Ухвала
від 26.03.2024 по справі 391/923/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 391/923/23

Провадження № 2-а/405/20/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 березня 2024 року Суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда Іванова Л.А. в порядку вирішення питання про прийняття до провадження та відкриття провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до відділення поліції № 2 (м. Кропивницький) Кропивницького районного управління поліції ГУНП в Кіровоградській області (м. Кропивницький, вул. Кільцева, буд. 34Б), Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області (м. Кропивницький, вул. Віктора Чміленка, буд. 41) про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся з позовом до Компаніївського районного суду Кіровоградської області, в якому (позові) просить скасувати постанову про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване не в автоматичному режимі серії ЕНА № 1040637 від 30.11.2023 року, якою його (позивача) притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.126 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 425 грн.

Ухвалою Компаніївського районногосуду Кіровоградськоїобласті від 28 лютого 2024 року зазначену адміністративну справу передано на розгляд за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Ленінського районного суду м. Кіровограда.

21 березня 2024 року зазначена адміністративна справа надійшла до Ленінського районного суду м. Кіровограда.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 21.03.2024 року зазначену справу розподілено судді Ленінського районного суду м.Кіровограда Івановій Л.А.

При цьому, відповідно до п. 2 розділу І Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України (далі - Інструкція), затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 20 серпня 2019 року № 814 (зі змінами та доповненнями), Інструкція визначає загальні правила ведення діловодства в місцевих та апеляційних судах України, регламентує порядок роботи з документами з моменту їх надходження чи створення до знищення в установленому порядку або передачі до державної архівної установи. Вимоги Інструкції є обов`язковими для виконання усіма працівниками суду (п. 10 розділу І Інструкції).

Пунктом 7 розділу ІІ Інструкції передбачено, що при надходженні до суду судової справи (матеріалів кримінального провадження) перевіряється наявність додатків, зазначених у супровідному листі суду, здійснюється огляд стану справи (наявність томів, повнота підшивання матеріалів справи, наявність опису, відповідність змісту опису фактичній наявності документів, належність оформлення і засвідчення підписами опису справи).

Відповідно до п. 1 розділу ІХ Інструкції направлення справи за межі суду, у тому числі до апеляційної чи касаційної інстанції, до іншого місцевого суду, до експертних установ для проведення експертизи, до слідчих органів тощо, а також повернення справи за належністю до місцевого чи апеляційного суду здійснюється на підставі відповідного процесуального документа.

У кожному випадку справа надсилається за межі суду із супровідним листом, підписаним керівником апарату або особою, яка виконує його обов`язки, чи іншою особою, визначеною наказом голови суду. У супровідному листі зазначаються підстави направлення (повернення) справи та її реквізити.

Примірник супровідного листа прикріплюється до лицьової сторінки обкладинки справи, що направляється за межі суду, а його копія долучається до відповідної номенклатурної справи суду, що направляє справу.

Відповідно до п. 5 розділу ІХ Інструкції відповідальна особа здійснює перевірку стану справи, яка направляється за межі суду.

При цьому, статтею 9 Закону України «Про судовий збір» визначено, що судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

Суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Крім того, відповідно до роз`яснень, які містяться в листі ДСА України від 14.09.2018 року № 6-17517/18 «Щодо забезпечення заходів контролю за надходженням та поверненням судового збору» з метою запобігання втрати контролю за повнотою сплати судового збору судам до яких первісно подавалася позовна заява (інша, заява, скарга) перед винесенням рішення про передачу матеріалів справи на розгляд іншому суду, необхідно перевіряти повноту зарахування судового збору та повідомляти про це суд, якому передаються справи.

Тим самим, у разі передачі матеріалів справи на розгляд іншому суду в супровідному листі керівникам апаратів судів доцільно повідомляти про зарахування (чи не зарахування) судового збору та додавати, за наявності, завірену відділом діловодства (канцелярією) суду копію виписки про підтвердження зарахування коштів. Також доцільно повідомляти про наявність чи відсутність подання про повернення коштів судового збору за платіжними документами, що знаходяться у справі.

Відповідно до автоматизованої системи документообігу суду КП «Д-3» судом не встановлено підтверджень платежів з Казначейства.

Поряд з цим, в матеріалах адміністративної справи № 391/923/23, які надійшли до Ленінського районного суду м. Кіровограда з Компаніївського районного суду Кіровоградської області, відсутня належним чином завірена канцелярією суду копія виписки про підтвердження зарахування коштів до спеціального фонду державного бюджету Україниз печаткою суду із зазначенням дати засвідчення відповідальною особою апарату суду, її найменування посади, особистого підпису та її прізвища та ініціалів.

З огляду на зазначене, вважаю за доцільне матеріали адміністративної справи № 391/923/23 за позовом ОСОБА_1 до відділення поліції № 2 (м. Кропивницький) Кропивницького районного управління поліції ГУНП в Кіровоградській області, Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення повернути до Компаніївського районногосуду Кіровоградськоїобласті для усунення недоліків, допущених при її оформленні.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст.29,241-243,248 КАС України, суд,

У Х В А Л И В:

Матеріали адміністративної справи № 391/923/23 за позовом ОСОБА_1 до відділення поліції № 2 (м. Кропивницький) Кропивницького районного управління поліції ГУНП в Кіровоградській області, Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення, - повернути до Компаніївського районного суду Кіровоградської області, для усунення недоліків, допущених при її оформленні.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Ленінського

районного суду

м. Кіровограда Лілія Андріївна Іванова

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118781170
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо дорожнього руху, транспорту та перевезення пасажирів, з них дорожнього руху

Судовий реєстр по справі —391/923/23

Ухвала від 26.03.2024

Адміністративне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Іванова Л. А.

Ухвала від 28.02.2024

Адміністративне

Компаніївський районний суд Кіровоградської області

Козюменська В. В.

Ухвала від 31.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 29.12.2023

Адміністративне

Компаніївський районний суд Кіровоградської області

Козюменська В. В.

Ухвала від 13.12.2023

Адміністративне

Компаніївський районний суд Кіровоградської області

Козюменська В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні