Рішення
від 14.05.2024 по справі 573/686/24
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/686/24

Номер провадження 2/573/208/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2024 року Білопільський районний суд Сумської області у складі:

головуючої судді Терещенко О.І.,

з участю секретаря судового засідання Кислої Ю.М.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Білопіллі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Ворожбянської міської ради Сумського району Сумської області, ОСОБА_3 , третя особа: приватний нотаріус Сумського районного нотаріального округу Сумської області Степаненко Тетяна Іванівна про встановлення факту родинних відносин та визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

05 квітня 2024 року позивачі звернулися до суду з вказаним позовом, який мотивують тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла їхня бабуся по лінії батька ОСОБА_4 . За життя остання склала заповіт, яким все своє майно заповіла своїм синам відповідачу у справі ОСОБА_3 та їхньому батьку ОСОБА_3 . Останній не встиг оформити свої спадкові права, оскільки помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Вказують, що при зверненні до нотаріуса їм відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки згідно з наявними документами не можливо встановити факт родинних відносин їхнього батька ОСОБА_5 та його матері ОСОБА_4 . Із засобів масової інформації вони дізналися, що з початком повномасштабного вторгнення рф на територію України на всій території України були відключені реєстри нотаріальних дій, а в нотаріальній конторі їм роз`яснено, що на весь час дії воєнного стану зупинено перебіг шестимісячного строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття. 23 лютого 2024 року позивачі при зверненні до приватного нотаріуса дізналися, що пропустили строк для прийняття спадщини після смерті батька. Посилаючись на викладені вище обставини, позивачі просять встановити факт родинних відносин про те, що їх батько ОСОБА_3 був сином ОСОБА_4 та визначити їм додатковий строк для прийняття спадщини після померлої баби ОСОБА_4 тривалістю три місяці.

Ухвалою судді від 15 квітня 2024 року у справі відкрито провадження і вона призначена до підготовчого засідання.

Позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та їхній представник - адвокат Пономаренко О.В. у підготовче засідання не з`явилися, останній направив заяву про розгляд справи без їх участі, позов підтримують у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_3 та його представник - адіокат ОСОБА_6 у підготовче засідання не з`явилися, остання надіслала заяву про розгляд справи без їх участі, позов визнають повністю.

Представник відповідача Ворожбянської міськоїради Сумськогорайону Сумськоїобласті у судове засідання не з`явився, міський голова ОСОБА_7 направив заяву про розгляд справи без участі їх представника, позов визнають у повному обсязі.

Третя особа - приватний нотаріус Сумського районного нотаріального округу Сумської області Степаненко Т.І. у судове засідання не з`явилась, направила заяву про розгляд справи без її участі, проти задоволення позову не заперечує.

Оскільки позивачі позовні вимоги підтримують, відповідачі позов визнають повністю, суд вважає за можливо ухвалити рішення у підготовчому засіданні відповідно до вимог ч. 3 ст. 200 ЦПК України.

Повно, всебічно та об`єктивно дослідивши наявні у справі докази та оцінивши їх у сукупності, суд дійшов такого висновку.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Суми померла ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що 02 листопада 2021 року виконавчим комітетом Ворожбянської міської ради Білопільського району Сумської області складено актовий запис №102 та видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 (а. с. 17).

За життя остання склала заповіт, який 08 грудня 2017 року посвідчено секретарем Сергіївської сільської ради Мокренко Г.М. та зареєстровано у реєстрі за №64. Цим заповітом ОСОБА_4 заповіла належну їй на підставі державного акту серії ІІ-СМ №029836 земельну ділянку площею 4,44 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Сергіївської сільської ради Білопільського району Сумської області, своїм синам: ОСОБА_5 та ОСОБА_3 (а. с. 18).

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 12 вересня 1960 року Сергіївською сільською радою Улянівського району Сумської області на російській мові, ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Миколаївка Улянівського району Сумської області народився батько позивачів у справі « ОСОБА_8 ». У свідоцтві про народження його батьками російською мовою записані « ОСОБА_9 » та « ОСОБА_10 » (а. с. 14-16).

ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Суми помер ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що 29 березня 2022 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану у м. Суми Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) складено актовий запис №1298 та видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 (а. с. 17 зв. бік).

Спадщину після смерті останнього прийняли його діти - ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , позивачі у справі (а. с. 72-122).

Із довідок виконкому Кальченківського старостинського округу виконавчого комітету Ворожбянської міської ради Сумського району Сумської області від 25 травня 2022 року №59/02-20/01 та 60/02-20/01 вбачається, що померла ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , постійно і на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 була зареєстрована та фактично проживала за адресою: АДРЕСА_1 . Померла проживала одна. Виконавчим комітетом Сергіївської сільської ради Білопільського району Сумської області від імені померлої ОСОБА_4 посвідчувався заповіт, зареєстрований реєстрі за №64 від 08 грудня 2017 року, номер у спадковому реєстрі 62031023, який не змінювався та не відмінявся (а. с. 18, зв. бік).

Через розбіжності у написанні прізвища батька позивачів та його матері у свідоцтвах про їхню смерть, свідоцтві про народження батька ОСОБА_1 та ОСОБА_2 останні позбавлені можливості оформити спадщину, що залишилась після смерті баби (а. с. 19 ).

Як вбачається з Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру №76650642 від 17 квітня 2024 року спадкова справа після ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , не заведена (а. с. 51).

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження цивільні справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31 березня 1995 року "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" суди розглядають справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений або знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Встановлення вказаного юридичного акту заявнику необхідно для отримання спадщини після смерті батька.

Отже, суд вважає за необхідне встановити юридичний факт про те, що батько позивачів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , був сином ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судом також встановлено, що після смерті ОСОБА_11 відкрилась спадщина на належне їй майно та позивачі мають намір оформити свої спадкові права на майно, що залишилося після її смерті, однак вони позбавлені можливості оформити їх у нотаріальній конторі внаслідок пропуску шестимісячного строку для звернення із заявою про прийняття спадщини (а. с. 19).

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Статтями 1269 та 1270 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Згідно з ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до п. 24 постанови Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Враховуючи викладене, правила ч. 3 ст. 1272 ЦК України можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Зазначені висновки відповідають правовим позиціям, котрі викладені у постановах Верховного Суду України від 26 вересня 2012 року № 6-85цс12, від 04 листопада 2015 року у справі 6-1486цс15, у постановах Верховного Суду від 26 червня 2018 року №759/1397/15, від 05 грудня 2018 року №756/9058/17, від 06 червня 2019 року №592/9058/17.

Оскільки на території України введений воєнний стан, а спадшина знаходиться на території Ворожбянської громади Сумського району Сумської області, яка відноситься в зоні постійних обстрілів з боку рф, тому вони пропустили шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне ОСОБА_1 та ОСОБА_2 визначити їм додатковий строк для подання заяви нотаріусу про прийняття спадщини тривалістю в три місяці.

Керуючись статтями 258, 263-265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_4 ), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_5 ) до Ворожбянської міської ради Сумського району Сумської області (Сумська область, Сумський район, м. Ворожба, вул. Богдана Хмельницького, буд. 8), ОСОБА_3 ( АДРЕСА_4 ), третя особа: приватний нотаріус Сумського районного нотаріального округу Сумської області Степаненко Тетяна Іванівна (м. Суми, вул. Покровська, буд. 15/7) про встановлення факту родинних відносин та визначення додаткового строку для прийняття спадщини, задовольнити.

Встановити юридичний факт про те, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець с. Миколаївка Білопільського району Сумської області, громадянин України, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , був сином ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки смт Миколаївка Білопільського району Сумської області, громадянки України, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити ОСОБА_1 , ОСОБА_2 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті баби ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю у три місяці з дня набрання чинності рішенням суду.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Сумського апеляційного суду.

Суддя

СудБілопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення14.05.2024
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу119007924
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —573/686/24

Рішення від 14.05.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні