 1-кс/235/274/24 від 26.01.2024, виявлено та вилучено:

грошові кошти в загальній сумі 6000 доларів США, номіналом по 100 доларів США кожна;

грошові кошти в загальній сумі 11700 доларів США, номіналом по 100 доларів США кожна, які загорнуті в паперовий лист з рукописними написами;

банківська картка № НОМЕР_4 , яка відкрита в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »;

банківська картка № НОМЕР_2 , яка відкрита в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »;

банківська картка № НОМЕР_5 , яка відкрита в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »;

банківська картка № НОМЕР_6 , яка відкрита в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »;

банківська картка № НОМЕР_7 , яка відкрита в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 »;

банківська картка № НОМЕР_8 , яка відкрита в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »;

мобільний телефон марки «iPhone 14» Imei1: НОМЕР_9 Imei2: НОМЕР_10 , з сім-картою НОМЕР_11 ;

мобільний телефон марки «Samsung Galaxy M32» Imei1: НОМЕР_12 Imei2: НОМЕР_13 , з сім-картою НОМЕР_14 .

Постановами слідчого вищеперераховані вилучені речі, документи, грошові кошти та майно визнано речовими доказами, і в подальшому, ухвалами слідчого судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області на них накладено арешт.

Під час проведення досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_7 користується мобільним терміналом із номером оператора мобільного зв`язку НОМЕР_15 .

Виходячи з викладеного, з метою всебічного, повного й неупередженого розслідування, встановлення всіх обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, отримання відомостей, котрі є необхідними для належної кваліфікації вчиненого діяння, встановлення місця знаходження та перебування ОСОБА_7 під час вчинення кримінальних правопорушень, спілкування з іншими особами, під час вчинення кримінальних правопорушень, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей і документів, які містять відомості про дату, час, направлення телефонних розмов зазначених абонентів та зони обслуговування базових станцій оператора мобільного зв`язку, на території яких відбувались ці з`єднання, які зберігаються на електронних носіях інформації та перебувають у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), розташованому за адресою: АДРЕСА_3 , відносно ОСОБА_7 .

Відповідно до ст. 132 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження, який застосовується на підставі ухвали слідчого судді. Згідно до вимог ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п. п. 7, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в документах, належить інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікаційних послуг, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання. Згідно ст. 9 Закону України «Про телекомунікації» встановлено, що охорона таємниці телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються технічними засобами телекомунікацій та інформаційна безпека телекомунікаційних мереж гарантуються Конституцією та законами України. Зняття інформації з телекомунікаційних мереж заборонене, крім випадків, передбачених законом.

Положеннями ст.ст. 159-162 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до документів, у тому числі, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказ відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, в судовому засіданні встановив, що:

- відомості, відносно яких надійшло клопотання щодо надання доступу до них, відповідно до ст. 162 КПК України, - містять охоронювану законом таємницю;

- доступ до інформації необхідний слідчому для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вчинення повідомленого правопорушення, зокрема, для встановлення осіб, причетних до скоєння злочину, встановлення фактів спілкування особи, яка вчинила кримінальне правопорушення за допомогою мобільного зв`язку та визначення району перебування цього абонента на момент скоєння правопорушення);

- іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою інформації, до якої слідчий просить надати тимчасовий доступ;

- володільцем інформації, доступ до якої необхідно отримати дійсно є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », юридична адреса: АДРЕСА_4 .

В порядку ч. 2 ст. 159 КПК України постановляє ухвалу про тимчасовий доступ до інформації, що містить таємницю, яка охороняється законом.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.131, 132, 159-166, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого СВ Головного управління Національної поліції в Донецькій області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Донецької окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ та вилучення оригіналів документів в рамках кримінального провадження, внесеного 30.10.2023 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023050000000460 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. ч. 2, ст. 28, ч. 3 ст. 369-2, ч. 1 ст. 366, ч.ч. 4,5 ст. 27, ч. 1 ст. 366 КК України - задовольнити.

Надати слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні: старшому слідчому в особливо важливих справах відділу СУ ГУНП в Донецькій області майора поліції ОСОБА_11 , старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Донецькій області майору поліції ОСОБА_3 , старшому слідчому в особливо важливих справах відділу СУ ГУНП в Донецькій області підполковнику поліції ОСОБА_12 , старшому слідчому в особливо важливих справах відділу СУ ГУНП в Донецькій області майору поліції ОСОБА_13 , старшому слідчому в особливо важливих справах відділу СУ ГУНП в Донецькій області підполковнику поліції ОСОБА_14 , старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Донецькій області майору поліції ОСОБА_15 , старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Донецькій області полковнику поліції ОСОБА_16 , старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Донецькій області підполковнику поліції ОСОБА_17 , старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Донецькій області капітану поліції ОСОБА_18 , старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Донецькій області лейтенанту поліції ОСОБА_19 , старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Донецькій області капітану поліції ОСОБА_20 , прокурорам групи прокурорів або іншій особі уповноваженій прокурором чи слідчим відповідним дорученням, на тимчасовий доступ до документів, що містять інформацію, яка знаходиться у володінні оператора та провайдера телекомунікацій, зі здійсненням вилучення (виїмки) їх копій в електронному та паперовому (за необхідності) вигляді, які перебувають у володінні посадових осіб ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), розташованому за адресою: АДРЕСА_3 , а саме до: інформації про дату, час, направлення телефонних з`єднань абонентів, які користувались мобільним терміналами із номером оператора мобільного зв`язку НОМЕР_15 , із зазначенням зони обслуговування базових станцій оператора мобільного зв`язку, на території яких відбувались з`єднання, тривалості та маршруту вхідних і вихідних дзвінків із вказівкою абонента Б, SMS (коротких текстових повідомлень), MMS (мультимедійні повідомлення), GPRS (передача інформації по незайнятій голосовим зв`язком смузі частот), переадресації тощо за період з 01.01.2023 по 24 год. 00 хв. 02.02.2024 включно.

Зобов`язати посадових осіб ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", розташоване за адресою: АДРЕСА_5 , надати слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні: старшому слідчому в особливо важливих справах відділу СУ ГУНП в Донецькій області майора поліції ОСОБА_11 , старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Донецькій області майору поліції ОСОБА_3 , старшому слідчому в особливо важливих справах відділу СУ ГУНП в Донецькій області підполковнику поліції ОСОБА_12 , старшому слідчому в особливо важливих справах відділу СУ ГУНП в Донецькій області майору поліції ОСОБА_13 , старшому слідчому в особливо важливих справах відділу СУ ГУНП в Донецькій області підполковнику поліції ОСОБА_14 , старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Донецькій області майору поліції ОСОБА_15 , старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Донецькій області полковнику поліції ОСОБА_16 , старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Донецькій області підполковнику поліції ОСОБА_17 , старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Донецькій області капітану поліції ОСОБА_18 , старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Донецькій області лейтенанту поліції ОСОБА_19 , старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Донецькій області капітану поліції ОСОБА_20 , прокурорам групи прокурорів або іншій особі уповноваженій прокурором чи слідчим відповідним дорученням дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення документів (електронних носіїв інформації), що містять відомості про дату, час, направлення телефонних з`єднань абонента ОСОБА_7 , яка користується мобільним терміналом із номером оператора мобільного зв`язку НОМЕР_15 , про зони обслуговування базових станцій оператора мобільного зв`язку, на території яких відбувались з`єднання, вхідні та вихідні дзвінки, SMS (короткі текстові повідомлення), MMS (мультимедійні повідомлення), GPRS (передача інформації по незайнятій голосовим зв`язком смузі частот), переадресація тощо за період з 00 год. 00 хв. 01.01.2023 по 24 год. 00 хв. 02.02.2024 включно, згідно ст. 39 Закону України «Про телекомунікації», з наданням можливості зробити копії цих документів на електронні та паперові носії.

Встановити строк дії ухвали терміном на два місяці з моменту постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118498666
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —235/797/24

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Коваленко В. О.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Коваленко В. О.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Коваленко В. О.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Коваленко В. О.

Ухвала від 22.04.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Коваленко В. О.

Ухвала від 22.04.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Коваленко В. О.

Ухвала від 22.04.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Коваленко В. О.

Ухвала від 22.04.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Коваленко В. О.

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Коваленко В. О.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Коваленко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні