Ухвала
від 18.04.2024 по справі 298/1201/21
ВЕЛИКОБЕРЕЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 298/1201/21

Номер провадження 2/298/11/23

УХВАЛА

про залучення правонаступника

18 квітня 2024 року смт. Великий Березний

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області у складі:

судді Зизич В.В.,

секретар судового засідання Вороняк А.А.,

номер справи 298/1201/21,

учасники справи:

заступник керівника Закарпатської обласної прокуратури Ломакіна-Невідома О., яка звернулась до суду в інтересах держави в особі Закарпатської обласної державної адміністрації,

позивач: Закарпатська обласна державна адміністрація,

відповідачі: Ужгородська районна державна адміністрація, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Державне підприємство «Великоберезнянське лісове господарство»,

при розгляді у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт.Великий Березний в загальному позовному провадженні цивільної справи за позовом заступника керівника Закарпатської обласної прокуратури Ломакіна-Невідома О., яка діє в інтересах держави в особі Закарпатської обласної державної адміністрації, до Ужгородської районної державної адміністрації, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Державне підприємство «Великоберезнянське лісове господарство», про визнання незаконним та скасування розпорядження, визнання недійсними державних актів на право власності на земельні ділянки та повернення земельних ділянок,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Великоберезнянського районного суду Закарпатської області перебуває вказана вище цивільна справа.

5 липня 2023 року на адресу суду надійшло клопотання заступника керівника Закарпатської обласної прокуратури П.Русняк про залучення до участі у справі правонаступника третьої особи, в якому прокурор просить залучити до участі у справі державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» (01601, м. Київ, вул. Руставелі Шота, 9А, код ЄДРПОУ - 44768034) в особі філії «Ужгородське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (89411, вул. Першотравнева, 42, с. Кам`яниця, Ужгородський район Закарпатська область, код ЄДРПОУ відокремленого підрозділу - 44943599) як правонаступника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача у справі №298/1201/21 - державного підприємства «Великоберезнянське лісове господарство».

Клопотання мотивовано тим, що судом залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Державне підприємство "Великоберезнянське лісове господарство". Разом з тим, згідно з інформаційною довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 28.09.2022 проведено державну реєстрацію припинення ДП «Великоберезнянське лісове господарство» (код ЄДРПОУ - 22114543) внаслідок проведеної реорганізації, при цьому, правонаступником вказаної особи визначено державне підприємство «Ужгородське лісове господарство» (код ЄДРПОУ-22114655). На підставі наказу Державного агентства лісових ресурсів України №890 від 28.10.2022 «Про припинення державного підприємства «Ужгородське лісове господарство» та затвердження складу Комісії з припинення» вирішено припинити державне підприємство «Ужгородське лісове господарство» шляхом реорганізації, а саме - приєднання до державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (код ЄДРПОУ - 44768034), наказом Державного агентства лісових ресурсів України № 147 від 17.01.2023 «Про затвердження передавального акту державного підприємства «Ужгородське лісове господарство» затверджено відповідний передавальний акт від 17.01.2023, і згідно з вказаним актом спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» є правонаступником всього майна, усіх прав та обов`язків державного підприємства «Ужгородське лісове господарство». Отже, державне підприємство «Великоберезнянське лісове підприємство» приєднано до державного підприємства «Ужгородське лісове господарство», яке в свою чергу 17.01.2023 приєднано до державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України». Таким чином, правонаступником майна, прав та обов`язків державного підприємства «Великоберезнянське лісове підприємство» на даний час є державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України». Замість реорганізованих підприємств функції держави в лісовій галузі на території Ужгородського району здійснює створений ДСГП «Ліси України» відокремлений підрозділ - філія «Ужгородське лісове господарство» ДСГП «Ліси України».

У підготовче засідання 18.04.2024 сторони, належним чином повідомлені про дату, час та місце цього засідання, не з`явились.

Прокурор Безугла І.І. подала через канцелярію суду заяву про проведення без її участі підготовчого засідання з розгляду клопотання Закарпатської обласної прокуратури про залучення до участі у справі правонаступника третьої сторони, вказане клопотання підтримує.

Представник відповідачів - адвокат Борсенко О.В. через канцелярію суду подав заяву, в якій просить вирішити питання про заміну у справі третьої особи на правонаступника ДСГП "Ліси України" у відсутності представника відповідача, інші питання у підготовчому засіданні просить не вирішувати.

За таких обставин, відповідно до ст.ст.197, 198, 223 ЦПК України неявка учасників справи в підготовче судове засідання, які в силу приписів ст.ст. 128, 130 ЦПК України є повідомленими про дату, час і місце цього засідання не перешкоджають проведенню такого.

Суд вважає можливим провести підготовче судове засідання за відсутності осіб, що не з`явились в підготовче судове засідання, в якому розглянути клопотання про залученнядо участіу справіправонаступника третьоїособи.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Оглянувши матеріали цивільної справи, дослідивши клопотання про залучення до участі у справі правонаступника третьої особи, суд вважає необхідним зазначити наступне.

Наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 21 жовтня 2021 року №673 «Про припинення Державного підприємства «Великоберезнянське лісове господарство» та затвердження складу Комісії з припинення», зокрема, припинено Державне підприємство «Великоберезнянське лісове господарство», код згідно з ЄДРПОУ 22114543 шляхом реорганізації, а саме - приєднання до Державного підприємства «Ужгородське лісове господарство», код згідно з ЄДРПОУ 22114655.

Як вбачається з даних витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 26 червня 2023 року, такий містить запис від 28 вересня 2022 року про державну реєстрацію припинення державного підприємства «Великоберезнянське лісове господарство» в результаті реорганізації.

Наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 28 жовтня 2022 року №890 «Про припинення Державного підприємства «Ужгородське лісове господарство» та затвердження складу Комісії з припинення», зокрема, припинено Державне підприємство «Ужгородське лісове господарство», код згідно з ЄДРПОУ 22114655, шляхом реорганізації, а саме приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», код згідно з ЄДРПОУ 44768034.

Наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 17 січня 2023 року №147 «Про затвердження передавального акту державного підприємства «Ужгородське лісове господарство» затверджено відповідний передавальний акт від 17.01.2023. Згідно з вказаним актом спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» є правонаступником всього майна, усіх прав та обов`язків державного підприємства «Ужгородське лісове господарство».

Відповідно до ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

За положеннями статті 55 ЦПК України процесуальне правонаступництво представляє собою перехід процесуальних прав та обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Правонаступництво - це перехід суб`єктивного права (а у широкому розумінні - також і юридичного обов`язку) від однієї особи до іншої (правонаступника).

Правонаступництво юридичної особи має місце у випадку її припинення шляхом реорганізації: злиття, приєднання, поділу, перетворення (ч. 1 ст. 104 ЦК України). У такому разі відбувається одночасне правонаступництво (передання) прав і обов`язків юридичної особи або, іншими словами, одночасне правонаступництво щодо майна, прав і обов`язків юридичної особи (ч. 2 ст. 107 ЦК України). Тому правонаступництво юридичної особи завжди є універсальним, тобто передбачає одночасний перехід до правонаступника і прав, і обов`язків юридичної особи, яка припиняється шляхом реорганізації (пункти 37-38, 40-43 постанови Великої Палати Верховного Суду від 16.06.2020 у справі № 910/5953/17).

Для процесуального правонаступництва юридичної особи, яка є стороною чи третьою особою у судовому процесі, необхідне встановлення або правонаступника такої юридичної особи внаслідок її припинення шляхом реорганізації, або правонаступника окремих її прав чи обов`язків внаслідок заміни сторони у відповідному зобов`язанні. В обох випадках для встановлення процесуального правонаступництва юридичної особи суд має визначити підстави такого правонаступництва, а також обсяг прав та обов`язків, який перейшов до правонаступника у спірних правовідносинах.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 16 червня 2020 року в справі №910/5953/17 (провадження № 12-98гс19) вказано, що «при реорганізації в формі злиття немає значення, чи вказано в передавальному акті про правонаступництво щодо певного майна, прав чи обов`язків. Адже правонаступник лише один, що унеможливлює виникнення будь-яких спорів щодо переходу майна, прав чи обов`язків. Отже, лише при припиненні суб`єкта господарювання шляхом поділу в розподільчому балансі визначається правонаступництво. Внаслідок же злиття, приєднання або перетворення правонаступником є лише одна особа і будь-який розподіл прав та обов`язків при таких видах реорганізації неможливий.… Якщо припустити, що правонаступництво настає лише з моменту державної реєстрації припинення юридичної особи, то це призведе до можливостей порушення прав кредиторів, які протягом значного періоду часу не зможуть звернутися з вимогами до новоствореної юридичної особи, яка отримає все майно правопопередника, але не буде нести відповідальність за його зобов`язаннями».

Суд будь-якої інстанції зобов`язаний залучити до участі у справі правонаступника сторони або третьої особи, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво прав та обов`язків відповідної особи, а правонаступник існує. Питання процесуальної правосуб`єктності сторони, третьої особи, їхніх правонаступників належать до тих, які суд має вирішити під час розгляду справи незалежно від стадії судового процесу. Не є перешкодами для з`ясування підстав процесуального правонаступництва межі розгляду справи у суді відповідної інстанції, а також предмет доказування за відповідними позовними вимогами. Такий правовий висновок викладений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 30.06.2020 у справі № 264/5957/17.

Правонаступником майна, прав та обов`язків державного підприємства «Великоберезнянське лісове господарство» на даний час є Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України», при цьому, функції держави в лісовій галузі на території Ужгородського району Закарпатської області здійснює створений ДСГП «Ліси України» відокремлений підрозділ - філія «Ужгородське лісове господарство» ДСГП «Ліси України».

За таких обставин, суд вважає, що у справі слід замінити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Державне підприємство «Великоберезнянське лісове господарство» на її правонаступника Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» в особі філії «Ужгородське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

Відповідно до вимог п.2 ч.2 ст.198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах встановленого цим Кодексом строку з підстав залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Керуючись ст.ст. 55, 189, 198, 259-261, 353-355 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання заступника керівника Закарпатської обласної прокуратури П.Русняк про залучення до участі у справі правонаступника третьої особи - задовольнити.

Залучити до участі в справі за позовом заступника керівника Закарпатської обласної прокуратури Ломакіна-Невідома О., яка діє в інтересах держави в особі Закарпатської обласної державної адміністрації, до Ужгородської районної державної адміністрації, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Державне підприємство «Великоберезнянське лісове господарство», про визнання незаконним та скасування розпорядження, визнання недійсними державних актів на право власності на земельні ділянки та повернення земельних ділянок, - Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» (01601, м. Київ, вул. Руставелі Шота, 9А, код ЄДРПОУ - 44768034) в особі філії «Ужгородське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (89411, вул. Першотравнева, 42, с. Кам`яниця, Ужгородський район Закарпатська область, код ЄДРПОУ відокремленого підрозділу - 44943599) як правонаступника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - державного підприємства «Великоберезнянське лісове господарство».

Відкласти підготовче засідання на 11 год. 00 хв. 17 травня 2024 року.

У судове засідання викликати учасників справи.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Суддя Зизич В.В.

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118650825
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі)

Судовий реєстр по справі —298/1201/21

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Зизич В. В.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Зизич В. В.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Зизич В. В.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Зизич В. В.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Зизич В. В.

Ухвала від 02.02.2022

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Зизич В. В.

Ухвала від 02.02.2022

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Зизич В. В.

Ухвала від 06.12.2021

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Зизич В. В.

Ухвала від 06.12.2021

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Зизич В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні