Ухвала
від 29.04.2024 по справі 472/543/23
ВЕСЕЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 472/543/23

Провадження №2-зз/472/1/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відмову в задоволенні клопотання

29 квітня 2024 року селище Веселинове

Миколаївської області

Веселинівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді - Орленко Л.О.,

з участю секретаря

судового засідання - Фігурської К.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання заявника Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області про скасування заходів забезпечення позову у цивільній справі № 472/543/23 за позовом керівника Вознесенської окружної прокуратури Миколаївської області Віти Денисенко в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Сільськогосподарська виробнича фірма "Агросоюз", про конфіскацію земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

11 квітня 2024 року до Веселинівського районного суду Миколаївської області надійшло клопотання заявника Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області про скасування заходів забезпечення позову у цивільній справі № 472/543/23 за позовом керівника Вознесенської окружної прокуратури Миколаївської області Віти Денисенко в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Сільськогосподарська виробнича фірма "Агросоюз", про конфіскацію земельної ділянки.

Клопотання обґрунтоване тим, що ухвалою Веселинівського районного суду Миколаївської області від 26.06.2023 року було застосовано заходи забезпечення позову, а саме:

- заборонено відчуження земельної ділянки із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 8,0308 га, із кадастровим номером: 4821783400:01:000:0342, розташованої на території Веселинівської селищної ради Вознесенського району Миколаївської області (раніше - Подільської сільської ради Веселинівського району Миколаївської області), в тому числі шляхом заборони здійснення органами, які здійснюють реєстрацію речових прав на нерухоме майно, будь-яких реєстраційних дій щодо цієї земельної ділянки;

- заборонено ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт громадянина Російської Федерації, серія та номер: НОМЕР_1 , виданий 05.04.2012 року ТП №50 відділу УФМС росії по Санкт-Петербургу і Ленінградській області в Московському районі м. Санкт-Петербурга, код підрозділу 780-050), та будь-яким іншим особам вчиняти із земельною ділянкою із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 8,0308 га, із кадастровим номером: 4821783400:01:000:0342, розташованою на території Веселинівської селищної ради Вознесенського району Миколаївської області (раніше - Подільської сільської ради Веселинівського району Миколаївської області), дії, спрямовані на зміну цільового призначення вказаної земельної ділянки, її поділу або об`єднання з іншими земельними ділянками, укладати договори, вчиняти будь-які правочини щодо передачі прав на цю земельну ділянку.

Рішенням Веселинівського районного суду Миколаївської області від 29.02.2024 року позовні вимоги прокурора задоволено, а тому з метою забезпечення виконання вказаного судового рішення шляхом вчинення відповідних реєстраційних дій та повернення земельної ділянки в натурі, виникла необхідність у скасуванні заходів забезпечення позову.

Прокурор в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду клопотання був повідомлений належним чином 19.04.2024 року, що підтверджується довідкою про доставлення повістки до електронного кабінету, та 22.04.2024 року, що підтверджується витягом з книги вихідної кореспонденції суду. Будь-яких заяв до суду не подав.

Представник Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду клопотання був повідомлений належним чином, 19.04.2024 року, що підтверджується довідкою про доставлення повістки до електронного кабінету. Будь-яких заяв до суду не подав.

Представник третьої особи СВФ "Агросоюз" - адвокат Гусаров С.Д. в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду клопотання був повідомлений належним чином 19.04.2024 року, що підтверджується довідкою про доставлення повістки до електронного кабінету. До суду 29.04.2024 року подав клопотання про розгляд клопотання про скасування заходів забезпечення позову без його участі.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду клопотання був повідомлений належним чином, шляхом розміщення оголошення на веб-сторінці суду.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 158 ЦПК України суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Клопотання про скасування заходів забезпечення позову розглядається в судовому засіданні не пізніше п`яти днів з дня надходження його до суду.

За результатами розгляду клопотання про скасування заходів забезпечення позову, вжитих судом, постановляється ухвала.

У разі ухвалення судом рішення про задоволення позову заходи забезпеченняпозову продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказанимрішенням законної сили або можуть бутискасовані завмотивованим клопотаннямучасника справи.

Якщо протягом вказаного строку за заявою позивача (стягувача) буде відкрито виконавче провадження, вказані заходи забезпечення позову діють до повного виконання судового рішення.

Відповідно до п. 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову» від 22 грудня 2006 року № 9, заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті. Зважаючи на це, суд при задоволенні позову не вправі скасовувати вжиті заходи до виконання рішення або зміни способу його виконання, за винятком випадків, коли потреба в забезпеченні позову з тих чи інших причин відпала або змінились обставини, що зумовили його застосування.

Суд вважає на необхідне зазначити, що відповідно до п.8 ч.1 статті 264 ЦПК України, яка визначає перелік питань, які вирішує суд під час ухвалення рішення суду, під час ухвалення рішення суд вирішує питання, чи є підстави для скасування заходів забезпечення позову.

Виходячи з наведеного, слід дійти висновку, що заходи забезпечення застосовуються як гарантія задоволення вимог позивача, зберігають свою дію до повного виконання судового рішення та можуть бути скасовані судом за відсутності в подальшому потреби у такому забезпеченні або якщо відпали підстави, які зумовили суд вжити такі заходи.

Відповідно до заочного рішення суду Веселинівського районного суду від 29.02.2024 року судом було задоволено позовні вимоги прокурора, а заходи забезпечення позову, застосовані згідно з ухвалою Веселинівського районного суду Миколаївської області № 472/543/23 від 26 червня 2023 року, ухвалено скасувати після набрання вказаним рішенням суду законної сили.

Заочне рішення суду Веселинівського районного суду від 29.02.2024 року учасниками справи не оскаржувалось ні по суті задоволених судом позовних вимог, ні в частині скасування заходів забезпечення позову після набрання вказаним рішенням суду законної сили, а тому набрало законної сили 11 квітня 2024 року.

За таких обставин, заходи забезпечення позову, застосовані згідно з ухвалою Веселинівського районного суду Миколаївської області № 472/543/23 від 26 червня 2023 року, починаючи з 11 квітня 2024 року не діють, оскільки вони скасовані заочним рішенням Веселинівського районного суду Миколаївської області № 472/543/23 від 29 лютого 2024 року, яке набрало законної сили 11 квітня 2024 року.

Відповідно до ч. 1ст. 18 ЦПК Українисудові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Враховуючи те, що відповідно до заочного рішення Веселинівського районного суду Миколаївської області № 472/543/23 від 29 лютого 2024 року вже скасовані заходи забезпечення позову, застосовані згідно з ухвалою Веселинівського районного суду Миколаївської області № 472/543/23 від 26 червня 2023 року, заочне рішення Веселинівського районного суду Миколаївської області № 472/543/23 від 29 лютого 2024 року набрало законної сили та є обов`язковим для виконання, а тому правових підстав для задоволення клопотання про скасування заходів забезпечення позову немає.

Таким чином, оскільки повторне скасування вже скасованих заходів забезпечення позову не передбачено положеннями ЦПК України, тому у задоволені клопотання про скасування заходів забезпечення позову необхідно відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 158, 260, 261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити в задоволенні клопотання заявника Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області про скасування заходів забезпечення позову у цивільній справі № 472/543/23 за позовом керівника Вознесенської окружної прокуратури Миколаївської області Віти Денисенко в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Сільськогосподарська виробнича фірма "Агросоюз", про конфіскацію земельної ділянки.

Ухвала суду може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції - Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з моменту її підписання суддею.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Суддя Веселинівського районного суду

Миколаївської області Л.О. Орленко

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118784316
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші процесуальні питання

Судовий реєстр по справі —472/543/23

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Ухвала від 30.06.2023

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні