Ухвала
від 07.05.2024 по справі 299/8277/23
МАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 299/8277/23

Провадження № 2/948/223/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07.05.2024 Машівський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого - судді Косик С.М.,

за участю: секретаря Григораш В.А.,

розглянувши у підготовчому засіданні в селищі Машівка в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: державний нотаріус Виноградівської державної нотаріальної контори Боричок Катерина Василівна, про визнання права власності на спадкове майно за заповітом, -

у с т а н о в и в :

у грудні 2023 року ОСОБА_1 звернулася до Виноградівського районного суду Закарпатської області зі вказаним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка за життя була власницею земельної ділянки з кадастровим номером 5323080400:00:003:0075 площею 7,420 га, що призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та посвідчена державним актом на на право приватної власності на землю серії РЗ № 686892. Позивачка звернулася до Виноградівської нотаріальної контори із заявою про відкриття спадщини за законом після смерті матері та 01.07.2021 державним нотаріусом Виноградівської державної нотаріальної контори Боричок К.В. зареєстровано спадкову справу. 05.11.2023 державний нотаріус відмовила позивачці у видачі свідоцтва про право на спадщину на вказану земельну ділянку у зв`язку з тим, що в позивачки не зберігся оригінал державного акта. Відповідач із заявою про прийняття спадщини не звертався.

У зв`язку з вищенаведним позивачка просить визнати за нею право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 5323080400:00:003:0075 площею 7,420 га, що призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Андріївської сільської ради Машівського району Полтавської області, яка належала ОСОБА_3 на підставі державного акта на на право приватної власності на землю серії РЗ № 686892 (а.с.1,2).

Ухвалою від 14.12.2023 Виноградівський районний суд Закарпатської області відкрив провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначив підготовче засідання (а.с. 36).

Рішення про закриття підготовчого провадження не приймалося.

Ухвалами від 29.01.2024 та 19.02.2024 справу направлено за підсудністю до Машівського районного суду Полтавської області (а.с. 55-56, 61-62).

У квітні 2024 року цивільна справа надійшла до Машівського районного суду Полтавської області та автоматизованим розподілом судової справи між суддями визначена для розгляду судді Косик С.М., яка своєю ухвалою від 12.04.2024 прийняла справу до провадження та призначила підготовче засідання на 09:00 год 07.05.2024 року (а.с.74).

У підготовче засідання сторони та третя особа не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином та завчасно, про що свідчать рекомендовані повідомлення про вручення судових повісток позивачці, відповідачу та третій особі (а.с.82-84), довідка про доставку електронного листа представнику позивачки (а.с.79,80), представник позивачки ОСОБА_4 подав заяву про розгляд справи за його відсутності та відсутності позивачки, позов підтримав (а.с.41), відповідач також подав заяву про розгляд справи без його участі та позовні вимоги визнав (а.с.40), третя особа причини неявки не повідомила, заяв та клопотань не подала.

Суд з огляду на подані сторонами заяви вважає за можливе провести це підготовче засідання за їх відсутності та зазначає таке.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до п.4 ч.2 ст.197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд, зокрема вирішує питання про залучення у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Згідно із ст.51ЦПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача. Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Відповідно до ч. 3 ст. 53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

До справи приєднано копію спадкової справи до майна померлої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.40-52), з якої вбачається, що в справі наявні інші спадкоємці, крім відповідача ОСОБА_2 , а саме ОСОБА_5 та неповнолітній ОСОБА_6 , законним представником якого є ОСОБА_7 , та які відмовилися від обов`язкової частки у спадщині ОСОБА_3 ..

Оскільки позивачка та її представник не заявили клопотання про залучення вказаних осіб в якості відповідачів, суд уважає за необхідне залучити ОСОБА_5 та ОСОБА_6 в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача, оскільки рішення у цій справі може вплинути на їх права та обов`язки.

Також в порядку ч.3 ст.187 ЦПК України потрібно зобов`язати позивачку направити третім особам копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до наступного підготовчого засідання.

Також суд на виконання вимог п.5 ч.3 ст.197 ЦПК України уважає за необхідне роз`яснити позивачці право подати до суду копію заповіту ОСОБА_3 , посвідченого секретарем Чепівської сільської ради Сочка Г.М. 16.06.2017 року за реєстраційним номером 295, оскільки заповіт відсутній в матеріалах спадкової справи, витяг зі спадкового реєстру про наявність (відсутність) посвідченого заповіту, виданого свідоцтва про право на спадщину, а також інформацію чи надавалися нотаріусу документи на спірне спадкове майно.

У зв`язку із залученням третіх осіб розгляд справи потрібно відкласти, про що повідомити її учасників.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 53, 197, 198 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в :

залучити до участі в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: державний нотаріус Виноградівської державної нотаріальної контори Боричок Катерина Василівна, про визнання права власності на спадкове майно за заповітом у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача:

-ОСОБА_5 , мешканку АДРЕСА_1 ;

-ОСОБА_6 , мешканця АДРЕСА_1 , законним представником якого є ОСОБА_7 , мешканець АДРЕСА_2 .

Третя особана сторонівідповідача,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору,має правоподати письмовіпояснення щодопозову протягомп`яти днівіз дняйого отримання,щодо відзиву-протягом десятиднів іздня йогоотримання, копія яких повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) пояснень до суду. У разі ненадання письмових пояснень у строк, встановлений судом, без поважних причин, суд вирішить справу за наявними матеріалами. Учасники справи мають право надати відповідь на такі пояснення у тому ж самому порядку, до розгляду справи по суті.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

Зобов`язати позивачку ОСОБА_1 направити третім особам копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до 03.06.2024 року.

Роз`яснити позивачці право подати до суду копію заповіту ОСОБА_3 , посвідченого секретарем Чепівської сільської ради Сочка Г.М. 16.06.2017 року за реєстраційним номером 295, витяг зі спадкового реєстру про наявність (відсутність) посвідченого заповіту, виданого свідоцтва про право на спадщину, а також інформацію чи надавалися нотаріусу документи на спірне спадкове майно.

Розгляд справи відкласти на 09 год.00 хв. 04 червня 2024 року.

У підготовче засідання викликати учасників справи та надіслати їм копії цієї ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя С. М. Косик

СудМашівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118866965
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —299/8277/23

Рішення від 04.06.2024

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Леньо В. В.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Леньо В. В.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Леньо В. В.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Леньо В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні