Ухвала
від 18.09.2019 по справі 166/1133/19
РАТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 166/1133/19

провадження № 1-кп/166/147/19

УХВАЛА

про призначення судового розгляду

18 вересня 2019 року смт.Ратне

Ратнівський районний суд Волинської області в складі головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

потерпілої ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження №12019030170000255, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21 липня 2019 року, про обвинувачення ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.121 КК України,

встановив:

Ухвалою Ратнівського районного суду Волинської області від 16 вересня 2019 року у даному кримінальному провадженні призначено підготовче судове засідання.

Прокурор у підготовчому судовому засіданні просила призначити кримінальне провадження до судового розгляду та викликати свідків ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , неповнолітнього свідка ОСОБА_11 та його законного представника ОСОБА_13 . Крім цього, прокурор в інтересах держави в особі управління фінансів Ратнівської районної державної адміністрації Волинської області заявила цивільний позов до ОСОБА_6 про відшкодування витрат закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від злочину.

Потерпіла, захисник та обвинувачений підтримали думку прокурора про можливість призначення провадження до судового розгляду.

Заслухавши думку учасників підготовчого судового засідання, суд дійшов висновку про необхідність призначення справи до судового розгляду з наступних підстав.

Угод у порядку ст. ст. 468-475 КПК України до суду не надійшло. Підстав для закриття кримінального провадження не вбачається. Обвинувальний акт складено відповідно до вимог КПК України, при його затвердженні прокурором дотримані вимоги закону. Кримінальне провадження підсудне Ратнівському районному суду Волинської області.

Враховуючи відсутність підстав для прийняття рішень, передбачених п.п. 1-4 ч. 3 ст. 314 КПК України, суд доходить висновку про необхідність призначення судового розгляду в даному кримінальному провадженні та задоволення клопотання прокурора про виклик свідків обвинувачення.

У підготовчому судовому засіданні прокурор заявила клопотання про продовження на 60 днів строку тримання під вартою ОСОБА_6 , оскільки такий строк закінчується 18 вересня 2019 року, а ризики, передбачені ст. 177 КПК України, залишились незмінними.

Клопотання мотивує тим, що ОСОБА_6 обгрунтовано обвинувачується у вчиненні тяжкого злочину, за який відповідно до ч.1 ст.121 КК України передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до десяти років, внаслідок скоєного діяння він становить підвищену суспільну небезпеку, за місцем проживання характеризується негативно, як такий, що зловживає спиртними напоями, не має соціальних зв`язків, а тому існують достатні підстави вважати, що, перебуваючи на волі, він буде незаконно впливати на свідків та потерпілу, оскільки проживає із ними в одному населеному пункті, спробує ухилитися від суду, а також може вчинити інше кримінальне правопорушення.

Прокурор підтримала клопотання із підстав, зазначених у ньому. Крім цього, пояснила, що обвинувачений схильний до зловживання алкоголем, неодноразово притягувався до адмінвідповідальності за появу в громадських місцях в нетверезому стані. Зазначила, що із показань потерпілої відомо, що в такому стані обвинувачений вчиняє щодо неї і дітей протиправні дії. Вказана обставина, а також вчинення кримінального правопорушення за ч.1 ст.121 КК України дають підстави побоюватися продовження обвинуваченим злочинної діяльності щодо своєї дружини. Просить клопотання задовольнити.

Потерпіла підтвердила, що злочин щодо неї вчинено обвинуваченим. Чоловік в нетверезому стані стає агресивним, відтак вона побоюється за своє та дітей життя і здоров`я.

Захисник проти задоволення клопотання заперечив, просив змінити запобіжний захід обвинуваченому із тримання під вартою на домашній арешт.

Обвинувачений підтримав думку захисника, пояснив, що із сім`єю проживав у будинку його діда, іншого придатного для проживання житла він не має.

Суд, заслухавши думку учасників підготовчого судового засідання, дослідивши надані прокурором документи, дійшов висновку про те, що клопотання прокурора про продовження тримання під вартою підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ч.3 ст.315 КПК України під час підготовчого судового засідання суд за клопотанням учасників судового провадження має право обрати, змінити чи скасувати заходи забезпечення кримінального провадження, в тому числі запобіжний захід, обраний щодо обвинуваченого. При розгляді таких клопотань суд додержується правил, передбачених розділом ІІ цього Кодексу.

Ухвалами Ратнівського районного суду від 22.07.19 та 08.08.19 ОСОБА_6 обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою на строк до 18 вересня 2019 року включно.

Обгрунтованість підозри у вчиненні обвинуваченим кримінального правопорушення за ч.1 ст.121 КК України підтверджується поясненнями потерпілої, протоколом огляду місця події від 21.07.19, висновком експерта за результатами судово-медичної експертизи ОСОБА_4 , протоколом огляду речових доказів.

Встановлено, що заявлені попередньо ризики, по яких слідчим суддею прийнято рішення щодо застосування до обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, не зменшились.

Так, ОСОБА_6 вчинив щодо своєї дружини тяжке кримінальне правопорушення, за яке законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років. Установлені судом обставини, зокрема відсутність в обвинуваченого іншого житла, окрім того будинку, де проживав із дружиною та дітьми, неприязні відносини між обвинуваченим і його дружиною, зловживання ним спиртними напоями, що зумовлює його агресивну поведінку щодо потерпілої і дітей, дає суду підстави обгрунтовано вважати існування потенційного ризику продовження обвинуваченим злочинної діяльності щодо своєї дружини.

Крім цього, до допиту в судовому засіданні потерпілої та свідків-односельців продовжує існувати ризик впливу на них ОСОБА_6 .

З огляду на зазначене, суд доходить висновку про доведеність обставин, передбачених п.п. 1-3 ч.1 ст.194 КПК України.

Застосування більш м`якого запобіжного заходу, про який просить захисник, на думку суду, не зможе забезпечити досягнення цілей обраного щодо обвинуваченого заходу забезпечення кримінального провадження.

Вирішуючи клопотання прокурора про приєднання позовної заяви, судом установлено, що форма і зміст позовної заяви відповідає вимогам до позовів, які пред`являються в порядку цивільного судочинства, тому суд вважає за необхідне прийняти до розгляду в межах кримінального провадження поданий в інтересах держави в особі уповноваженого органу позов до обвинуваченого про відшкодуванн витрат на лікування потерпілого від злочину, у зв`язку з цим визнати ОСОБА_6 цивільним відповідачем.

Керуючись ст.ст.128, 177, 182, 183, 194, 314, 315 КПК України, суд

постановив:

Призначити судовий розгляд кримінального провадження №12019030170000255, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21 липня 2019 року, про обвинувачення ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.121 КК України, на 14 год 20 хв 30 вересня 2019 року в залі засідань Ратнівського районного суду Волинської області (вул.Центральна, 17 смт.Ратне).

Судовий розгляд проводити суддею одноособово у відкритому судовому засіданні.

У судове засідання викликати прокурора, потерпілу, захисника, конвоювати обвинуваченого, а також викликати свідків обвинувачення ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , неповнолітнього свідка ОСОБА_11 та його законного представника ОСОБА_13 .

Прийняти цивільнийпозов прокурорав інтересахдержави вособі управлінняфінансів Ратнівськоїрайонної державноїадміністрації Волинськоїобласті до ОСОБА_6 провідшкодування витратзакладові охорониздоров`яна лікуванняпотерпілого відзлочину дорозгляду вданому кримінальномупровадженні.Визнати ОСОБА_6 цивільним відповідачем, роз`яснивши факт належності йому прав, передбачених ст.62 КПК України.

Клопотання прокурора про продовження строку тримання обвинуваченого під вартою задовольнити.

Продовжити тримання під вартою обвинуваченого ОСОБА_6 строком на 60 днів, тобто до 15 листопада 2019 року включно.

Ухвала в частині продоження строку тримання обвинуваченого під вартою може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає. Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення. Апеляційне оскарження даної ухвали не зупиняє її виконання.

Суддя Ратнівського

районного суду ОСОБА_1

СудРатнівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення18.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84326486
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти життя та здоров'я особи Умисне тяжке тілесне ушкодження

Судовий реєстр по справі —166/1133/19

Ухвала від 22.04.2024

Кримінальне

Ратнівський районний суд Волинської області

Свистун О. М.

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Ратнівський районний суд Волинської області

Свистун О. М.

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Ратнівський районний суд Волинської області

Свистун О. М.

Ухвала від 24.04.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Голубицький Станіслав Савелійович

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Подолюк В. А.

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Подолюк В. А.

Ухвала від 09.12.2019

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Подолюк В. А.

Ухвала від 29.11.2019

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Подолюк В. А.

Вирок від 25.10.2019

Кримінальне

Ратнівський районний суд Волинської області

Свистун О. М.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Ратнівський районний суд Волинської області

Свистун О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні