Ухвала
від 25.04.2024 по справі 625/24/24
КОЛОМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 625/24/24

Провадження № 2/625/32/24

УХВАЛА

25.04.2024року Коломацький районний суд Харківської області

в складі: головуючого судді Лосєва Д.К.

з участю секретаря судового засідання Калюжної Л.Д.

розглянувши заяву керівника Богодухівської окружної прокуратури Харківської області Коптєва Ярослава Юрійовича про відвід головуючого судді у цивільній справі за позовом керівника Богодухівської окружної прокуратури Коптєва Ярослава Юрійовича, в інтересах територіальної громади Коломацької селищної ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 про витребування земельної ділянки, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Коломацького районного суду Харківської області знаходиться цивільна справа за позовом ерівника Богодухівської окружної прокуратури Коптєва Я.Ю., в інтересах територіальної громади Коломацької селищної ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 про витребування земельної ділянки.

Автоматизованою системою документообігу суду для розгляду даної справи визначено суддю Лосєва Д.К.

Керівником Богодухівської окружної прокуратури Харківської області Коптєвим Я.Ю. подано до суду заяву про відвід судді від розгляду вказаної справи. Поданий відвід мотивує зокрема тим, що відповідач по даній справі є дружиною ОСОБА_3 , який в період часу з 2007 по 2014 роки працював у Коломацькому районному суді Харківської області, в тому числі на посади помічника судді Коломацького районного суду Харківської області Лосєва Д.К., який є головуючим по вказаній справі. Враховуючи наведене вважає, що дана обставина викликає сумнів в неупередженості та об`єктивності головуючого судді у справі, а відтак з даних підстав вважає, що суддя не може брати участь у розгляді справи і повинен відвестися від розгляду даної справи, а у разі, якщо останній не вбачає підстав для самовідводу, підлагає відводу.

Відповідачка ОСОБА_1 надала суду заяву, в якій просила суд розглядати справу за її відсутності, щодо питання про відвід судді покладалася на розсуд суду.

Інші учасники справи у судове засідання не з`явилися, про день, час та місце розгляду справи повідомлялись своєчасно та належним чином, причини неявки суду не повідомили.

Суд, розглянувши заяву керівника Богодухівської окружної прокуратури Харківської області Коптєва Я.Ю. про відвід судді Лосєва Д.К., врахувавши думку сторін по справі, а також взявши до уваги об`єктивне існування обставин, викладених у заяві про відвід, дійшов наступного.

Так, за правилами, визначенимист. 36 ЦПК України, суддя не може брати участь в розгляді справи і підлягає відводу, зокрема, якщо він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи, або якщо є інші обставини, які викликають сумнів в об`єктивності та неупередженості судді.

Для відведення судді необхідно обґрунтувати наявність обставин, які об`єктивно можуть вказувати на можливу упередженість або необ`єктивність.

Статтею 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод встановлено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Положеннями п. 2.5. Бангалорських принципів поведінки суддів передбачено, що суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об`єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

Відповідно до усталеної практики Європейського Суду з прав людини, відображеної, зокрема, в рішеннях у справі Фей проти Австрії, Ветштайн проти Швейцарії, Пуллар проти Сполученого Королівства, Білуха проти України, наявність безсторонності відповідно до п. 1 ст. 6 Конвенції повинна визначатися за суб`єктивним та об`єктивним критеріями. Відповідно до суб`єктивного критерію беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності. У кожній окремій справі слід вирішувати, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступінь, що свідчать про небезсторонність суду.

В рішеннях у справах Ветштайн проти Швейцарії та Ферантелі та Сантанжело проти Італії Європейським судом з прав людини висловлювалась позиція, згідно якої при вирішенні того, чи є у цій справі обґрунтовані причини побоюватися, що певний суддя був небезсторонній, позиція заінтересованої особи є важливою, але не вирішальною. Вирішальним же є те, чи можна вважати такі побоювання об`єктивно обґрунтованими.

Як зазначено в рішенні Європейського Суду з прав людини у справі Де Куббер проти Бельгії, правосуддя повинно не тільки чинитися, повинно бути також видно, що воно чиниться.

В рішеннях у справах Ветштайн проти Швейцарії та Кастілло Альгар проти Іспанії Європейським судом з прав людини також зазначалось, що важливим питанням є довіра, яку суди повинні вселяти в громадськість у демократичному суспільстві.

Таким чином, сам факт недовіри особи може створити враження необ`єктивності та упередженості судді при розгляді справи, а відтак в майбутньому стане причиною недовіри до об`єктивності, справедливості, неупередженості та законності судового рішення у цій справі та сумніву щодо реалізації права особи на справедливий судовий розгляд.

Згідно п. 12 висновку №1 (2001) Консультативної ради європейських судів для Європи про стандарти незалежності судових органів і незмінності суддів при винесенні судових рішень, у відношенні сторін у судовому розгляді судді повинні бути безсторонніми, тобто вільними від любих зв`язків, упередженості, які впливають або можуть сприйматися як такі, що впливають на здатність судді приймати незалежне рішення. Значення цього принципу виходить далеко за конкретні інтереси визначеної сторони в якому-небудь спорі. Судова влада повинна користуватися довірою не тільки зі сторони сторін в конкретному розгляді, але і зі сторони суспільства в цілому. І суддя повинен бути не тільки реально вільним від будь-якого невідповідного зв`язку, упередженості або впливу, але він повинен бути вільним від цього і в очах розумного спостерігача. Інакше довіра до незалежності судової влади буде підірвано.

Крім того,статтею 15 Кодексусуддівської етики, затвердженого рішенням XI (чергового) з`їзду суддів України від 22 лютого 2013 року, передбачено, що неупереджений розгляд справ є основним обов`язком судді.

Відповідно до усталеної практики Європейського суду з прав людини, безсторонність (неупередженість) суду в сенсі пункту 1 статті 6 Конвенції має визначатися згідно з суб`єктивним критерієм, врахувавши особисті переконання та поведінку конкретного судді, тобто чи мав суддя особисту упередженість або чи був він об`єктивним у цій справі, та об`єктивним критерієм, іншими словами, шляхом встановлення того, чи забезпечував сам суд та, серед інших аспектів, його склад, достатні гарантії для того, щоб виключити будь-який обґрунтований сумнів у його безсторонності (рішення у справах: «Фей проти Австрії», «Ветштайн проти Швейцарії»).

Європейський суд з прав людини в п. 66 рішення у справі «Бочан проти України» від 03 травня 2007 року (заява № 7577/02) зазначив, що «безсторонність, в сенсі п. 1 статті 6, має визначатися відповідно до суб`єктивного критерію, на підставі особистих переконань та поведінки конкретного судді у конкретній справі - тобто, жоден з членів суду не має проявляти будь-якої особистої прихильності або упередження, та об`єктивного критерію - тобто, чи були у судді достатні гарантії для того, щоб виключити будь-які легітимні сумніви з цього приводу. Відповідно до об`єктивного критерію має бути визначено, чи наявні факти, що можуть бути перевірені, які породжують сумніви щодо відсутності безсторонності судів. У цьому зв`язку навіть зовнішні ознаки мають певне значення. Ключовим питанням є питання довіри, яку суди в демократичному суспільстві мають вселяти суспільству і, перш за все, сторонам у процесі».

В пункті 105 рішення ЄСПЛ у справі «Олександр Волков проти України» від 09 січня 2013 року суд дійшов висновку про те, що: «між суб`єктивною та об`єктивною безсторонністю не існує беззаперечного розмежування, оскільки поведінка судді не тільки може викликати об`єктивні побоювання щодо його безсторонності з точки зору стороннього спостерігача (об`єктивний критерій), а й може бути пов`язана з питанням його або її особистих переконань (суб`єктивний критерій).

Як установлено Бангалорськими принципами поведінки суддів, схваленими резолюцією Економічної і Соціальної Ради ООН № 2006/23 від 27 липня 2006 року «об`єктивність судді є необхідною умовою для належного виконання ним своїх обов`язків. Вона проявляється не тільки у змісті винесеного рішення, а й в усіх процесуальних діях, що супроводжують його прийняття».

У деяких випадках, коли докази для спростування презумпції суб`єктивної безсторонності судді отримати складно, додаткову гарантію надасть вимога об`єктивної безсторонності (рішення у справі «Пуллар проти Сполученого Королівства»). У цьому відношенні навіть вигляд має певну важливість. Іншими словами, як вже й зазначалося вище, - «має не лише здійснюватися правосуддя - ще має бути видно, що воно здійснюється». Адже йдеться про довіру, яку в демократичному суспільстві суди повинні вселяти у громадськість (рішення у справі «Де Куббер проти Бельгії»).

Оцінюючи доводи керівника Богодухівської окружної прокуратури Харківської області Коптєва Я.Ю., викладені у заяві про відвід, суд зазначає, що ці доводи як окремо, так і в сукупності, самі по собі не є такими, що свідчать про необ`єктивність та упередженість судді Лосєва Д.К.., проте існування викладених у відповідній заяві обставин дійсно може викликати сумніви у цьому як у сторін та їх представників, так і у сторонніх спостерігачів. Ба більше того викладені у відповідній заяві про відвід судді обставини вже сприймаються як такі, що можуть певною мірою впливати на здатність судді прийняти незалежне, об`єктивне та справедливе рішення у справі.

З огляду на вказане вище, взявши до уваги те, що розгляд цивільної справи по суті не розпочатий, з метою забезпечення права сторін на розгляд справи незалежним і безстороннім судом та створення умов, за яких відпадуть будь-які сумніви у неупередженості та безсторонності судді під час розгляду справи та недопущення будь-яких сумнівів в ухваленому за результатами розгляду справи рішенні суду, суд вважає за доцільне задовольнити заявлений відвід.

Відповідно до ч. 1ст. 41 ЦПК України, у разі задоволення заяви про відвід судді, який розглядає справу одноособово, справа розглядається в тому самому суді іншим суддею, який визначається у порядку, встановленомустаттею 33ЦК України, а тому, з огляду на задоволення заявленого відводу судді, справа має бути переданою до канцелярії суду для визначення іншого судді для її розгляду.

Керуючись ст. ст.36,41,197,198,258-261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву керівника Богодухівської окружної прокуратури Харківської області Коптєвим Ярослава Юрійовича про відвід судді Лосєва Дмитра Костянтиновича у цивільній справі за позовом керівника Богодухівської окружної прокуратури Коптєва Ярослава Юрійовича, в інтересах територіальної громади Коломацької селищної ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 про витребування земельної ділянки - задовольнити.

Матеріали цивільної справи № 625/24/24 (провадження № 2/625/32/24) за позовом керівника Богодухівської окружної прокуратури Коптєва Ярослава Юрійовича, в інтересах територіальної громади Коломацької селищної ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 про витребування земельної ділянки передати до канцелярії суду для визначення у порядку, встановленомуст. 33 ЦПК України, іншого судді для розгляду справи.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

СУДДЯ: Лосєв Д.К.

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118610166
СудочинствоЦивільне
Сутьвитребування земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —625/24/24

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Коломацький районний суд Харківської області

Скляренко М. О.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Коломацький районний суд Харківської області

Лосєв Д. К.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Коломацький районний суд Харківської області

Лосєв Д. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні