Ухвала
від 22.04.2024 по справі 166/1133/19
РАТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 166/1133/19

провадження № 1-в/166/20/24

УХВАЛА

22 квітня 2024 року сел. Ратне

Суддя Ратнівського районного суду Волинської області Свистун О.М., за участюсекретаря Заєць Н.П.,розглянувши заяву Ратнівської селищної ради Волинської області про заміну сторони виконавчого провадження правонаступником,

встановив :

Ратнівська селищної рада Волинської області 28 березня 2024 року звернулася до Ратнівського районного суду Волинської області із заявою про заміну сторони виконавчого провадження правонаступником.

Заяву обґрунтовує тим, що на виконання вироку Ратнівського районного суду Волинської області від 25.10.2019 у справі № 166/1133/19, який набрав законної сили 28 січня 2020 року, суд 12 лютого 2020 року видав виконавчий лист, відповідно до якого стягувачем є управління фінансів Ратнівської районної державної адміністрації Волинської області, яке у подальшому перейменоване на фінансовий відділ Ратнівської районної державної адміністрації.

Державний виконавець Ратнівського районного відділу державної виконавчої служби Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Романюк Л.В. 18 лютого 2020 року виніс постанову про відкриття виконавчого провадження № 61311469 та розпочато проведення виконавчих дій. Однак у зв`язку з тим, що під час примусового виконання виконавчого документа установлено відсутність у боржника майна, коштів (доходів), на які можливо звернути стягнення в рахунок погашення боргу, державний виконавець на підставі п. 2 ч. 1 ст. 37 Закону України "Про виконавче провадження" постановою від 03 вересня 2020 року повернув виконавчий документ стягувачу.

Фінансовий відділ Ратнівської районної державної адміністрації 27 жовтня 2020 року повторно пред`явив до виконання вищевказаний виконавчий лист.

Зважаючи на те, що комунальне некомерційне підприємство "Ратнівська центральна районна лікарня" Ратнівської районної ради з належним йому балансовим майном 09 листопада 2020 року передане із спільної власності територіальних громад сіл, селищ району та 12 листопада 2020 року прийняте у власність Ратнівської селищної ради, відбувся перехід повноважень, прав та обов`язків фінансового відділу Ратнівської районної державної адміністрації в частині прав та зобов`язань комунального некомерційного підприємства "Ратнівська центральна районна лікарня" Ратнівської районної ради до Ратнівської селищної ради.

Оскільки управління фінансів Ратнівської районної державної адміністрації втратило повноваження державного органу і не може здійснювати права та виконувати обов`язки сторони у справі, а відтак відповідати за зобов`язання, які на неї були покладені, в тому числі й судовими рішеннями, таке повноваження в частині прав та зобов`язань комунального некомерційного підприємства "Ратнівська центральна районна лікарня" Ратнівської селищної ради передане для виконання завдань і функцій новоствореному органу місцевого самоврядування, яким є Ратнівська селищна рада.

За наведених обставин просить замінити стягувача управління фінансів Ратнівської районної державної адміністрації на його правонаступника в частині прав та зобов`язань комунального некомерційного підприємства "Ратнівська центральна районна лікарня" Ратнівської селищної ради Ратнівську селищну раду в справі № 166/1133/19 про стягнення з ОСОБА_1 витрат, понесених Ратнівською центральною районною лікарнею, на лікування потерпілої від злочину ОСОБА_2 у сумі 15041 грн 00 коп.

Сторони у судове засідання не з`явилися, відповідно до ч. 3 ст. 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Суд, розглянувши заяву, додані до неї матеріали, дійшов такого висновку.

Згідно з вимогами ст. 539 КПК України питання, які виникають під час та після виконання вироку вирішуються судом за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів у випадках, встановлених законом.

Відповідно до ч. 3 ст. 535 КПК України у разі якщо судове рішення або його частина підлягає виконанню органами державної виконавчої служби, суд видає виконавчий лист, який звертається до виконання в порядку, передбаченому законом про виконавче провадження.

Згідно з ч. 5 ст. 128 КПК України, якщо процесуальні відносини, що виникли у зв`язку з цивільним позовом, цим Кодексом не врегульовані, до них застосовуються норми Цивільного процесуального кодексу України за умови, що вони не суперечать засадам кримінального судочинства.

Оскільки чинним КПК України не врегульовано питання заміни сторони виконавчого провадження під час розгляду кримінального провадження, суд уважає, що застосуванню підлягають норми ЦПК України.

Відповідно до ч. ч. 1-3 ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Згідно з ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Таким чином, підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є правонаступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Суд установив, що вироком Ратнівського районного суду Волинської області від 25 жовтня 2019 року, який набрав законної сили 28 січня 2020 року, цивільний позов прокурора в інтересах держави в особі управління фінансів Ратнівської районної державної адміністрації Волинської області до ОСОБА_1 про стягнення витрат, понесених Ратнівською районною центральною лікарнею на лікування потерпілої від злочину ОСОБА_2 , задоволено повністю:стягнуто із ОСОБА_1 на користь держави в особі управління фінансів Ратнівської районної державної адміністрації Волинської області 15041грн витрат, понесених Ратнівською районною центральною лікарнею на лікування потерпілої від злочину ОСОБА_2 .

На підставі виконавчого листа Ратнівського районного суду Волинської області, виданого 12 лютого 2020 року, державний виконавець Ратнівського відділу державної виконавчої служби у Ковельському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України 03 жовтня 2022 року відкрив виконавче провадження № 69964244.

Згідно з архівним витягом з розпорядження голови Ратнівської районної державної адміністрації № 5 від 16.01.2021 припинено юридичну особу фінансовий відділ Ратнівської районної державної адміністрації.

Рішенням Ратнівської районної ради № 39/2 від 09.11.2020 передано зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ району у власність Ратнівської селищної ради, зокрема, комунальне некомерційне підприємство "Ратнівська центральна районна лікарня" Ратнівської районної лікарні.

Рішенням Ратнівської селишної ради № 38/2 від 12.11.2020 прийнято зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, району у власність Ратнівської селищної ради, зокрема, комунальне некомерційне підприємство "Ратнівська центральна районна лікарня" Ратнівської районної лікарні.

Згідно з рішенням Ратнівської селищної ради № 2/28 від 15.12.2020 змінено засновника комунального некомерційного підприємства "Ратнівська центральна районна лікарня" Ратнівської районної ради з Ратнівської районної ради на Ратнівську селищну раду; змінено найменування - з комунального некомерційного підприємства "Ратнівська центральна районна лікарня" Ратнівської районної ради на комунальне некомерційне підприємство "Ратнівська центральна районна лікарня" Ратнівської селищної ради.

Таким чином, правонаступником фінансового відділу Ратнівської районної державної адміністрації в частині прав та зобов`язань комунального некомерційного підприємства "Ратнівська центральна районна лікарня" Ратнівської селищної ради є Ратнівська селищна рада.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що слід провести заміну стягувача у виконавчому провадженні у справі № 166/1133/19 про стягнення з ОСОБА_1 витрат, понесених Ратнівською центральною районною лікарнею на лікування потерпілої від злочину ОСОБА_2 у сумі 15041 грн 00 коп., з управління фінансів Ратнівської районної державної адміністрації на його правонаступника в частині прав та зобов`язань комунального некомерційного підприємства "Ратнівська центральна районна лікарня" Ратнівської селищної ради Ратнівську селищну раду, як правонаступника стягувача.

Керуючись ст.ст.128,537,539КПК України, ст. 442 ЦПК України, суд

постановив :

Заяву Ратнівської селищної ради Волинської області про заміну сторони виконавчого провадження правонаступником задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні у справі № 166/1133/19 про стягнення з ОСОБА_1 витрат, понесених Ратнівською центральною районною лікарнею на лікуванняпотерпілої відзлочину ОСОБА_2 ,у сумі15041грн 00коп.із управлінняфінансів Ратнівськоїрайонної державноїадміністрації (44101,Волинська область,Ратнівський район,смт Ратне,вул.1Травня,код ЄДРПОУ02311856)на йогоправонаступника в частині прав та зобов`язань комунального некомерційногопідприємства "Ратнівськацентральна районналікарня"Ратнівської селищноїради Ратнівську селищнураду (44101, Волинська область, Ковельський район, сел. Ратне, вул. 1 Травня, код ЄДРПОУ 04334695).

Ухвала суду може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя Ратнівського

районного суду О.М.Свистун

СудРатнівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118537267
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях інші

Судовий реєстр по справі —166/1133/19

Ухвала від 22.04.2024

Кримінальне

Ратнівський районний суд Волинської області

Свистун О. М.

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Ратнівський районний суд Волинської області

Свистун О. М.

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Ратнівський районний суд Волинської області

Свистун О. М.

Ухвала від 24.04.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Голубицький Станіслав Савелійович

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Подолюк В. А.

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Подолюк В. А.

Ухвала від 09.12.2019

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Подолюк В. А.

Ухвала від 29.11.2019

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Подолюк В. А.

Вирок від 25.10.2019

Кримінальне

Ратнівський районний суд Волинської області

Свистун О. М.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Ратнівський районний суд Волинської області

Свистун О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні